QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate matematica

Categorii carteziene inchise

Categorii carteziene inchiseIn teoria categoriilor, o categorie de cartezian este inchisa daca, relativ vorbind, orice morfism definit pe un produs de doua obiecte poate fi identificat cu un firesc morphism definit pe unul din factori. These categories are particularly important in mathematical logic and the theory of programming , in that they provide a natural setting for lambda calculus . Aceste categorii sunt deosebit de importante in logica matematica si teoria de programare in care acestea prevad o setare naturala pentru -calcul. For generalizations of this notion to monoidal categories , see closed monoidal category .Categoriile carteziene inchise sunt un tip din categorie formala are aceeasi putere expresiva ca -calcul. In sectiunile 1 si 2, vom defini aceste notiuni si vom prezenta cateva din
proprietatile lor. In sectiunea 3 vom descrie conceptul de -calcul. Sectiunea 4 descrie
constructii implicate in traducerea de la un formalism la altul, fara dovada.
Categoriile de produse carteziene inchise considerate in stiinta calculatoarelor satisfac o proprietate puternica, adica 'a fi inchise cartezian' la nivel local, inseamna ca fiecare parte din categorie este inchisa cartezian.
Categorii carteziene inchise


Functii de doua variabile


Daca S si T sunt doua seturi, apoi un element din ST poate fi vizualizat ca o pereche de elemente, unul din S si celalalt din T, sau ca un singur element al produsului. Daca V este un alt set, fie functia poate fi privita ca o functie de o singura variabila variind pe ST sau ca o functie de doua variabile, una din S si una de la T. Conceptual, noi trebuie sa distingem intre aceste doua puncte de vedere, dar ele sunt echivalente.

Intr-o categorie mai generala, notiunea de functie de doua variabile ar trebui sa fie inteleasa ca o sageata al carui domeniu este un produs. In anumite conditii, o astfel de functie poate fi transformata intr-o functie de o variabila, cu valori in functia 'obiect'. Ne vom indrepta atentia asupra acestui fenomen.

O functie de doua variabile se poate transforma intr-o functie de o variabila al carei valori
sunt functii de o variabila. Mai precis, fie S, T si V sunt seturi si o functie.

Fie [S→ T] repezentand un set de functii de la S la T. Apoi, fie functia unde va fi o functie care va avea volorile .Trecerea de la f la este numit currying .

Un exemplu ar fi definitia functorului dintr-un monoid care prin currying se obtine ..In alta directie, daca este o functie, va induce definita prin

Aceasta constructie pentru a produce un invers caredetermina un izomorfismAceste constructii pot fi usor de recunoscut in limbaj categoric. Rezultatul acestei teorii este echivalent la -calcul si are multe avantaje.


Definitie


Fie C o categorie se numeste o categorie cartezian inchisa daca satisface urmatoarele afirmatii:


exista un obiect 1.

fiecare pereche de obiecte A si B din C este un produs AB cu proiectiile

si

Pentru fiecare pereche de obiecte A si B, va fi un obiect [A→B] si o functie de evaluare eval [A →B]A →B cu proprietatea ca pentru orice , exista o unica functie astfel incat

va determina f.

Traditional, [A→B] va fi notat si va fi numit obiect exponential, iar A va fi exponent. Notatia exponentiala este motivata de urmatorul caz special: daca C este categoria de seturi si , set standard cu n elemente, atunci este un set de n-uple de elemente din B.
In conditia 3 vor fi functii diferite pentru fiecare pereche de obiecte A si B. Cand va fi necesar, vom scrie functia de eval: [A→B] A → B ca B. Aceasta colectie de functii pentru un A fixat formeaza un adjunct.

Din cauza aceasta , este adesea numita transpunsa adjunctului.

Vom presupune ca C va avea produse finite si am uitilizat doua proiectii si pentru un produs binar. Vom utiliza acum

pentru j = 1, . ,n pentru a desemna j proiectii din n produse.Aceasta utilizare nu ar trebui sa conflict cu exemplele anterioare utilizate, deoarece am prezentat clar care va fi domeniu.

Propozitie In orice categorie de produse carteziene inchise, pentru orice obiecte si pentru orice i=1,..,n va fi un obiect si functia

Daca pentru orice va fi o unica functie

astfel incat diagrama urmatoare sa comute

 AIn Set, sunt functii de la la A pentru fiecare (n-1) upluFie A si B doua obiecte fixate intr-o categorie de produse carteziene inchise si denota functorul Hom(- A,B), astfel incat g : D → C, (g) : Hom(C A,B) Hom(DA,B) va lua f : C A →B in f (g A).

Rezulta ca o categorie de produse finite poate fi o categorie cu produse carteziene inchise doar daca adjunctii sunt unici.

Propozitie Fie C o categorie de produse finite . Presupunem ca pentru fiecare pereche de obiecte A si B, sunt obiecte [A → B] si [A→B], eval: [A→B] A→B si eval: [A
→B] A→B. Presupunem aceste au proprietatea ca pentru orice functie , impreuna cu functiile unice

pentru ficare

.

Apoi, pentru toate obiectele A si B, exista o unica functie , astfel incat pentru fiecare urmatoarele diagrame sa comute:

eval

 

[A→B]A

B

 [A→B]A


 


[A→B]C[A→B]


este un izomorfism.


Exemple


Primul exemplu de categorie cartezian inchisa este categoria de seturi. Pentru oricare doua seturi A si B, [A→B] este un set de functii de la A la B, si
B este evaluarea sau functia aplicata. Retinem ca, in cazul Set, [A→B] este


2. O algebra booleana B este un set partial ordonat , deci va corespunde unei categorii C (B).Aceasta categorie este o categorie de produse carteziene inchise. Obiectul final al algebrei B este 1, deci C(B) satisface conditia 1 din definitie. Deoarece B are minimul din oricare doua elemente, C(B) are produse binare si am demonstrat conditia 2.

Pentru a dovedi conditia 3 vom defini [a→b] pentru a fi Pentru a demonstra ca
exita vom arata ca exista .Acest lucru se poate vedea din urmatorul calcul, care utilizeaza legile distributive:

Existenta functiei necesita sa aratam ca atunci si ( unicitatea lui
  si faptul ca sunt automate, deoarece nu sunt Hom stabilite in categoria determinata de catre un set partial ordonat care are mai mult de un element). Fie urmatorul rezultat:


Un set partial ordonat finit care este categorie de produse carteziane inchise
se numeste algebra Heyting. Un algebra Heyting algebra este o generalizare a algebrei booleene. Algebrei Heyting ii corespunde logica intuitionistica asa cum Algebrei booleene ii corespunde logica clasica.Un algebra Heyting este completa daca are sups? in toate subseturile.
O analiza aprofundata de proprietati elementare ale Algebrei Heyting pot fi gasite in [Mac Lane si Moerdijk, 1992],


Un exemplu de categorie a caror obiecte sunt grafice si functiile sunt homomorfsme de grafuri este de asemenea, cartezian inchisa. Daca G si H sunt grafuri, atunci exponentiala [G H ] (care trebuie sa fie un graf) poate fi descrisa dupa cum urmeaza. Fie NO un graf care contine un singur nod si fara sageti si AR graful cu o sageata si doua noduri distincte, fiind nodurile sursa si tinta din sageata.

Vom fixa doua functii din NO in AR declarate astfel . Inca o data, faptul ca iau singur nod de la sursa la tinta in graful AR. Apoi [G H ] este un graf care are ca seturi de noduri Hom (G NO,H ) din graful homomorfismelor de la G NO la H si setul de sageti este stabilit de Hom (G AR,H ) cu functiile sursa si tinta oferite de Hom (G s,H ) si Hom (G t,H ), respectiv. Retineti ca, in cazul grafurilor, obiect [G H ] nu este un set Hom (G H

Deoarece [G H ] este un obiect dintr-o categorie, trebuie sa fie un graf; dar
nici un set de obiecte nu este este Hom (
G H ). In special, pentru a dovedi ca o categorie de
seturi cu structura carteziana nu este inchisa, nu este de ajuns sa demonstram ca in incercarea de a pune o structura in Hom setul sa esueze.


5. Daca
C este o categorie apoi Func (C; Set) este o categorie, obiectele sunt functorii
si sagetile sunt transformarile naturale. Categoria Func (
C; Set) este cartezian inchisa.
Daca F, G:
C →Set sunt doi functori, FG produsul lor. Obiectul exponential [F →G] este tot functor. Pentru un obiect C, [F →G] (C) este un set de transformari naturale de la de functor Hom (C ; -) F la G. Pentru f : C → D o functie din C si : Hom (C ;-) F → G o tranformare naturala, [F →G] (f) () are in componenta un obiect A care va lua perechea cu : D →A si de la un element la G(A).
6. Categoria Cat ale micilor categorii si functori este cartezian inchisa. In acest caz, pentru doua categorii
C si D C D] este categoria ale caror obiecte sunt functori de la C laD si a caror sageti sunt transformari naturale intre ele. Daca F: B, C D este un functor, atunci F: B C D] este functor definit in acest mod: daca B este un obiect din B, atunci pentru un obiect C din C, F (B ) (C ) = F (B ,C ) si, pentru o functie g: C→C, F (B) (g) este F (B,g): (B, C) →(B,C) din D. Pentru functia f: B → B din B, F (f) este transformare naturala de la F (B) la F (B) cu componentele F (f) (C) = F (f; C), la un obiect C din C. Este instructiv pentru a verifica faptul ca acest lucru da o transformare naturala.


7. (Pentru cei familiarizati cu comenzi complet partiale.) Categoria care contine -CPOs -
si functiile sunt continue este o catgeorie cartezian inchisa, desi subcategoria stricta al - CPOs nu este .Categoria laticelor continue si a functiilor continue intre ele este cartezian inchisa. Multe alte categorii de domenii au fost propuse pentru limbajul de programare semantica, dar nu toate, sunt cartezian inchise.

. Am descris modul de prezentare al unui limbaj de programare functional ca o categorie.
Daca un astfel de limbaj este o categorie cartezian inchisa, atunci pentru orice tip A si B, este [A →B] functii de la A la B. Se pot aplica programe de acest tip de date: functii pot fi exploatate de catre programe. Aceasta inseamna ca functiile sunt pe acelasi nivel ca alte
date, adesea descris prin a spune ca functiile sunt primele clase de obiecte'. Propunerea pune constrangeri puternice pentru a face din functii prima clasa de obicete; daca veti face
anumite cerinte rezonabile pe tipuri [A →B], in esenta, exista doar un mod de a face acest lucru.


Proprietati ale categoriilor cartezian inchise


Multe din proprietati sunt consecintele unor teoreme privind adjunctii. Vom prezenta acum cateva din proprietatile de baza ale categoriilor

Avand in vedere f: B → C este o categorie cartezian inchisa intr-o , avem compozite
[A →B] A C C
Avand in vedere g: B →A vom avea

[A → C] B

Acestea vor fi utilizate in urmatoarele propozitii


Fie A un obiect din categoria cartezian inchisa C

Exista functorii F: C C si G: C C, pentru care

(i)    F(B) = [A→B] pentru oricare obiect B, si pentru orice functie f: B →C,

(ii)  g(C) = [A→C] pentru oricare obiect C, si pentru orice functie g: B →A


Valoarea lui F la f: B → C este in mod normal scris

[A → f]: [A → B] →[A → C]


si valoarea lui G la g: B →A este scris


[g → C]: [A→C]→[B→C]


Acestia sunt numiti Hom functori interni din categoria cartezian inchisa.

Vom dovedi ca F isi pastreaza compozitia, pentru G este similar.

Noi trebuie sa aratam ca, pentru f: B →C si g: C → D, [A → f] [A →g] = [A → g f].Prin definitie pentru orice h: X → Y, [A →h] este unic, astfel incat urmatoarea diagrama sa comute:

 eval

 
[A→X]A [A→Y]A

evalh

 
X YIn urmatoarea diagrama dreptunghiul exterior va comuta astfel incat


[A→g] [A→f] = [A→g f].


  


eval

 

eval

 
[A→B]A [A→C]A [A→D]Aeval

f g

 
B C D
In ceea ce priveste atat Hom (CA,B) cat si Hom (C, [A →B]) sunt priviti ca functori de oricare dintre cele trei variabile. Astfel pentru A si B fixati , definim functorii
Hom (- A,B) si Hom ( -, [A →B]) care sunt functori natural izomorfic.

Deoarece CAAC si C, A pot fi tratate in acelasi mod ca si C. Pentru A si C fixate definim functorii covarianti Hom (CA , -) si Hom (C,[A → -]),.Teorema Functia defineste un izomorfism natural

Hom(CA,-) → Hom(C,[A→ -])

Propozitia de mai sus prezinta modul in care [A→ - ] se comporta ca un Hom functor.


Propozitie Urmatoarele izomorfisme se pastreaza pentru () obiecte A, B si C in orice categorie cartezian inchisa .Ultimele doua izomorfisme se pastreaza ori de cate ori obiectul initial sau suma exista.


(i) [A →1] 1.
(ii) [1→A] A.
(iii) [A B→C] [A →[B →C]].
(iv [A→B] [A→C] [A →B C].
(v) [0 → A] 1.
(vi) [A + B → C] [A →C] [B → C].


Este instructiv sa rescriem aceste izomorfisme utilizand notatia pentru obiectul [A →B].
Aceste izomorfisme sunt naturale in toate variabilele'. Apoi ambele parti ale izomorfismului sunt functori din variabilele ramase intr-o maniera similara cu propozitia de mai sus si va fi un izomorfism natural intre acesti functori. Un exemplu, fie A si C fixate. Vom avea un izomorfism natural al functorilor [A→-][A→C] si
[A →(- C)]. Avand in vedere f: B →B, [A →f] este ca o functie si deci [A →f] [A → C], adica [A→f] este produsul a doua functii,[A→(-C)] este definit in mod similar ca un compozitie de functors.


Fiecare din izomorfismele pot fi demonstrate prin utilizarea incluziunii Yoneda .

Vom demonstra (iii). Pentru B si C doua obiecte fixate, vom avea functorul [- B → C] si

→[B → C]] de la C la C . Apoi, avem urmatorul lant de izomorfisme naturale.


Hom(1,[- B → C]) Hom( - B, C)

Hom(- , [B → C])

Hom(1,[- →[B → C]])


Propozitie Fie C o categorie cartezian inchisa cu obiectele A si B. Apoi,
  (eval) = id: [A → B] →[A → B]
Prin eval (((eval)) A) = eval: [A → B] A →B din unicitate va reiesi

( (eval)) A = [A →B] A

(functia identitate), astfel incat primul component a lui ( (eval) A) trebuie sa fie identitatea.


-calcul


In scopul de a descrie conexiunea dintre categoriile cartezian inchise si -calcul, vom da o scurta descriere a acestuia din urma. Materialul este in esenta, adaptat de [Lambek si Scott, 1984] si [Lambek si Scott, 1986].


Definitie Un -calcul este o teorie formala, constand in tipuri, termeni, variabile si ecuatii. Pentru fiecare termen a,ii corespunde un tip A, denumit tipul lui a. Vom scrie pentru a indica faptul ca a este un termen de tip A. Acestea sunt supuse urmatoarelor reguli:
1) exista tipul 1.
2) Daca A si B sunt tipuri, atunci exista tipuri AB si [A →B].
3) Exista un termen * de tip 1.
4) Pentru fiecare tip A, exista un set de termeni numarabili de tip A, denumite variabilele de tip A.
5) Daca a si b sunt termeni de tip A si B,exista un termen (a,b) de tip A B.
6) Daca c este un termen de tip AB, exista termenii proj (c) si proj (c) de tip A si B,
7) Daca a este un termen de tip A si f este un termen de tip [A →B], atunci exista un termen f de tip B.
8) Daca x este o variabila de tip A si (x) este un termen de tip B, apoi


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }