QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Colosseum
Acesta a hotarat sa inalte imensa constructie in Cetatea Eterna , deoarece , dispunand de mana de lucru ieftina , furnizata de zecile de mii de prizonieri de razboi redusi la sclavie , voia sa ofere cetatenilor sai un nou centru de recreare . Principala dificultate o constituia lacul din apropiere ,amenajat de Nero si care a trebuit secat . Dar ternul a ramas imbibat cu apa , si pana in ziua de astazi , expertii nu si-au putut explica cum au izbutit arhitectii romani sa imlanteze un asemenea gigant intr-un lon atat de propice .
De forma eliptica , Colosseumul are axa mare de 188 m , axa mica de 156 m si inaltimea de peste 48 m ( echivalentul a patru etaje ,fara a pune la socotela doua etaje de subsol). Arena centrala (86x54 m) este inconjurata de 80 de randuri de gradene de marmura si granit , in care puteau lua loc , dupa aprecierile romanilor , 80.000-100.000 de spectatori . Cifra pare exagerata , capacitatea reala fiind aproximativ de 50.000 de locuri . Zidul exterior si culoarele principale erau din blocuri de piatra , prinse intre ele cu carlige de fier . Interiorul era realizat perte din piatra , parte din beton , totul fiind imbracat in caramizi . Lemnul a fost rareori utilizat si, in general , in cantitati mici, cu exceptia arenei , care avea podeaua din scanduri . Trapele si chenpengurile amenjate in dusumea permiteau comunicarea cu instalatiile de la subsol , unde se gaseau canalele de drenaj , custile animalelor , depozitele de arme etc.De jur imprejurul amfitetrului , cele optzeci de arcade de la parter reprezentau intrarile pentru public . Doua dintre ele si anume cele situate la extremitatile axei mici erau interzise spectatorilor de rand .


loading...


Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }