QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Primul razboi mondial 1914-1918“ Arhiducele Franz Ferdinand , printul mostenitor al Austro – Ungariei si sotia sa , Sofia de Hohenberg , sositi in Bosnia cu ocazia manevrelor de vara ale armatei austro-ungare , pe timpul desfasurarii ceremoniei de primire ce a avut loc la primaria orasului Sarajevo , au fost asasinati de catre Gavrilo Princip , nationalist sirb , (“Atentatul de la Sarajevo “) , pretext folosit de Puterile Centrale pentru declansarea primului razboi mondial . Evenimentul a “surprins” cercurile guvernamentale austro-ungare care si-au “pierdut capul” , cu toate ca familia imperiala nu a fost prea “emotionata” din cauza lipsei de simpatie pentru conceptiile liberale ale mostenitorului la coroana imperiala . Atitudinea s-a concretizat in organizarea unor funerali de “clasa a treia” , fara a se declara doliu national , Viena raminind “Viena valsurilor” . De aceea , a ramas o enigma faptul ca atit autoritatile militare , cit si cele civile si administrative din Sarajevo nu au luat nici o masura pentru a evita orice incercare de atentat .”
Razboiul Romaniei declarat in vara anului 1916 , pentru eliberarea provinciilor istorice romanesti – Ardealul , Banatul , Crisana , Maramuresul si Bucovina – de sub cotropirea monarhiei dualiste austro – ungare , ca razboi just , national , a fost purtat de intregul popor roman . Mobilizarea decretata in seara zilei de 14/27 august 1916 , cind s-a trimis la Viena declaratia de razboi a romaniei catre Austro – Ungaria , a fost insotita de un entuziasm de nedescris . Chiar in noaptea decretarii mobilizarii , conform planului de operatiuni , dinainte stabilit , trupele romane de acoperire au trecut Muntii Carpati , inaintind pe toata intinderea zonei muntoase de la Dorna si pina la Orsova .
In scurt timp de la intrarea Romaniei in razboi , armatele romane au izgonit armatele austro-ungare din Brasov , Fagaras , Sfintu Gheorghe si din alte localitati ajungind pina in apropierea Sibiului si Sighisoarei .
Planul de operatiuni , aprobat de conducatorii statului romin , isi fixa ca obiectiv strategic al fortelor armate romane zdrobirea fortelor de rezistenta austro-ungare in Transilvania si inaintea rapida in Cimpia ungara , ceea ce permitea o scurtare simtitoare a frontului

2.

rominesc , initial pe toti Carpatii , o jonctiune cu armatele ruse , cu repercusiuni dintre cele mai grave pentruarmatele Puterilor Centrale.
Declaratia de razboi a Romaniei neasteptata de catre Puterile Centrale , ca si inaintea fulgeratoare a armatelor sale in Transilvania a constituit un ajutor de mare pret francezilor , unde la Verdun armatele germane erau intr-o puternica ofensiva .
Neputind rezista singure impotriva trupelor romane , unitatile austro-ungare pe frontul din Transilvania au fost intaritecu puternice divizii garmane , aproape 40 , scoase de pe frontul de vest .
Dar ofensiva victorioasa a armatelor romane a fost oprita . Aceasta din cauza aliatilor Romaniei – Marile Puteri , Rusia , Franta , Anglia si Italia , care nu si-au respectat obligatiile asumate cu ocazia incheierii , in august 1916 , a conventiei militare cu guvernul roman . In primul rind , in profida obligatiilor semnate si de seful Statului Major al armatelor imperiale ruse , Alexeev , ofensiva pe frontul rusesc a armatelor tariste conduse de generalul Brussilov nu a continuat cu vigoare , ceea ce a avut urmari dintre cele mai negative . Multe din unitatile militare ale Puterilor Centrale raminind disponibile , de pe acest front , au fost aduse pe frontul roman .Starea populatiei din teritoriul ocupat de catre Puterile Centrale era deosebit de grea . Comandamentul german a organizat jefuirea sistemativa a bogatiilor tarii si a populatiei .
Autoritatile de ocupatie au achizitionat intreaga productie de cereale, toate produsele alimentare si petrolifere . Numai pe caile ferate au fost scoase din tara 1 768 552 de tone produse petrolifere , 1 400 000 de capete de bovine , 4 600 000 de ovine etc. . La toate acestea se adauga produse textile , piei s.a.
In intreprinderile industriale, are fusesera militarizate , s-a introdus un adevarat regim de munca fortata , iar taranii erau jefuiti de cereale , vite , erau siliti sa lucreze pe mosii in favoarea ocupantilor ; in timp ce populatia primea , pe baza de cartela , ratii de hrana cu totul neindestulatoare , produsele jefuite erau transportate in Germania .
Impotriva populatiei au fost folosite metode teroriste : multe sate si orase au fost incendiate si devastate , locuitorii au fost arestati si ,

3.

dupa un simulacru de judecata , au fost deportati in Germania, unii fiind executati .

In vara anului 1917 , in cadrul planului general de ofensiva a Antantei , armatele romane , refacute si inzestrate cu aportul tehnic si militar al Frantei si Angliei , au pornit de pe frontul din Moldova , impreuna cu armatele ruse , o contraofensiva puternica , menita sa impiedice incercarea comandamentului armatei germane de a sparge frontul romano-rus , de a ocupa intreaga Moldova si de a-si croi drum spre Ucraina .


Luptele din vara anului 1917 s-au incheiat cu infringerea trupelor Puterilor Centrale pe frontul din Moldova . Principalul factor in obtinerea acestei victorii i-a constituit vitejia soldatilor romani , care au luptat cu eroism , animati de dorinta de a impiedica ocuparea intregului teritoriu al tarii , de a-si elibera caminele cotropite .
Romaniei i-a fost impus de catre Puterile Centrale le 28 noiembrie / 9 decembrie 1917 un armistitiu provizoriu . Gasindu-se cu armatele sale singura in “triunghiul mortii” , intrucit de jur imprejurul tarii care mai ramasese libera , in Moldova , se aflau unitati ale Puterilor Centrale , forte armate deosebit de puternice si fiind parasita de aliatii sai din Antanta , cu care incheiase tratate , Romania a fost pusa in imposibilitate sa faca altceva decit sa trateze fortat cu inamicul si sa semneze le 20 februarie / 8 martie 1918 la Buftea un tratat preliminar de pace , care a stat la baza tratatului inrobitor de la Buftea – Bucuresti din 24 aprilie / 7 mai 1918 , tratat imperialist , prin care nu numai ca i se rapea importante teritorii si i se nega independenta , dar Germania , mai ales , tindea sa faca din Romania o colonie a sa . Se incerca sa se anuleze toate drepturile poporului roman incluse in tratatele internationale de la 1393 si pina la Congresul de la Berlin din 1878 .
Lucrarile Congresului au fost conduse de patriotul roman Iancu Flondor , fost deputat roman in parlamentul de la Viena . El a propus motiunea prin care se hotara : “Unirea neconditionata si pentru vecie a Bucovinei in vechile ei hotare . cu regatul Romaniei” . Aceasta motiune a fost sprijinita de reprezentantii Consiliilor minoritatilor nationale din aceasta provincie .
4.

In ultimele luni ale anului 1918 cei peste 3 milioane de romani din partile Ardealului , Banatului , Crisanei si Maramuresului , sub conducerea Consiliului National Central Roman de la Arad , hotarasc a tine o mare adunare nationala cu caracter plebiscitar , constituat , la Alba Iulia , pe ziua de 1 decembrie 1918 .
Adunarea de la Alba Iulia , ca semn al marelui act de reunire a tarilor romane , sub Mihai Viteazul , este bine pregatita . In toate localitatile Transilvaniei , romanii se intrunesc si isi aleg imputernicitii delegati pe care ii investesc cu acte semnate de obstea satelor , pentru a se face clar si hotarit cunoscuta tuturor dorinta lor nestramutata de a se uni cu tara muma .
In acest fel le Alba Iulia , in ziua de 1 decembrie 1918 , la marea adunare nationala constituanta sosesc 1 228 de delegati cu drept de vot deliberativ pe linga o masa de peste 100 000 de romani veniti din toate colturile Transilvaniei pentru a intari actul de unire . De remarcat ca din cei 1 228 de delegati , 150 erau reprezentanti de drept ai muncitorimii romane , iar din cei peste 100 000de participanti , peste 10 000 o formau muncitorii , care au venit cu pancarde si steaguri rosii de panglici tricolore , dovada a inaltului patriotism de care a fost animata dintotdeauna clasa noastra muncitoare .
In cadrul Marii Adunari Constituante de la 1 decembrie 1918 s-a adoptat istorica “Declaratia de la Alba Iulia” .

Astfel , prin lupta hotaritoare a intregului nostru popor de pe ambele versante ale Carpatilor s-a infaptuit dorinta cea mai arzatoare milenara , pe care patrioti inflacarati si revolutionari socialisti , grupati in jurul revistei “Dacia Viitoare” din anul 1883 au tinut-o mereu treaza , aceea a refacerii Vechii Dacii asa cum ea fu , caci istoria si dreptul , tarina de douazeci de ori seculara in care sint ingropati stramosii dau dreptul romanilor de a aspira la o Dacie Romana .

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }