QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Istorie EUROPA SI LUMEA LA CUMPANA VEACURILOR

Colonianismul a fost totodata o modalitate de rezolvare a constrangerilor si a tensiunilor sociale generate de polarizarea accentuata a unei societati bulversate de urbanizare si de exodul rural.Sub aspect politic,colonianismul manifestat la sfarsitul sec al XIX-lea a coincis cu o epoca de afirmare a nationalismului.Franta vedea in expansiunea coloniala o compensatie pentru umilinta infrangerii in razboiul din 1870-1871.In Italia si in Germania recent unificate, sentimentul national trebuia consolidat prin succese coloniale.
Expansiunea europeana a mai fost impulsionata si de preocupari de natura strategica manifestate de multe din marile puteri.Luarea in stapanire a noilor teritorii a fost precedata si insotita de sporirea cunostintelor geografice.Gratie unor initiative particulare sau unor societati si institute de geografie,in aceasta epoca au fost organizate numeroase expeditii si calatorii.
In plus,s-a desfasurat o intensa activitate misionara, datorata mai ales concurentei dintre misiunile protestante si catolice.

B.COLONIALISM SI FORME DE MANIFESTARE

Competitia colonialista a statelor europene declansata dupa 1880 a vizat,pentru inceput ,zona Marii Mediterane, a carei importanta economica si strategica a sporit dupa inaugurarea Canalului Suez.A urmat Africa ,la a carei cunoastere au contribuit expeditiile lui Livingstone si Stanley ,si apoi zona Extremului Orient.
Constituind baze de aprovizionare navale si aeriene ,colonii de exploatare ,de populare sau mixte ,noile teritorii au fost din punct de vedere politico-administrativ obiectul unor politici de asimilare sau de asociere in grade si forme diferite cu structurile institutionale ale metropolei.Colonii sau semicolonii ,toate au suferit socul civilizator al lumii europene.

C.IMPERII COLONIALE

In 1913 ,prin domeniile ei coloniale ,Europa domina o treime din suprafata globului .Cel mai important era domeniul britanic ,care reunea o suprafata de 30 milioane de kmp,cu o populatie de 400 milioane locuitori. acesta includea mari colonii de populatie precum Canada,Australia ,Noua Zeelanda,Africa de Sud,transformate pe rand in dominioane ,si numeroase colonii de exploatare a materiilor prime raspandite pe toate continentele,dintre care cea mai importanta era India.
Cu 1,1 milioane de kmp si 48 milioane de locuitori,imperiul colonial francez se situa pe locul secund .Franta stapanea numeroase insule si stabilimente comerciale raspandite intre India,America si Oceania si mai detinea un bloc continental compact in Africa ,format de tarile Maghrebului si de teritoriile Africilor franceze de Vest si Ecuatoriala (AOF si AEF),si un altul in Extremul Orient ,constituit in 1887 din Uniunea Indo-chineza.


Pentru administrarea lor,Franta practica fie un regim de administratie directa aplicat in colonii cu ajutorul reprezentantilor indigeni ,fie regimul protectoratului.Rusia detinea de asemenea un mare imperiu colonial in Siberia,Asia Centrala si Caucaz.Din fostul sau imperiu colonial Olanda mai pastra importante teritorii in Indonezia si numeroase stabilmente comerciale insumand 2 milioane de kmp in care traiau 18 milioane locuitori .Posesiunile Belgiei,Spaniei si Portugaliei erau restranse si sarace .La fel si cele ale Italiei si ale Germaniei ,care au intrat mai tarziu in competitia pentru colonii .Germania detinea
In preajma primului razboi mondial un domeniu de 3 milioane kmp si 16 milioane de locuitori .Orientata spre zona Balcanilor ,Austro-Ungaria nu a cautat sa obtina domenii coloniale .
In multe colonii ,europenii s-au confruntat cu o puternica rezistenta a populatiilor subjugate ,precum actiunile algerienilor condusi de Abd al Kader ,revolta cipailor in India sau rascoala boxerilor in China.

ROMANIA
Tendintele imperialiste ale marilor puteri europene nu au ocolit nici Romania ,iar patrunderea capitalului strain in economia romaneasca a fost masiva .

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }