QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Proiect managementul aprovizionarii

COORDONATE PRINCIPALE ALE S.C. “DADA STEEL” S.A. BUZAU1. Prezentarea generala a S.C. “DADA STEEL” S.A. Buzau

“ . intotdeauna am considerat ca nu este suficient sa fii doar bun, competitia te determina sa-ti doresti si sa incerci sa fii cel mai bun.

La start se aliniaza toata lumea, aceasta este economia de piata, dar important este sa stii sa-ti dozezi resursele, sa-ti exploatezi la maximum avantajele si, foarte important, sa-ti doresti sa fii invingator.

Astfel, nu poti face din performanta o notiune abstracta. Trebuie sa-i dai valoarea unui scop pe care sa nu-l pierzi nici un moment din vedere si la care ajungi numai daca iei in serios fiecare aspect al actiunilor tale.”[1]

Punerea in miscare a intregului angrenaj specific unei firme (industriale, de transport, de constructii, specializata in comercializarea de materiale si produse etc.) presupune declansarea sistemului general de reletii dintre functiunile principale ale acesteia, cu deosebire pe fluxurile de informare-investigare a pietei, de intocmire a portofoliului de comenzi, de comandare-contractare a bazei materiale si tehnice (a functiilor comerciale), de asigurare a resurselor financiare si umane.

S.C. “DADA STEEL” S.A. este constituita prin plasament privat de capital. Sediul societatii este in Romania, localitatea Buzau, str. Aleea Industriilor nr.1, jud.Buzau.

Societatea Comerciala “Dada Steel” S.A. este persoana juridica organizata si functioneaza ca o societate pe actiuni, desfasurandu-si activitatea in conformitatae cu prevederile legale ramase in vigoare si in special cu prevederile Legii nr.31/1990 republicata si ale actului constitutive al societatii.

A fost inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J10/216/10.06.1999 si are o perioada nelimitata de functionare incepand de la data inmatricularii sale, cod fiscal R 11845183, tel.0238-426139, fax 0238-722057.

Activitatea principala a societatii este productia de metale feroase sub forme primare si semifabricate. Societatea produce si comercializeaza pe piata interna si internationala produse metalurgice ca : sarma laminata, otel beton, sarma trasa la rece, sarma pentru rulmenti si organe de asamblare, sarma zincata, plase sudate, cuie, caiele, plase impletite, plase rabitz, cablu impletit, sarma ghimpata, sarme profilate.[2]

Societatea mai are, in conformitate cu statutul sau, si alte activitati cum ar fi: piese de schimb si utilaj tehnologic pentru metalurgie, prestari servicii (probe laborator: chimice, mecanice, Roentgen, inchirieri mijloace transport, lucrari informatica etc.).

Pozitia geografica strategica a jucat un rol deosebit de important in dezvoltarea relatiilor de afaceri ale societatii. Astfel, apropierea de Bucuresti (100 km ), de portul Constanta ( 230 km), de Galati ( 140 km), de Giurgiu (160 km), de Brasov (155 km) permite conditii bune de aprovizionare cu materii prime si de expediere a marfurilor.

Intreaga activitate a companiei se desfasoara in sistemul de asigurare a calitatii ISO 9002/94, lucru ce confera produselor o recomandare in plus si totodata exprima seriozitatea cu care este privit acest domeniu de catre managementul societatii

S.C. “Dada Steel “ S.A. Buzau este o unitate cu o vechime de peste 35 ani, specializata in producerea de sarma si produse din sarma intr-o structura sortimentala foarte diversificata. Societatea comerciala este amplasata in zona industriala din sudul orasului Buzau, amplasament aprobat in 1963 cand s-a stabilit si profilul intreprinderii.

DADA STEEL – Buzau este organizata sub forma unei societati pe actiuni si este situata in Buzau, Aleea Industriilor nr.1.

Denumirea initiala a fost “Intreprinderea de sarma si produse din sarma “ Buzau.

Unitatea a fost realizata in mai multe etape:

etapa I – s-a pus in functiune in perioada 1966-1968 cu o capacitate de 90000 t/an sarma trefilata si 33000 t/an sarma zincata;

etapa II – s-a pus in functiune in perioada 1968-1970 cu o capacitate de 32000 t/an electrozi de sudura si sarma aferenta si 7000 t/an cuie;

etapa III – in perioada 1972-1975 prin cresterea capacitatii de sarma trefilata, sarma zincata, electrozi de sudura, cuie si punerea in functiune a unei capacitati de plase sudate de 73000 t/an;

etapa IV – in perioada 1975-1996 s-a suplimentat capacitatea de productie la electrozi de sudura cu inca 73000 t/an si sarma aferenta, in aceeasi perioada marindu-se capacitatea de productie la plase sudate care a ajuns la 98000 t/an si s-a pus in functiune prima capacitate de cord metalic;

etapa V – in anul 1977 s-a pus in functiune un laminor de sarma cu 2 fire, cu o capacitate de 280000 t/an.

In perioada 1978-1985 capacitatea de cord metalic a fost dezvoltata la 21000 t/an. Aceasta sectie s-a desprins in 1991 din cadrul intreprinderii, devenind o societate comerciala independenta.

In august 1995, a fost pusa in functiune Fabrica de Pulberi, cu o capacitate de cca 10.000 t/an, ceea ce constituie o noutate si o necesitate in peisajul tehnic romanesc. Astfel, “DADA STEEL “ a devenit unicul producator est- european de pulberi de fier destinate atat productiei consumabilelor de sudura cat si fabricarii pieselor sinterizate.

Firma are o pozitie solida pe piata romaneasca a produselor metalurgice detinand urmatoarele ponderi in productia nationala : 100% pulberi de fier, 85% pentru electrozi de sudura, 90% pentru plase sudate, 50% pentru sarme cu continut mic de carbon, 20% pentru cuie si 20% pentru sarma zincata.

Decizia de a construi Fabrica de Pulberi Feroase a fost bazata pe ideea ca succesul in afaceri este obtinut de companiile care au adoptat o strategie bazata pe calitate, responsabilitate, schimbare si inovatie.[3]

Data de 21 august a reprezentat obtinerea primei branse de pulberi feroase. Indicatorii propusi sunt exprimati in termeni calitativi produse de calitate, tehnologie performanta, promovarea inovatiei, satisfacerea clientilor si cantitativi : productiviate, profit.


Procesul de privatizare

O prima etapa a procesului de privatizare o constituie transformarea “Intreprinderii de sarma si produse din sarma “ Buzau in societate comerciala, in baza Legii nr.15/1990. Astfel a luat fiinta S.C. Ductil S.A. Buzau, ca urmare a H.G.nr.29/14.01.1991.

Capitalul social este de 46062 milioane lei divizat in 1842478 actiuni nominative cu valoare de 25000 lei/actiune si care au fost detinute in proportie de 70% de FPS si 30% de FPP. Activitatea S.C.Ductil S.A. Buzau a fost condusa de Adunarea Generala a Actionarilor formata din trei membri (2 membri reprezentand FPS si un membru reprezentand FPP).

In a doua etapa a privatizarii procentele s-au modificat, FPS detinand 51% din actiuni, iar FPP 49% din actiuni. In martie 1999 FRO Ltd Italia a cumparat de la FPS actiunile, intrand astfel in posesia a 51% din capitalul social.

Incepand cu data de 1.07.1999 societatea S.C. Ductil S.A. Buzau s-a divizat in doua societati comerciale distincte :

S.C.Ductil – avand ca obiect de activitate producerea si comercializarea consumabilelor de sudura si ale carei actiuni sunt detinute de FRO Ltd ;

S.C.Dada Steel – avand ca obiect de activitate producerea si comercializarea sarmelor, produselor din sarma si pulberilor de fier si ale carei actiuni sunt detinute de : Sider Sipe s.p.a. - 33,3322%, Gem Romania Holdings Ltd. - 33,3322%, Feralpi Siderurgica s.p.a. - 33,3333% ;

S.C. “Dada Steel “ S.A. Buzau detine urmatoarele, in acest moment, active : Uzina Laminor, Fabrica de Sarma Trasa, Fabrica de Sarma Zincata, Fabrica de Plase Sudate, Fabrica de Cuie si Fabrica de Pulberi de Fier.

Capitalul social la infiintarea S.C. Dada Steel S.A. a fost de 30 milioane lei. Acest capital s-a majorat in iulie 1999 la 12 miliarde lei si in noiembrie la 18 miliarde. Numarul de actiuni este de 180000, fiecare actiune fiind de 100000 lei.

La 1 noiembrie 1999 au luat fiinta urmatoarele societati, in care Dada Steel detine 90% din actiuni:

S.C.Trans Service S.R.L.- are ca obiect de activitate organizarea transporturilor auto in cadrul societatii;

S.C.UPS S.R.L. – care desfasoara urmatoarele activitati : prelucrari mecanice (strunjire, frezare, rectificare, mortezare), activitati de pregatire-incheiere ( ajustare, forjare, sudare, metalizare, debitare, executie modele forme de turnare), intretinere, reparatii masini-unelte, autoutilari (subansamble, ansamble, masini, etc.);

S.C.AMC Service S.R.L. – desfasoara activitati in urmatoarele domenii : intretinerea si repararea instalatiilor care lucreaza cu gaze, intretinerea si repararea masinilor electrice, repararea si verificarea aparatelor de masura si control.

La 1 iulie 2000 s-a desprins din SC Dada Steel SA Fabrica de Pulberi Feroase sub denumirea de Ductil Iron Powder, in cadrul careia S.C.Beta S.A detine 15% din capitalul social, iar S.C.Dada Steel S.A. detine 85%. Ulterior aceasta unitate devine Hoeganes Romania prin achizitia de catre firma americana Hoeganes.

In anul 2007, in idea cresterii integrarii tehnologice s-a decis inchirierea unor active (Otelaria Electrica) de la S.C. Gavazzi Steel S.A. Otelu Rosu.

DADA STEEL a deschis astfel, in premiera pentru piata metalurgica romaneasca, un punct de lucru ce are ca obiect de activitate producerea de tagle pentru laminare – materie prima a societatii.

Scopul si obiectul de activitate


Evolutia ascendenta a fabricii este o consecinta naturala a activitatii productive. Politica de calitate este parte integranta a politicii societatii. Permanenta conectare cu oferta pietei a facut fabrica competitiva, comparandu-se permanent cu cei mai competitivi concurenti de pe piata.[4]

Intreaga activitate a companiei se desfasoara in sistemul de asigurare a calitatii ISO 9002/94, lucru ce confera produselor o recomandare in plus si totodata exprima seriozitatea cu care este privit acest domeniu de catre managementul societatii.

DADA STEEL se bucura de un inalt grad de integrare tehnologica cu un impact favorabil asupra costurilor de productie si de o pozitie geografica favorabila, fiind situata aproape de principalii producatori de otel care furnizeaza materia prima de baza.

DADA STEEL a adresat o atentie deosebita dezvoltarii pozitiei sale pe piata externa, produsele sale fiind exportate in aproape 40 de tari din Europa, Africa, Orientul Mijlociu si Extremul Orient.

In vederea mentinerii pozitiei strategice pe piata interna si a intaririi prezentei pe piata internationala, politica de firma are urmatoarele obiective fundamentale :

supravegherea permanenta a calitatii produselor;

adaptarea gamei de produse la tendintele pietei printr-un marketing inteligent;

perfectionarea structurii organizatorice si a parghiilor manageriale;

modernizare tehnica;

atentie deosebita in protejarea mediului inconjurator.

A ocroti si imbunatati mediul inconjurator pentru generatiile actuale si viitoare a devenit pentru umanitate un obiectiv primordial, o sarcina a carei realizare impune pe langa eforturi intense si mult entuziasm . DADA STEEL a inteles importanta acestor actiuni si adoptand conceptul dezvoltarii durabile a reusit sa inlocuiasca tehnica devoratoare de resurse materiale si energetice printr-o “ecotehnica” avand la baza considerarea realista si stiintifica a raportului complex   - “ om – societate – natura” si aplicarea consecventa a modelului natural in care “NIMIC NU SE PIERDE TOTUL SE TRANSFORMA”.

Marca DADA STEEL – siguranta si calitatea unei companii integrate in Europa.

Tehnologiile aplicate in sectoarele de productie ale societatii sunt tehnologii clasice pe utilaje specifice produselor, procurate din import in proportie de 70-80%, restul fiind realizate in tara prin asimilare. Utilaje din import:

masini de trefilat uscat tip Norton-Anglia, tip UDZSA- Germania, tip Breintenbach – Germania;

masini de trefilat in emulsie tip UDZSA – Germania;

bobinatoare tip Albert- Germania;

instalatii de recoacere finala tip Braun-Angott-Germania;

instalatii de zincare tip Berg – Germania;

instalatii de plase sudate tip Jäger – Germania;

masini de confectionat cuie tip Enkotec – Danemarca;

instalatii impletit sarma tip Angelli – Italia;

bloc finisor laminar tip Demag – Germania;

tehnologie si echipament Mannesmann-Demag Germania la Fabrica de Pulberi de Fier.

Implementarea unui sistem de management al calitatii in accord cu ISO 9001/2000 si certificat de Lloyd`s Register Quality Assurance confera produselor Dada Steel o recomandare in plus si o garantie a seriozitatii cu care este privit acest domeniu de catre managementul societatii.

Acest fapt presupune stabilirea si mentinerea de catre companie a unui Sistem de Management al Calitatii complet documentat, pentru a demonstra ca produsele intrunesc cerintele specificate. In acest scop, compania detine un laborator de testare autorizat gradul II de catre Inspectia de Stat in Constructii, bine echipat in cadrul caruia isi desfasoara activitatea o echipa de specialisti. Profesionalismul acestora este o garantie a faptului ca produsele oferite de Dada Steel intrunesc standardele impuse de nevoile si asteptarile clientilor.

In plus, pentru produsele utilizate in constructii s-a obtinut certificarea de conformitate din partea organismului de certificare Qualitas.


3 Structura organizatoricaS.C. “Dada Steel” S.A. Buzau este administrata de un Consiliu de Administratie[5], compus din maxim sapte membri, numiti de catre Adunarea Generala a Actionarilor pentru o perioada de patru ani, care pot fi sau nu actionari. Numarul de actionari este stabilit de catre Adunarea Generala a Actionarilor in relatie cu volumul si particularitatile obiectului de activitate al societatii si orice modificare va fi inregistrata la Registrul Comertului.

Administratorii societatii precum si Presedintele Consiliului de Administratie pot fi cetateni straini fara nici o restrictie. Membrii Consiliului de Administratie sunt numiti dintr-o lista propusa de actionari si pot fi realesi. In cazul in care un loc in Consiliul de Administratie devine vacant, membrii Consiliului de Administratie vor numi un administrator temporar, pana la convocarea primei Adunari Generale a Actionarilor.

Consiliul de Administratie se intruneste o data pe luna sau de cate ori este nevoie, pentru valabilitatea deciziilor este necesara prezenta la sedinta a ¾ din numarul total al membrilor Consiliului de Administratie.

Adunarea Generala a Actionarilor este organul de conducere al societatii care decide asupra activitatii acesteia si asupra politicii ei economice si comerciale. Adunarile Generale ale Actionarilor pot fi ordinare sau extraordinare. Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor va fi convocata cel putin o data pe an cu cel putin trei luni inainte de inchiderea exercitiului financiar si va avea urmatoarele atributii principale:

sa discute, sa modifice si sa aprobe documentale financiar-contabile ale societatii, sa stabileasca dividendele;

sa numeasca, sa revoce, sa verifice si sa controleze activitatea Consililui de Administratie si sa stabileasca remuneratia acestuia;

sa indeplineasca orice alte obligatii prevazute de legea in vigoare.

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor poate fi convocata in orice moment, la cererea actionarilor, reprezentand cel putin 10% din totalul de actiuni din capitalul social, la cererea Consililui de Administratie sau la cerereea Comisiei de Cenzori, in baza unei recomandate expediate presedintelui la sediul societatii. Aceasta va avea urmatoarele atributii principale:

sa majoreze sau sa micsoreze capitalul social;

sa modifice sau sa schimbe obiectul de activitate al societatii;

sa schimbe sediul social al societatii;

sa ia decizii in legatura cu eventualele posibilitati de fuziune sau participare la alte societati comerciale propuse de Consiliul de Administratie;

sa emita noi actiuni;

sa hotarasca dizolvarea societatii;

sa faca orice alta modificare in legatura cu actul constitutiv al societatii;

sa indeplineasca orice alte sarcini prevazute de lege;

sa aprobe si sa verifice activitatea comisiei de cenzori;

sa aprobe investitii in valoare mai mare de 2 mil.EURO.

Dizolvarea societatii poate fi determinata de una dintre urmatoarele situatii:

imposibilitatea realizarii obiectului de activitate;

dizolvarea A.G.A;

faliment.


Directorul general al societatii intervine in deciziile cu privire la politica firmei iar abilitatile sale de organizator sunt recunoscute.

Directorul General este investit cu responsabilitate si imputernicit cu autoritate pe masura acestei responsabilitati pentru conducerea activitatii curente a societatii comerciale.

Actiunile sale trebuie sa fie in concordanta cu planul de afaceri general aprobat de Consiliul de Administratie. Autoritatea sa include, fara a se limita, urmatoarele:

reprezentarea societatii in fata organismelor guvernamentale romane si asigurarea reprezentarii legilor in toate privintele;

incheierea de contracte comerciale in valoare de pana la 200000 EURO/contract;

negocieri cu sindicatele, activitati pe linia protectiei sociale, actiuni disciplinare;

stabilirea atributiilor directorilor executivi;

toata autoritatea necesara pentru a conduce activitatile curente;

angajarea salariatilor care se preiau de la Dada Steel.

Poate delega aceasta autoritate conducerii superioare a societatii in scopul semnarii contractelor de munca individuale. Administratorul delegat este numit de Adunarea Generala a Actionarilor, pentru a detine controlul general al activitatii curente a societatii si a-I imprima directia strategica. Autoritatea sa include, fara a se limita la, urmatoarele:

elaborarea planului de afaceri al societatii;

incheierea de aliante strategice;

modificari organizatorice, angajarea de noi salariati si acordarea de cresteri salariale pentru performantele meritorii;

aprobarea cheltuielilor de investitii.


Activitatea de resurse umane: dezvolta si administreaza politici si programe referitoare la asigurarea unei structuri organizatorice eficiente, a unui personal calificat, a posibilitatilor de promovare, a cointeresarii in munca.[6] Activitatea de resurse umane este condusa de Directorul Resurse Umane si cuprinde activitatile din urmatoarele compartimente:

Serviciul Personal- Invatamant- Administrativ;

Biroul Organizare – Normare;

Biroul Salarii.

Activitatea economico-financiara : este condusa de Directorul Economic, iar prin Contabilul sef coordoneaza activitatea compartimentelor Financiar, Contabilitate si in mod direct, Serviciul Costuri-Bugete.


Activitatea de compensari :

 • intocmirea, verificarea si inaintarea actelor de compensare cu diferite societati comerciale;
 • urmarirea, verificarea si finalizarea actelor de compensare;
 • inregistrarea in registrul de evidenta a actelor de compensare;
 • verificarea modalitatii de efectuare a compensarilor in vederea incasarii sumelor de la debitori;
 • punctajul compensarilor pe facturi cu diversi beneficiari si furnizori ;
 • predarea proceselor verbale in contabilitate.

Activitatea de calitate

Principalele atributii ale Directiei de Calitate sunt:

implementeaza si mentine Sistemul de Management al Calitatii in conformitate cu standardele SR EN ISO 9001:2001 si cu strategia conducerii societatii;

planifica si conduce activitatea de audit intern si la subcontractanti;

coordoneaza ansamblul activitatilor din cadrul Sistemului de Management al Calitatii, control tehnic de conformitate, laboratoare, calitatea mediului;

urmareste includerea in comenzile si contractele economice a conditiilor de calitate, a termenelor de garantie si a metodelor de control;

asigura livrarea la client a produselor care corespund calitativ, insotite de documentele de atestare a calitatii;

ia masuri de eliminare din fabricatie a produselor care nu corespund documentatiilor tehnice si normelor de asigurare a calitatii;

efectueaza analize, probe, incercari, contraprobe si masuratori in vederea determinarii calitatii si fiabilitatii produselor;

urmareste aplicarea prevederilor si reglementarilor legale privind calitatea mediului, regimul substantelor toxice, regimul precursorilor;

initiaza si raspunde de activitatea de certificare a Sistemului de Management al Calitatii;

initiaza, in colaborare cu Serviciu P.I.A., programe de instruire atat pentru personalul cu functii de conducere, cat si pentru personalul din subordine;

reprezinta societatea in raporturile cu organismele de certificare, control, etc;

respecta politica in domeniul managementului calitatii stabilita de Directorul General;

initiaza si organizeaza activitatea de recertificare a SMC.4 Organizarea interna a subsistemelor de desfacereProdusele realizate in cadrul S.C. Dada Steel S.A. Buzau au o destinatie multipla fiind utilizate in multe sectoare ale economiei nationale : constructii, productie, comert. Aceasta face ca beneficiarii sa fie raspanditi pe intreaga suprafata a tarii.

Pe piata interna Dada Steel poate asigura 60% din cererea pietei de plase sudate, 20% din cererea pietei de sarma trasa, 20% din cererea de cuie si este unicul producator de pulberi de fier.

Pe piata interna peincipalii concurenti sunt : S.C. Industria Sarmei Campia Turzii, S.C.Promet S.A. Becleasn, S.C. Trefo S.A. Galati, S.C. Laminorul S.A. Braila.

Produsele societatii sunt foarte mult solicitate si pe piata externa, productia destinata exportului reprezentand cca 30%.


Activitatea de productie

Este coordonata de Director Productie si coordoneaza activitatea din urmatoarele compartimente:

Serviciul Tehnic si de Productie;

Serviciul Mecano-Energetic si Investitii;

Sectia Intretinere;

Sectia Laminor;

Sectia Zincare;

Sectia Plase Sudate;

Atelier Cuie-Caiele;

Sectia TOM;

Sectia Tratamente Termice.

Atributiile principale in domeniul productiei sunt:

asigura desfasurarea activiatii compartimentelor din subordinea sa (sectii, ateliere) in scopul realizarii programelor de fabricatie si a repararii dotarii;

ia masuri pentru elaborarea si respectarea indicatorilor tehnici si tehnologici cu privire la programarea, pregatirea si urmarirea productiei cum ar fi : gradul de utilizare al capacitatii de productie, incarcarea utilajelor, utilizarea suprafetelor de productie, utilizarea timpului de lucru si incadrarea in consumurile specifice preconizate de materii prime si materiale, combustibili, energie, etc.;

urmareste exploatarea utilajelor si instalatiilor din societatea comerciala in conditiile tehnice stabilite si indruma elaborarea si respectarea programului de interventii;

urmareste si raspunde de realizarea sarcinilor zilnice ale fabricilor fata de programul corelat pe sectiunile sale;

raspunde de activitatea de organizare a productiei si a muncii, de reducere a costurilor, cresterea rentabilitatii si beneficiului societatii;

asigura respectarea NTSM, ia masuri impotriva celor care nu le respecta;

controleaza si verifica respectarea regulilor PSI si raspunde de indeplinirea acestora;

adopta masuri pentru ridicarea nivelului profesional al muncitorilor si personalului tehnic-ingineresc si economic, indruma activitatea de documentare tehnico-economica a personalului din compartimentele ce le coordoneaza;

organizeaza activitatile sectiilor pentru derularea in bune conditii a proceselor de productie conform cu regimul de lucru impus de comenzile ferme, dar respectandu-se cu strictete disciplina tehnologica si de munca, prevenirea oricaror avarii, incendii, explozii sau accidente tehnice;

impune sectiilor ca intreg personalul sa fie instruit corespunzator pentru a cunoaste procesele de productie, tehnologia si utilajele la care lucreaza, pentru respectarea documentatiei tehnice, a manipularii, a repararii de calitate si mentinerii fiabilitatii de functionare evitand greselile de exploatare, de obtinere de produse fiabile si de buna calitate, competitive pe piata interna si internationala;

raspunde de functionarea in parametrii proiectati a capacitatilor de productie;

raspunde de folosirea rationala a bazei tehnice si materiale pusa la dispozitie pentru procesul productiei;

raspunde de implementarea masurilor de modernizare a utilajelor si instalatiilor.

Are relatii de colaborare cu toate compartimentele de productie si functionale ale societatii comerciale.


Activitatea vanzari este coordonata de Directorul Vanzari al socieattii si cuprinde urmatoarele :

Serviciulul Vanzari Intern;

Serviciul Export;

Biroul Contractari.

Activitatea vanzari are in principal urmatoarele atributii:

organizeaza, indruma si controleaza activitatea acestor compartimente;

avizeaza bugetele de vanzari si le supune aprobarii conducerii societatii;

organizeaza urmarirea produselor livrate potrivit clauzelor contractuale;

indruma, conduce, verifica si urmareste intocmirea si realizarea programelor de vanzari, pentru produsele realizate de societatea comerciala, controland si analizand modul de realizare a contractelor cu beneficiarii;

coordoneaza activitatea de precontractare si incheie contracte comerciale cu beneficiarii de pe piata interna si externa, urmareste realizarea lor atat cantitativ cat si calitativ;

aproba livrarea produselor pe baza de comenzi precum si termenele si modalitatile de plata;

organizeaza, indruma si controleaza intreaga activitate a sectoarelor din subordine, urmarind respectarea unei stricte discipline de colaborare intre acestea pentru realizarea integrala a programelor proprii;

propune actiuni de cooperare si forme de comercializare interna si externa;

participa la diverse manifestari, targuri, expozitii, conferinte, simpozioane;

intocmeste si supune spre aprobare periodic directorului societatii, analiza activitatii compartimentelor din subordine si propune masuri pentru imbunatatirea acesteia ;

urmareste permanent incadrarea in planul de cheltuieli stabilit pentru acest sector de activitate;

verifica aplicarea dispozitiilor legale privind relatiile comerciale;

repartizeaza pe fiecare post persoanae competente, instruite si specializate in domeniul in care lucreaza;

raspunde si de indeplinirea tuturor deciziilor si sarcinilor stabilite de Directorul General al societatii;


Serviciul export – este subordonat Directorului vanzari si coordonat de Sef Serviciu Export.

Principalele atributii sunt:

asigura portofoliul de comenzi la export conform bugetului anual aprobat in vederea folosirii integrale a capacitatilor de productie si realizarea desfacerii produselor, in conditii de eficienta economica si ajusteaza lunar si trimestrial programele de fabricatie;

participa la prospectarea pietei externe, in vederea cunoasteri necesitatilor de consum (poate apela si la unitati specializate);

transmite oferte comerciale la export;

incheie cu beneficiarii externi contracte economice si urmareste realizarea lor conform clauzelor contractuale;

urmareste si raspunde de repatrierea valutei in termenele legale, colaborand in acest sens cu Directia Economica, Directia Productie si Directia Calitate, dupa caz;

incheie contracte economice de comision cu agentii interni si externi;

asigura respectarea stricta a disciplinei contractuale;

participa la targuri si expozitii internationale;

aplica politica vamala in conformitate cu prevederile legale;

studiaza produsele concurente urmarind tendintele de evolutie;

participa la stabilirea strategiei pretului de export pe fiecare produs in parte;

tine evidenta obligatiilor contractuale pentru export, organizeaza evidenta portofoliului de comenzi, intocmeste si urmareste graficele de livrari;

asigura pregatirea loturilor de expediat, ambalaje necesare, documentele insotitoare si raspunde de intocmirea corecta a acestora;

solicita mijloacele de transport necesare expedierii (cand este cazul) la Serviciul Achizitii.


Serviciul vanzari intern – este subordonat Directorului Vanzari si este condus de Sef Serviciu.

Atributiile principale sunt:

a) Comenzi – contracte livrari

raspunde de livrarea la termen conform contractelor incheiate;

colaboreaza cu sectiile de productie pentru ca livrarea produselor sa se realizeze la termen;

participa la pregatirea loturilor de expediat cu directia productie si directia de calitate;

asigura si intocmeste documentele necesare expedierii produselor si solicita mijloacele de transport necesare expedierii (cand este cazul) la Serviciul Achizitii;

primeste produsele la depozitele din subordine numai dupa efecuarea de catre directia de calitate a tuturor verificarilor si analizelor impuse de documentatia tehnica, sistemul de asigurare a calitatii si dupa semnarea si stampilarea notelor de predare si a certificatului de calitate sau a procesului verbal de receptie;

expediaza produsele numai insotite de certificate de calitate emise de directia calitate, mentionand totodata in avizul de expediere numarul certificatului anexat;

asigura expedierea numai a produselor verificate, ambalate, marcate precum si expedierea documentelor insotitoare prevazute in contractele economice si conform dispozitiilor legale;

rezolva impreuna cu directia de calitate si directia productie reclamatiile referitoare la calitate, cantitate , ambalaje, termene de livrare sau alte conditii impuse in contracte (comenzi);

remite zilnic directiei economice situatia livrarilor in vederea incasarii la termenul contractat a valorii marfurilor livrate clientilor;

este raspunzator de livrarea in bune conditii a comenzilor catre clienti si de incasarea contravalorii acestora;

urmareste incadrarea clientilor in limita creditului acordat;

coordoneaza activitatea din cadrul Departamentului “Tagle si Sarma laminata” si a depozitelor de produse finite (Departamentul ”Produse finite SMN, SMZ, SZ, PFS”, Departamentul ”Produse finite plase sudate”, Departamentul “Produse finite cuie-caiele”) si Magazinul, privind modul de desfasurare a activitatii zilnice;

gestioneaza bunurile achizitionate de la terti in scopul revanzarii, constand in: convocarea comisiilor de receptie si intocmirea notelor de intrare-receptie, emiterea avizelor de expeditie si a facturilor catre clienti, transmiterea catre Serviciul Contabilitate, pe masura intocmirii documentelor justificative pentru evidentierea corecta a stocului si miscarea acestor marfuri;

prin intermediul depozitelor, primeste produsele finite din punct de vedere tehnologic, pe baza documentelor justificative (viza Serviciului CTC, bonuri, etc.), la solicitarea sectiilor de productie;


b)Depozite

organizeaza spatiul in vederea depozitarii produselor pe grupe si sorto-tipo-dimensiuni precum si optimizarea fluxului de depozitare;

mentine in stare corespunzatore rampele de incarcare in vederea efectuarii operatiilor de expediere;organizeaza primirea, depozitarea si conservarea fara pierderi, degradari, sustrageri a produselor finite si ia masuri pentru depozitarea acestora conform normelor tehnice de depozitare si de prevenire a incendiilor;

asigura reducerea la minim a cheltuielilor de depozitare;

oganizeaza si tine evidenta produselor depozitate;

sesizeaza operativ organele de conducere a societatii in cazul diminuarii sub limita normata a stocurilor precum si in cazul crearii de stocuri supranormative de produse;

efectueaza impreuna cu comisiile stabilite, inventarieri privind produsele depozitate.
CAPITOLUL 3

Fundamentarea strategiei in domeniul vanzarilor

produselor la SC DADA STEEL SA BuzauStrategia activitatilor de vanzare a productiei


Principalele obiective care se au in vedere in contextul strategiei in aprovizionarea cu resurse materiale a SC „DADA STEEL”S.A. Buzau materiala sunt urmatoarele:

 • stabilirea pe structura a necesitatilor reale de resurse materiale pentru consum;
 • aprovizionarea resurselor materiale si echipamentelor tehnice de la cele mai avantajoase surse de furnizare, de la cei mai economici si credibili furnizori;
 • aprovizionarea resurselor materiale, a echipamentelor tehnice care raspund cel mai bine caracteristicilor cererilor pentru consum;
 • formarea unor stocuri minim necesare, care sa asigure acoperirea ritmica, completa si complexa a cererilor pentru consum in conditiile antrenarii unor costuri minime de achizitionare, aducere si depozitare a resurselor materiale;
 • mentinerea ritmului aprovizionarilor programate, a dinamicii stocurilor efective in limitele maxime si minime estimate, a consumurilor in limitele normate;

In cadrul strategiei generale se are in vedere elaborarea unor:

strategii in domeniul preturilor;

strategii pe surse de aprovizionare;

strategii in scopul obtinerii de oportunitati (avantaje, inlesniri) pe piata;

Indiferent de domeniul pentru care se elaboreaza, acestea pot fi:

strategii defensive (fata de furnizorii apreciati ca puternici);

strategii de echilibru (fata de furnizorii apreciati ca egali);

strategii de penetrare (fata de furnizorii apreciati ca slabi).

Intr-o prima faza raportata la piata se recurge la o 'grupare' a resurselor necesare intreprinderii care urmeaza a fi aprovizionate (deci care au fost incluse in nomenclatorul de aprovizionat). Necesitatea gruparii este determinata in principal de impactul pe care il au resursele materiale pentru activitatea generala a intreprinderii cu deosebire pentru cea de baza.

Un numar relativ mic de resurse materiale au impact mare asupra activitatii economice a intreprinderii (conditioneaza hotarator desfasurarea normala a activitatii de productie, nivelul costurilor, volumul imobilizarilor); un numar foarte mare de resurse necesare intreprinderii prezinta impact mai redus asupra activitatii economice a acesteia, motiv pentru care abordarea dupa acelasi regim exigent a tuturor resurselor este costisitoare, actiunea devenind neeficienta.

O actiune importanta, alaturi de cea privitoare la alegerea sursei de furnizare, a furnizorului,si la care contribuie in buna masura, este cea care are in vedere stabilirea concreta a materialului, produsului sau echipamentului tehnic acceptat din mai multe tipuri asemanatoare, fabricate si oferite de unul sau mai multi furnizori. Altfel spus, ne referim la alegerea materialului, produsului sau echipamentului tehnic, care, in final, va insemna, in cele mai multe cazuri, si alegerea sursei de furnizare si implicit a furnizorului. Intre criteriile de alegere a materialului, produsului sau echipamentului tehnic, un loc important il ocupa sfera de utilitati ale acestuia, ca si gradul in care raspunde caracteristicilor cererii.

De exemplu, daca este necesar sa se achizitioneze un autocamion pentru transportul materialelor, este evident ca nu se va alege orice autocamion, pur si simplu, ci pe cel care raspunde cel mai bine serviciilor pe care trebuie sa le asigure sub aspectul: pretului, capacitatii, vitezei, economiei de carburanti, prestigiului marcii, confortului sau utilitatilor cu care este dotat, gradului de modernitate, perioadei de garantie, conditiilor de service, esteticii etc. Bineinteles, unele elemente sunt subiective, dar fiecare cumparator (client, consumator) va avea o structura specifica a utilitatilor si conditiilor carora trebuie sa le raspunda resursele materiale cumparate.

Criteriile importante cu consecinte economice practice semnificative sunt cele cu privire la calitate si pret. Trebuie tinut seama de faptul ca, atunci cand producatorul, sau vanzatorul, stabileste pretul produselor, nu poate avea in vedere cerintele fiecarui cumparator, ci produsul in sine, ca purtator al valorii pe care procesul de productie i-a conferit-o; in acest sens, trebuie inteles ca pretul stabilit de producator-vanzator ar include toate atributele pe care cumparatorii le doresc.

In situatia in care calitatea si pretul sunt caracteristicile principale solicitate de consumator-cumparator, mai mult decat produsul ca atare, atunci trebuie sa se analizeze, in mod direct, motivatia unei asemenea cereri; astfel se va explica alegerea unuia dintre produse, materiale etc. diferite, insa substituibile. Resursa materiala achizitionata va reprezenta, de fapt, mijlocul prin care cele doua caracteristici sunt oferite consumului productiv. Fiecare produs, al unitatii care cumpara, este rezultatul unuia sau mai multor atribute (elemente de caracterizare) ale resurselor materiale consumate, eventual combinate dupa o anumita proportie.

EVOLUTIA VANZARILOR IN ANUL 2008

Tabelul Nr.3.1


Luna

Piata interna

Piata externa

Total

Volum

tone

Valoare

(mii EURO)

Volum

tone

Valoare

(mii EURO)

Volum

tone

Valoare

(mii EURO)

IanuarieFebruarieMartieAprilieMaiIunieIulieAugustSeptembrieOctombrieNoiembrieDecembrieTotal
3. Activitatea operativa de desfacere a produselor o etapa

esentiala in Top-managementul firmei


Elaborarea planului si a programelor de livrare-vanzari este rezultatul unui efort laborios si complex, care se desfasoara practic pe parcursul intregii perioade de gestiune; aceasta in scopul corelarii permanente a ritmului si dimensiunii, a structurii fabricatiei cu cererile clientilor, specificate in comenzile emise, contractele incheiate sau care sunt formulate in ofertele de cumparare.[7]

Procesul operativ de livrare-vanzare presupune parcurgerea unui numar relativ mare de operatiuni specifice. Prin activitatea operativa de livrare se asigura transferul ca atare al produselor finite de la producator la destinatarii acestora. Aceasta activitate presupune: organizarea minutioasa a operatiilor de pregatire a produselor pentru livrare; formarea loturilor complete si complexe, unitare pentru livrare; intocmirea documentelor de expeditie; derularea propriu-zisa a actiunii etc.[8]

Desfasurarea in bune conditii a acestui proces necesita cunoasterea in detaliu a cerintelor clientilor, stipulate in comenzi si contracte. In acest scop, se elaboreaza un fisier al tuturor clientilor reali, in cadrul caruia sunt mentionate toate elementele caracteristice pentru fiecare, intocmindu-se astfel cartele speciale pe clienti.

Pe baza fisierelor pe clienti si produse se elaboreaza programele de livrare detaliate si implicit cele de lansare in fabricatie a produselor solicitate. Programele de livrare-vanzari vor cuprinde cantitatile comandate, contractate si cu vanzare probabila, indicand si cadentele lunare, decadale sau saptamanale de distributie.

Programele operative de desfacere pe destinatar stau la baza urmaririi modului de indeplinire a obligatiilor de livrare-desfacere asumate. Asemenea programe se elaboreza pe baza contractelor comerciale anterior incheiate, a comenzilor emise de clienti si acceptate de producator-furnizor ca si pe baza estimarilor privind vanzarile suplimentare catre clientii potentiali.

O atentie speciala, in derularea activitatii de desfacere, se acorda operatiei de receptie finala cantitativa si calitativa, care se realizeaza inaintea livrarii produselor catre clienti.

Importanta acestei operatiuni deriva din faptul ca orice scapare privind calitatea produselor, superficialitatea in receptia calitativa, va determina: respingerea produselor de catre clienti; imobilizari nerationale de produse finite; cheltuieli suplimentare si neeconomice pentru reconditionarea si depozitarea pe o perioada de timp mai lunga a acestora; blocarea fondurilor financiare si a spatiilor de depozitare etc.

O alta actiune de o semnificatie economica importanta se refera la organizarea livrarilor de produse. Produsele finite se pot livra atat din depozitele centrale de desfacere, cat si direct din sectii si ateliere de fabricatie. [9]

In cele mai frecvente cazuri, produsele complexe trebuie completate cu altele; totodata este necesar ca livrarile sa se faca in loturi complete si complexe pentru fiecare client, in raport cu solicitarile acestuia. In aceasta situatie livrarea este organizata prin depozite centrale de desfacere care asigura formarea unor asemenea loturi.

Oricare ar fi forma de organizare a livrarilor acestea se pot realiza prin doua modalitati: expediere si eliberare.[10]

Expedierea produselor finite se organizeaza de catre producatori care asigura: inchirierea mijloacelor de transport, incarcarea produselor finite, intocmirea formalitatilor de expediere-transport, predarea catre unitatea de transport a produselor, depunerea documentatiei corespunzatoare la banca.

Eliberarea produselor finite se practica, in general, in toate cazurile in care destinatarii acestora se afla in aceeasi localitate cu furnizorul sau se prezinta din proprie initiativa la sediul acestuia; preluarea si transportul produselor finite se asigura de catre clienti.

Activitatea de desfacere[11] nu se limiteaza la urmarirea realizarii contractelor comerciale, la respectarea graficelor de livrare si la expedierea produselor; aceasta are in vedere si un proces continuu de indrumare si control al activitatii din cadrul depozitelor de produse finite, de asigurare permanenta a necesarului de mijloace de transport si de ambalaje, de legatura permanenta intre compartimentul de desfacere si clienti.

De modul cum este organizata activitatea operativa de desfacere depinde in mare masura fidelitatea clientilor, extinderea paletei acestora, conlucrarea mai eficienta cu ei, dezvoltarea activitatii viitoare a intreprinderii producatoare implicit sporirea eficientei economice a acesteia.


3.3. Strategii de desfacere propuse pentru S.C “DADA STEEL” S.A. Buzau


Strategiile de marketing reprezinta principalele directii in care firma isi mobilizeaza potentialul sau uman, financiar si material pentru a atinge si depasi indicatorii economici programati.

Derularea unei politici de distributie dinamice impune formularea unei strategii de distributie care sa cuprinda, deo-potriva, circulatia economica si logistica comerciala. Obiectivele acesteia trebuie sa se refere atat la dimensiunile si directiile fluxului de marfuri (marimea acestuia, ritmicitatea sa, dirijarea spre anumite segmente de utilizatori), cat si laturile calitative ale distributiei (cresterea gradului de control al firmei asupra intregului canal de distributie, ieftinirea distributiei pe faze si pe ansamblu etc.).

Strategia reprezinta o succesiune de activitati planificate, ale caror obiective trebuiesc realizate in conditiile manifestarii unor factori de influenta interni si externi firmei.


Strategiile individuale vor fi listate in cadrul celor patru elemente principale ale mixului de marketing:

strategii referitoare la produse;

strategii referitoare la preturi;

strategii referitoare la publicitate/promovare;

strategii referitoare la distributie.


Strategii de piata formeaza mediul economic si este conectata la mediul demografic, social, cultural, politic, legislative-institutional si natural.
Pozitia firmei fata de:

Dinamica pietei

Structura pietei

Schimbarile

pietei

Exigentele pietei

Nivelul competitiei

Strategia cresterii

Strategia mentinerii

Strategia nediferentiata

Strategie diferentiata

Strategie activa

Startegie anticipativa

Exigenta ridicata

Strategie ofensiva

Strategie defensiva


Strategii de produs – ansamblul insusirilor corporale si elementelor acorporale.Criterii de separare a strategiilor de produs


Grad de diversificare

Grad de noutate

Nivelul calitativ

Modul de diferentiere

Strategia extinderii

gamei de produse

Strategia

innoirii produselor

Strategia

perfectionarii produselor

Strategia

calitatii ridicate

Strategia diferentierii
Strategii de pret – variabila complexa care asigura interfata si corelarea dintre costuri, cerere si oferta.Criterii de separare a strategiilor de pret

Nivel pret

Mobilitate pret

Grad de diversificare

Pret moderat: pret psihologic, pret diferit functie de loc, cantitate, mod plata, sezon, client

Mobilitate redusa

Gama de preturi echivalenta cu gama de produse


Strategii promotionale – ansamblul actiunilor prin care se realizeaza un complex flux de informatii, idei, mesaje intre firma si mediul extern.


Criterii de separare a strategiilor promotionale

Natura

argument

Rol in competitivitate

Obiectul activitatii promotionale

Gama activitatii promotionale

Frecventa activitatii promotionale

Sediul organizarii activitatii promotionale

Strategia argumentului informational

Strategia argumentului material

Strategia ofensiva

Promovarea imaginii firmei

Promovarea produsului

Strategia diversificarii

Permanenta

La

sediul firmei

In afara firmeiStrategii de distributie – ansamblul operatiunilor economice si fizce care se petrec in spatiul si timpul dintre producator si consumator.


Criterii de separare a strategiilor de distributie

Dimensiunea canalului

Amploarea distributiei

Grad participare firma

Grad control

Grad elasticitate

Logistica marfurilor

Dimensiunea prin canale lungi

Dimensiunea selectiva

Dimensiunea prin intermediari

Control ridicat

Control mediu

Flexibilitate ridicata

Flexibilitate medie

Forme de transport: mijloace proprii inchiriate


Tipul de strategie propus pentru SC DADA STEEL SA este strategia de produs, combinata cu strategia promotionala, avand in vedere intentia firmei de a acapare noi piete de desfacere.

In acest sens SC DADA STEEL SA a realizat urmatorele investitii pe termen lung:

masina universala pentru teste mecanice, in valoare de 150.000 EURO;

sursa electrica de curent constant 0-19A,50Hz;

container antisegregatie de 5 tone;

container pentru pulbere de 2,5 tone.

De asemenea, a mai fost intocmita o lista cu o serie de componente ale utilajelor si instalatiilor fluxului tehnologic, in lipsa carora s-ar putea produce intreruperi mari in procesul de fabricatie si s-ar diminua calitatea produsului final. Dintre aceste componente cele mai importante sunt:

Pompa pentru inalta presiune P = 180 bari, in valoare de 138000 EURO;

Motor electric pentru pompa de inalta presiune , in valoare de 70000 EURO;

Rotor pentru decantorul centrifugal, 95000 EURO;

Componente pentru echipamentul electronic al cuptorului de tratament termic in valoare de 30000 EURO;

Componente pentru ajustarea presiunii in cuptorul de tratament termic, in valoare de 15000 EURO.

Toate aceste investitii ar asigura desfasurarea in conditii optime a procesului de fabricatie si intrunirea conditiilor de calitate cerute de clienti.

In urma realizarii acestor investitii SC DADA STEEL SA – a patruns si pe alte piete de desfacere cum ar fi:

Hong-Kong

Polonia

Libia

Argentina

Benin

Gambia

Mali

Albania

Suedia

Produsele societatii comerciale “DADA STEEL “ S.A. sunt adresate atat pietei interne, cat si celei externe.

Clientii interni (nationali) sunt reprezentati de o gama variata de societati comerciale: societati de productie, de intermediere, de vanzare etc..

Principalii clienti repartizati pe judete din tara noastra sunt prezentati si in tabelul Nr.9 din Anexa la lucrare.


Principalii clienti in 2008

CLIENT

CANTITATE (Kg)

VALOARE (Lei)

Hidroconstructia SebesResial SA Alba IuliaAstra Vagone SA AradDardac AradImuc SA PitestiMonami SRL PitestiVasion SRL BacauDedeman SRL BacauRomaura Impex SRL OradeaComat SA OradeaComelf SA Bistrita

Agrobis SA BistritaComat SA BotosaniCeres BotosaniMetaloplast SA BrasovComat SA BrasovSantier Naval BrailaBimet SA BrailaComat SA BuzauMetaplast SA BuzauBaduc SA BucurestiAreco Exim SRL Bucuresti        Ach Poiana MaruluiSawa ClujElectrovest ClujComat SA CalarasiBrick ConstantaSantier Naval Constanta         Comat SA CovasnaDiana SRL TirgovisteComat SA CraiovaSidex SA GalatiPacific SRL GiurgiuComat SA HarghitaComat SA DevaTehnometal SRL SloboziaNetinvest SRL IasiAdimet SA IasiComat SA Baia MareSantier Naval OrsovaComat SA Mures Tg. MuresPetromat SRL P. NeamtRomvag SA CaracalBaza Aproviz. FlorestiComat SA Satu MareMetalurgica SA AiudCibinium SibiuBad SA SuceavaRova SA Rosiorii de VedeTehnomet TimisoaraTotal Ambiant SRL TulceaAgromec SA BirladComat Sa FocsaniRovimet SA R. Vilcea
S.C. “Dada Steel” S.A. Buzau isi distribuie produsele sale in peste 40 de judete din tara noastra. Se mai observa ca cel mai frecvent apar societatile comerciale de tip “COMAT” (baze de aprovizionare). Pe langa acestea mai intalnim precum clienti si societati pe actiuni ce au ca obiect de activitate producerea de diferite bunuri si servicii; precum si societati cu raspundere limitata. Produsele S.C. “Dada Steel” S.A. Buzau sunt cerute si distribuite atat santierelor navale cat si hidrocentralelor.

In ceea ce priveste distributia vanzarilor pe judete ca pondere mai importanta in anul 2008 avem:
pic 29

Distributia interrna

Distributia geografica a produselor de export ilustreaza ca acestea au fost comercializate intr-un numar de 34 de tari, ponderile cele mai semnificative avandu-le:

24% in Italia;

17% in Grecia;

14,55 in Germania;

10% in Israel;

8,3% in Algeria;

8,2% in Iugoslavia.
HARTA PARTENERILOR EXTERNI DADA STEEL S.A


pic 28

Distributia mondiala


Concentrarea pe calitatea produselor si a serviciilor oferite ne-a conferit un loc de cinste in ceea ce priveste preferintele consumatorilor. Incercam sa fim cat mai aproape de partenerii nostri atat ca locatie cat si din punctual de vedere al ofertei pe care le-o facem.

Ne propunem, gratie eforturilor constante pe care le depunem in directia dezvoltarii, sa fim din ce in ce mai activi atat la nivel national, cat si international.

Acest numar impresionant de piete de desfacere atat interne cat si externe dovedeste inca o data calitatea si fiabilitatea produselor comercializate de S.C. ”Dada Steel” S.A. Buzau.


Concluzii si propuneri


S.C. ‘’Dada Steel’’ S.A. este una din cele mai active companii metalurgice romanesti din domeniul fabricarii si comercializarii produselor din sarma si pulberilor de fier.

Portofoliul de produse, dezvoltat in jurul produsului central sarma cuprinde: sarma laminata, otel beton, sarma trasa cu continut scazut de carbon, sarma zincata, plase sudate, cuie, caiele si o serie de produse secundare inrudite cu acestea.

Piata de desfacere a produselor sale este atat una nationala cat si una internationala.

Pozitia geografica strategica a jucat si inca mai joaca un rol deosebit de important in dezvoltarea relatiilor de afaceri a S.C ‘’Dada Steel’’ S.A. Astfel, apropierea de Bucuresti (100 km.), de portul Constanta (230 km.), de Galati (140 km.), de Giurgiu (160 km.), de Brasov (155 km.), permite conditii bune de aprovizionare cu materii prime si de expediere a marfurilor.

Inca de la infiintare, S.C. ‘’Dada Steel’’ S.A. a acordat o atentie deosebita dezvoltarii pozitiei sale pe piata externa, produsele sale fiind exportate in aproape 40 de tari din Europa, Africa, Orientul Mijlociu si Extremul Orient.

Activitatea S.C “Dada Steel” S.A. se desfasoara in baza sistemului de asigurare ISO 9001/2000, lucru ce confera produselor emblema calitatii si a sigurantei in afaceri.

Pe langa supravegherea permanenta a calitatii produselor si modernizarea tehnica, S.C. “Dada Steel” S.A. este preocupata sa se aprovizioneze cu materii prime de calitate, firma formandu-si de-a lungul timpului o serie de relatii cu societati comerciale din intreaga lume: Republica Moldova, Ucraina, China, Bulgaria si Germania sunt principalele tari de unde se fac aprovizionari masive, pe langa acestea S.C. “Dada Steel” S.A. avand si alte surse de materii prime si materiale.

S.C. “Dada Steel” S.A. este o firma cunoscuta si apreciata atat pe plan intern, cat si pe plan extern (fiind singura firma producatoare de pulberi de fier din sud-estul Europei).

Cele mai importante ponderi din totalul vanzarilor sunt reprezentate de: plasele sudate, sarma zincata si caielele.

Din punct de vedere al evolutiei lunare a vanzarilor se constata ca:

Anumite grupe de produse inregistreaza salturi (evolutii) mici de la luna la luna:Pentru alte grupe de produse se inregistreaza salturi mari de la luna la luna:
Exista produse pentru care s-au inregistrat cresteri: SMZ cu 53%, caiele cu 50%, plase impletite cu 35%, SMM cu 30%, plase sudate cu 31%, cuie cu 26%.


Segmentarea pietei interne a prezentat pentru 2008 urmatoarele particularitati din punct de vedere geografic:

global au fost acoperite toate judetele, observandu-se o concentrare a produselor pe Buzau (18%) si judetele apropiate: (Bucuresti 14%, Prahova 6%, Brasov 5%, Galati 8%, Constanta 5%);

exista judete ce detin ponderi semnificative pentru anumite produse:Apar insa si produse ce cuceresc alte judete in 2008 fata de 2007:
SMZ

STM

otel beton

sarma ghimpata

sarma tubulara

plase sudate

plase impletite

bare

caiele

Satu Mare

xx


Arad


x

xBotosani


x
Harghita


x

xMaramures


x
x

xMures


x
Salaj


xx

Calarasi


xx

Clujx

xxAlba
x

x

Hunedoara


x


Ilfov
x
x


Brasov

x

Dolj

xx


Sibiu

x

Caras SeverinxBacau
x


Iasi
xDin punct de vedere al segmentarii pe domenii de activitate se constata ca 32% din totalul produselor Ductil sunt achizitionate in vederea comercializarii pe grupe de produse; pentru acelasi scop sunt achizitionate: 27% sarme tubulare, 70% plase impletite, 62% plase sudate, 80% cuie, 85% caiele, 43% SMZ, 67% SMM, 75% STM, 80% sarma ghimpata.

Ponderi importante detin:

industria metalurgica: 50% din total si 80% din otelul beton, 80% din pulberile de fier, 6% din sarmele tubulare;

constructii: 9% plase impletite, 14,55 plase sudate, 6% cuie, 8% SMZ, 10% SMM.

In legatura cu piata externa a produselor S.C. “Dada Steel” S.A in anul 2008 se pot evidentia urmatoarele:

Volumul total al exportului a fost de 48581 tone, cu o valoare de 16008 mii EURO ponderi importante detinand:


Fata de 2007 volumul total al vanzarilor la export a crescut cu 7,15%, iar valoarea exportului cu 14,5%. Cresteri importante s-au inregistrat la:


Scaderi ale volumului exportului au avut:

sarma laminata 65%;

STM 47%;


Studiind evolutia vanzarilor la intern si la export in 2008 pentru principalele produse se observa ca:

Ponderile cantitative sunt:

81% vanzari pe piata interna;

19% vanzari pe piata externa.

Pe grupe de produse ponderile sunt:

plase sudate: 52% la intern, 48% la export;

SMZ: 38% la intern, 62% la export;

SMM: 22% la intern, 78% la export;

STM: 36% la intern, 64% la export;

pulberi de fier: 10% la intern, 90% la export.

Politica de preturi a S.C. “Dada Steel” S.A urmareste atragerea si fidelizarea clientilor, firma comercializandu-si produsele la cele mai mici preturi de pe piata interna.


Cheltuielile cu publicitatea in anul 2008 sunt in valoare totala de 785.629 lei si au avut urmatoarea destinatie:

1)Contracte de publicitate - 66,8%, din care:

presa scrisa 50%:

presa centrala 40%;

publicatii de specialitate 40%;

presa locala (Opinia, Sansa).

Televiziune 40%:

posturi centrale 70% (TVR, Realitatea TV);

posturi locale 30% (PRO TV Buzau);

radio 10%:

posturi centrale 40%;

posturi locale 40% (Radio Campus);

posturi din alte orase 20%.

2)Alte cheltuieli cu publicitatea 22,22% (cataloage de produse, materiale promotionale, pagini publicitare).

3)Participa la targuri si expozitii-8,73%:

SUDURA 2008 Bucuresti;

CABLURI SI CONDUCTORI 2008 Bucuresti;

TIBCO 2008 Bucuresti;

CONSTRUCT EXPO 2008 Bucuresti;

MATEHN 2008 Cluj;

INDUSTRY OF MOLDOVA 2008 Chisinau;

TIB 2008- Bucuresti;

AGROIND 2008 Buzau;

POWDER METALLURGY 1999 Canada.

4)Abonamente-2,23%:

Metal bulletin;

Metal powder report;

Steel week.

Elaboreaza bugete de publicitate si contracte cu firme de specialitate ca ARS. ADVERTISING Ploiesti.

In urma activitatii desfasurate i s-au acordat diplome de merit-intre primele 10 in ceea ce priveste volumul vanzarilor, precum si diplome de fidelitate intre primele 30.


BIBLIOGRAFIE
Alexandru Gheorghiu,

Analiza economico-financiara la nivel microeconomic, Ed.Economica, Bucuresti, 2004,

Barro, R.J,

Modern Business Cycle Theory, Blackwell, Oxford, 1989,

Baker M.J.


Macmillan Dictionary of Marketing & Advertising, ed.a-II-a Macmillan, Londra, 1990

Barro, R.J.,Sala-i-Martin, X,

Economic Growth, McGraw Hill Inc, New York, 1995,

Barbulescu,C.,


Economia si gestiunea intreprinderii, Editura Economica, Bucuresti 1995,

Basanu Gh, Pricop, M.,


Managementul aprovizionarii si desfacerii, Ed.Economica, Bucuresti, 2004, Ed. a treia

Burloiu P,


Managementul resurselor umane, Ed.Lumina Lex, Bucuresti, 1997,

Catoiu Iacob, Teodorescu Nicolae  

Comporamentul consumatorului, Ed. Uranus, Bucuresti, 2005

Charles Coates,

Managementul total , Ed. Teora 1995,

Constantin Sasu,

Marketing international , Ed. Graphin 1994,

Constantinescu,C., coordonator,


Manual de inginerie economica, Comert intern si international, Editura Dacia, Cluj-Napoca 2002,

Coroian Stoicescu,

Bazele fundamentale ale managementului, Ed.Universitatii Petrol-Gaze din Ploiesti, 2002,

Dinu Patriche,

Bazele comertului , Ed. Didactica si Pedagogica 1995,

Dinu Patriche,

Marketing industrial , Ed. Tehnica 1997,

Donaldson, Bill,


Managementul vanzarilor, Editura Codecs, Bucuresti, 2007
Francisc Deak,


Manual de contracte comerciale, Ed.Lumina Lex, Bucuresti, 2000,

Georgescu Toma, Caraiani Gh.

Managementul Afacerilor, Ed. Syli, Bucuresti, 2002,

Gheorghe Basanu, Mihai Pricop,


Managementul aprovizionarii si desfacerii, Ed.Economica, Bucuresti, 1996,

Gwartney, J.D.,Stroup, R.L.,


Macroeconomics. Private and Public Choice, The Dryden Press,

Orlando, Florida, U.S., 1992

Ignat, E.,


Management si marketing, Editura Eurobit, Bucuresti,1996

Kotler Philip


Managementul Marketingului, Editura Teora, Bucuresti, Ed. a 5-a, 2008

Laslu Elena

Managementul Aprovizionarii si desfacerii, Note curs,

Maria Neculescu,

Diagnostic global strategic, Ed. Economica 1997,

Mercioiu V., Bob, C., Dragusin, M., Tomescu, F., Bucur, C.

Managemnet comercial, Ed. Economica, Bucuresti, 1998

Michael K. Lawson,

Cum sa faci mai mult profit , Ed. Codex 1998

Mihaela Ciopi Oprea,

Managementul Productiei Industriale, Ed Universitatii din Ploiesti 2003,

Mosteanu, T., Purcarea Th.


Concurenta. Ghidul afacerilor performante, Editura Economica, Bucuresti, 1998

Nicolae Al. Pop,

Marketing ,Ed. Didactica si Pedagogica 1997

Niculae V. Mihaita,

Marketing, Ed., ASE Bucuresti, 2002

Ovidiu Nicolescu, Ion Verboncu,

Management, Ed.Economica, Bucuresti, 1999,

Philip Kotler,

Management marketing , Ed. Teora, Bucuresti 1995

Puiu, T


Elemente de management - marketing in aprovizionare, note de curs, Universitatea George Bacovia”, Bacau, 2007

Purcaru I.,Berbec F.,Sorin D.,

Matematici financiare & Decizii in afaceri, Bucuresti, 1996,

Russo Corneliu, Ileana Gheorghe

Managementul Resurselor umane, Ed. Tribuna economica, Bucuresti 2004,

Stanciu D.Carpenaru,

Drept comercial roman, Ed.ALL Back, Bucuresti, 2002,

Tracy, Brian, 


Psihologia vanzarilor – cum sa vinzi mai mult,Editura Businesstech, Bucuresti,2006


Cateora, Ph International Marketing, ed. Irwin McGraw-Hill, Boston, 1996,


Regulament de organizare si functionare al societatii comerciale Dada Steel S.A., 2007,


Raport de marketing al societatii comerciale “Dada Steel “ S.A,,


Declaratii ale Directorului General al S.C. Dada Steel S.A. Buzau


Pliante, Cataloage de produse, Materiale promotionale.

*** Director General al S.C. DUCTIL STEEL S.A. BUZAU, expunere in cadrul simpozionului “Startegii de afacere in contextual integrarii Romaniei in Uniunea Europeana”

***Regulament de organizare si functionare a societatii comerciale “Ductil Steel “ S.A., 2004, p.11.


*** Regulament de organizare si functionare a societatii comerciale “Ductil Steel “ S.A., 2007, p.13.


***Raport de marketing al societatii comerciale “Ductil Steel “ S.A,, 2007, p.18.


***Regulament de organizare si functionare a societatii comerciale “Ductil Steel “ S.A., 2004, p.2


Corneliu Russo, Ileana Gheorghe Managementul Resurselor umane, Ed. Tribuna economica, Bucuresti 2004, p. 49.


V. Olteanu, Management-Marketing: o provocare stiintifica, Editura Ecomar, Bucuresti, 2002, p.26

Florescu Constantin, “Marketing ”, Academia de Marketing, Bucuresti 1992, p.73.

Purcaru I.,Berbec F.,Sorin D. Matematici financiare & Decizii in afaceri, Bucuresti, 1996, p.58.

Constantin Sasu, “Marketing international “, Ed. Graphin, Craiova, 1994, p..68.

Gheorghe Basanu, Mihai Pricop, Managementul aprovizionarii si desfacerii, Ed.Economica, Bucuresti, 2004, Ed. a treia, ,p.304.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }