QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Distributie si logistica : integrare geografica
DISTRIBUTIE SI LOGISTICA : INTEGRARE GEOGRAFICA


Gruparile intre intreprinderi nu mai constituie situatii izolate. Din acest motiv integrarea geografica a devenit o necesitate. De multe ori o intreprindere nu are mijloace logistice proprii, dar printr-o buna coordonare si integrare un depozit poate deservi mai multe tari.


1. Integrarea geografica a logisticii si consecinte organizationale

Michelin a incercat o noua organizare la nivel mondial care avea ca scop o mai mare flexibilitate si o mai buna reactivitate la evolutiile pietei. Ca si celelalte functii ale intreprinderii si logistica a fost redefinita. In primul rand, au fost identificate business units-urile cu caracter strategic, apoi in jurul acestora au fost reorganizate unitati operationale tactice (acestea fiind centre de responsabilitate economica pentru intreprindere). Acestor UOT li s-a dat o mare autonomie, astfel ca fiecare unitate dispunea de propriile mijloace in materie de dezvoltare, marketing si productie, precum si de nivelul stocurilor. Organizarea a devenit una matriceala cu o dimensiune mondiala. In cadrul acestui tip de organizare pe linii de produse la nivel mondial, directiile de logistica centralizate au fost integrate intr-o structura organizationala complexa de tip matriceal.
Problematica integrarii geografice se poate pune si sub forma unei gestiuni simultane eficace la doua niveluri: pe de o parte este nevoie de un pilotaj simultan al fluxurilor la nivelul mai multor tari, iar pe de alta parte trebuie asigurata distributia capilara pentru ca produsul sa ajunga la clientul final. In aceste conditii infrastructura logistica este structurata astfel:

o logistica la nivel national sau local care serveste ca suport unei distributii capilare;

o logistica la nivel international sau supranational care are in vedere gestiunea unor fluxuri apartinand in acelasi timp mai multor tari.

Exemplu Sistemul de distributie Michelin pentru Europa

Restructurarea logistica la Michelin a inceput din anii `90, intr-o prima etapa creandu-se un sistem logistic integrat la nivel continental al carui scop era optimizarea si corelarea fluxurilor aval (distributia finala) cu cele amonte (fluxuri de import). Trei principii au ghidat realizarea unei retele pentru distributia fizica la nivel European a lui Michelin:

gestiunea fluxurilor fizice pornind de la notiunea de familie logistica (gruparea unor referinte comerciale omogene din punct de vedere al gestiunii fluxurilor sau din punct de vedere al circulatiei fizice). Crearea unei familii logistice depinde si de nivelul serviciilor pe care Michelin doreste sa le asigure clientilor sai;

crearea unei retele de magazine generale. Aproximativ 30 de magazine de acest gen in Europa, care integreaza fluxurile de aprovizionare cu cele de distributie. Ele inlocuiesc cele peste 100 de centre de distributie care existau in 1994. Aprovizionarea acestora se face direct din zonele de productie cu o frecventa minima (o data pe saptamana) cu scopul de a obtine economii de scara la nivelul depozitarii;

crearea unor platforme logistice al caror scop nu este stocajul, ci descompunerea si recompunerea fluxurilor de transport.

Structura retelei de distributie fizica la Michelin ilustreaza foarte bine dihotomia intre infrastructura locala si cea globala. Prin magazin general intelegem o infrastructura cu o suprafata intre 10.000 si 30.000m2 creata cu scopul de a reconcilia constrangerile geografice intre fluxurile amonte si cele aval. Platforma logistica vine sa completeze dispozitivul, realizand activitati de grupaj/degrupaj pe de o parte (care privesc livrarile catre clienti care nu au fost inca identificati) si activitati de de fuziune/dispersare pe de alta parte (care privesc tratarea comenzilor a caror pregatire a fost facuta in amonte de platforma).


2. Rolul depozitelor regionale in distributia business to business

Rextel este unul dintre liderii mondiali in distributia de materiale electrice (lider pentru materiale electrice de joasa tensiune si curenti slabi) cu o cifra de afaceri de 6.805mil euro in anul 2005. Este prezent in 29 de tari comercializand 1,2 mil. referinte.

Fig. 1. Repartizarea cifrei de afaceri pe tipuri de clienti

 


Principalii furnizori sunt: Schneider, Legrand, Siemens. La origini Rextel a fost mai mult angrosist decat distribuitor, avand relatii privilegiate cu furnizorii. In Franta aceasta intreprindere de distributie este rezultatul reunirii a 35 de intreprinderi regionale, dispunand de aproximativ 450 de puncte de vanzare. La sfarsitul anilor `90 Rextel avea un sistem logistic destul de permisiv, in sensul ca punctele de vanzare puteau comanda direct la furnizori produsele dorite. Clientii finali (electricieni, servicii de mentenanta, instalatori industriali) puteau intra in posesia marfurilor in trei moduri: livrare directa pe un santier, cumparare directa din punctele de vanzare (cash&carry) si comanda in avans pe care o ridica personal. In acest caz fiecare punct de vanzare este in acelasi timp si unitate comerciala si unitate logistica, ceea ce face imposibila mobilizarea totala vizavi de clienti.
Acest tip de organizare prezinta cel putin trei dificultati majore:

limitarea politicii de achizitii grupate din cauza autonomiei punctelor de vanzare in ceea ce priveste aprovizionarea;

cresterea numarului de produse in gama si reducerea duratei ciclului de viata cu efecte asupra stocului (riscul de cadere in desuetudine);

performanta redusa a serviciilor logistice (pentru o oferta in catalog de cateva zeci de mii de produse este necesara stocarea acestora intr-un punct de vanzare).Cu timpul a fost conceput si dezvoltat un nou sistem logistic a carui coerenta a fost generata de crearea unui Centru Logistic Regional (CLR) care avea ca obiective:

productivitate comerciala si logistica: a concentra intr-un acelasi spatiu cea mai mare parte a activitatilor logistice anterior dispersate in diferite puncte de vanzare din regiune;

ameliorarea nivelului serviciilor, stocand produse, dar stocuri pentru produsele cu slaba rotatie, care nu sunt economice daca sunt realizate in punctele de vanzare;

renegocierea conditiilor de cumparare si concentrarea aprovizionarilor intr-un singur punct.Obiectivele acestui tip de organizare sunt:

8 CLR (centre logistice regionale) cu suprafata de 10.000 20.000m2

administreaza stocurile

asigura reaprovizionarile de la furnizori

pregateste comenzile pentru clienti sau pentru punctele de vanzare

1 CLN (centru logistic national) care asigura:

produsele cu slaba rotatie pe cele 8 CLR

stocuri speculative

gama nationala de produse

asistenta pentru cele 8 CLR in caz de ruptura de stoc


3. Retele logistice integrate

Crearea retelelor logistice integrate a fost necesara din doua motive:

mondializarea activitatilor concomitent cu necesitatea integrarii geografice a fluxurilor;

utilizarea metodelor JIT pe arii tot mai extinse, expeditiile tot mai frecvente si in cantitati din ce in ce mai mici.

Crearea unei retele logistice integrate are la baza patru principii:

retele de productie si de distributie care trebuie sa exploateze oportunitatile existente la nivel mondial;

existenta unei infrastructuri de comunicatii care sa permita accesul tuturor celor interesati;

o interfata transparenta vizavi de utilizator cu scopul de a permite intrarea sau iesirea celor care doresc;

crearea unor retele de platforme logistice la nivel mondial care vor atrage dupa ele implantarea de infrastructuri industriale.

Intrucat crearea acestor platforme logistice necesita investitii importante unele state s-au implicat direct in realizarea unor platforme aero-portuare care combina capacitati industriale cu cele logistice. Organizarea unei astfel de platforme are la baza puncte logistice centrale unde se face receptia diferitelor marfuri care apoi sunt directionate catre intreprinderile situate in apropiere.

Exista astfel de proiecte in desfasurare: unul in Thailanda intr-o veche baza militara SUA si una in Germania (la Mecklenburg) intr-o veche baza militara sovietica. In Franta exista un astfel de Europort la Vatry alcatuit dintr-un aeroport, o gara rutiera si un terminal feroviar.

Ceruta in mod direct de mondializare, integrarea geografica a logisticii are la baza exploatarea sinergiilor dintre tari si zone geografice.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }