QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente istorie

la Istorie Criza secolului IIICand au devenit adolescenti, gemenii l-au ucis pe Amulius, i-au redat Alba lui Numitor, si, dupa ce au consultat augurii, au purces la intemeierea Romei. Aceasta legenda a intemeierii a fost redescoperita in Evul Mediu si in Renastere, dar adevarul ei a fost pus la indoiala inca de la sfarsitul secolului al XVI-lea. In secolulu al XVII-lea, L. de Beufort (Disertatie asupra incertitudinii primelor cinci secole din istoria romana, Utrecht, 1738) lua in deradere "traditiile fabuloase".
Desi este limpede ca aceasta "istorie" relatata de antici a fost reformulata in scop politic (acela de a demonstra grecilor intr-o epoca in care ei ii domina ca romanii au o civilizatie la fel de veche ca a lor) si nationalist, realitatea epocii timpurii a Romei nu este defel limpezita. Numeroasele studii au permis stabilirea unor elemente clare: situl roman a fost locuit cu mult timp inainte de intemeierea orasului, iar el este in realitate o zona de trecere.


O alta varianata ar fi ca orasul s-a intemeiat prin sinoicism, adica prin gruparea diferitelor sate instalate pe coline, si prin dezvoltare nucleara a unuia dintre ele care ajunge sa le domine pe celelalte (cel al Palatinului).

Evolutia Imperiului Roman pana la Criza secolului III

Pana in secolul III i.Hr., romanii conserva simplitatea si asprimea unui popor de tarani, foarte atasat familiei, in care tatal exercita o autoritate deplina. Ulterior, romanii s-au dezvoltat pe toate planurile, un plan important fiind cel militar. Expansiunea Romei s-a petrecut in mai multe etape (locala, zonala, mediteraneana si continentala) de-a lungul mai multor secole.
Astfel, bazandu-se pe o armata excelent organizata, a carei unitate de baza este legiunea, Roma cucereste Italia, si apoi bazinul Marii Mediterane, distrugand Cartagina si supunand Grecia si Asia Mica. Roma devine capitala unui imens imperiu si inima unei civilizatii imbogatita prin aporturile elenismului si culturii orientale.

Raymond Bloch, Jean Cousin, Roma si destinul ei

"Roma a profitat de greselile adversarilor ei; a tras foloase din pozitia ei geografica; a manevrat cu afinitatile entice; a adoptat de timpuriu principiul federalist si, printr-o asimilatie progresiva, a extins limitele unei colectivitati capabile sa aiba o constiinta "nationala" si un simt al ordinii - ordinea romana. Durata de un an a functiilor era compensata de permanenta familiilor conducatoare, diversitatea caracterelor, de reunirea in aceleasi maini a puterii civile si puterii militare; cavalerii orientati spre comert, senatorii catre pamant - aceste doua forte isi puteau incrucisa drumurile si puteau intalni consulii la raspantii. "
Insa Roma si Imperiul Roman nu au avut o viata usoara tot timpul, asa cum sugereaza urmatorul tabel cronologic al problemelor majore intampinate:
EvenimentPerioadaPrimul razboi punic264-241 i.Hr.Al doilea razboi punic218-201 i.Hr.Problema agrara133-59 i.Hr.Crizele republicii107-79 i.Hr.Criza secolului al III-leaSec. III d.Hr.Sfarsitul Imperiului Roman de Apus425-476 d.Hr.
Criza secolului al III-lea

Factorii determinanti

Gravitatea evenimentelor se datora faptului ca barbarii au atacat imperiul in acelasi timp: germanii la nord, pe Rin si Dunare; persii pe frontul de est, iar maurii in Africa. Strapungerea limes*-ului era insotita de invazii si devastari care i-au pus la grea incercare pe romani, dovedind inadaptarea sistemului defensiv si ineficienta armatei in fata acestui tip de conflict. Intr-adevar, de indata ce erau trimise intariri intr-o zona de conflict, alti invadatori profitau de situatie pentru a navali pe frontul lasat descoperit si a patrunde in interiorul imperiului. S-a apelat din ce in ce mai mult la numeri* si la unitatile specializate; incepand din 260, inlocuirea sefilor militari de rang senatorial cu membri ai ordinului cavalerilor a devenit regula; a fost incurajata promovarea in functie de merite a soldatilor la gradul de ofiter, in special in zonele frontaliere ale sectoarelor danubian si iliric. In sfarsit, reamenajarea limes-ului renan a determinat abandonarea Campurilor Decumate (260) si retragerea romanilor de-a lungul frontierei formate de lacul Constanta, Dunarea superioara si malul stang al Rinului; in 271 romanii s-au retras din Dacia. In Orient, pierderile teritoriale au fost mai putin considerabile, exceptand Armenia, care a trecut sub controlul persilor in trei etape (247, 252 si 260).

*limes - o frontiera formata dintr-un drum si lucrarile defensive aferente
numeri - trupe de recruti barbari cu echipamentul militar specific

Momente acute ale crizei

Invazia gotilor din 250: 70000 de razboinici au trecut Dunarea; in acelasi timp, carpii atacau Dacia. Acestia din urma au traversat Moesia Inferior si au asediat Nicopolis. Dupa ce a eliberat Dacia, imparatul Decius a incercuit Moesia si i-a urmarit pe goti pana in Tracia (la Philippopolis).

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }