QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate mecanica

Mecanismul de distributie
MECANISMUL DE DISTRIBUTIE

Mecanismul de distribuție este un sistem auxiliar al motorului cu ardere interna, al motorului cu abur avand funcția de a corela umplerea cilindrilor motorului cu amestec carburant, abur sau aer și de evacuare a gazelor arse sau a aerului.

Mecanismul de distribuție se folosește la aproape toate motoarele cu ardere interna in patru timpi, mai puțin la motorul Wankel și motoarele in doi timpi.

Clasificare

Dupa tipul motorului la care este aplicata, distribuția poate fi pentru motoare in patru timpi sau in doi timpi.

  • Distribuția la motoarele in doi timpi in general, este fara supape și are ferestre in cilindri care sunt inchise sau deschise prin deplasarea pistonului care se mai numește distribuție prin lumini. Motoarele in doi timpi, in special cele cu aprindere prin comprimare au numai supape de admisie sau numai de evacuare.
  • Distribuția pentru motoare in patru timpi folosește mecanismul de distribuție cu supape, care pot fi acționate mecanic, pneumatic, magnetic sau hidraulic. In majoritatea cazurilor (mecanic, hidraulic), supapele sunt acționate de culbutori sau direct de arborele cu came.

Dupa poziția supapelor, mecanismul de distribuție cu supape in cap este generalizat la toate motoarele moderne.
Dupa locul de montare a arborelui cu came, exista mecanism de distribuție arbore cu came montat in carter și arbore cu came montat pe chiulasa.

  • La arborele cu came, montat in carter, supapele sunt angrenate de culbutori, tijele acestora și tacheți (OHV; eng., Over Head Valves).
  • La arborele cu came montat in chiulasa, deasupra supapelori (OHC; eng., Over Head Camshaft), supapele sunt angrenate prin culbutori sau cu angrenare directa a supapelor.

Dupa angrenarea arborelui cu came,

  • Curea
  • Lanț
  • Roți dințate


https://www.scoala-de-soferi-brasov.ro/img_mec/distributie.jpg

Arbore cu came in bloc Arbori cu came in chiulasa


Piesele componente ale mecanismului de distributie

1. Piesele din grupa supapei: supapa , arcul supapei , talerul arcului , sigurantele

Supapa este un organ al motorului, care deschide și inchide orificiile canalurilor gazelor spre sau din cilindru motor. Supapele sunt folosite la aproape toate motoarele cu ardere interna in patru timpi cu puține excepții, cum ar fi: motorul cu clapa (obturator).

Deschiderea supapei se face prin apasarea in partea de sus al tijei acesteia. Inchiderea se face prin apasarea puterii arcului pe supapa, care este transmisa de arc pe talerul pentru fixarea arcului, fixat prin siguranțe pe tija supapei.

Pentru ca supapa se deschide spre camera de ardere al motorului, efectul de inchidere al acesteia crește prin presiunea combustiei.

Materiale

Supapa este construita cu mare precizie din oțeluiri aliate de inalta calitate, rezistente la temperaturi ridicate, cit mai ușoare și care trebuie sa reziste la forțe cit mai ridicate. De aceea la motoarele cu rotații mari, se folosesc aliaje de oțel dur de calitate, acoperite cu anticorozive de titan, wolfram, crom, etc.. Pentru motoarele cu solicitari termice mai mari, supapele pot fi executate cu cavitați in tija, umplute de exemplu cu sodiu, care are punctul de topire scazut, pentru a transporta caldura de la taler la tija. Deasemenea și scaunul supapei, este executat din materiale din aliaje dure.

Procedeu de fabricație

Supapa este formata din talerul, care are rolul de a inchide orificiul de admisie sau de evacuare in chiulasa cu partea tronconica al acestuia și care la suprafața de etanșare are unghiuri diferite (30 - 45). Aceasta parte tronconica se așeaza pe scaunul supapei in chiulasa. Talerul supapei are o forma parabolica spre tija supapei pentru a permite gazelor sa treaca cu minima rezistența pe linga aceasta. Talerul poate fi dupa felul supapei de mai multe forme spre exteriorul sau: cu taler plan, taler concav, taler convex.

Tija supapei, are o forma de cilindru lung și subțire și este fix legata de taler. Aceasta are rolul de ghidare a mișcarii supapei, culisand cu frecare ușoara, intr-un locaș numit ghidul supapei, realizand astfel mișcarea axiala in locașul sau.

Talerul supapei de admisie are de obicei un diametru mai mare decat cel al supapei de evacuare, pentru ca, in acest fel randamentul combustiei este mai mare.

Fișier:Poppetvalve.jpg


2.Mecanismul de actionare este alcatuit , in general , din urmatoarele piese in functie de locul de montare al arborelui cu came (in bloc sau in chiulasa ) :

Arborele cu came este organul care primeste miscarea de la arborele cotit si o transmite prin intermediul tachetilor , tijelor impingatoare sau culbutorilor, supapelor. El se monteaza in blocul motor sau in chiulasa , paralel cu arborele cotit. Arborele cu came este format dintr-un arbore cilindric pe care sunt practicate came pentru actionarea supapelor de admisie si evacuare.

Tijele impingatoare sunt sub forma unor tije pline sau tubulare care , in partea inferioara , au un cap semisferic de sprijin pe tacheti , iar in partea superioara , un cap sub forma de cupa , pentru contactul cu suruburile de reglaj ale culbutorilor.

Tachetii sunt organe ale mecanismului de distributie care transmit miscarea de la arborele cu came la supape fie direct , fie prin intermediul altor piese. In prezent se folosesc pe scara larga tacheti hidraulici.

Culbutorii sunt organe care primesc miscarea de la tijele impingatoare sau de la arborele cu came si o transmit supapelor. Culbutorul se executa cu brate inegale pentru a obtine deplasari mari ale supapei la deplasari mici ale tachetilor , deci acceleratii si uzuri reduse.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d8/Pushrod2.PNG/200px-Pushrod2.PNG https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fc/Ventiltrieb.jpg/150px-Ventiltrieb.jpg

Arbore cu came in bloc Arbore cu came in chiulasahttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/4/45/VOLVO_Steuerung.jpg/180px-VOLVO_Steuerung.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/ba/Colorized_car_engine.jpg/180px-Colorized_car_engine.jpg

Antrenare cu roti dintate Antrenare cu curea dintata

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }