QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente marketing

Abordarea riscurilor in activitatea de marketingAbordarea riscurilor in activitatea de marketing


In sfera economica stim ca orice activitate si orice initiativa economica este purtatoare a unui anumit grad de risc. Marketingul, ca parte a economiei, nu se poate deduce de la acest fapt. Cele mai importante riscuri in activitatea de marketing sunt: riscul de creditare, riscul de piata, riscul de lichiditati, riscul operational, riscul legal.Acum urmeaza sa luam fiecare din cele cinci riscuri in parte, spre a le intelege si descoperi "tainele".

In ceea ce priveste riscul de creditare, acesta este definit ca fiind riscul ca partenerul de faceri sa nu fie capabil sa isi onoreze partial sau total datoriile la data prestabilita in contract.Cele mai afectate entitati sunt bancile, acestea gasind ca si solutie pentru combaterea acestui risc, crearea de portofolii de credite diversificate, iar societatile non-profit incearca eliminarea acestui risc prin simplul fapt ca operatiunea de creditare nu e parte a domeniului lor de activitate.Daca se incearca o diminuare a sa prin accesul la piata financiara ( in cazul societatilor financiare), acest lucru este greu de realizat din cauza complexitatii instrumentelor existente, riscul fiind astfel neacoperit.Riscul de piata este riscul la care este supus un portofoliu din cauza variabilelor de tipul actiunilor, obligatiunilor, cursului valutar, ratei dobanzii si pretului marfurilor. Este riscul ca factorii care influenteaza cererea si oferta pentru produse si servicii sa evolueze in directii si cu intensitati diferite, producand reactii de schimbare in lichiditatea, volatilitatea si respectiv pretul acestora, determinand in mod continuu o dinamica a conditiilor de realizare a schimbului care afecteaza marimea rezultatelor prezente sau viitoare ale participantilor.Firmele incearca sa administreze riscurile in mod activ punand mai mult accent pe volatilitate.

Riscul de lichiditate este aferent derularii activitatii in piete ce au un grad scazut al lichiditatii.El apare atunci cand o companie interesata in comercializarea unui bun, nu o poate face deoarece nimeni pe piata nu este interesat de achizitionarea lui; cand isi desfasoara activitatea pe o piata saraca in lichiditati; sau cand se confrunta cu o iesire brusca si neasteptata de lichiditati.

Riscurile operationale se refera la expunerea privind pierderile financiare datorate nefunctionarii sau necorelarii activitatilor interne ale unei entitati, fie la evenimente, tendinte sau schimbari externe ce nu au putut fi cunoscute si prevenite prin sistemul intern de organizare si control, precum si de standardele etice stabilite.

Participantii la procesele investitionale si operationale stiu ca riscul nu poate fi eliminat complet si ca activitatea trebuie sa fie condusa de asa natura incat rezultatele ei negative sa fie cat mai mici.Elementele principale ale riscului operational cuprind riscuri de personal, procesual, al tranzactiei, tehnologic si de control in care se pot desfasura fapte ca: eroarea, incompetenta, frauda, depasirea de limite, defecte de sistem, informare si comunicatii afectand in final rezultatele intregii entitati.

In viziunea BCBS (Comitetul Basel pentru supraveghere bancara) riscul operational este: "Riscul pierderilor directe sau indirecte rezultand din procese interne, performante umane si sisteme inadecvate sau eronat gestionate sau rezultand din evenimente externe institutiei. In context financiar, riscul este legat de conceptia deficitara sau slaba implementare a programelor institutiei, deficiente ale procedurilor de control si de evaluari eronate.Perceptia publica asupra unei institutii financiare, de incapacitate de gestionare eficienta a riscului operational, poate intrerupe sau poate afecta grav afacerile institutiei financiare."

Riscul legal apare atunci cand autoritatile statului, prin reglementarile pe care la iau, conduc la ingradirea desfasurarii activitatii firmei sub diferite forme, lucru ce va afecta in mod negativ rezultatele ei.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }