QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate latina

Sistemul consonanticSistemul consonantic

In epoca clasica romanii au intrebuintat urmatoarele consoane: b, c, d, f, g, h, k, l, m, n, p, q, r, s, t, x, z. Initial scriau numai cu majuscule, urmand ca scrierea cu litere mici sa apara mult mai tarziu. Litera h era considerata mai mult o aspiratie decat o consoana, pe care grecii o notau nu cu o litera, ci prin niste semne numite aspiratii. De exemplu in cuvintele latinesti heri ieri, si homo om, litera h nu are vivacitatea din limba romana. Litera z era folosita in cuvinte de origine greaca: zona cingatoare, Zama, Zephirus, iar litera y, ca vocala s-a introdus mai tarziu, tot pentru cuvinte grecesti: Dionysus, Aegyptus. In limba latina nu existau literele j si v chiar daca in unele texte apar aceste semne. Explicatia ar consta in faptul ca se dorea o evidentiere intre i vocala imber - ploaie si i semivocala Iupiter, respectiv u vocala ullus - vreunul si u semivocala ciuis cetatean.Un caz special l-a reprezentat litera C, intrebuintata in unele situatii, la inceput de cuvant, si pentru notarea lui G, si pentru notarea lui C. In urma reformei fonetice propusa de imparatul Claudius, 44-54 p.Chr, a fost creat un semn nou, provenit din bararea literei C, astfel a rezultat litera G. A continuat sa se foloseasca acelasi semn C doar in cazul unor nume proprii consacrate: Caius-Gaius, prescurtat C. si Cnaeus Gnaeus, prescurtat Cn.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }