QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente mecanica

Compresoare elicoidale sau compresoare cu surubCompresoare elicoidale sau compresoare cu surub


La ora actuala s-au impus doua tipuri de asemenea compresoare si anume:

Compresorul birotor (dublu surub)

Comprimarea - Cele mai importante elemente constructive de care depinde procesul de comprimare sunt geometria rotoarelor si volumul index.

Rotoarele au cel mai adesea geometria realizata dupa licenta Sveridge Rotor Maskiner (SRM), cu un rotor tata avand 4 lobi si un rotor mama avand 6 canale, dar exista si realizari cu 5 lobi si 6 respectiv 7 canale. Debitul acestor compresoare depinde de diametrul si lungimea rotoarelor, ca si de turatia acestora.Compresorul monorotor (monosurub)

Comprimarea - pentru aplicatiile din tehnica frigului, principalul constructor din Europa este societatea APV Baker Limited. Fabricatia este bazata pe doua serii, una cu un rotor satelit si cealalta cu doua rotoare satelit.

Aspecte comune ale compresoarelor elicoidale

Sistemul de ungere - asigura urmatoarele functii:

- ungerea palierelor portante, a garniturii mecanice si a pistonului de echilibrare;

- comanda hidraulica a sertarului de variatie a puterii frigorifice si de pornire in gol;

- ungerea rotoarelor care angreneaza unul cu celalalt;

- etanseitatea intre rotoare si intre rotoare si stator, reducand si pierderile dintre partea de presiune ridicata si cea de presiun joasa;

- racirea vaporilor comprimati, prin preluarea unei parti importante din caldura;

Datorita acestei ultime functii, este posibil ca un asemenea compresor sa aiba temperatura de refulare intotdeauna sub 100 C, deoarece se injecteaza un debit de ulei de 0,5-1% din debitul total al acestuia, la o temperatura de 40 . 60 C.

Sertarul de variatie a puterii frigorifice - este o piesa esentiala pentru functionarea compresoarelor industriale, care in permanenta trebuie sa coreleze puterea prigorifica solicitata cu cea furnizata, respectiv sa asigure variatia debitului vehiculat.

- La masinile birotor, sertarul este dispus la intersectia celor doua rotoare, culiseaza axial si elibereaza o parte mai mare sau mai mica din rotoare, realizand si o intoarcere spre spiratie a unei parti din vapori. Lungimea rotorului mascata de sertar, realizeza in continuare comprimarea. Comprimarea se realizeaza ca si cand raportul L/D ar fi variabil.

- La masinile monorotor, exista doua sertare situate de o parte si de alta a planului orizontal, care separa compresorul in doua jumatati simetrice.

Principalele avantaje ale compresoarelor elicoidale, fata de cele cu piston sunt urmatoarele:

- dimensiuni mai reduse;

- greutate mai mica;

- siguranta mai mare in functionare;

- intretinere mai redusa;

- nivel de vibratie redus;

- antrenarea realizata de motoare cu doi poli.

Dezavantajele sunt urmatoarele:

- pretul mai ridicat (serii de fabricatie mai reduse, deci mai scumpe);

- importanta si complexitatea marita a circuitului de ungere;

- nivelul de zgomot mai ridicat.

Pentru a nu mari numarul de rotoare (datorita costurilor de fabricatie), anumiti constructori asigura antrenarea atat de catre rotorul tata, cat si de catre rotorul mama, ceea ce permite realizarea cu aceeasi pereche de rotoare, de debite in raportul 5 la 1. Alti constructori prevad antrenarea rotorului tata prin intermediul unui multiplicator de turatie.

Progresele realizate in domeniul informaticii, atat in ceea ce priveste modelarea cat si fabricarea rotoarelor si simplificarea sistemului de ungere, au permis realizarea de masini mai ieftine, mai simple (prin suprimarea sertarului) si mai silentioase, atat deschise cat si semiermetice, ca in figura 5 (anexe), sau chiar ermetice.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }