QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Aparitia logisticii integrateAparitia logisticii integrate


Pentru a favoriza performanta logistica , adica respectarea cerintelor industriasilor si distribuitorilor (care definesc unde si cand trebuie livrata o marfa, in ce stare, etc.), partile implicate in exercitarea functiei logistice au extins domeniile lor de interventie in „amonte” (gestiunea fluxurilor materiale spre locul de stocare) si in „aval” (gestiunea fluxurilor materiale din locul de stocare spre locul de distributie).

Intr-o intreprindere de productie timpul de realizare a unui produs este puternic conditionat de aprovizionarea cu materii prime, cu elemente de asamblare sau cu piese de schimb la toate nivelurile lantului de fabricatie. Se numeste „lant logistic” ansamblul verigilor relative logisticii aprovizionarii: cumparari, aprovizionare, gestiunea stocurilor, transport, manipulare etc. Lantul logistic este extins de maniera globala, adica in afara intreprinderii, pornind de la ansamblul furnizorilor si subcontractantii lor.
Conceptiile logistice adoptate intr-o viziune interna intreprinderii nu se poate sa nu se loveasca la un moment sau altul de constrangeri si orientari din afara intreprinderii si care de acum inainte vor influenta logistica interna a firmei: natura ambalajelor furnizorilor, graficul comenzilor unui distribuitor sunt exemple de decizii luate de un furnizor sau un distribuitor care vor influenta fluxurile interne ale intreprinderii. Este astfel posibil sa ne imaginam repercusiunile asupra producatorului ale unei campanii promotionale declansate in magazine de catre un distribuitor.

Principiul lantului logistic poate sa se aplice unui ansamblu de intreprinderi care actioneaza cu obiectivul satisfactiei finale a unui client. Disponibilitatea unui produs la un cost admisibil intr-un magazin este in parte dependenta de disponibilitatea produsului in cadrul acelorasi infrastructuri logistice ale distribuitorului si ale producatorului. Exista, deci o forma de interdependenta a relatiilor intre diferitii intervenienti intr-un lant logistic global de care depinde satisfacerea clientului final, ultimul consumator si de care depinde de asemenea, costul complet (total) al procesului logistic, luat in ansamblul sau.

Rolul asumat de logistica se va modifica. Rolul logisticii nu mai este numai de a asigura o functie operationala, ci si o functie tactica si strategica asupra fluxurilor fizice:

  • functia operationala vizeaza realizarea in cadrul intreprinderii a mijloacelor necesare activarii fluxurilor: manipulare, ambalare, transport, stocare;
  • functia tactica se refera in esenta la mijloacele necesare conducerii fluxurilor, pentru a le asigura programarea. Ea necesita adoptarea deciziilor necesare de la modurile de tratare, pana la realizare;
  • functia strategica consta in definirea mijloacelor logistice necesare pentru a contribui la realizarea obiectivelor strategice generale pe care si le fixeaza intreprinderea.

Misiunea unei intreprinderi cuprinde 4 componente:sa fabrice sau sa cumpere un produs care sa corespunda unei cereri (acest rol este indeplinit de productie, marketing si aprovizionare);

sa faca acest produs disponibil;

sa aduca acest produs in locul unde clientul il cere;

sa respecte termenele dorite de client.

Din aceste componente se observa rolul fundamental pe care il joaca logistica in satisfacerea cererii. Fluxurile de informatii sunt la fel de importante ca fluxurile de produse. Logistica nu poate sa se dezvolte decat daca controlul sistemelor este asigurata pe ansamblul lantului care merge de la furnizor la clientul intreprinderii.

Limitata initial la organizarea transporturilor si stocarii, logistica intervine azi in toate fazele ciclului de viata al produsului, de la conceptia sa pana la perioada post-vanzare si intretinere.

Logistica integrata are scopul de a determina o mai mare coerenta in gestiunea diferitelor fluxuri fizice sau de informatii. In acest mod, conceperea intr-o logica unica a diferitelor subsisteme ale intreprinderii (aprovizionare, productie, distributie etc.) are scopul de a evita disfunctionalitatile legate de o gestiune parcelata a fluxurilor. O functie logistica integrata urmareste produsul de la aprovizionarea cu materiile prime din care este realizat pana la distributie si post-vanzare.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }