QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Artropode hematofage stationar parazite

ARTROPODE HEMATOFAGE STATIONAR PARAZITE


Sub numele comun de paduchi sunt cunoscute mai multe specii de in­secte ectoparazite. Ne vom ocupa numai de cele doua specii care infesteaza omul:

Pediculus humanus cu varietatile corporis si capitis

Phthirius pubis cu numele sau comun de latei sau paduche crab.
Morfologie. Pediculus humanus este o insecta turtita dorsoventral fara aripi, de culoare alb-cenusiu-perlata. Fiecare pereche de picioare are la extremitatea libera o formatiune ca un cleste cu care se prinde si inainteaza pe firele de par sau pe fibrele lenjeriei. La varietatea corporis femela are cca 3 mm lungime, iar masculul este putin mai mic. Varietatea capitis are dimen­siuni putin mai reduse. Phthirius pubis are o morfologie asemanatoare dar este mai scurt si mai lat. (fig. 17—3).

Raspandire. Cosmopolita.

Ciclul biologic. Paduchele de corp traieste pe lenjeria de corp si trece pe tegument de cateva ori pe zi pentru pranzul sangvin. Femela lipeste ouale de partile rugoase ale imbracamintii, mai ales in cutele cusaturilor. Larvele eclozeaza din ou dupa 6 zile la 32—35°C, dupa cca 10 zile la 25—30°C si nu se dezvolta la temperaturi sub 22°C. Sunt mai mici decat adultii, dar tot hematofage. Se matureaza dupa 3 naparliri, intregul ciclu ou-larva-adult du­rand 15—20 zile, functie de temperatura ambianta. In conditii


favorabile paduchii traiesc 30—60 zile; mor dupa 2—3 zile de inanitie.   


Paduchele de cap traieste intre firele de par ale scalpului, iar Phthirius pubis in parul pubian si perianal, dar in infestarile masive ajunge si in axila sau la sprancene. Isi lipesc ouale, numite lindeni pe firele de par (fig. 17—4).


Fig. 17—4. Lindeni (oua de paduchi ) pe firele de par. A— fotografie (dupa Gh. Nicolau, 1958); B— detaliu schematic.Rol patogen. Pediculoza si ftiriaza cauzeaza prurit cu dermita consecu­tiva gratajului. Paduchele de corp este vector pentru boli grave: tifos exantematic, febra de transee, febra recurenta epidemica.

Diagnostic. Paduchii sunt cautati pe lenjeria de corp la tivuri si cusa­turi (brau, guler, incheietura manecii), pe firele de par. Sunt prelevati cu pensa pentru a fi identificati sub lupa. Lindenii se observa pe firele de par, si cu ochiul liber, ca niste mici sfere alungite, perlate (v. fig. 17—4).

Tratament. In pediculoza capului si ftiriaza tunderea parului indepar­teaza lindenii. Regiunile tunse se spala cu apa calda si sapun, dupa care se aplica o lotiune insecticida pe baza de Lindan (numai la adulti) sau o asociatie de piretrine cu butoxid de piperonil. Exista si sampoane cu aceste insecticide incluse in formula. Tratamentul se repeta dupa 10 zile pentru a elimina orga­nismele nou eclozate din ouale eventual ramase.

In pediculoza corpului lenjeria trebuie fiarta, hainele etuvate 30 mi­nute la 80°C, iar pacientul imbaiat cu apa calda si sapun, dupa care i se schimba lenjeria cu una proaspat spalata si calcata. Actiunea se repeta dupa 10 zile.

Profilaxie si combatere. In focarul de pediculoza toate persoanele tre­buie supuse tratamentului precizat mai sus. Incaperea este deparazitata prin:

aspirare minutioasa a covoarelor, mochetelor, fotoliilor, saltelelor si

● pulverizarea lor cu o pulbere sau solutie insecticida (DDL, HCH etc).

Operatia se repeta dupa 10 zile.

Personalul medical care efectueaza examinarile si aplica tratamentul contra pediculozei se va proteja cu manusi contra infestarii.

Imbracaminte separata de zi si de noapte, schimbarea saptamanala a lenjeriei si baie cu apa calda si sapun cel putin saptamanal, spalarea lenjeriei cu apa fierbinte sunt principalele masuri de prevenire a pediculozei.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }