QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Formarea principatului Transilvaniei
Termenii de la 1437 sau din reinnoirile urmatoare ale uniunii continuau pe cei traditionali.Inca de la 1289 regele Ladislau vorbeste de nobiles Vungaros, Saxones et Syculos partis Transsiluanae 4, desigur in intales de nobili ungari.
Termenul de trei natiuni si inca in forma de Universitas trium Nationum Transylvamcarum, Nobilium videlicet , Siculorum atque Saxonum, il intalnim mai intai in randuielile militare ale lui Matei Corvinul pentru Transilvania, datate 26 aprilie 1463.Dar asupra autenticitatii actului s-au ridicat indoieli.Pe cei trei parteneri ai uniunii ii gasim numindu-se pe sine natiuni in textul dietei din 1506, de la Sighisoara.Hotararile sunt luate aici de tres notiones, Nobiles videlicent , Siculi et Saxones.Odata cu stabilirea principatului s-a stabilit definitiv si notiunea de trei natiuni, fie ca i se adauga sau nu si alte determinante, universitas, regnicolae sau altele.Cele trei natiuni sunt nobilii, secuii si sasii.
Stabilindu-se cele trei natiuni, ele isi delimiteaza treptat si teritorii proprii in cadrele tarii, isi impart tara in trei, natiunea nobilimii atribuindu-si Comitatele, secuii Pamantul sau Tara Secuilor (Terra Siculorum) sasii Pamantul Regesc (Fundus Regius).

1 ,, harum trium parcium, ut puta Nobilium, Saxonum, vel Siculorum inter partibus suprascriptis Nobilium, Saxonum et Siculorum, pars partem in subsidium invocavertit’’
Hurmuzaki-Densusianu, I/2, p. 621-622
2 ,,Archiv des Vereines fur siebenburgische Landeskunde’’ , XII (1874), p. 85-86
3 ,,Szekely okleveltar, I, pp. 182-183. Hurmuzaki-Densusianu, II/2, p. 120 123
4 Zimmermann –Werner, Urkundenbuch, I, p.161

Continutul social-juridic al celor trei natiuni .

Continutul social-juridic al celor trei natiuni ni-l dau textele repetatelor innoiri ale uniunii celor trei natiuni.Ni-l da mai intai chiar actul uniunii de la 1437.Cele doua parti contractate au facut atunci “uniunea frateasca” pentru a se ajuta una pe alta ori de cate ori s-ar abate vreo “navala” dusmana, vreun atac sau vrajmasie de orice fel asupra vreuneia dintre ele.Acest prim act invoca doar imprejurari grave, arduas causas, impotrivire tuturor dusmanilor tarii, fara vreo precizare5. Dar ca urmare a uniunii facute, in ianuarie 1438 nobilii si secuii din tabara de la Cluj chemau in ajutor grabnic pe sasi “pentru starpirea neleguitilor tarani”.Iar conventia dintre nobili si sasi din tabara de la Turda, din 2 februarie 1438, care reafirma uniunea,marturiseste clar: la Capalna nobilii, sasii si secuii s-au intrunit sa se sfatuiasca cum sa apere “aceste parti ” (Transilvania) “impotriva cutezantei si razvratirii blestematilor de tarani prin strivirea si nimicirea lor” si “impotriva navalelor cumplitilor turci”.Nobilii cu sasii fac din nou “aceasta unire si fratie” ca nobilii sa alerge in ajutorul sasilor daca ar fi atacati de turci, iar sasii “sa alerge degraba impotriva dusmanilor si potrivnicilor nobililor, mai ales ca sa zdrobeasca cutezanta blestematilor de tarani” (ad conterendum nefandissimorum rusticorum proterviam) 6.E limpede : uniunea e provocata de rascoala taranilor si se indreapta in primul rand impotriva taranilor.Sensul ei este, deci, in primul rand, intern, social, de clasa, si numai in al doilea rand extern, de aparare impotriva turcilor.Actul nici nu e prelejuit de vreo navala turceasca, si impotriva turcilor erau ridicati doar si taranii.


Sensul social al uniunii il clarifica apoi tot mai bine reinnoirile ei succesive.Acestea nu se mai indreapta direct impotriva taranilor, se ridica tot mai des impotriva tuturor soiurilor de “raufacatori”, adica pentru apararea ordinii interne.In adunarea lor de la Medias,din 1459,nobilii, secuii si sasii,reinnoind uniunea,se leaga sa-si apere impreuna toate prerogativele, libertatile si privilegiile vechi castigate de predecesori, sa se ridice impotriva oricui ar incerca sa strice uniunea sau sa i se impotriveasca in vreun fel, sa se apere chiar impotriva baronilor si magnatilor trimisi de rege, daca ar abuza.
“Natiunile” unite deci nu cuprind si pe iobagi, se constituie doar tocmai impotriva lor, prin opunerea privilegiatilor celor neprivilegiati.

5 Hurmuzaki-Densusianu , I/2, p. 621-622
6 “Archiv des Vereines fur siebenburgische Landeskunde” XII (1874), p. 85-86


Cele trei natiuni devin puterea politica in stat, continutul lor politic in mod firesc se restrange la clasele stapanitoare alcatuitoare a statului.La viata publica, la functile statului, participa, desigur, membrii natiunilor politice.Dar puterea politica se exercita ierarhic , purtatorii ei sunt reprezentantii proeminenti ai natiunilor politice, Proceres, Magnates, Domini, Urak.Ei detin functiile inalte in stat, participa personal la dieta , tin chiar oaste personala.Natiunea nobililor e organizata in comitate, a secuilor si sasilor in scaune.Comitatele, scaunele, orasele participa la dieta prin reprezentanti.Dar acestia sunt, obisnuit, nobili sau patricieni fruntasi.Nobilimea de rand, nobilimea mica sau cetatenii oraselor populeaza, obisnuit , doar functiile de rand, apar doar in organele comitatelor, scaunelor , oraselor si rar sau deloc in diete.Viata politica, dietele sunt dominate de nobilime.Comitatul, transformat de mult din regal in nobiliar , reprezentat in dieta se va numi si el “nobilul comitat”.Natiunea secuiasca insasi, ca sa nu fie prejudiciata in calitatea sa de natiune politica, se va numi treptat Nemes Szekely Nemzet.Ce-i drept pe secui inca Tripartitul ii califica nobiles privilegiati, totusi nu puteau fi confundati simplu cu nobilii, care constituiau o natiune aparte, natiunea principala.


In intales social-politic deci natiunea se restrange, ingusteaza viata politica la trei natiuni, si mai precis la clasele lor suprapuse.Cat priveste pe romani, natiunile politice includeau nobilimea romana in natiunea nobililor, dar lasau pe dinafara pe nenobili si, fireste, iobagimea. Constituindu-se principatul, nobilimea nu mai are in spatele ei totalitatea nobilimii ungare si nici puterea regala, ea are tot mai mult nevoie de sprijinul celorlalte doua natiuni.Iar pe acestea le obliga preponderenta puterii nobilimii pe care se intemeia principatul.Disensiunile, rivalitatile, luptele dintre cele trei natiuni trebuie sa se reduca, sa se supuna unei ardente necesitati.
Din Reforma, care a framantat si Transilvania decenii de-a randul, cele trei natiuni si-au durat noi temeiuri.Reforma venea nu numai sa dea un puternic imbold sensului national al natiunii, dar si sa-i dea noi teme-iuri religioase.Din religia comuna a popoarelor constitutive ale celor trei natiuni, care era pana aci catolicismul, s-au desprins inca trei, recunoscute treptat si ele de dietele tarii.Dieta din Turda, din iunie 1564, recunostea ca libere si indreptatite religiile de Cluj si de Sibiu 7, adica pe cea calvina si cea luterana.E recunoscuta apoi si cea unitariana.Dieta din 1572, recunos- candu-le pe toate trei, interzicea orice alta inovatie religioasa 8, adica punea capat inmultirii religiilor nascute prin Reforma.

7 Mon.Com . R.Trans., II, p. 231-232.
8 Ibidem, p.528.

Cu aceasta se stabileau la patru religiile legale, catolica, calvina, luterana si unitariana, care cu termen latin se vor numi apoi receptae.Dieta din 1595 le numeste asa (recepta religiok). Ele erau religiile celor trei natiuni etnice, ale ungurilor, secuilor si sasilor.
Drepturile publice sau politice sunt conditionate acum si de religiile primite.Sistemul politic se completeaza, se definitiveaza, se aseaza de acum pe trei natiuni si patru religii recepte.

Sistemul politic al principatului.

In Transilvania distinctiile, diferentierile sociale sunt mereu dublate cu distinctii, diferentierile dintre popoare. Procesul de evolutie sociala aci se intreteste si cu un proces de evolutie nationala. Aci asuprirea sau lupta sociala, se impleteste mereu si cu o asuprire sau o lupta nationala. Prin natura subiectului trebuie sa urmarim aci acest al doilea proces.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }