QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Momumente

Originar din Florenta, el a studiat monumentele antice care i-au influentat pe multi arhitecti si oameni de stiinta. Teoria antica romana si operele reprezentative au devenit cunoscute pe scara larga si multe din elementele arhitecturii clasice(coloane,padimente triunghiulare, arcade rotunde si domuri) au inceput sa fie utilizate. Aceste influente s-au facut simtite in arhitectura multor cladiri si ele au continuat pana in zilele noastre. Cea mai cunoscuta lucrare a lui Brunelleschi este cupola bisericii Santa Maria del Fiore, proiectata in anul 1420, o mare realizare iginereasca, datorata in mare masura tehnicilor romane pe care artistul le-a studiat. Tot el a fost cel care a enuntat pentru prima data, legile perspectivei (desenarea unei scene pe o suprafata plana, astfel incat desenul sa para a avea adancime, prin indepartarea graduala de prim-plan).


Principiul enuntat a fost de o mare valoare pentru sculptura(de exemplu la crearea reliefurilor) dar mai ales pentru picture. Pictorii au inceput sa creeze in spiritual antichitatii, spirit pe care ei si-l imaginau a fi cel mai potrivit. Massacio(1401-1428) a fost primul pictor care a creat imagini monumentale in spirit naturalist.

Baptisteria din Florenta

In sec XI-la, reinvierea arhitecturii in Europa a condus la construirea unor baptisterii superbe in Italia. Un oras Italian are, in plus fata de bisericile pariziene, un complex religios format din catedrala si baptisterie. Cele mai impresionanate orase de acest gen sunt Parma, Pisa si Florenta. Dintre acestea cea mai faimoasa baptisterie este cea din Florenta. S-a remarcat international prin decoratiile de tip mozaic si prin magnificile usi din bronz facute de sculptorii italini Andrea Pisano si Lorenzo Ghilberti.
Primul este considerat fondatorul scolii Florentine de sculptura si este recunoscut pentru matricile usii sudice de bronz (create intre anii 1330-1336) ale baptisteriei din Florenta. Schita narativa si stiulul naturalist sunt influente preluate de acesta din ciclurile fresce ale lui Giotto.
Lorenzo Ghilberti a facut mulajul a 2 seturi de usi din bronz pentru aceeasi baptisterie, ambele demonstrand cunostiita sa asupra sculpturii antice. Al doilea set cunoscut sub numele de "Portile Paradisului"(1425-1452) arata in plus stapanirea legilor din perspective stiintifica , legi descoperite recent.
O alta statuie inovatoare este Maria Magdalena (1454-1455)faurita de Donatello pentru baptisteria din Florenta. Aceasta este sculptata in lemn, slefuita si lacuita. Opera initiala schita o frumoasa tanara cu parul lung. Statuia lui Donatello este o batrana stirba, cu parul incurcat, lung pana la picioare.
David

Michelangelo este unul dintre cei mai mari artisti care au trait vreodata. Cariera lui impresionanata acopera mai multe arte:picture, arhitectura, sculptura si chiar poezie.
Michelangelo s-a intors in Florenta in 1501 pentru a lucra la David, munca ce a durat 3 ani (1501-1504). Subievtul operei sale este povestea din vechiul testament "David si Goliath" in care tanarul David, viitorul rege al Israelului, a aruncat cu prastia o piatra pentru a-l ucide pe uriasul Goliath. Astfel tanarul si-a salvat poporul. Statuia nu reprezinta numai indrazneala eroului ci si e Michelangelo demonstrand adevaratul mastreu al muncii sale.
Aceasta statuie masiva, care are 5,17 m inaltime, a fost sculpata dintr-un bloc de piatra lasat de alt sculptor neterminat. Michelangelo a ales metoda clasica in trasarea statuii ca nud, stand in picioare cu toata greutatea corpului pe un picior iar celalalt in pozitie de pauza. Aceasta infatisare este statica , iar intreaga sculputura arata tensiunea asteptarii lui David, in timp ce se opune si-si cugeta actiunile impotriva rivalului sau.
In acest timp dovedeste cunostiintele de expert ale lui Michelangelo in anatomie(acesta a disecat cadaver timp de 5 ani).Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }