QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Consecintele riscurilorconsecintelE riscurilor


Determinati impactul potential al riscurilor asupra proiectului afland probabilitatea de interventie si amplitudinea consecintelor daca intervine riscul.


1 Calculul probabilitatii interventiei unui riscAveti in vedere folosirea uneia din schemele urmatoare pentru evaluarea sanselor ca un risc sa se intample:

probabilitatea interventiei - se exprima posibilitatea aparitiei riscului ca probabilitate. Probabilitatea este o cifra intre 0 si 1 ce arata eventualitatea ca o situatie sa se intample. Probabilitatea 0 insemna ca situatia nu va interveni niciodata iar probabilitatea 1 inseamna ca situatia va interveni intotdeauna. (Se pot folosi procente: 100% insemna ca situatia va interveni intotdeauna.)

incadrarea in clase - clasificarea riscurilor in clase care reprezinta probabilitatea de manifestare. Se pot utiliza "Mare", "Mediu" si "Slab" sau "Intotdeauna", "Adesea", "Uneori", "Rar" si "Niciodata";

ordonarea dupa probabilitatea de manifestare - ordonati riscurile astfel incat primul sa fie cel cu probabilitatea de manifestare cea mai mare, al doilea sa fie cel cu probabilitatea a doua si asa mai departe;

probabilitatea relativa a manifestarii - aveti doua riscuri posibile si puteti sa declarati de exemplu ca primul este de doua ori mai probabil sa se manifeste decat al doilea.

Se estimeaza probabilitatea de manifestare a unui risc la proiect comparand numarul proiectelor in care s-a manifestat in trecut cu numarul total al proiectelor la care ati lucrat. De exemplu, sa presupunem ca pana acum ati intocmit 24 de rapoarte de piata pentru clienti noi. In 8 cazuri, la receptia finala, clientul a dorit sa se schimbe ceva in raport. Daca vi se cere sa intocmiti un raport de piata pentru un client nou, exista un risc de 33,3 % ca sa se schimbe ceva in raportul final cand il supuneti aprobarii clientului.

Cand folositi informatii obiective pentru a determina probabilitatea manifestarii diferitelor riscuri, aveti in vedere:

experienta acumulata in proiecte similare;

asigurati-va pe cat posibil ca particularitatile asociate situatiei sunt aceleasi cu cele din proiect;

asigurati-va ca ati ajuns la o concluzie dupa suficient de multe cazuri; cu cat sunt mai multe, cu atat increderea in aceste concluzii este mai mare.

In absenta datelor obiective, solicitati opinia expertilor sau a persoanelor care au mai lucrat in proiecte similare in trecut.

Estimati probabilitatea ca un risc sa intervina in proiect intreband zece persoane care au lucrat in proiecte similare in trecut. Le puteti cere sa estimeze probabilitatea de a interveni un risc pe 5 nivele: foarte mare, mare, medie, slaba, nula. Sa presupunem ca trei persoane aleg "foarte mare", doua aleg "mare", doua "medie", una alege "slaba" iar ultimele doua persoane aleg "nula". Asociind valori acestor nivele de probabilitate, puteti estima o probabilitate medie:


Valoarea sugereaza ca probabilitatea estimata este medie. Cresteti acuratetea estimarii probabilitatii pe baza opiniilor persoanelor daca:

definiti cat mai clar semnificatia categoriilor. De exemplu, "foarte mare" inseamna o probabilitate intre 80 si 100%, "mare" intre 60 si 80%,  "medie" intre 40 si 60%, "slaba" intre 20 si 40% iar "nula" intre 0 si 20%;

aveti in vedere opinia cat mai multor persoane

asigurati-va ca proiectele la care au lucrat persoanele consultate si conditiile in care s-au desfasurat ele sunt similare cu ale voastre

nu permiteti celor consultati sa-si comunice estimarile inainte sa vi le spuna. Cautati opinii individuale si nu un consens de grup!

Dupa ce v-au spus opiniile lor, provocati-i sa-si discute opiniile si cereti-le sa le motiveze. Intrebati apoi daca doresc sa revizuiasca opiniile initiale.

Precizia si acuratetea sunt termeni diferiti. Precizia se refera la detaliile cu care se exprima o valoare. Acuratetea se refera la cat de corecta este aceasta valoare. Puteti estima ca probabilitatea de manifestare a unui risc anume este de 34,53%. Cu toate acestea, estimarea voastra ne este facuta cu acuratete daca nu aveti suficienta experienta in proiecte similare.

Din pacate, adesea, oamenii confunda si cred ca precizia folosita pentru a exprima o cifra dovedeste mai multa acuratete. Puteti evita interpretarile gresite cand comunicati evaluarile voastre asupra probabilitatilor de manifestare folosind cifre rotunde, categorii sau probabilitati relative.

Cu cat sunt mai multi factorii de risc care indica incidenta unui risc, cu atat este mai probabil ca riscul sa intervina. Daca cereti unui furnizor cu care nu ati mai lucrat sa va livreze un produs, este posibil ca acesta sa intarzie livrarea. Totusi probabilitatea de intarziere este mai mare daca in plus este un produs special, doriti sa va livreze produsul intr-o perioada foarte aglomerata si furnizorul trebuie la randul lui sa comande anumite subansamble.

2 Evaluarea amplitudinii consecintelor

Determinati potentialul efect specific asupra produselor proiectului, desfasurarea lui si resurselor consumate astfel:

luati in calcul impactul riscului asupra intregului proiect si nu asupra unei parti a acestuia. Intarzierea cu o saptamana a activitatii duce la ratarea reperelor intermediare si face ca personalul angajat la activitatea ulterioara sa nu lucreze o saptamana. Impactul asupra proiectului este mai mare daca activitatea intarziata este pe calea critica (vezi capitolul 4) ceea ce inseamna ca o saptamana de intarziere, amana finalizarea proiectului cu o saptamana.

luati in calcul impactul cumulat al riscurilor cand evaluati impactul lor asupra proiectului. Probabilitatea de a intarzia realizarea proiectului este mai mare daca doua din activitatile de pe calea critica risca sa fie realizate cu intarziere decat daca riscul ar fi prezent doar pentru o singura activitate.

Asigurati-va ca ati descris riscul si consecintele sale asociate cat mai specific posibil. De exemplu, realizati ca exista riscul ca sa primiti una din piesele echipamentului comandat cu intarziere. Puteti exprima acest risc astfel:

exprimare vaga - livrarea poate fi intarziata;

exprimare specifica - livrarea poate fi intarziata cu trei saptamani.

Spunand doar ca livrarea va intarzia nu va ofera nici o informatie pentru a determina impactul asupra duratei intregului proiect. Chiar face mai grea estimarea impactului asupra proiectului. Va referiti la o zi sau la o luna?

Spunand ca livrarea va intarzia cu trei saptamani permite sa determinati mai precis impactul asupra intregului proiect in ceea ce priveste programul de desfasurare si consumul de resurse. Aceasta exprimare va ajuta chiar sa decideti cat sunteti dispus sa cheltuiti pentru a evita intarzierea.

In evaluarea si estimarea riscurilor se pot folosi o serie de tehnici formale dintre care amintim:

arborele deciziei - este o diagrama care ilustreaza situatiile diferite care pot interveni in derularea proiectului, probabilitatea de aparitie a fiecarei situatii si consecintele asupra proiectului daca situatia se manifesta;

chestionar de evaluare a riscurilor - formularul de colectare a datelor expertilor despre probabilitatea de manifestare a unor situatii si impactul  asociat;

evaluarea automata a impactului - programe de calcul care iau in considerare probabilitatea de manifestare a riscului si consecintele acestuia.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }