QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente mecanica

Iventica si ingineria valori (I.V.I)Universitatea Politehnica Timisoara

Facultatea de MECANICA
PROIECT


Iventica si ingineria valori

(I.V.I)
ENUNT:

Sa se analizeze posibilitatea brevetarii sis a se intocmeasca documentatia necesara in vederea acesteia pentru: DISTRIBUITORUL CU SERTAR CILINDRIC


PROIECTUL VA CUPRINDE

A. Partea de documentare.


1.Prezentarea domeniului de incadrare al problemei analizate.

2.Enumerarea si prezentarea pe scurt a mai multor solutii de rezolvare a problemei.

3.Prezentarea in detalu a 3 solutii inrudite cu descrierea statica a componenteloracestuia urmata de prezentarea functionala acestuia.

4.Prezentarea avantajelor si dezavantajelor celor 3 solutii pt evidentierea diferentelor dintre acestea.

5.Analiza morfologica a celor 3 solutii in scopul stabilirii solutii optime.

5.1.Stabilirea criteriilor de analiza

5.2.Determinarea atributelor.

5.3.Analiza matriciala secvential selective a solutiilor

5.4.Analiza matriciala ponderat selecticva a solutiilor.

5.5.Stabilirea solutiei optime cu eventualele elemente de noutate ale acestuia.

6.Descrierea statica si functionala a solutiei cu referire si la desen.


B.Documentatie propriuzisa aferenta brevetari continutului


1.Titlul inventiei

2.Descrierea inventiei

3.Revendicarea sau revendicarile

4.Desene explicative

5.Bibliografie utilizata

6.Rezumatul inventiei.A Partea de documentare

1.Prezentarea domeniului de incadrare al problemei analizate


Domeniul de utilizare a distribuitorului cu serta cilindric sunt ACTIONARILE PNEUMATICE care serveste la distribuirea agentului de lucru.

Prin actionare pneumatica se intelege ansamblul mecanismelor (aparatelor) care asigura transmiterea energiei de la un componet generator la componentul actionat.

Actinarea pneumatica transmite energia intre elemental generator (compresorul) si elemental antrenat (motorul pneumatic liniar sau rotativ) prin intremediul aerului comprimat (si a unei game largi de aparataj de reglare , distributie si controlal acestuia).


Avantajele actionarii pneumatice sunt:

-aerul comprimat (agentul de lucru) nu este poluant si poate fi deversat in atmosfera ;

-asigura miscarea rectilinii alternative fara complicatii( prin utilizarea cilindrilor pneumatici liniari);

-utilizeaza aparataj tipizat, executat de firme specializate ;

-permite supraincarcari pana la blocarea fara distrugerea componentelor actionarii

-au un gabarit rezonabil;

-fiabilitate acceptabila.


Dezavantajele actionarii pneumatice se refera la:

-compresibilitatea aerului face dificil controlul précis al vitezei miscarii

-aparatajul utilizat este relative complex si scump;

-randamentul actionarii este scazut;

-depanarea este dificila (necesita personal calificat).


Domeniile de utilizare a actionarilor pneumatice sunt destul de variabile : actionarea unor masini (debitat, sudat in puncte, prelucrarea lemnului etc), a unor dispozitive (mandrine, menghine etc), roboti, pulverizari, industria alimentara si chimica, medicina (actionarea turbinelor stomatologice).2.Enumerarea si prezentarea pe scurt a mai multor solutii de rezolvare a problemei


2.1.Distribuitorul cu supape Acestea se folosesc la presale actionate in grup cu sau fara accumulator.

2.2.Distribuitorul cu sertar rotativ Acestea se folosesc in cazul cand debitele de ulei nu depasesc 8-10 l /min pentru inversari mai rare si unde nu se cere o precizie mare a inversarii la efectuarea comunicari.

2.3.Distribuitorul cu sertar cilindric Constructia principiala a distribuitorului cu serta cilindric cu etansare metal pe metal

2.4.Distribuitorul cu sertar plan Unele dificultati de natura tehnica legate de executarea distribuitorului cu serat cilindric au condus la aparitia distribuitorului cu sertar plan.

2.5.Distribuitorul cu talere Constructia principiala a unu distribuitor cu talere inchiderea si deschiderea se face printr-un element de tip taler (garnitura cauciu) si care se etanseaza fata de un "scaun".3.Prezentarea in detaliu a 3 solutii inrudite cu descrierea statica a acestuia urmata de prezentarea functionala acesteia.


3.1. Distribuitorul cu sertar cilindric


Descriere statica

Distribuitorul cu sertar cilindric este format din corpul supapei care este de obicei cilindric cu cu 3 pana la 5 degazari in functie de conexiuni , mai este prevazut si cu gauri pentru conectarea furtunelor prin care circula fluidul de lucru de la o anumita conexiune la alta .

In interiorul corpului se gaseste sertarul cilindric prevazut cu degazari judicious pozitionate in concordanta cu degajarile din corpul supapei, acesta se executa astfel in cat intre el si corpul supapei sa rezulte o toleranta cat mai redusa "arbore alezaj" pentru pierderi cat mai mici de ulei si presiune.

La capetele corpului supapei se gasesc capacele cu garnituri prevazute cu niste gauri pentru comanda hidraulica sau pneumatica , acestea sunt fixate de corpul supapei prin niste suruburi .


Prezentare functionala

Constructia principiala a distribuitorului cu serta cilindric cu etansare metal pe metal este prezentata in fig.1

Sunt figurate sertarul 1, bucsa (sau corpul ) 2 si capacele cu garnituri 3. Atat 1 cat si 2 au degajari judicious pozitionate .

In poziti desenata aerul de la orificiul P trece spre orificiul A se de la orificiul B spre orificiu R.


Fig.1


Daca sertarul 1 se deplaseaza spre dreapta (cand se introduce presiune de comanda pe conducta z se se leaga la atmosfera orificiul y se vor schimba conexiunile in sensul ca P trece spre B si A spre R .

Prin simbol situatia este ca cea prezentata in fig. 2Fig 2


Desi distribuitoarele cu etansare metal pe metal dau rezultate foarte bune in actionarile pneumatice, insa nu se asigura etansarea suficienta si uzurile sunt mari.3.2. Distribuitorul cu sertar rotativ plan

Descriere statica

Distribuitorul cu sertar rotativ este alcatuit dintr-un sertar care are 2 canale circulare pe un unghi de 90 de grade diametral opuse , placa de baza pe care se gasesc 4 orifici .

Distribuitorul mai are capacul de forma cilindrica cu o gaura laterala prin care intra fluidul de lucru , in capac se mai gaseste o gaura frona prin care trece o tija pentru controlul sertarului , iar intre capac si sertar se afla un resort destul de puternic pentru a etansa sertarul de placa de baza .


Prezentare functionala

Distribuitoarele rotative se folosesc in cazul cand debitele de ulei nu depasesc 8-10 l/ min , pentru inversari mai rare si unde nu se cere o precizie mare a inversarii la efectuarea comutarii. Sant caracterizate printr-o mare simplitate constructive. In general ele servesc la: comutarea unui manometru la unul sau mai multe puncte de masura, pentru inchiderea sau deschiderea unui circuit hidraulic de lucru; conectarea sau deconectarea unor circuite de comanda.

Un exemplu de distribuitor cu sertar rotativ este prezentat in fig 11. In corpul (capacul) 1 este prevazut cu orificiul P care se leaga la pompa iar in interiorul acestuia se gaseste sertarul 2 in care se gasesc 4 orificii R,A,B care fac conexiunea la rezervor si la camerele motorului hidraulic.

Distribuitorul este prevazut cu o maneta de control 3 cu care alegem circuitul pe care vrem sa il formeze fluidul prin distribuitor ( ex de la P la A , de la P la B sau de la P la rezervor R) . Maneta 3 trece prin capacul distribuitorului care se etanseaza prin niste garnituri pentru reducerea pierderilor de ulei si presiune , si este fixat de sertar prin sistemu surub-piulita iar intre capac si sertar ezista un arc elicoidal infasurat in jurul manetei 3 care favorizeaza etansarea dintre placa de baza si serar care trebuie sa aiba o rugozitate foarte mica (0,05-0,001).

Placa de baza este prinsa de capac cu ajutorul unor suruburi care trec prin placa si se infileteaza in capacul distribuitorului (system surub piulita).


Fig 3.


3.3.Distribuitorul cu sertar plan

Descriere statica:

Distribuitorul este compus din capacul distribuitorului 1 care este prevazut cu un orificiu de intrare a agentului de lucru la partea superioara iar in partile laterale prezinta 2 gauri pentru controlul distribuitorului in care se gaseste tija de comanda (elem de actionat ) 2, care comanda sertarul plan 3 iar intre elemental de comanda si sertar exista un arc elicoidal 4 care asigura etansarea dintre sertar si piesa de baza 5 care e prevazuta cu 3 orificii .


Prezentarea functionala:

Se remarca sertarul plan 3 care este deplasat pe suprafata plana a piesei de baza 5 datorita unui element de actionare 2. Arcul elicoidal 4 asigura etansarea in functionare intre elementele 5 si

Se remarca faptul ca presiunea din cavitatea distribuitorului apasa elementul 3 pe elementul 5 favorizand etansarea.

Etansarea este metal pe metal din aceasta cauza , suprafetele in contact trebuie sa fie foarte précis prelucrate. Pentru o etansare mai avantajoasa sertarul poate fi executat si din alte materiale plastice (nylon etc)


Fig 4

4.Prezentarea avantajelor si dezavantajelor celor 3 solutii pentru evidentierea diferentelor dintre acestea.


Cele trei soluti alese cuprind atat avantaje cat si dezavantaje pe plan functional , constructive , economic etc.


4.1. Avantajele distribuitorului cusertar plan

-simplitate constructive;

-dimensiuni de gabarit reduse;

-comanda manuala simpla;

-etansare prin contact direct metal pe metal;


Dezavantajele:

-principalul dezavantaj este ca pentru un timp foarte scurt are pierderi de presiune (in timpul schimbari pozitiei);

-preciza de prelucrare trebe sa fie foarte mare ca contactul dintre scaun si pisea de baza sa fie perfect;

-etansarea elementului de comanda cu ajutorul garniturilor de cauciuc;

-folosirea la presiuni reduse;


4.2. Avantajele distribuitorului cu sertar cilindric:

-sertarul impreuna cu corpul se pot dezvolta in directia axiala permitand marirea numarului de pozitii de lucru si a orificiilor active

-forma constructive relativ simpla;

-frecventa mare de distributie;

-debite de trecere si presiuni mari;

-executie linistita a inversarii;

-pierderi volumice si de presiuni reduse;


Dezavantajele:

-pierderi de presiune din cauza etansarii metal pe metal;

-cost relative scazut comparative cu performantele;

-pericolul de taiere a inelelor de etansare si plocarea distribuitorului daca nu este corespunzator prelucrat sertarul;

-depanare relativ greoaie ,necesita personal calificat;


4.3.Avantajele distribuitorului cu sertar rotativ:

-simplitate constructive;

-dimensiuni de gabarit reduse;

-comanda manuala;

-lipsa garniturilor de etansare;

-durata de functionare relative mare;

-etansare prin contact direct;

-nu necesita personal calificat pentru depanare;


Dezavantazele:

-comanda doar manuala;

-suprafata de contac trebe sa fie foarte précis prelucrate (planeitate si rugozitate)

-numarul relative scazut de conexiuni;

-necesita prelucrari de precizie ridicata pentru etansarea scaunului pe pisa de baza;


5.Analiza morfologica a celor 3 solutii in scopul stabilirii solutii optime.


5.1.Stabilirea criteriilor de analiza:

Vom alege 3 criteri de analiza cum ar fi:

- poziti de lucru (A);

-frecventa de lucru (B);

-modul de actionare (C).


5.2.Determinarea atributelor:


A B C


Numarul de conexiuni

 

Presiunile la care pot functiona la parametri normali

 

Componente care actioneaza distribuitorul


 
Maxim cu 2 poziti si patru conexiuni

 
Un numar mare de poziti si conexiuni.

 

Maxim cu 3 poziti si 5 conexiuni

 


Analiza matriciala segvential selectiva a segventelor

Acest fel de cercetare presupune analiza pe etape. Metoda porneste de la o morfologie tridimensionala A,B,C, avand 27 de combinatii posibile. In prima faza, se analizeaza biasamblarile A-B, selectand pentru urmatoarea etapa doar solutiile cele mai valoroase, trei dintre cele posibile.

Daca o anumita problema este analizata din X criteri (A, B , C, D . ) fiecare avand un numar diferit de attribute (α, β , γ , . ) numarul toatal N de combinatii posibile este:


N=α x β x γ x . x δ=>Combinand atributul A1 cu atributul B1, constatam ca criterile de functionare sunt corespunzatoare , distribuitorul reusind sa faca fata la presiuni mici de distributie.

Combinand atributul A1 cu atributul B2 constatam ca distribuitorul cu doua pozitii si patru conexiuni nu va putea face fata la presiuni ridicate si este riscul blocari acestuia sau chiar la distrugere.

Combinand atributul A1 cu atributul B3, analog primului caz in care sunt compatibile cele doua atribute deci distribuitorul este functionabil.

Combinand atributul A2 cu atributul B1, constatam ca avem un numar mare de conexiuni dar o presiune mica ,constatam ca la o presiune mica nu avem nevoie de un distribuitor de presiuni mari , deci o pierdere de bani inutila.

Combinand atributul A2 cu atributul B2 constatam ca toate cerintele de functionare sunt indeplinite avem un distribuitor performant de presiuni mari cu multe conexiuni care poate functiona la presinea de 60-100MPa.

Combinand atributul A2 cu atributul B3 constatam ca distribuitorul cu un nr mare de conexiuni nu poate functiona la presiuni mici si daca este posibila aceasata e cam inutila nereusind sa functioneze la parametric normali.

Combinand atributul A3 cu atributul B1 observam ca este o combinatie reusita distribuitorul cu 2 poziti si 5 conexiuni reusind sa functioneze la presiuni scazute

Combinand atributul A3 cu atributul B2, constatam ca distribuitorul nu poate functiona la presiuni ridicate ,riscand distrugerea acestuia.

Combinand atributul A3 cu atributul B3 constatam ca distribuitorul cu trei pozitii si cinci conexiuni poate functiona la parametric normali la presiuni de 16-20 Mpa fara riscuri.Combinand atributele A1B1 cu atributul C1 constatam ca functionarea manuala este posibila fiind o combinatie reusita.

Combinand atributele A1B1 cu atributul C2 combinatia nu este posibila deoarece distribuitorul nu poate functiona alfel decat manual.

Combinand atributele A1B1 cu atributul C3 observam ca in primul caz ca functionarea este posibila si sigura .

Combinand atributele A2B2 cu atributul C1 conastatam ca functionarea este posibila insa ne practica si un cost ridicat pt un distribuitor performant si comanda manuala .

Combinand atributele A2B2 cu atributul C3 observam acelasi lucru ca si in cazul precedent .

Combinand atributele A3B3 cu atributul C1 sau A3B3 cu atributul C3 constatam ca functionarea este posibila doar manual reiesind o combinatie buna din punct de vedere economic insa slaba a performantelor.

Combinand atributele A3B3 cu atributul C2 constatam ca functionarea este imposibila nu putem comada alfel decat mecanic.5.4. Cercetarea morfologica ponderat selectiva


Aceasta metoda consta in subdivizarea pe submorfologii in care se asociaza criteriile doua cate doua, relizandu-se biasamblari a caror valoare este notata cu un coeficient subunitar de pondere, astfel incat suma coeficientilor de pe o linie sa fie egala cu 1. In functie de avantaje, ponderea coeficientului este mai mica sau mai mare, dupa caz.

Ca si in cazul precedent se porneste de la o morfologie tridimensionala A,B,C, avand 27 de combinatii posibile si se ajunge la 3 combinatii mai valoroase.
A1 B1 = 0,6 B1 C1 = 0,7

A2 B2 = 0,8 B2 C2 = 0,8

A3 B3 = 0,6 B3 C3 = 0,5


A1 B1 C1 = 0,6 * 0,7 = 0,42

A2 B2 C2 = 0,8 * 0,8 =0,64

A3 B3 C3 = 0,6 * 0,5 =0,30


A1 B1 -a primit o pondere de 0,6 deoarece duce la functionare distribuitorului la parametric normali.

A2 B2 -a primit o pondere de 0,8 deoarece celelalte combinati duc la nefunctionalitate.

A3 B3 -a primit o pondere de 0,6 deoarece acesta combinatie e cea mai optima dintre cele 3 .

Combinatia B1 C1 a primit ponderea de 0,7 deoarece comanda distribuitorului de presiuni mici si putini conexiuni se face de cele mai multe ori manual si foarte rar mecanic.

Combinatia B2 C2 a primit ponderea de 0,8 deoarece distribuitorul functioneaza la presini ridicate si comanda este pneumatica de cele mai multe ori ne avand nevoie de supraveghere si de interventia operatorului.

Combinatia B3 C3, analog primului cazu , insa a primit doar o pondere de 0,5 fiind posibila si functionabila la parametric nominali a combinatiei B3C1.


Valoarea de produs a combinatiei: A1 B1 C1 = 0,42

A2 B2 C2 = 0

A3 B3 C3 = 0


5.5.Stabilirea solutiei optime cu eventualele elemente de noutate ale acestuia.

Vom alege solutia cu ponderea cea mai mare A3B3C3 adica Distribuitorul cu sertar cilindric prezentand principalele avantaje si performanta inbunatatindul prin unor inele de elastomeri pentru o etansare perfecata fara pierderi de presiune .


6. Distribuitorul cu sertar cilindric


Descriere statica

Distribuitorul cu sertar cilindric este format din corpul supapei care este de obicei cilindric cu cu 3 pana la 5 degazari in functie de conexiuni , mai este prevazut si cu gauri pentru conectarea furtunelor prin care circula fluidul de lucru de la o anumita conexiune la alta .

In interiorul corpului se gaseste sertarul cilindric prevazut cu degazari judicious pozitionate in concordanta cu degajarile din corpul supapei, acesta se executa astfel in cat intre el si corpul supapei sa rezulte o toleranta cat mai redusa "arbore alezaj" pentru pierderi cat mai mici de ulei si presiune.

La capetele corpului supapei se gasesc capacele cu garnituri prevazute cu niste gauri pentru comanda hidraulica sau pneumatica , acestea sunt fixate de corpul supapei prin niste suruburi .


Prezentare functionala

Constructia principiala a distribuitorului cu serta cilindric cu etansare metal pe metal este prezentata in fig.4

Sunt figurate sertarul 1, bucsa (sau corpul ) 2 si capacele cu garnituri 3. Atat 1 cat si 2 au degajari judicious pozitionate .

In poziti desenata aerul de la orificiul P trece spre orificiul A se de la orificiul B spre orificiu R.


Fig.4


Daca sertarul 1 se deplaseaza spre dreapta (cand se introduce presiune de comanda pe conducta z se se leaga la atmosfera orificiul y se vor schimba conexiunile in sensul ca P trece spre B si A spre R .

Prin simbol situatia este ca cea prezentata in fig. 5Fig 5


Desi distribuitoarele cu etansare metal pe metal dau rezultate foarte bune in actionarile pneumatice, insa nu se asigura etansarea suficienta si uzurile sunt mari.

Din acesta cauza vom imbunatati distribuitorul prin adaugarea inelelor de forma O din elastomer. In acest caz solutiile constructive se complica deoarece inelul O nu trebuie taiat de muchiile ascutite ale degajarilor din bucsa sau sertar , daca in timpul deplasarii inelul depaseste aceste muchii. Exista variante cand inelele O sunt plasate pe sertar fig 6 sau in bucsa fig 7

Se observa in ambele situatii degajarile din sertar si bucsa sunt inlocuite de o multitudine de orificii executate intr-o piesa suplimentara 4 solidara cu bucsa , sau de canale inguste pe sertar.

Fig.6 Fig. 7OBS.

Se vor corela fig 6 cu fig 7 cu portiunea corespunzatoare a fig 7

Exisata si alte solutii, de exemplu cu inele de etansare ovale adica avand forma prezentata in figura 8

Aceasta asigura o buna etansare, uzura relative redusa dar nu trebuie sa traverseze muchii ascutite ci fiecare sa inchida fata de scaunul ei.
Fig 8


B.
Dispozitiv de distributie a aerului comprimatInventia se refera la un dispozitiv de distributie a aerului comprimat pentru actionarile pneumatice.

Sunt cunoscute dispozitive de distributie aerului comprimat insa acestea nu corespund actionarilor pneumatice din pricina performantelor slabe a presiuni de functionare , a numarului de conexiuni si a actionari acestora care pot fi doar manuala .

Dispozitivul , conform inventiei , inlatura dezavantajele de mai sus prin realizarea distributiei aerului comprimat fara pirderi de presiune , functionand la presiuni ridicate , putan fi executat cu un numar n de poziti si m de conexiuni fara probleme de tip functional iar actionarea acesteia poate fi atat manuala cat si automata , are o constructie simpla , robusta si foarte sigur in exploatare.

Dispozitivul este prevazut cu un sistem arbore alezaj , arboreal executand o miscare de translatie (acesta fiind prevazut cu degajari) in interiorul alezajului facand conexiunea cu orificiile din alezaj. Pentru o pierdere cat mai redusa a presiuni vom executa arborele sau alezajul cu niste orifici in care vom introduce inele de elastomer realizand astfel o etanseitate perfecta intre arbore si alezaj.

Se da in continuare un exemplu de realizare a inventiei in legatura si cu fig. 1 . 4, care reprezinta:

-fig1. sectiune frontala cu sectiune partiala in plan vertical prin dipozitiv;

-fig2. sectiune in plan prizontal prin dispozitiv;

-fig3. sectiune frontala partiala (aratand elementele noi a dispozitivului)

-fig4. montaj in actionare pneumatica.


Dispozitivul este format din corpul supapei care este de obicei cilindric cu cu 3 pana la 5 degazari in functie de conexiuni , mai este prevazut si cu gauri pentru conectarea furtunelor prin care circula fluidul de lucru de la o anumita conexiune la alta .

In interiorul corpului se gaseste sertarul cilindric prevazut cu degazari judicious pozitionate in concordanta cu degajarile din corpul supapei, acesta se executa astfel in cat intre el si corpul supapei sa rezulte o toleranta cat mai redusa "arbore alezaj" pentru pierderi cat mai mici de ulei si presiune.

La capetele corpului supapei se gasesc capacele cu garnituri prevazute cu niste gauri pentru comanda hidraulica sau pneumatica , acestea sunt fixate de corpul supapei prin niste suruburi .


Constructia principiala si functionarea distribuitorului cu serta cilindric cu etansare metal pe metal este prezentata in fig.1

Sunt figurate sertarul 1, bucsa (sau corpul ) 2 si capacele cu garnituri 3. Atat 1 cat si 2 au degajari judicious pozitionate .

In poziti desenata aerul de la orificiul P trece spre orificiul A se de la orificiul B spre orificiu R.


Daca sertarul 1 se deplaseaza spre dreapta (cand se introduce presiune de comanda pe conducta z se se leaga la atmosfera orificiul y se vor schimba conexiunile in sensul ca P trece spre B si A spre R .

Desi distribuitoarele cu etansare metal pe metal dau rezultate foarte bune in actionarile pneumatice, insa nu se asigura etansarea suficienta si uzurile sunt mari.

Din acesta cauza vom imbunatati distribuitorul prin adaugarea inelelor de forma O din elastomer. In acest caz solutiile constructive se complica deoarece inelul O nu trebuie taiat de muchiile ascutite ale degajarilor din bucsa sau sertar , daca in timpul deplasarii inelul depaseste aceste muchii. Exista variante cand inelele O sunt plasate pe sertar fig 3a sau in bucsa fig 3b

Se observa in ambele situatii degajarile din sertar si bucsa sunt inlocuite de o multitudine de orificii executate intr-o piesa suplimentara 4 solidara cu bucsa , sau de canale inguste pe sertar.

Exisata si alte solutii, de exemplu cu inele de etansare ovale ,aceasta asigura o buna etansare, uzura relative redusa dar nu trebuie sa traverseze muchii ascutite ci fiecare sa inchida fata de scaunul ei.REVENDICARI

Dispozitivul realizeaza distributia aerului comprimat fara pirderi de presiune , functionand la presiuni ridicate , putan fi executat cu un numar n de poziti si m de conexiuni fara probleme de tip functional iar actionarea acesteia poate fi atat manuala cat si automata , are o constructie simpla , robusta si foarte sigur in exploatare.

Dispozitivul este prevazut cu un sistem arbore alezaj , arboreal (1) executand o miscare de translatie (acesta fiind prevazut cu degajari) in interiorul alezajului (2) facand conexiunea cu orificiile din alezaj. Pentru o pierdere cat mai redusa a presiuni vom executa arborele sau alezajul cu niste orifici in care vom introduce inele de elastomer realizand astfel o etanseitate perfecta intre arbore si alezaj , iar la capete se gasesc 2 capace (3) prevazute cu niste garniture de etansare care sunt fixate cu ajutorul suruburilor de prindere (4) de alezajul (2).Bibliografie utilizata

- V. Balasoiu . Actionari Hidraulice si Pneumatice , Timisoara 1990

- Calin Raszga , V. Balasoiu .Actionari si comenzi Hidraulice , Timisoara 1988REZUMAT


Distribuitor cu sertar cilindric

Domeniul de utilizare sun actionarile pneumatice, rezolva problema distribuiri aerului comprimat la elementele de executie .

Cu ajutorul distribuitoarelor se rezolva problema distributiei aerului mai multor elemente de executie;

Inventia se poate utilize atat in instalatile pneumatice cat si in actionari hidraulice.

Fig 3.(elementulde noutate 5).


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Documente similare:Cauta document