QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente istorie

Blestemul lui Tutankhamon..
Se parea ca Tutankhamon era un faraon care traise in jurul anului 1350 i.H, Carter si Carnavon au hotarat sa-si concentreze cercetarile asupra lui.Timp de cativa ani ,sapaturile nu au scos la iveala mare lucru cu exceptia unei tablite de lemn ,pe care ers inscrisa relaterea razboiului dintre egipteni si hicsosi (triburi normande asiatice care au invadat Egiptul) .Razboiul din 1914 a intrerupt cecetarile.
Carnavon incepuse se se descurajeze .In 1920 ,el a trimis de la Londra ,lui Carter ,o telegrama :"Am pierdut destul timp in Valea Regilor.
Schimba locul .Mergi sa faci sapaturi in delta Nilului.Este o regiune in care nu s-au gasit inca prea multe."


Carter a avut atunci o slipire de geniu .Uitandu-se la colibele de piatra din vecinatatea mormantului lui Rmses VI ,i-a venit in minte ideea ca nimeni nu facuse sapaturi sub ele De ce n-ar incerca el?La 2 noiembrie 1922 ,incep sapaturile.Chiar a doua zi ,apare surpriza:a iesit la iveala o piatra.Era cu siguranta ,capatul unei scari.Pana s-a inserat ,au fost degajate patru trepte .Carter a desprins -o cu grija ,dar a aprut o alta piatra.Era cu siguranta capatul unei scari .Au fost degajate patru trepte din cele saisprezece pe care le are scara.Cercetatorii ,dupa degajarea scarii, au intalnit o dala de piatra cu doua sigilii.Unul din ele era fara indoiala fals,facut de jefuitoriide morminte care urmareau sa-si ascunda actiunea.Dar al doilea era autentic. El purta inscriptia urmatoare:Nebkheperoure Tutankhamon. Poarta a fost perforata si prin gaura facuta a iesit un aer caldut,greu de respirat .Carter a introdus o lanterna prin gaura si a putut vedea cu culoar lung,plin de daramaturi.La extremitatea cealalta,la sapte sau opt metri distanta ,o alta poarta a aparut marcata de sigililul lui Tutankhamon.
Carter i-a telegrafiat lordului Carnavon pentru a-i anunta extraordinarea descoperire .La 25 noiembrie 1992 Carter ,Carnavon si Calender au coborat impreuna scara cu saisprezece trepte si au ajuns pana la a doua poarta. Carter a gaurit-o ,a luminat interiorul si s-a uitat sa vada ce era in partea cealalta.Era ceva fantastic,deoarece Carter a inceput sa vorbeasca fara sir si a ramas lipit de zid ,parca doborat de ceea ce vazuse.
Sapatura a fost marita.Si-atunci ,la randul lor si insotitorii lui au putut sa vada.Erau vase de alabastru ,bijuterii ,coliere cupe de aur ,cufere cu pietre pretioase
Un fapt curios :dezordinea in care erau ingramadite toate aceste comori.Era insa clar : mormantul lui Tutankhamon fusese deja profanat si fara indoiala de foarte mult timp.In camera nu exista nici mumie ,nici sarcofag, ceea ce era ciudat. Ziaristii au navalit din intreaga lume, majoritatea fiind huiduiti de egipteni care aruncau cu pietre.Aceasta
n-a impiedicat la 18 februarie 1923 ,sa se faca "inaugurarea " oficiala a sapaturilor.La intrarea in mormant ,fluturau drapelele egiptene si britanice.Inaltul comisar al Marii Britanii ,mai multi ministri egipteni , ambasadorii Frantei si Belgiei ,paricipau la inaugurare.
Arheologii au inceput sa desprinda peretele in spatele caruia trebuia sa se gaseasca mormantul lui Tutankhamon .Dincolo de zid a aparut un cufar de lemn aurit ,inalt de trei metri,pe care era desenat un soim.
Apoi a fost gasit un al doilea cufar.De data aceasta ,pe el aprea un sigiliu cu numele lui Tutankhamon.Mumia era acolo .Ca o masura de prudenta ,Carnavon a hotarat sa inchida mormantul pentru a evita un aflux nedorit de vizitatorii.Descoperirea a facut mare valva.
Dar lordul Carnavon avea o alta grija:Fusese intepat la gat de un tantar.Aceasta intepatura a provocat o puternica mancarime ,apoi o inflamatie.El si-a dat seama de gravitatea situatiei,deoarece sanatatea sa era deja subreda in urma unui accident de masina."Am auzit chemarea,sunt gata".

a spus el
In curand ,s-a declansat o congestie pulmonara.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }