QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente istorie

Organele centrale ale provinciei daciaORGANELE CENTRALE ALE PROVINCIEI DACIA


Provinciile romane erau de doua categorii:

a. pacificate sau senatoriale, administrate de senatul roman

b. nepacificate sau imperiale, administrate direct de imparatDacia este o provincie imperiala, nepacificata, fiind condusa direct de regat, printr-un  purtator legal al sau numit ,,Legatus Augusti Pro Praetore', recrutat dintre membrii ordinului senatorial de la Roma si de rang consular (fost consul la Roma). El avea ,,imperium proconsularae' (puterea de comanda a consulului era de a conduce mai multe legiuni). Resedinta legatului imperial al Daciei este in capitala provinciei denumita COLUMNA ULPIA TRAIANA AUGUSTA DACICA SARMIZEGETUSA.

Dupa prima reorganizare, situatia se mentine in Dacia Superior, cu precizarea ca legatul imperial al Daciei Superior era de rang pretorian (fost pretor la Roma). Prin urmare, avea puterea de comanda al pretorului (comanda doar o legiune - a 13-a Gemina, care isi avea sediul in castrul de la Appulum). Tot la Appulum se afla si sediul legatului imperial al Daciei Superior. Capitala ramane tot la Columna Ulpia Traiana. Dacia Inferior era o provincie procuratoriana, condusa de un procurator prezidial (augusti), denumit ,,Praeses'. Acesta era recrutat dintre membrii ordinului ecvestru, adica era un cavaler investit cu ,,ius gladii' (dreptul sabiei), care ii conferea depline puteri militare, juridice, civile. Capitala provinciei este la Drobeta. O pozitie asemanatoare are si guvernul prezidial al Daciei Porolissensis, care are resedinta cu capitala la Napoca.

Dupa ultima reorganizare a provinciei, Dacia Malvensis este condusa de un procurator prezidial, capitala si resedinta acestei provincii fiind la Malba. In Dacia Porolissensis atributiile guvernului au fost preluare de generalul comandant al legiunii a 5-a Macedonica (dupa transferarea acesteia din Dobrogea la castrul de la Porolissum), iar guvernul Daciei Apulensis redobandeste importanta de odinioara, in sensul sa el coordoneaza conducerea celor 3 provincii Dacia, purtand numale de ,,Legatus Augusti Pro Praetore Daciarum Trium', fiind recrutat dintre membrii ordinului senatorial si de rang consular. Unitatea celor 3 provincii Dacia este intarita prin faptul ca, din timpul domniei lui Alexandru Sever, Columna Ulpia Traiana devine Metropolis a celor 3 Dacia.

Un alt organ la nivel central era infiintat in timpul domniei lui Marc Aureliu si anume Concilium Provinciae sau Concilium Daciarum Trium, ca o Adunare Provinciala din care faceau parte reprezentantii oraselor, care se intruneau o data pe an la Columna Ulpia Traiana, in Parlamentul Augustalio. Membrii acestei adunari apartineau ordinului ecvestru si decurionilor si isi alegeau un presedinte dintre membrii sai, care indeplinea si functia de Mare Preot al cultului imperial in Dacia (,,Sacerdos arae Augusti'). Concilium Provinciae este un organ cu caracter consultativ si cu atributii restranse, limitate la discutarea problemelor de interes general al oraselor si provinciilor si sustinerea acestor interese locale in fata administratiei imperiale a Daciei. In acest sens, membrii adunarii puteau formula anumite plangeri, adresate imparatului. In realitate, insa, principala atributie a acestui organ este intretinerea cultului imperial si al Romei, in vederea intaririi unitatii provinciilor, mentinerii loialitatii si devotamentul provincialilor fata de puterea romana.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }