QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Concepte privind riscurile legate de activitatea de marketingConcepte privind riscurile legate de activitatea de marketing


In sfera economica, s-a materializat ideea potrivit careia castigul si riscul intr-o afacere sunt marimi direct proportionale.Orice activitate umana (si prin urmare si activitatea economica) este supusa actiunii perturbatoare a factorilor de risc. Riscul reprezinta permanenta care nu trebuie neglijata in procesul adoptarii deciziilor in cadrul companiilor si nu numai. El este o certitudine deoarece exista, iar incertitudinea este data de imposibilitatea anticiparii cu exactitate a aparitiei acestuia; altfel spus, chiar daca exista, riscul are o anumita probabilitate de a aparea sau de a se manifesta.

Riscul este o caracteristica a acelor actiuni care se pot finaliza prin mai multe rezultate, cunoscandu-se probabilitatea de aparitie a fiecarui rezultat.Incertitudinea exprima starea de nesiguranta cu privire la viitor. Incertitudinea economica are ca sursa fie caracterul impredictibil al unui proces economic, fie caracterul incomplet al informatiilor existente la un moment dat.

Riscul presupune asumarea mai mult sau mai putin constienta a rezultatelor alegerii facute. El se refera la probabilitatea de reusita-esec a actiunii realizate pe baza unei decizii oarecare.Riscul poate proveni fie din nedeterminarea ontologica a rezultatului actiunii, fie din fragilitatea cunostintelor pe care le avem la un moment dat.
Riscul reprezinta incertitudinea aparitiei unui fenomen care, daca se petrece, poate avea influente (de cele mai multe ori negative) asupra obiectivelor unui proiect.Riscul se refera in special la gradul de incertitudine care planeaza asupra evenimentelor viitoare. El exprima impactul pe care il are un eveniment (sau factor) din viitor asupra activitatilor economice actuale.Altfel spus, riscul consta in nesiguranta asociata obtinerii unui rezultat. Riscul poate aparea in urmatoarele situatii:

- atunci cand un eveniment se produce sigur, dar rezultatul acestuia este incert;

- atunci cand rezultatul unui fenomen sau eveniment este cunoscut in detaliu, dar exista un grad de incertitudine cu privire la aparitia respectivului fenomen sau eveniment;

- atunci cand atat evenimentul cat si influenta acestuia asupra obiectivelor companiei sunt incerte.

Marimea incertitudinii se masoara cu ajutorul probabilitatilor, care, la randul lor, pot fi determinate cu ajutorul calculelor matematice sau prin observatii statistice ale unor fenomene similare din trecut. Evaluarii efectelor determinate de aparitia riscului este vitala pentru a sti daca este sau nu necesara asumarea riscului respectiv.

In activitatea economica riscul reprezinta o permanenta care influenteaza buna modalitatea de desfasurare a acesteia.El poate avea un impact foarte mare asupra oricarui proiect; ca urmare, succesul nu poate fi garantat decat in momentul cunoasterii tuturor riscurilor care il pot afecta, concomitent cu adoptarea unor masuri necesare prevenirii sau limitarii acestora.

Analizand aceste considerente, se pot desprinde cateva caracteristici fundamentale ale notiunii de risc economic:

riscul este o permanenta cu care se confrunta orice participant la viata economica, indiferent de anvergura activitatii sale;

riscul este un element care produce pagube atat de natura financiara cat si morala;

riscul are o actiune ireversibila, in sensul in care efectele sale, odata produse, nu mai pot fi inlaturate decat cu niste cheltuieli suplimentare costisitoare.

Astfel, teoria clasica considera ca riscul reprezinta pierderea ce apare in urma adoptarii unei anumite decizii sau privind implementarea unei anumite variante de actiune.

Riscurile decizionale (riscuri legate de adoptarea unui anumit stil de conducere, privind o anumita modalitate de adoptare a deciziilor etc.) sunt des intampinate in activitatea de marketing, alaturi de riscurile informationale (sunt acele riscuri legate de sistemul informational al unei firme si de deficientele specifice ale acestuia: supraincarcarea canalelor de informatii, redundanta etc..) si de riscurile metodologice (au in vedere riscurile generate de utilizarea unui anumit instrumentar de metode si tehnici de conducere).

Avem de-a face insa si cu riscuri externe ale firmei (sunt acele riscuri care apar in exteriorul companiei, au o influenta directa asupra acestora, iar managerii trebuie sa adopte decizii de minimizare a efectelor acestora).In cadrul acestei categorii distingem:riscuri legislative (ex. adoptarea unei legislatii care sa nu incurajeze libera initiativa si spiritul de competitie intre agentii economici poate afecta grav activitatea companiilor);

riscuri contractuale (sunt acele riscuri legate de indeplinirea sau neindeplinirea obligatiilor asumate prin contract de catre un partener al agentului economic).

Atitudinea agentilor economici poate fi clasificata in doua mari tipuri, in functie de reactia pe care o au fata de acest fenomen:

- atitudine proactiva se bazeaza pe alocarea unor resurse importante (financiare, materiale si umane) pentru a anticipa evenimente viitoare nedorite.

- atitudine reactiva are in vedere abordarea si solutionarea diferitelor probleme pe masura aparitiei lor.

Este evident ca atitudinea proactiva genereaza, pe termen lung, profituri mult mai mari pentru agentul economic decat cea reactiva. Nu trebuie insa uitat ca acest tip de atitudine trebuie sustinut cu un puternic suport financiar si uman, pe care nu multi agenti economici si-l pot permite.

Riscul poate fi reprezentat de orice element care are o probabilitate masurabila de a devia de la planul stabilit initial. Strategiile si proiectele unei companii constituie elemente care permit prefigurarea realitatii si apoi confruntarea realizarilor efective cu rezultatele asteptate. Pentru realizarea obiectivelor firmei este necesara derularea unor seturi de activitati.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }