QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate mecanica

Parametri tehnico funcționali - motoare hidraulice
Parametri tehnico funcționali - motoare hidraulice

Analiza diverselor tipuri de motoare hidraulice se face ținand seama de cațiva parametri fundamentali, care permit evaluarea performanțelor. In cele ce urmeaza v-om analiza acești parametri.

1. Presiunea maxima reprezinta cea mai mare presiune, la care pompa poate funcționa corect. Oricat de mare ar fi presiunea in conducta de refulare, pompa debiteaza același volum de lichid. Daca puterea hidraulica a fluxului refulat depașește capacitatea motorului de antrenare, acesta se avariaza. Daca presiunea in pompa sau in rețea induce eforturi specifice mai mari decat rezistența admisibila a materialului diferitelor organe de mașini, acestea se pot rupe. Este de preferat utilizarea pompelor volumice la presiuni cu 25 30% mai mici decat presiunea maxima posibila.
2. Debitul volumul de fluid pe care il furnizeaza pompa in unitatea de timp. Cilindreea reprezinta volumul refulat de pompa intr-un ciclu. Majoritatea pompelor fiind antrenate prin mișcari de rotație, cilindreea inseamna volumul refulat intr-o rotație. Legatura dintre cilindree și debit este:

QT= q = q ,

unde: QT - debitul teoretic, in m3/sec;

q - cilindreea, in m3;

n - turația, in rot/min;

- viteza unghiulara, in 1/sec.

Debitul efectiv furnizat de pompa, Q, este mai mic decat cel teoretic, datorita urmatoarelor cauze:

intoarcerea lichidului din zona de refulare in zona de aspirație;

umplerea incompleta cu lichid, datorita unui debit insuficient pe conducta de aspirație sau a intarzierilor la inchiderea și deschiderea supapelor;

existența, uneori, in zona de aspirație a unui amestec aer-lichid.

Pentru unele circuite hidraulice este important ca pompa sa funcționeze cu debite variabile, la turație de antrenare constanta. In acest scop au fost realizate soluții constructive care sa permita modificarea cilindreei in timpul funcționarii.


3. Diametrul nominal o marime convenționala care definește secțiunea minimala de curgere a fluidului prin elementul respectiv.


4. Temperatura influențeaza parametrii funcționali ai instalației prin vascozitate și prin dilatare termica. Vascozitatea uleiului variaza cu temperatura, fapt ce influenteaza pierderile volumice si energetice din sistem.

Influenta temperaturii trebuie luata in considerare, deoarece transportul de energie intre pompa si motor are loc cu pierderi ireversibile, insotite de degajare de caldura care modifica temperatura fluidului. Termperatura se masoara cu termometre, cu traductoare de temperatura (care afișaza digital valoarea masurata), sau utilizand instalații de termostatare prevazute cu schimbatoare de caldura.
5. Puritatea reprezinta calitatea fluidului de a fi pur, curat și neamestecat. Impurificarea fluidului cu substante care provin din afara ( substante mecanice ca: praf, nisip, particule de metal,etc.) are urmari grave putand duce la deteriorarea elementelor hidraulice in miscare. Impuritatile se determina prin gravimetrie. Fluidul se poate impurifica si cu produsi lichizi si in special cu apa. Prezenta apei poate fi constatata si vizual, in unele cazuri, dupa culoarea tulbure pe care o da fluidelor.


Sugestii metodologice:

UNDE PREDAM?

Continutul poate fi predat in laborator sau intr-o sala cu videoproiector.


CUM PREDAM?

Se poate utiliza: videoproiectorul, retroproiectorul, planse tematice.

Se recomanda utilizarea fiselor de lucru pentru elevi pentru activitatile de fixare a noilor cunostinte.

Prezentarea conținuturilor se poate face prin expunere, conversatie euristica, problematizare, observatie dirijata etc.

Se recomanda efectuarea unei lucrari de laborator pentru a determina debitul, puritatea, diametrul nominal, temperatura diferitelor medii utilizand aparatura necesara.


ORGANIZAREA CLASEI:

Clasa poate fi organizata frontal sau pe grupe de 3-4 elevi, in functie de nivelul clasei.


EVALUAREA CUNOSTINTELOR:

Evaluarea se poate realiza prin fise de evaluare individuale in care elevul sa defineasca temperatura, debitul, diametrul nominal, puritatea și sa cunoasca modul de determinare a acestor marimi.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }