QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Fapte de arme

In aceasta situatie, regimentul sau, impreuna cu Regimentul 6 Rosiori Purtat, alcatuiesc Detasamentul Motomecanizat al Diviziei 8 Cavalerie- Purtata, sub comanda ilustrului general roman Radu Korne, cu care ajunge in zona Maicop- Bazinul Kubanului – in zona vestica a Masivului Elbrust din Muntii Caucazului.
In inaintarea impetuoasa a Detasamentului, varful Cercetarii cade I ntr-o ambuscada, pe versantul Raului Terek, organizata de fortele sovietice si partizanii locali, superioare ca numar si dotare. Autovehiculele usor blindate ale cavaleristilor, par o prada usoara pentru inamic; numai ca sublocotenentul Ionescu Heroiu alegandu-si o mana dintre cei mai activi cavaleristi, cativa ostasi si doi subofiteri, are initiativa unei invaluiri pedestre tipic infanteriste in zorii zilei urmatoare, prin care cade in spatele inamicului, buimacit de somn si vodca si care paraseste pozitia sub focul concomitent de sprijin al autovehiculelor romanesti. Prin acesata manevra, varful Cercetarii, Detasamentului Purtat al Diviziei a opta Cavalerie Purtata, este eliberata de primejdie si isi reia misiunea.Initiativa sublocotenentului Ionescu Heroiu, infaptuita fara nici o pierdere, a fost apreciata ca “fapta de arme cu totul exceptionala savarsita pe campul de lupta” , cu spade clasa a- III-a, prin Inaltul Decret Numarul 1492 din 12 aprilie 1945. Avea doar 22 de ani, si este unicul absolvent al liceului militar de la Dealu’ –distins cu aceasta decoratie.
Reintors in tara strabate perioada de framantari 1945-1948, la finele caruia, fara a fi fost membru de partid, este numit Director de Studii la noul liceu militar infiintat la Roman; aici consultat de sefii ierarhici, capitanul Ionescu Heroiu propune ca numele liceului militar nou- infiintat, sa fie cel al lui “Dimitrie Cantemir”- p


ropunere acceptata, in vigoare si astazi, chiar daca instittia de invatamant a fost stramutata de la Roman, prin Predeal la Breaza. Situtia de director de studii este inscrisa pe placa de marmura din incinta cancelariei profesorilor de la Breaza. Toate aceste merite, n-au impiedicat trecerea sa in rezerva in 1953, fapt care nu l-a demoralizat; intra prin concurs la Facultatea de Agronomie, pe care o absolva in 1961, dobandind o a doua calificare, aceea de inginer agronom, fara a uita “prima dragoste”- aceea pentru “manastireni”, colegi si camaazi de la Manastirea Dealu’.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }