QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Indicatorii logistici folositi in evaluarea fluxului de distributieIndicatorii logistici folositi in evaluarea fluxului de distributie.


Precizia livrarilor trebuie sa fie masurata cu un instrument de masura sensibil pentru a detecta orice intarziere fata de un anumit moment cerut pentru livrare. Un plan de progres continuu va permite imbunatatirea continua a serviciilor pentru client. Fiecare intarziere va trebui sa fie analizata si cauzele ei tratate. Livrarile efectuate prin transporturi siplimentare pentru a remedia intarzierile vor fi analizate in vederea reducerii cheltuielilor de transport si cresterea fiabilitatii livrarilor.

Un indicator este un instrument simplu, care permite observarea periodica a evolutiilor unui fenomen, pozitionandu-l in raport cu obiectivele fixate. Este deci un instrument de masura.Astfel, pentru a garanta fiabilitatea operatiilor serviciului de expediere, trebuie analizati si calculati urmatorii indicatori:

  • Costul de transport;
  • Respectare comanda;
  • Respectare comanda in functie de RAN-uri;
  • Rata de servicii Odette;
  • Calitatea avizului de expeditie.

a). Costul de transport - are cea mai mare pondere in structura costurilor logistice. Astfel dintotdeauna s-a urmarit optimizarea activitatilor de transport. Acest lucru se poate realiza numai pornind de la factorii care influenteaza transportul:

distantele de transport;

infrastructura;

tipul produselor;

tehnologia de transport.

Apoi se iau hotarari privind alegerea modului de transport, daca este mai rentabil sa fie cumparate sau inchiriate vehiculele, ce furnizori de transport sa fie utilizati etc. Costul de transport nu se limiteaza doar la costul deplasarii din punctul A in B ci si costuri privind intretinerea parcului auto, costul de operare a vehiculelor, costul penalitatii pentru nerespectarea termenului de livrare etc. In functie de aceste costuri un transportator isi stabileste investitiile facute in parcul auto.


b). Indicatorul « Respectare comnada ».

Acest indicator este rezultatul unui mare numar de interventii care ne vor permite sau nu sa respectam cu clientul contractul termen continut in cererile de livrare.

"Respectarea comenzii" este calculata in momentul sosirii in locatia clientului, indiferent de clauzele de transport. Determina livrarile de cantitati solicitate.

Se calculeaza cu urmatoarea formula:


Respectare comanda = Livrari corecte / Livrari totale


c). Respectare comanda pe baza de RAN - uri.

Acesta este indicatorul care poate fi aplicat atunci cand Cererea de Livrare este exprimata in termeni de cantitate ferma si in transe orare. Indicatorul se aplica imediat ce apare o comanda deschisa. Pentru o livrare buna trebuie sa existe:

un loc de livrare;

numar de ordine (RAN - Release Authorisation Number).

Locul de livrare este locul convenit intre parti, pentru fiecare referinta de piesa. Acesta poate fi intre uzina Furnizor si uzina Client tinand cont de faptul ca exista mai multe locuri de incarcare sau de descarcare in acceasi uzina. Criteriul este satisfacut atunci cand Furnizorul pune marfa la dispozitie sau livreaza in locul convenit intre parti.

Numar de ordine (daca se utilizeaza). Criteriul este satisfacut daca marfa receptionata este asociata aceluiasi numar de ordine ca cel precizat de Furnizor. El poate figura pe Borderoul de Livrare, pe AVIEXP sau pe Eticheta.


Respectare comanda pe baza de RAN-uri = Situatii corecte / Total situatii


d).   Rata de servicii ODETTE.

Rata de servicii Odette este calculata la plecare sau la sosire, dupa cum este stipulat in contractul de transport. Masoara conformitatea cu criteriile de cantitate, moment si locatie pentru fiecare RAN. Acesta masoara realizarea comenzii bazata pe doua criterii pentru fiecare numar de piesa aprovizionata:

- cantitate;

- transa orara.

Cantitate. Criteriul este satisfacut daca marfa livrata este conforma cantitatii exprimata de Client. Aceasta poate fi o cantitate mica, o gama, o cantitate minima sau o cantitate maxima. In cazul aprovizionarilor cu materii prime (de exemplu bobine de otel in kilograme, produse in litri si materiale in metri etc.) partile convin asupra unei tolerante.

Transa orara. Criteriul este satisfacut atunci cand Furnizorii livreaza marfa la ora indicata in Cererea de Livrare si/sau in Protocolul incheiat intre parti.

Se calculeaza cu formula:e).   Calitatea (precizia) avizului de expeditie.

Avizul de expeditie (AVIEXP) reprezinta un mesaj EDI (Échange de Données Informatisées - Schimb de Date Informatizat) trimis de Furnizor catre Client pentru a-i semnala o expeditie. Un aviz de expeditie permite micsorarea numarului de litigii si optimizarea procesului de receptie. EDI a fost creat pentru a inlocui schimbul de documente pe suport de hartie. Permite, de asemenea, de a trata in mod automat tranzactiile comerciale. EDI permite dematerializarea schimburilor de documente si limitarea interventiilor umane:

reducerea timpului de tratare;

cresterea calitatii documentelor;

cresterea diversitatii si volumului schimburilor de date;

cresterea fiabilitatii - garantarea receptiei documentelor (confirmata prin EDI);

reducerea costurilor - eliminare tratare manuala, corectii, reducere termene si directionare resurse umane catre alte sarcini;

cresterea calitatii serviciului catre Clienti si simplificarea serviciilor la Furnizori.

Un AVIEXP permite reducerea timpului de procesare in receptie si permite sa fie preveniti in timp util de anumite probleme de livrare (problema de acoperire / "couverture").

Precizia AVIEXP se calculeaza astfel:


Precizia AVIEXP = Prezenta AVIEXP * Fiabilitatea AVIEXP;


Numar de "linii-articole" corect receptionate

Prezenta AVIEXP =

Numar de "linii-articole" transmiseNumar de "linii-articole" precise

Fiabilitatea AVIEXP =

Numar de "linii-articole" corect receptionate
Échange de Données Informatisées - Schimb de Date Informatizat.

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }