QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Adenita acuta
ADENITA ACUTA


DEFINITIE- este o forma de adenomegalie ce debuteaza si evolueaza in acompanierea unei insamantari microbiene in teritoriul distal aferent.

- precede si/sau insoteste limfangita acuta.

MANIFESTARI CLINICE

- local cu durere spontana in regiunea limfonodala, inghinala, axilara, cercala, durere accentuata la palpare cand se percepe si

- se identifica o masa tumorala limfonodala la inceput mobila apoi aderenta la structurile limitrofe din acelasi (vase aferente, eferente, periadenita),se poate insoti de congestia tegumentelor superficiale si de aderenta la acestea.

- congestia dispare la compresiune.

- pliul cutanat in regiune este mai gros decat cel contralateral(aspect in coaja de portocala).

- semne ale unui edem inflamator suspendat.

- adenopatia congestiva insoteste toate formele de tromboflebita superficiala sau profunda.

- forma subacuta acompaniaza tulburarile trofice si ulcerele de gamba din sindromul posttrombotic.
Adenita supurata- poate evolua acut si se manifesta clinic cu durere, caldura locala, congestia tegumentelor, tumora fixa, mai precis sau mai slab delimitata de tesuturile din jur si cu o zona centrala de fluctuenta.
- evolutia cronica spre adenopatie ramolita, fistulizata -fistule cu margini ulcerate neregulate, decolorate (adenite tuberculoase). Tegumentele din jur sunt violacee(„Prin fistule se scurge un puroi verzui continand grunji proveniti de pe urma cazeificarii').

- adenitele acute generalizate (mononucleoza infectioasa=boala infecto-contagioasa acuta determinata de virusul Ebstein Barr,) sunt insotite si de alte semne locale si la distanta: splenomegalie.
- semne generale: frison -febra, tahicardie, interesarea starii generale, semne digestive, simptome ce pot evolua dramatic cand este depasita capacitatea de localizare.

- adenoflegmonul- caracter difuz extensiv si scalda intr-o secretie tulbure tesuturile din jur in absenta puroiului bine legat;evolutia spre generalizare (septicemia) poate complica prognosticul.

TRATAMENT
Tratamentul infectiilor localizate la nivelul structurilor limfatice consta in masuri preventive, chirurgicale, adecvate locale (poarta de intrare), si generale (si antibioterapie pe cat posibil tintita - antibiograma).
Adenita inflamatorie este o tumora satelita benigna. Limfo-nodulii se constituie intr-un sistem care reactioneaza clinic identic prin adenomegalie in prezenta multitudinilor agresionale (tumorale, infectioase, inflamatorii, alergice, toxice etc). Caracteristicile clinice ale adenomegaliei/adenopatiei realizeaza particularitati putin semnificative etiologic in prezenta unei reactii cvasiuniforme in fata a numerosi factori.
Examenul clinic al statiilor limfo-nodale se practica si se recomanda sa fie practicat sistematic in toate regiunile de concentrare anatomica (cercal, axilar, inghinal etc). Dupa acest examen putem preciza caracterele locale de sediu anatomic - localizate (infectii, supuratii, focare tumorale, tuberculoza etc) - generalizate (rotice, tumorale).
Dimensiunea adenopatiei poate fi variabila pana la un 0 de 4-5 cm si peste (limfosarcom, boala Hodgkin) prin confluenta pot da nastere la pachete mari, considerabile neregulate. Viteza de crestere a adenopatiei poate fi atribuita gradului de malignitate. Cu cat procesul este mai malign (sarcom) dezvoltarea este mai brutala. Adenopatia ce se instaleaza in timp scurt si evolueaza perceptibil se insoteste de durere cu atat mai importanta cu cat tensiunea asupra capsulei evolueaza in timp mai redus. Consistenta este variabila. De exemplu in boala Hodgkin poate fi mai moale la debut, in evolutie dene ferma. Limfo-nodurile carcinomatoase -metastatice pot prezenta o duritate crescuta. Tuberculoza limfo-nodala realizeaza o adenopatie de consistenta redusa - moale in primele etape ale evolutiei si se poate calcifica in etapele finale -radioopacitate si duritate osoasa.
Mobilitatea este pastrata la debut fata de urile profunde si fata de cele superficiale. Procesele de periadenita altereaza mobilitatea. De asemenea, mobilitatea se reduce prin confluenta in pachete, este suprimata in limfosarcom si alte tumori maligne limfo-nodale. Prin ramolirea centrala si evolutia spre fistulizare este suprimata mobilitatea superficiala; mobilitatea poate persista fata de urile profunde (tuberculoza, actinomicoza). Fistulizarea adenopatiei este exceptionala in cazul bolilor de sistem, a celor tumorale.
Varsta debutului poate orienta asupra etiologiei - la tineri: roze, TBC, infectii limfotrope - la
varstnici in prezenta unei involutii fiziologice limfatice (limfo-nodale creste frecventa tumorala; face exceptie boala Hodgkin cu varful de freventa la tineri).
Starea generala se altereaza in timp scurt in boala Hodgkin si in procesele metastatice tumorale.
Numeroase adenopatii se pot insoti de la debut sau pe parcurs de un sindrom febril de aspect remitent intermitent, continuu, ritmic, perioade febrile intrerupte de perioade afebrile, ondulant etc.
Hepatomegalia si in special splenomegalia insotesc adenopatia. Splenomegalia poate preceda adenomegalia (sarcoidoza, boala Hodgkin) alteori splenomegalia poate fi singura manifestare clinica pentru un timp, ca o reactie in prezenta unei afectiuni limfatice. De retinut examenul perineului: prostata, scrot, anus - genital in special, in cazul unei adenopatii inghinale.
Interpretarea si urmarirea rezultatelor de la examenele de laborator si a celor de imagistica pot sa completeze fisa diagnostica, evolutia si raspunsul terapeutic.
Biopsia, in cazul unei adenopatii este regula diagnostica. Se recomanda practicarea acesteia la o luna de la debut, pe limfo-noduri neiradiate. in mare, pot fi identificate mai multe aspecte: desen nodal conservat in prezenta unui proces inflamator - formatiuni nodulare (parcelare) histiocitare (TBC, sarcoidoze etc.) arhitectura limfonodala alterata/suprimata (limfoame maligne) cu celule tipice. Pot fi necesare biopsii repetate din regiuni diferite. Actul chirurgical comporta extirparea in totalitate a limfo-nodului zat.
Clasificare. Dupa localizare pot fi: locale, regionale, generalizate; dupa evolutie: benigne, maligne. Anatomo-clinic adenomegaliile pot fi inflamatorii sau infectioase (acute, cronice, regionale, nespecifice, specifice: tuberculoza, sarcoidoza, sifilis, roza, bruceloza, reumatismale) si tumorale: metastaze, locale, afectiuni de sistem: leucemie, limfosarcom Hodgkin, reticuloze, etc.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }