QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Daca Hitler ar fi castigat razboiul

Cel de-al doilea razboi mondial a reprezentat probabil cea mai grea incercare la care a fost supusa omenirea de-a lungul istoriei sale framantate. Nu o singura data ne-am pus cu totii intrebarea cum ar arata lumea astazi daca Hitler ar fi murit inainte de inceperea razboiului , sau mai grav , ce s-ar fi intamplat daca el ar fi castigat razboiul . Presupunand ca Hitler ar fi murit intr-un accident de automobil in 1938 , imediat dupa anexarea regiunii sudete . In acest caz , intreaga situatie pe plan mondial ar fi luat cu totul alt curs:
1. N-ar fi izbucnit razboiul.
2. N-ar fi avut loc masacre in masa , dat fiind ca doar intinsele regiuni din rasarit au putut oferi posibilitatea pentru comiterea lor.3. Uniunea Sovietica n-ar fi ajuns o putere mondiala .
4. “Reich “-ul , in schimb , in care fusesera reuniti aproape toti germanii , ar fi putut sa-si duca mai departe experienta de mare putere .
Fara indoiala , ca Hitler ar fi ramas in istorie ca fiind cel mai mare german al tuturor timpurilor .
La cea de-a doua intrebare , putem raspunde cu usurita datorita cartii scrise de catre Hitler – “ Mein Kampf ” (in traducere, “Razboiul Meu “)– in care acesta isi publica intentiile referitoare la soarta lumii. Fireste , majoritatea cumparatorilor n-au citit-o , dar varfurile partidului trebuiau sa o cunoasca in liniile ei generale .
In “Mein Kampf “ Hitler vorbeste fara ocol despre necesitatea largirii “spatiului vital “ al poporului german . Analizeaza deosebit de scrupulos ce regiuni ar putea oferi asemenea posibilitati de extindere si, dupa consideratii detaliate , ajunge la urmatoarea concluzie : ”Vom sista vesnicul curs germanic spre sudul si apusul Europei si ne vom indrepta privirea spre tara din rasarit . Caci daca este sa vorbim astazi in Europa despre un spatiu nou , nu ne putem gandi decat , in primul rand , la Rusia si la statele limitrofe supusei “.
Hitler s-a tinut cu sfintenie de programul sau din anul 1923 ; iar cand , in anul 1939 , el a pornit intr-adevar razboiul , pana si oamenii din imediata sa apropiere s-au aratat supusi : nu citisera cartea maestrului lor , ori crezusera ca nu trebuie luate chiar in serios declaratiile lui imbacsite de la inceputul carierei sale.
Fara indoiala o concluzie eronata , caci pe sine insusi Hitler se lua foarte in serios . Un anumit cerc restrans ,dar important din jurul sau nu se poate disculpa nici pretextand convingerea ca elucubratiile de pe vremuri ale lui Hitler n-ar fi servit decat unor scopuri de propaganda . Caci la 5 noiembrie 1937, in timpul faimoasei Conferinte de la Hossbach , el le-a spus de-a dreptul oamenilor sai de incredere Göring , Raeder si Neurath ca problema germana nu va putea fi solutionata decat pe calea violentei . Ca daca ii va fi dat sa mai traiasca pana atunci , hotararea lui nestramutata va fi sa rezolve problema spatiului vital al germanilor.
Deci inca din anul 1923 Hitler anunta viitorul “curs germanic” spre rasarit , adica spre Polonia si URSS .


Daca vrem , asadar , sa ne imaginam viitorul asa cum arata el in planurile lui Hitler trebuie sa privim realitatea in fata . Caci toate planurile lui Hitler se intemeiau pe victoriile pe care el abia urma sa le repurteze.Europa cea inrobita de el nu constituia dacat o baza solida si de nezdruncinat .
Faptul ca Europa n-a fost nicicand in intregime inrobita , nici macar in perioada de glorie maxima a lui Hitler , asta pe el nu-l deranja catusi de putin .In ceasuri de noapte tarzii isi framanta mintea cu planuri grandioase de constructie , pentru perioada de dupa raazboi ; problemele curente nerezolvate le expedia cu cateva cuvinte repezite .” Anglia va fi ingenunchiata” , spunea ca si cum simplele sale cuvinte ar fi avut , chiar ele , insele , forta magica . “Practic Rusia a si pierdut razboiul “ , declara el desi fapte evidente demonstrau contrariul .

Fantasmagorie despre noua ordine in Europa
Hitler a trait intr-adevar intr-o lume a fantasmelor , in care realitatea si visele sale aberante se impleteau , formand o lume

periculoasa de naluciri. Nalucirile sale se bazeaza , dupa cum am mai aratat , pe o Europa ingenunchiata odata pentru totdeauna. Ultimii adversari , Marea Brianie si URSS sunt ca si invinsi si ei. Ba mai mult , dintr-o lovitura au fost sterse de pe harta lumii pana si tarile neutre :
1.In ultimele luni de razboi , pe Hitler il mai batea gandul sa atace si sa cucereasca Elvetia . Planurile militare elaborate in acest sens purtau denumirea codificata “Operatiunea Tannenbaum”. Elvetia urma sa fie apoi imparita , potrivit celor trei zone lingvistice , intre Germania , Italia si Franta .
2. SS-Fürerul Heinrich Himmler , si el tot un fantast , a vorbit in repetate randuri de intentia sa de a imparti dupa razboi Suedia . Partea de nord ar primi-o in dar finlandezii , drept recompensa pentru fratia lor de arme . Partea centrala si de sud ar primi-o Marele imperiu germanic .
3. Planul de atac elaborat impotriva unei alte tari neutre , si anume Portugalia , purta in documentele Statului major german denumirea codificata “Isabella “.Portugalia urma sa fie cucerita cu acordul Spaniei ,in timpul “Operatiunii Felix”-cucerirea Gibraltarului-care avea sa se desfasoare in paralel . In luna Ianuarie 1941 , Churchill inca se mai temea ca Hitler va trece la realizarea prin surprindere a acestor doua operatiuni .


4.Irlanda , care se declarase nebeligeranta , Hitler intentiona s-o foloseasca in momentul oportun impotriva Marii Britanii , pentru a o putea subordona pe aceasta cale Berlinului.
5.In ceea ce priveste Turcia , Hitler oscila intre ideea de a atrage Ankara de partea sa , ca aliat ,si posibilitatea ispititoare de a o supune si pe ea prin forta . Il fascina gandul ca ar putea gasi in Turcia o noua baza militara impotriva URSS si ar putea trimite totodata trupele germane ss patrunda prin teritoriul turc in Siria si in zonele petrolifere ale Angliei din Orientul Apropiat , unde , la un termen stabilit , ele ar putea face apoi jonctiunea , la Canalul de Suez , cu “ Afrikakorps”al lui Rommel.


6.Ca ultima putere neutra , dupa ce si Spania va fi participat la razboi de partea Germaniei , n-ar mai ramane apoi decat
Vaticanul . In ce priveste Biserica , Hitler , Himmler si Rosenberg au planuri bine precizate .Himmler pusese la cale, indata dupa caderea lui Mussolini rapirea Papei .Trupe de desant aerian , sub comanda lui Ottoskorzeny , urmau sa fie plasate in Piata Sf. Petru din Roma , sa-l aresteze pe Pius al-XII-lea si sa-l duca in Germania.

Toate acestea nu sunt pure fantezii . Planurile fiecareia dintre actiuniile amintite erau gata elaborate ; parte din ele s-au pastrat in original , parte au fost confirmate prin alte documente ori prin depozitiile martorilor. Evolutia reala a situatiei de razboi constituie cauza pentru care ele nu au putut fi puse in aplicare . Existenta tuturor acestor planuri , insa pune in evidenta intentia clara a lui Hitler de a supune Europa in intrgime.


Toti negrii si evreii in Madagascar

Fiind convins de victoria finala , fiind chiar el acela care a declarat razboi Statelor Unite , Hitler trebuie sa fi crezut intr-adevar ca poate ingenunchia si America. Intentia lui era sa desfiinteze pe vecie America in calitate de factor politic mondial . Preconiza ca dr. Goebbels , in calitate de dictator si sprijinit de Göring , sa elimine populatia evreiasca din SUA si sa “reimprospateze “ partile de origine germana ale populatiei pana cand , in final , America de Nord va deveni o tara germana . Se prevedea izgonirea tuturor negrilor si evreilor din America . Urmau sa fie dusi undeva , in alta parte , eventual in Madagascar .
Despre evreii din URSS , Hitler spunea ca “trebuie organizata o expeditie de pedeapsa care sa le harazeasca soarta cei paste pe toti criminalii si raufacatorii : condamnarea la moarte , executia ! Evreii din Rusia trebuie ucisi ! Trebuie starpiti pana la unul !
“Intr-o stare de vesnica subordonare “ se spunea ca vor trebui mentinute si Franta – ea in primul rand – si tarile balcanice. Luxemburgul si parti din Olanda , Belgia si Danemarca urmau sa fie anexate la teritoriul Reichului.


Imperiul germanic mondial pana in Urali

Si in interiorul Germaniei se preconizau schimbari substantiale. Himmler vorbea despre planul de a face din Berlin un oras cu opt milioane de locuitori . In acest scop teritoriul inconjurator pe o raza de o suta de km avea sa fie expropiat si recladit . Doar putine sate trebuiau sa ramana in zona inconjuratoare a noului oras devenind proprietati model . Noile colonii de vile prevazute in plan , situate in mijlocul unor spatii verzi intinse , vor deveni apoi ramificatii ale super-orasului.
Inspre rasarit , Imperiul mondial trebuia sa se intinda pana dincolo de Moscova , pana la poalele Uralilor . Caci intentia reala a lui Hitler era de a germaniza intreaga Europa pana la Urali , dar si dincolo de Urali voia sa-si asigure in colaborare cu Japonia o influenta atat de puternica , incat nici acolo sa nu se mai poata constitui vreodata entitati nationale . Hitler pornea de la ipoteza ca dincolo de Urali n-ar mai exista decat eventual triburi nomade , care , cine stie cum , ar mai putea avea pe deasupra si obraznicia sa atace granitele germane. Oricum , insa el conta pe posibilitatea de a-si crea de-a lungul Uralilor o asa – zisa “ granita a sangelui “ , peste care , secole de-acum inainte , sa nu poata trece niciunul din popoarele Asiei.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }