QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente management

Determinarea necesarului de SDV-uri si stabilirea marimii stocurilor de SDV-uriDeterminarea necesarului de SDV-uri si stabilirea marimii stocurilor de SDV-uri


Asigurarea ritmica cu SDV-uri a locurilor de munca impune planificarea necesarului anual pe fiecare fel de SDV in parte. Pentru rezolvarea acestei probleme este necesar sa se cunoasca:

a) nomenclatorul de SDV-uri care urmeaza a fi utilizate in cadrul

intreprinderii;b) metodele de calcul a necesarului de SDV-uri pentru fiecare tip in parte.

Nomenclatorul de SDV-uri pentru tipul de productie de serie mare sau de masa se precizeaza pentru fiecare produs sau piesa in parte intr-un document numit ' Lista de SDV-uri'. Pentru productia de serie mica sau individuala nomenclatorul de SDV-uri se stabileste pe baza unei 'Fise de echipament tehnologic' specifica fiecarui utilaj sau loc de munca. Pe baza cunoasterii acestui nomenclator, a operatiilor care se vor executa si a normelor de consum de SDV-uri se calculeaza necesarul anual de SDV-uri.


Sub 19 1.1 DEFINIREA,IMPORTANTA SI CLASIFICAREA TRANSPORTURILOR


In cadrul activitatilor desfasurate de o intreprindere productiva pentru realizarea proceselor de productie, aprovizionare, desfacere, un loc important il ocupa activitatea de transport si manipulare a diferitelor piese, materiale sau produse .

In cadrul acestei activitati se includ urmatoarele:

-transportul de la furnizor, descarcarea, receptia si depozitarea materiilor prime si materialelor;

-transportul acestor materiale la unitatile de productie si locurile consumatoare, manipularile legate de executarea proceselor de productie, depozitarile temporare, manipularile la locul de munca;

-transportul in interiorul unitatilor de productie ( sectii, ateliere, sectoare ), intre acestea sau in interiorul intreprinderii;

-transporturile si manipularile pentru realizarea operatiilor auxiliare, depozitarea produselor finite, incarcarea, expeditia;

-transportul la diferiti beneficiari . Prin transportul intern se intelege activitatea de deplasare cu mijloace de transport a diferitelor materiale, piese sau produse, pe distante care se succed in procesul tehnologic, in interiorul intreprinderii, cuprinzand operatiile de incarcare, de deplasare propriu-zisa si de descarcare .

Manipularea reprezinta activitatea legata de efectuarea micilor deplasari ale materialelor, pieselor sau produselor in vederea alimentarii sau evacuarii locurilor de munca, in raza locului de munca sau in imediata apropiere a acestuia

1.2 Clasificarea transporturilor si a mijloacelor de transport


In cadrul unitatilor industriale, in raport cu particularitatile procesului tehnologic si cu materialele de transportat se foloseste o mare varietate de transporturi si de mijloace de transport. O prezentare analitica a acestora se poate face pe baza clasificarii lor dupa diferite criterii :

a) un prim criteriu de clasificare a transporturilor este acela in raport cu locul de efectuare. Potrivit acestui criteriu transporturile pot fi externe sau interne .

Transporturile externe servesc pentru aprovizionarea tehnico-materiala a intreprinderii si desfacerea produselor .

Transporturile interne au rolul de a asigura deplasarea materialelor sau produselor in interiorul unitatilor de productie ( sectii, ateliere, sectoare ), intre acestea sau intre unitatile de productie si diferitele depozite sau magazii .

b) in raport cu modul de realizare, transporturile interne se clasifica in transport pe sol, pe apa, aerian sau subteran .

Transportul pe sol(via terra) ocupa o pondere mare in totalul transporturilor interne, putand fi realizat pe cale ferata sau pe reteaua de drumuri, purtand denumirea, in acest caz, de transport rutier .

Transportul pe cale ferata se foloseste la intreprinderile care au de transportat cantitati mari de materiale, cu caracter continuu, cum este cazul intreprinderilor metalurgice, siderurgice, de materiale de constructii etc. El se poate realiza pe cale ferata normala ( cu ecartament de 1435 mm ) sau pe cale ferata ingusta ( cu ecartament de 700 sau 500 mm ). Transportul intern pe cale ferata necesita existenta unor instalatii speciale, cum sunt macazuri, platforme rotative, placi turnate, pentru a asigura trecerea mijloacelor de transport de pe o linie pe alta sau transbordare, pentru stabilirea de legaturi intre mai multe linii paralele.

Transportul intern pe cale ferata prezinta anumite dezavantaje, din randul carora pot fi amintite urmatoarele :

a) efectuarea transportului cu unele ocoluri impuse de circulatia pe sine, marind prin aceasta distanta si durata de transport, blocarea circulatiei pe linie in timpul operatiilor de incarcare-descarcare ,

b) folosirea unor spatii mari de amplasare a retelei si a instalatiilor necesitate de aceasta .

Transportul rutier este folosit in mod frecvent pentru deplasarea materialelor sau produselor intre unitatile de productie apropiate, pe distante scurte, cu opriri frecvente. Efectuarea lui se face cu ajutorul autocamioanelor, cu remorci, cu tractoare, autocare, carucioare s.a.   Transportul pe apa se foloseste in toate cazurile in care intreprinderea este amplasata in jurul unei ape navigabile, putandu-se realiza cu slepuri, remorchere, salupe etc., el asigurand o deplasare usoara a materialelor, in conditiile unor costuri minime .

Transporturile aeriene au o mare extindere in cadrul intreprinderilor, prezentand avantajul economisirii suprafetelor de productie si al deplasarii materialelor pe traseele cele mai scurte. Acestea se efectueaza cu diferite poduri rulante, monoraiuri si funiculare .

Transporturile subterane asigura deplasarea continua a materialelor sau produselor intre diferitele puncte de munca, intr-un timp scurt, in conditiile unor costuri reduse si a economisirii totodata a suprafetelor de productie. Pentru realizarea acestuia se folosesc frecvent transporturile pe banda, monoraiurile s.a.

a) in raport cu gradul de continuitate, transporturile interne se clasifica in:

-transporturi cu functionare continua, efectuate cu diferitele conveiere

si transportoare;

-transporturi cu functionare discontinua sau intrerupta, atunci cand se

efectueaza cu diferitele autocamioane, electrocare, poduri rulante etc .

b) un alt criteriu de clasificare a transporturilor interne este acela in

raport cu directia de deplasare. Potrivit acestui criteriu, acestea se

clasifica in transporturi pe orizontala, pe verticala, pe orizontala si

verticala si inclinate.

-transporturile pe orizontala cuprind transporturile pe cale ferata si

rutiere;

-transporturile pe verticala cuprind transporturile efectuate cu diferitele

ascensoare, macarale;

-transporturile inclinate cuprind transporturile efectuate cu estacade,

monoraiuri, cu diferitele conveiere etc.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }