QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate mecanica

Masini de rectificat rotund exterior fara varfuri
Masini de rectificat rotund exterior fara varfuri


Pe aceste masini se pot prelucra piese de rigiditate scazuta, la productivitati ridicate, prin utilizarea unor regimuri intensive si eliminarea timpilor de prindere si desprindere, lipsind pericolul de incovoiere.

In figura 11.6 este prezentat constructia de principiu si modul de realizare a miscarilor la o masina de rectificat rotund exterior fara varfuri.
Fig. 11.6. Masina de rectificat rotund exterior fara varfuri

- schema bloc -

Papusa port-scula Pps, impreuna cu motorul M1 pentru antrenarea in miscarea principala de aschiere a sculei S, sunt fixate pe batiul masinii B.

Pe ghidajele batiului este plasata papusa Pdc a discului de conducere si antrenare DC. Acesta este antrenat in miscarea I , fie de la un motor electric M2, printr-un variator de turatii VT, fie de un motor hidraulic rotativ MHR, care este alimentat de la o pompa PH si comandat de un sistem de comanda hidraulica SCH.

Fig. 11.7. Principiul de lucru la masinile de rectificat rotund exterior fara varfuri

Pozitia discului de conducere se regleaza prin intermediul surubului S si a manivelei m.

Principiul functional si modul de realizare al miscarilor la o masina de rectificat rotund exterior fara varfuri este prezentat in figura 11.7.

Prelucrarea unor suprafete cilindrice exterioare se efectueaza prin asezarea piesei P intre doua discuri abrazive, scula S si discul de conducere DC.

Scula realizeaza rectificarea, iar cel de al doilea disc, de o granulatie mai fina si avand o turatie mai mica, antreneaza piesa sustinuta de rigla de ghidare RG in miscarea de avans circular II, datorita turatiei I a discului de conducere si antrenare care este profilat continuu in mod corespunzator (concav). Piesei i se imprima si un avans longitudinal III, care este obtinut prin inclinarea discului de conducere si antrenarea DC cu un unghi a de 1 6o fata de axa sculei.

Masini de rectificat rotund interior. Aceste masini au posibilitatea prelucrarii prin rectificare a alezajelor cilindrice, conice sau profilate, precum si a unor suprafete frontale, care sunt perpendiculare pe axa alezajelor.

In toate situatiile, la aceste masini, scula este aceea care executa miscarea principala de aschiere, arborele principal este mai lung si mai subtire decat la rectificarea exterioara, pentru a putea patrunde in alezaje. De asemenea, piatra de rectificat este de diametru mult mai mic (4/53/4 din diametrul alezajului), astfel ca pentru atingerea unei viteze de aschiere convenabile sunt necesare turatii foarte mari ale brosei de rectificat, uneori pana la 200 000 rot/min.

Pentru rectificarea pieselor mici, care se pot roti, se utilizeaza masini la care scula executa miscarea de avans longitudinal III si miscarea de patrundere (avans radial) IV (fig.11.8. a).

Fig. 11.8. Principiul de lucru la masinile de rectificat rotund interior

Piesele mari, care nu se pot roti, sunt prelucrate pe masini de rectificat interior planetare, la care scula executa, pe langa miscarea principala de aschiere I, o miscare de rotatie in jurul axei piesei (miscarea planetara II), precum si avansul longitudinal III si miscarea de avans radial IV (fig. 11.8. b).
Fig. 11.9. Masina de rectificat rotund interior

- schema bloc -


Constructia unei masini de rectificat interior piese mici si modul ei de lucru sunt prezentate in figura 11.9. Batiul B, de forma prismatica, sustine papusa port-piesa Ppp, care este prevazuta cu dispozitivul de prindere Dp al piesei P.

Ghidajele longitudinale ale batiului sustin sania longitudinala S1 si papusa port-scula Pps, care este montata pe ghidaje transversale ale saniei longitudinale.

Scula S executa miscarea principala de aschiere I, antrenata fiind de motorul electric M1. Miscarea de avans circular II a semifabricatului este executata de acesta, fiind obtinuta de la motorul electric M2 prin variatorul de turatie Vt.

Sania longitudinala S1 executa miscarea de avans longitudinal III, fiind actionata de motorul hidraulic MH, care este alimentat de pompa PH prin sistemul de comanda hidraulica SCH.

Avansul radial IV (de patrundere) este executat tot de scula - impreuna cu papusa port-scula. Surubul transversal St primeste miscarea de rotatie intermitenta de la o roata de clichet Rc, care, la randul ei, este antrenata printr-un clichet C de la un motor hidraulic oscilant MHO.

Fig. 11.10. Principiul de lucru

al masinilor de rectificat rotund

interior fara cap de prindere

Pentru obtinerea unor viteze de aschiere care sa asigure o buna calitate a suprafetei prelucrate, precum si o productivitate ridicata, brosele masinilor moderne de rectificat interior dezvolta turatii de 60000 200000 rot/min, asa cum s-a mai precizat, avand lagare hidrostatice sau aerodinamice.

Masinile de rectificat interior fara cap de prindere (centreless) se folosesc numai pentru rectificarea interioara a pieselor cu pereti subtiri, in special a inelelor, care sunt fabricate in serie mare si la care s-a prelucrat in prealabil suprafata exterioara.

Principiul de lucru al acestor masini este pus in evidenta in figura 11.10.

Piesa de rectificat 1 este introdusa intre discul conducator 2, rola de reazem 3 si rola de apasare 4.

Piesa este antrenata in miscarea de avans circular II de catre discul conducator 2, care executa miscarea circulara III.

Piatra de rectificat 5 executa miscarea principala de aschiere I, miscarea de avans axial V, precum si miscarea de avans transversal IV.

Masinile de rectificat rotund universale (RU) se aseamana cu masinile de rectificat rotund exterior cu masa mobila, avand in plus un subansamblu de tip rabatabil, care serveste pentru rectificarea interioara si care este montat pe papusa port-scula.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }