QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente istorie

Transilvania de la voivodat la principat*Cucerirea Transilvaniei
Inca din secolul IX, ungurii s-au lansat in cucerirea spatiului Transilvaniei, fiind avantajati si de faptul ca micile formatiuni romane erau in curs de formare si dezorganizate.
Dupa anul 1000, ungurii trec la catolicism si cucerirea Transilvaniei devine si mai organizata avand in vedere ca de acum in colo au si sprijinul Bisericii Catolice. In aceste conditii la inceputul secolului XIII, ungurii finalizeaza cucerirea Transilvaniei, dovada faptului ca in 1222 sunt atestati la limita de rasarit a Carpatilor. Cucerind Transilvania, ungurii au incercat sa impuna forma de organizare de tip apusean al principatului, dar in cele din urma castig de cauza a avuto institutia voievodatului, numai ca Ungaria a transformat si adaptat voievodatul conform intereselor sale. Faptul ca institutia voievodatului s-a impus este dovedit si de un document care aminteste in 1176 de un voievod- Leustachiu, care avea toate atributiile unui sef de stat si era ajutat de un vicevoievod.


Treptat institutia voievodatului a devenit si mai autonoma- secolele XII-XIV, in timpul unor voievozi Roland Borsa
Ladislau Kan
Familiile Lackfi, Csaki
Pe langa voievozi la conducerea Transilvaniei sunt asociate si clasele privilegiate numite stari, organizate dupa model apusean(nobilimea maghiara, clerul catolic, patriciatul sasesc si fruntasii secuilor)

*Organizarea Transilvaniei
Reflecta relatiile dintre starile privilegiate la care se adauga tendintele de centralizare ale Coranei Ungare. Organizarea Transilvaniei este reflectata cel mai bine in cazul unitatilor teritoriale si administrative, dupa cum urmeaza:
A) Comitatele Maghiare: Sunt unitati teritoriale care la inceput reuneau teritoriul din jurul unei cetati militare ulterior extinzandu-se. Mai intai au fost regale si apoi nobiliare si in final numarul lor era de 7.
Primul comitat: Bihor organizat in 1111, urmat pe masura cuceriri de Crasna, Dabaca, Cluj, Alba, Satu Mare, Arad.
B) Scaunele secuiesti si sasesti: Sunt unitati autonome specifice celor doua etnii. Scaunele secuiesti primesc autonomie si largi privilegi de la Corana Ungariei, datorita rolului militar pe care il au de a apara granita de Sud-Est a Transilvaniei, sasii primesc aceleasi avantaje datorita rolului economic.
Totusi in timp organizarea sasilor va suferi o reorganizare, pentru ca pe langa cele 7 scaune mai exista 2 districte Brasov, Bistrita. Toate acestea vor forma o adunare teritoriala, politica si juridica numita "Universitatea sasilor".
C) Districtele Romanesti: Sunt unitati teritoriale compacte, aflate in zonele de granita a Transilvaniei, sunt coduse cnezi sau voievozi, se ghideaza dupa vechea lege romaneasca si duc o politica de rezistenta fata de tendintele Coroanei Ungare de a le anihila libertatile. Cele mai cunoscute districte sunt:  Tara Hategului
 Tara Maramuresului
 Fagaras
 Tinutul Rodna

*Statutul politic si religios al romanilor
Romanii reprezinta majoritatea populatiei din Transilvania, dar violenta invaziei maghiare a determinat multe comunitati de romani sa se retraga in zonele de granita. Retragerea nu se datoreaza numai invaziei si confiscarilor repetate de pamanturi, efectuate de biserica Catolica.
Totusi pana la jumatatea secolului XIV, persecutiile impotriva romanilor nu au fost destul de dure si chiar reprezentanti ai acestora luau parte in adunari generale ale nobilimii.
1366- Regele Ludovic I al Ungariei emite o serie de acte oficiale numite "Diplomele regale ale lui Ludovic", care fac referire la romani. In primul rand se conditioneaza calitatea de nobil de aparenta la catolicism. Unele familii nobiliare romanesti au trecut la catolicism si cu timpul s-au maghiarizat (exemplu: Familia de Hunedoara a devenit Hunyadi)
Totusi majoritatea familiilor nobiliare romane si-au pastrat credinta ortodoxa si s-au retras intre districtele romanesti. In al doilea rand diplomele considera religia ortodoxa a romanilor ca religie tolerata, fapt care va continua pana in Epoca Moderna.
Cu toate aceste persecutii, romanii au ramas majoritari in Transilvania, si-au intensificat legaturile cu Tara Romaneasca si Moldova si au avut un sprijin de la Biserica Ortodoxa si Tara Romaneasca.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }