QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Ciclul de viata al unui proiect – concepte

Ciclul de viata al unui proiect – concepte


In anul 1992, Comisia Europeana (CE) a adoptat «Project Cycle Management (PCM)», in traducere Managementul Ciclului de Proiect, care reprezinta un set de instrumente pentru elaborarea si managementul proiectului, bazat pe metoda de analiza a Cadrului Logic (Matricea Logica), metoda care era deja larg folosita de multe institutii/organizatii finantatoare din lume, inclusiv din Statele Membre ale Uniunii Europene si incurajata de Comitetul de Asistenta pentru Dezvoltare al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Obiectivul PCM vizeaza imbunatatirea managementului proiectelor/programelor de toate tipurile prin luarea in considerare a tuturor aspectelor esentiale si a conditiilor cadru, deopotriva in elaborarea si in implementarea proiectelor sau programelor.


Conditii cadru

Aceste conditii sunt:

1. Obiective clare si realiste pentru proiecte sau programe:

distinctie clara intre obiective si mijloacele de realizare a acestora;

definitie clara si realista a Scopului Proiectului, care trebuie sa implice, intotdeauna, beneficii durabile pentru grupul(urile) tinta si beneficiarii finali;

supozitii si pre-conditii: factorii externi, majori, ai proiectului care ar putea influenta semnificativ succesul acestuia.2. “Factori ai calitatii” care intaresc beneficiile proiectului pe termen lung:

un cadru politic stabil si rational asumat de tara beneficiara, in special pentru politicile sectoriale si regionale;

alegerea tehnologiilor potrivite, utilizand, de exemplu, resurse locale regenerabile;

respectul pentru valorile socio-culturale ale grupurilor implicate;

capacitatea de management a institutiilor publice sau private care implementeaza proiectele si programele;

viabilitatea economica si financiara a proiectelor sau programelor si durabilitatea beneficiilor generate de acestea;

integrarea aspectelor de protectie a mediului;

considerarea diferentelor dintre barbati si femei, ce trebuie recunoscute si a tratamentului inechitabil intre barbati si femei, ce trebuie eradicat

3. Consecventa si contributia la, “realizarea cuprinzatoare a obiectivelor politicii CE” prin proiecte si programe:

PCM este strans legat de cadrul mai larg al cooperarii externe promovate de CE, in care reducerea saraciei este obiectivul central. Ariile strategice care deriva din Tratatul de la Maastricht sunt urmatoarele:

  • Dezvoltarea durabila, in special prin promovarea unei dezvoltari echitabile a investitiilor si a politicilor de ocupare a fortei de munca, a dezvoltarii sociale si umane si a protectiei mediului;
  • Integrarea in economia mondiala, prin sprijin acordat cooperarii si integrarii regionale;
  • Lupta impotriva saraciei;
  • Democratia, drepturile omului, statul de drept, mentinerea pacii si prevenirea conflictelor.

PCM abordeaza aceste aspecte incercand sa se asigure ca proiectele si programele sunt consecvente si contribuie la indeplinirea acestor obiective generale ale politicii de cooperare externa ale CE.Dupa anul 1993, utilizarea PCM s-a extins de la abordarea proiectului traditional la programele sectoriale, pentru care principiile si metodologia PCM sunt, in egala masura, aplicabile.

La nivel operational, metodologia PCM cauta sa aduca imbunatatiri prin includerea studiilor de fezabilitate, ca si prin monitorizarea, evaluarea, si elaborarea documentata a deciziilor in stadiile cheie ale elaborarii si implementarii proiectelor si programelor. PCM solicita participarea activa a factorilor interesati (grupuri tinta, beneficiari, institutii locale si factori de decizie) de-a lungul intregului Ciclu de Proiect sau Program.


Concepte si instrumente ale PCM

In sfarsit, PCM reprezinta o colectie de concepte si instrumente, dezvoltate prin tehnici relativ simple, incluzand:

conceptul de ciclu al proiectului

analiza factorilor interesati (factori interesati – stakeholders, in limba engleza)

instrumentul de planificare “Cadrul Logic” (“Matricea Logica”)

indicatori cheie ai calitatii

planuri de activitati si resurse

structuri standardizate, coerente pentru documentele cheie ale proiectului.


In terminologia PCM, utilizarea acestor concepte, instrumente si documente standardizate de-a lungul duratei de viata (ciclului) a unui proiect poarta numele de “abordare integrata”.

Eficacitatea PCM depinde in mare masura de calitatea informatiilor disponibile (in special de la beneficiari si grupurile tinta vizate) si de utilizarea cat mai corecta a conceptelor, tehnicilor si instrumentelor specifice create pentru acest scop.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }