QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente marketing

Analiza cotei de piataAnaliza cotei de piata


Cota de piata reprezinta ponderea detinuta de vanzarile unei firme in totalul vanzarilor acelui produs pe o anumita piata. Cota de piata se determina fie sub forma de coeficient, avand valori cuprinse intre 0 si 1, fie sub forma procentuala, avand valori cuprinse intre 0 si 100. In literatura de specialitate se calculeaza trei tipuri de cote de piata, si anume:

cota de piata globala;cota de piata relativa;

cota de piata specifica

Cota de piata globala reprezinta segmentul din cererea totala satisfacuta de aceasta pe piata analizata:,unde: -desfacerile firmei analizate;-desfacerile totale realizate pe piata.

Desfacerile firmei analizate pot fi exprimate cantitativ () si in acest caz cota de piata caracterizeaza modificarile de natura cantitativa: .

Daca desfacerile firmei analizate sunt exprimate valoric (), in aceasta situatie cota de piata pune in evidenta modificarile de volum si de pret: ,

Evolutia cotei de piata este pe de o parte rezultanta dinamismului intreprinderii, iar pe de alta parte este data de gradul de satisfactie a clientului. Acest lucru poate fi exprimat prin doi indicatori: rata de fidelitate () si rata de atractie () . Acesti indicatori se pot calcula pe baza cercetarilor directe de piata si pun in evidenta dinamismul concurential al firmei cu ajutorul urmatoarei relatii:

,unde:reprezinta cotele de piata in perioadele sau momentele de timp '' si ''.

In anul 2004, pe piata autoturismelor din Romania s-au inregistrat vanzari totale de 145.120 de unitati, iar distributia pe marci a fost urmatoarea:

Tabel nr. 1

Marca

Numar de autoturisme vandute

Cota de piata - %-

Dacia


Daewoo


Renault


Alte marci


Sursa: www.apia.ro-"2004 -Un an de exceptie"


Dupa cum se poate observa 41,2% din piata romaneasca de autoturisme este dominata de marca autohtona "Dacia", urmata la distanta apreciabila de marcile "Daewoo" - 18,6% si Renault - 7,4%.


Distributia cotelor de piata pe marci de autoturisme,

in Romania, in anul 2004

Grafic nr.1


Cota de piata relativa () este o expresie a raportului direct de forte dintre doua firme si se calculeaza ca raport intre vanzarile firmei analizate () si vanzarile concurentului cel mai important ():

.

Ca urmare, firma poate aparea pe piata, in urmatoarele ipostaze:

F    lider unic, atunci cand ;

F    colider, cand cota de piata relativa tinde catre 100;

F  challenger, firma prezinta o valoare subunitara, aceasta ocupand locul 2;

F    outsider: ;

F    specialist , cand firma se plaseaza sub locul 2, ocupand insa in intregime o 'nisa' particulara specifica obiectului de activitate al firmei.

Puterea firmei pe o anumita piata creste odata cu cresterea cotei sale relative pe acea piata.

Indirect, acest indicator se mai poate calcula si ca raport intre cotele de piata corespunzatoare celor doua firme.Se pot exemplifica modalitatile efective de determinare ale cotelor relative de piata apeland tot la piata romaneasca a automobilelor, unde situatia reala prezinta mutatii importante si vizibile.

Potrivit site-ului www.apia.ro in anul 2004, primele cinci marci de autoturisme vandute au fost Dacia, Daewoo, Renault, Skoda si Peugeot.

Tabel nr. 2

Marca

Numar de autoturisme vandute

Cota de piata -%-

Cota de piata

relativa -%-

DaciaDaewooRenaultSkodaPeugeotSursa: www.apia.ro-"2004 -Un an de exceptie"


Intrucat, firmele actioneaza pe aceeasi piata, volumul unitatilor vandute in anul 2004 pe piata romaneasca este acelasi, nemaifiind necesar calculul cotei de piata pentru fiecare marca. Este suficient sa se raporteze numarul de unitati vandute specific unei marci la numarul de unitati vandute a celui mai puternic concurent de pe piata (Dacia).

Cota de piata specifica()se calculeaza ca raport intre vanzarile firmei analizate() si ale segmentului de piata servit(): .

Analiza cotei de piata trebuie sa fie insotita de informatii cat mai vaste, cum ar fi: dinamica principalilor indicatori ai firmei (cifra de afaceri, productivitatea muncii, profitul), dinamica rentabilitatii, evolutia numarului de angajati, situatia cifrei de afaceri pe fiecare cuplu piata-produs, conjunctura economica in care actioneaza firma, evolutia concurentilor[2].

Tarile cu economie de piata traverseaza, in ultimele doua decenii, un proces complex de globalizare a pietelor si de internationalizare a productiei si tehnologiei. Ea este reflectata in cresterea volumului tranzactiilor cu marfuri si servicii, in cresterea mobilitatii internationale a factorilor de productie (capital, tehnologie, mana de lucru, management) si adancirea interdependentelor economice intre state - caseta de mai jos:

Un aspect distinct al abordari structurale il constituie caracterizarea gradului de uniformitate a repartitiei desfacerii pe produse sau regiuni geografice. In functie de datele de care dispunem, analiza structurala a pietei va trebui sa surprinda atat in timp, cat si in spatiu mai multe aspecte:proportiile care se stabilesc intre diferitele produse sau grupe de produse, competitivitatea produselor pe piata si distributia geografica a desfacerilor.

In acest sens, metodologic, cel mai adesea se utilizeaza: coeficientul Gini-Struck, indicele Herfindahhl-Hirschman, metoda ABC.

Teste.

Firma Alfa detine o cota de 8% din piata unui produs la un moment , in timp ce firma Beta o cota de numai 6%. Stiind ca piata produsului se va dezvolta cu 10% sa se identifice ritmurile de crestere pentru fiecare firma, astfel incat la momentul firma Alfa sa aiba o cota de 12%,iar firma Beta o cota de 8%.


Cresterea pietei este data de relatia:


Pentru atinge la momentul o cota de 12%, firma A trebuie sa aiba un ritm de crestere al activitatii economice de 65%. In acelasi mod se procedeaza si pentru firma B pentru care este necesar un ritm de crestere de pentru a atinge cota de 8% la momentul .

Grafic nr 5Test pentru insusire rapida O firma A detine o cota de 8% din piata unui produs la un moment , iar o firma B 6 %. Stiind ca firma A isi propune un ritm de crestere al vanzarilor de 12%, iar firma B un ritm de crestere de 8%, iar piata tinde sa creasca cu 10%. Sa se gaseasca cotele de piata pentru fiecare firma la momentul .

F  Cota firmei A:

F  Cota firmei B:

J. Lecaillon - Analyse microeconomique, Editura Cujas, Paris, 1989, p. 110

M. Gust, coord - Analiza economico-financiara, Independenta Economica, Braila, 1998, p. 38

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }