QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

PRIMUL RAZBOI
Crizele marocane si razboaiele balcanice erau greu solutionate , pacea era amenintata . Razboiul era doar amanat.

II. IZBUCNIREA RAZBOIULUI
Izbucnirea primului razboi mondial in iulie 1914 intre cele doua grupuri imperialiste opuse Antanta si Tripla alianta a marcat deznodamantul legii dezvoltarii economice si politice inegale si in salturi , in perioada de la sfarsitul sec. al XIX-lea si inceputul celui de-al XX-lea. Anglia si Franta, vechi state industriale si posesoare ale unor mari imperii coloniale, au fost depasite de unele state – Germania si S.U.A. , care au cunoscut o puternica dezvoltare industriala.Pe 28 iunie 1914 , mostenitorul tronului austro-ungar , arhiducele Franz Ferdinand, impreuna cu sotia sa sunt asasinati la Sarajevo. Autorii sunt un grup de tineri sarbi , din Bosnia.. O luma mai tarziu incepe razboiul .

III. DESFASURAREA RAZBOIULUI
Planul de razboi al Germaniei prevedea sa atace mai intai Franta cu cea mai mare parte a armatei, sa o distruga si sa o scoata din razboi . Apoi cu toate fortele sale sa se intoarca spre Rusia si sa o oblige sa capituleze in cel mai scurt timp. Pentru a-si realiza planurile Germania ataca Franta prin Belgia care este neutra razboiului. Germanii ocupa nord-estul Frantei si se apropie de Paris.
Spre surprinderea Germaniei, francezii au oprit inaintarea germanilor spre Paris , prin batalia de la Marna 1914 .09. si o alta surprindere a Germaniei a fost atacarea de catre rusi in est ( germanii au infrant armatele ruse patrunse in Prusia orientala). In schimb in sudul frontului de est, rusii au provocat infrangeri grele Austro-Ungariei, ocupand teritorii din Bucovina si Galitia. In peninsula balcanica sarbii rezistau eroic provocand pierderi insemnate armatei austro-ungare.
Treptat in razboi au intrat si alte tari din Europa, Asia si Africa. De pilda Japonia a intrat de partea Antantei, iar Turcia de partea Triplei Aliante acesta fiind mometul cand razboiul a capatat un caracter mondial.

IV . INTRAREA ROMANIEI IN RAZBOI
Neutralitatea Romaniei a durat pana in 1916. In acest timp , pentru a-si usura situatia , Antanta a insistat mult pe langa guvernul Roman sa intre in razboi de partea ei. Ea promintea Romaniei teritoriile din Austro-Ungaria locuita de romani , ceea ce corespundea cu aspiratiile poporului roman care , de secole , lupta pentru desasvarsirea unitatii nationale si politice a statului . In urma conventiei semnata intre guvernul roman si Antarta la 15.08.1916, Romania a intrat in razboi alaturi de Franta , Anglia si Rusia. Luptand cu mult elan patriotic armata romana a respins trupele Austro-Ungare de pe frontul din Carpati si a eliberat o parte a Transdilvaniei si a Banatului cu orasele Brasov, Sf. Gheorghe , Fagaras si Orsova . Cei din Transilvania au primit cu mare entuziasm pe fratii veniti sa ii ajute a se elibera . Romania ca si alte state care se gaseau sub stapanirea marilor imperii, duceau un razboi drept de eliberare si realizare a realitatii nationale.


Asa cum prevazuse Antanta, germanii au luat numeroase trupe de pe frontul de la Verdun si au oprit inaintarea armatei romane, trecand apoi la atac. Slab echipata cu armament si inferioara ca numar, armata romana nu a putut rezista contra ofemsivei germane. Mai ales ca, in acelasi timp alte trupe germane si bulgare au atacat de la Dunare. Ca sa poata infrunta un dusman atat de puternic, guvernul roman a hotarat sa se retraga cu toata armata in Moldova. Cu mari eforturi si eroice lupte s-a stabilit in timpul iernii un nou front, de la cotul Carpatilor pana la Siret si de aici la varsarea acestuia in Dunare.
O mare parte a tarii era deci ocupata de germani. Bogatiile ei cereale, vite, petrol, au cazut prada contropirilor, iar populatia trebuia sa munceasca pentru ei. In Moldova, pe langa armata si administratie s-au retras si multi locuitori din teritoriul contropit de straini. Aglomerarea de populatie, conditiile grele de cazare si asistenta medicala slaba, lipsa de hrana au provocat grave epidemii, care au rapus multi oameni.


Tara traia clipe grele , dar poporul nu-si pierdea speranta in victoria cauzei sale: eliberarea tarii ocupate de germani si unirea Transilvaniei cu Romania.
V.CONTINUAREA RAZBOIULUI
In anul 1915 cele mai mari lupte s-au purtat pe frontul de est unde germanii, desi au obtinut unele victorii impotriva Rusiei, n-au reusit s-o scoata din razboi, asa cum doreau.
Pe de alta parte in acelasi an , Italia sa hotarat sa elibereze zonele stapanite de Austro –Ungaria si a intrat in razboi de partea Antantei. In schimb, Bulgharia s-a hotarat sa lupte de partea Puteriilor Centrale.
Prinsa ca-ntrun cleste, format din armata austro-ungara si cea bulgara, armata sarba n-a mai putu rezista.
In anul1916 s-au dat batalii mari pe frontul de vest. Cea mai sangeroasa dintre ele a fost batalia de la Verdun. Printr-o masiva concentrare de forte si armament, Germania spera sa sparga frontul francez si sa inainteze rapid spre Paris, fapt care n-a putut fi implinit datorita valmei facute de lupta de la Verdun.
Verdun, februarie-decembrie 1916. Verdunul, situat pe cursul Meusiei, este un important nod de cale ferata si de drumuri rutiere. Reprezinta cel mai mputernic sector fortificat aliat. Daca inving, germanii au deschisa intreaga Franta prin atacuri si contraatacuri, sortii sunt nechimbatori. Generalul Petain organizeaza, cu calm si luciditate apararea. In iunie, germanii intra in defensiva. Francezii recuceresc terenul pierdut pentru a slabi presiunea germana de la Verdun, aliatii lanseaza ofensiva ,Somme.

V. BATALII SI REZULTATE CONTRADICTORII
In 1917, in Vest, contraofensiva aliata, din mai-noiembrie, esueaza. Armatele germane readuc frontul la pozitiile din vara. In Est ofensiva rusa in Galitia este infranta. Italienii sufera un dezastru militar pe Isonzo, dar frontul se stabilizeaza in Noiembrie.
Germania declanseaza razboiul submarin total. Statele neutre sunt afectate. SUA se alatura Antantei, in aprilie 1917.
Dupa o prima revolutie, tarismul este inlaturat. Datorite revolutiei bolsevice, Rusia iese din razboi, Frontul de Est se prabuseste. Romania incheie pace in conditiile impuse de Puterile Centrale.

VI. SFARSITUL RAZBOIULUI. PACEA DE LA VERSAILLES
Infranta pe frontul de vest, lipsita de ajutorul Austro-Ungariei, Germania nu mai putea continua razboiul. Ea a capitulat la 11 noiembrie 1918, in conditii grele.
Astfel razboiul se termina cu victoria antantei.
Pacea sa incheiat la Versailles, in anul 1919. La stabilirea conditiilor pacii au participat multi reprezentanti a tarilor care au facut parte din Antanta. Hotararile le-au luat, in cele din urma, „cei patru mari”: primul ministru al Frantei, George Clemenceau, primul ministru al Angliei, Lloyd George, presedintele S.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }