QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Nu stiam ca unele vase au aripi

Vikingii isi ardeau corabiile .Trupurile neinsufletite ale luptatorilor erau depuse pe vasele lor lungi,cu arme ,imbracaminte si hrana. Vasului i se dadea foc si era impins catre mare.Vikingii credeau ca spiritele lor navigau catre o noua viata ,alaturi de zei.Galiotele olandeze ,datorita pescajului putin adanc,navigau de-a lungul coastelor sau in apele interioare.Datorita navelor lor rezistente la calatorii pe mare,corsarii si negustorii vikingi ajungeau pana in America(Vinland) la vestsi in Rusia si in Constantinopol la est si sud.Vasele lor lungi erau folosite in razboi si in misiunile de prada.Pentru comert ,vikingii si-au construit vase mai late numite knorr.Lumea Noua a fost descoperita de corabii.Pe la 1400,exploratorii au ridicat panzele unor corabii numite caravele.Cristofor Columb,cautand o cale catre India,a descopeirt America.El a numit insulele in care a ajuns Indiile de Vest.Pe la mijlocul secolului XVIII-lea,doua inventii au facut posibila stabilirea pozitiei unei nave.Marinarii foloseau sextantul cu care masurau inaltimea soarelui sau a stelelor pentru a afla latitudinea.Cronometrul era un ceas exact;folosit impreuna cu sextantul ii ajuta pe marinari sa calculeze longitudinea.In jurul anilor 1100,chinezii au descoperit busola.Acul era dintr-un minereu de fier cu proprietati magnetice.
Mayflower a navigat dinAnglia apre America in 1620.Familiile de la bord ,nemultumite de viata lor,sperau sa traiasca mai bine in Lumea Noua.

Unele transatlantice moderne recurg din nou la forta panzelor.Ele pot sa-si opreasca motoarele ca sa economiseasca combustibil si sa reduca poluarea. Iahturile sunt vase folosite pentru calatorii de placere si pentru competitii.Cele mai vestite curse sunt Cursa Whitbread in jurul lumii si Cupa Americii.
Un nod inseamna 1,85 km/h.Navigatorii din vechime legau o pluta de o franghie cu noduri la distante egale.Aruncau pluta in mare si socoteau cate noduri se desfasurau in mare in timpul necesar unei clepsidre ca sa se goleasca.


Forta aerului impingea corabiile.Cu vantul in panze,un velier precum Cutty Sark putea naviga cu o viteza de 17 noduri impins de curentii din aer.Aceasta nava comerciala avea 34 de panze si transporta o incarcatura de ceai din China spre Londra in o suta de zile.
Unele vase au roti.Primele vapoare au folosit forta aburilor pentru actionarea rotilor cu zbaturi.In timp ce rotile se rasucesc,zbaturile imping apa si pun vasul in miscare.Vapoarele cu zbaturi functioneaza bine pe raurile late.
Nava Great Eastern a lui Isambard Brunel avea de toate.Lansata in 1858 ,era echipata cu motor cu aburi,panze,roti cu zbaturi si o elice.
Cuirasatul a fost prima nava blindata.Prima lupta intre cuirasate a fost in 1862 in timpul Razboiului Civil American.Nici nava Monitor,nici nava Merrimack nu a iesit ,in mod clar ,invingatoare.Nava americana USS Constitution avea carena din arama.Metalul proteja coca vasului de crustaceele care ataca lemnul.De asemenea impiedica cresterea vegetatiei,reducand astfel rezistenta ambarcatiei la forta apei.
Unele vase de razboi sunt facute din plastic.Zgomotul motoarelor sau atractia magnetica exercitata de invelisul navei poate declansa explozia minelor.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }