QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate mecanica

Normele generale privind intocmirea desenelor tehniceNormele generale privind intocmirea desenelor tehnice

A.1. Notiuni preliminare


Desenul tehnic este un limbaj grafic international folosit in tehnica pentru a realiza comunicarea intre cei care proiecteaza, cei care realizeaza si cei care utilizeaza un  produs din acest domeniu.

Desenul tehnic s-a impus in lumea tehnicii datorita cantitatii mari de informatie cuprinsa si accesibilitatii cunoscatorilor indiferent de limba vorbita. S-au stabilit reguli si norme specifice de reprezentare, desenul tehnic impunandu-se ca limbaj esential de comunicare in domeniul tehnic.
In forma sa clasica, traditionala, desenul tehnic este un limbaj grafic de comunicare, care inglobeaza un ansamblu de metode pentru reprezentarea grafica plana a obiectelor, si care se bazeaza pe reguli si conventii standardizate, fiind utilizat pentru exprimarea conceptiilor tehnice, cu scopul materializarii lor.

Evolutia tehnicii la stadiul de tehnica asistata de calculator a determinat schimbari radicale si in domeniul limbajelor grafice de comunicare. Desenul tehnic traditional a fost perfectionat prin tehnici de modelare spatiala si de generare a documentatie grafice de executie cu ajutorul calculatorului.


A.2 Materiale si instrumente pentru desenul tehnic


A.2.1 Materiale


Hartia pentru desen se alege in functie de modul prezentarii si executarii desenului. Exista mai multe feluri de hartie: heliografica, milimetrica (opaca sau transparenta), calc si panza de calc (transparente).

Creioanele si rotringurile pentru desen:

Se folosesc creioane din lemn si creioane mecanice cu mina din grafit cu duritate diferita. Pe corpul creionului din lemn este inscrisa duritatea minei (creioane moi: 4B, 3B, 2B si B; creioane semidure: F, HB, BHB)

Creioanele mecanice au mine de diametru 0,3; 0,5; 0,7; 0,9 (grosimea liniei in mm). Pe ambalajul minelor din grafit, pentru creioanele mecanice, este inscrisa duritatea minei si diametrul ei, care corespunde grosimii liniei.

Rotringul este folosit la executarea desenelor in tus pe hartia de calc. Tusul se gaseste in capsule din material plastic si poate fi negru sau in diferite culori, folosite la alcatuirea diagramelor, graficelor, desenelor de instalatii, scheme etc.


A.2.2 Instrumente

Nr

Denumire

instrument

Descriere, utilizare


Planseta pentru desen

Modelul portabil este cu dimensiuni corespunzatoare formatelor de hartie standardizate, modelul fix are dimensiunile 1400x959mm sau 1800x1300mm.


Teul

Format din rigle gradate sau nu,  si este folosit la trasarea liniilor paralele orizontale sau oblice in combinatie cu echerele.


Rigle gradate

Sunt prevazute cu gradatii pentru masurarea lungimilor sau executarea desenelor la scara (rigla reducatoare – scarar)


Echerele

Sunt utilizate la trasarea verticalelor sau a oblicelor la unghiuri de 30o, 45o sau 60o


Compasuri pentru trasat cercuri

Este prevazut cu doua brate articulate terminate cu un ac de fixare, respectiv cu un varf de scriere (mina de creion sau tragator cu tus)


Compasul distantier

Are doua brate terminate cu ace egale ca lungime care pot fi reglate la diferite distante cu un dispozitiv cu surub. Se foloseste la masurarea distantelor impreuna cu o rigla gradata.


Prelungitor

Dispozitiv care poate prelungi un brat al compasului pentru cercuri pentru a realiza raze mai mari.


Sabloane  arce    de cerc

Sunt folosite la trasarea racordarilor cu raze fixe date.


Raportoare

Se utilizeaza la masurarea unghiurilor plane


Sabloane scriere standardizata

Ajuta la scrierea tehnica la o anumita dimensiune nominala
Florare

Sunt utilizate la trasarea unor curbe prin puncte intr-un desen
B.1.Standardizarea


 In desenul tehnic, standardizarea reprezinta activitatea tehnico-stiintifica organizata, desfasurata in scopul sistematizarii conventiilor de reprezentare, a proiectarii formei si dimensiunilor pentru realizarea produselor.

Standardul este un document legal si obligatoriu. Fiecare standard cuprinde urmatoarele informatii:

 • indicativul format din sigla si numarul standardului;
 • anul ultimei editii (editia in vigoare); 
 • titlul.

Exemple de standarde romane:

B.2. Linii utilizate in desenul tehnic


In desenul tehnic, liniile reprezinta “alfabetul” necesar citirii desenului. Conform STAS 103-84, se folosesc patru tipuri de linii (linie continua, linie intrerupta, linie punct, linie doua puncte) si doua clase de grosime (linie groasa, linie subtire).B.3. Formatul


Formatul reprezinta spatiul delimitat pe coala de desen pentru decuparea copiei desenului original. Conform SR ISO 5457: 1994, formatele standardizate sunt:

Format

Dimensiuni

a x b [mm.]

AO

841 x 1189

A1

594 x 841

A2

420 x 594

A3

297 x 420

A4

210 x 297
B.4. Elemente grafice

Elementele grafice obligatorii ale formatului sunt:

 • chenar;
 • fasie de indosariere;
 • conturul exterior al indicatorului;
 • reperele de centrare.


B.5. Scrierea


Scrierea textelor si a valorilor numerice in desenul tehnic se realizeaza conform standardului SR ISO 3098-0:2002 care stabileste dimensiunile caracterelor, tipurile, regulile si modul de scriere. Se utilizeaza doua tipuri de scriere:

 • Scriere A (scriere ingusta);
 • Scriere B (scriere normala).

Ambele tipuri de scriere pot fi drepte sau inclinate. Elementele scrierii (dimensiunile cifrelor si literelor, distanta dintre caractere, grosimea liniei) se stabilesc in functie de dimensiunea nominala h, ce reprezinta inaltimea literelor majuscule si a cifrelor.


B.6. Indicatorul

Indicatorul este un element al desenului tehnic care are ca scop redarea tuturor datelor necesare la identificarea esenului si piesei desinate.

Standardul SR ISO 7200:1994 nu prevede un anumit tip de indicator  Dimensiunile maxime ale indicatorului sunt de 170 mm (lungime) si 56 mm (latime). Pentru executia desenelor tehnice in scoli, se recomanda urmatorul tip de indicator:


Aplicatii   A1.


In tabelul urmator trasati linii de corespondenta intre celulele din coloana A (simbolul liniei) si celulele din coloana B (utilizari ale liniilor) . Liniile trasate sa reprezinte liniile corespunzatoare simbolurilor.


Simbol

Reprezentare

Exemple de utilizare

A
- contururi, muchii reale vizibile

B

- muchii fictive; linii de cota; linii ajutatoare; hasuri;

- linii de indoire pe reprezentarile desfasurate ale obiectelor.

E

-  contururi si muchii reale acoperite

G

- linii de axa; traiectorii; traseele planelor de simetrie.

Text Box: Text Box: Text Box: In desenul alaturat recunoasteti tipurile de linii folosite si justificati utilizarea lor.

Trasati chenarul si indicatorul pentru un format A4. Dupa verificare lucrarii pastrati formatul pentru desenul urmator.
C.1. Clasificarea desenelor tehnice

Domeniul de utilizare al desenelor tehnice delimiteaza categoriile cuprinse in tabelul XX

In multe situatii din realitate, proiectele tehnice includ mai multe categorii de desene (de exemplu: desene industriale, de constructii si de instalatii).


Categorii

de desene

Obiectul de reprezentare

Desenul tehnic

industrial

Produse de electrotehnica, electronica si calculatoare, energetica, constructii de masini, constructii navale, aerospatiale etc.

Desenul de constructii

Cladiri, cai de comunicatii, constructii hidrotehnice etc.

Desenul de arhitectura

Estetica constructiilor si reprezentarea elementelor decorative si de finisare.

Desenul de instalatii

Instalatii din domeniul constructiilor civile, industriale, agricole etc.

Desenul cartografic

Regiuni geografice de intindere mai mare sau mai mica, forme de relief, suprafete de teren etc.

Desenul urbanistic

Elemente de sistematizare a teritoriilor, a localitatilor etc.Modul de intocmire a desenelor tehnice diferentiaza schita si desenul la scara.

Schita  este realizata deseori cu mana libera si respecta proportiile obiectului reprezentat, dar reda numai informatiile esentiale despre acesta, informatii ce pot fi uneori aproximative;

Desenul la scara este intocmit cu maxima precizie, redand complet toate detaliile de forma si dimensionale, precum si proportiile exacte ale obiectului.


C.2. Scari numerice

            Scara desenului reprezinta raportul dintre dimensiunile liniare, masurate pe desen, si cele reale masurate pe piesa desenata.

            Scarile sunt:

a) de marire: 2:1;   5:1;  10:1;  20:1;  50:1;  100:1;

b) de marime naturala 1:1;

c) de micsorare:  1:2;  1:5;   1:10;   1:50;   1:10m;  1:(2x10m);  1:(5x10m),  cu m numar intreg si pozitiv.

Notarea scarii pe un desen se face conform regulilor de standardizare astfel:

- in indicatorul desenului, atunci cand toate proiectiile sunt reprezentate la aceeasi scara;

- in desenele la care unele proiectii sunt la alta scara decat cea a proiectiei principale, in indicator se trece scara sectiunii principale, urmata de marimile scarilor diferite de aceasta sau se va inscrie sub fiecare proiectie scara astfel:Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }