QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Alimente de baza ale romanilor

Prepararea painii presupune neconditionat prepararea fainii din cereale. Ea se obtinea in timpurile de demult cu ajutorul rasnitelor de mana (molac manuariac),apoi pe masura ce s-a extins consumul painii s-au dezvoltat morile puse in miscare cu tarctiune aimala magri sau chiar cai.
Pentru obtinerea unei faini de buna calitate era necesar ca aceearezultata din macinat sa fie cernuta. La inceput painea se facea di faina de orz ; cu timpul mai ales in orase si in casele celor bogati a fost inlocuita cu faina de grau.
LAPTELE
Laptele de capra ocupa locul al doilea in alimentatie , atat pentru valoarea laui nutritiva cat si pentru faptul ca , multumindu-se cu putin ,caprele isi aoniseau hrana si in regiuni sarace unde ofereau unei populatii nevoiase de fiecare zi.Ultimul loc in alimentatie il ocupa laptele de vaca. Acest lucru se datoreste ,pe cat se pare , in primul rand faptului ca el era considerat mai putin nutritiv , in comparatie cu laptele de oaie si de capra. In al doilea rand se consuma putin lapte de vaca deoarece nu existau in Italia rase de vaci care sa produca lapte in mari cantitati. CASCAVALURILE SI BRINZITURILE
Acestea constituiau celmai important alimentderivat al laptelui. Prepararea acestui aliment era necsarasi pentru crearea rezervelor de alimente in vederea anotimpului de iarna , cand productia lapteluiera sazuta ,precum si in regunile izolate unde vanzarea laptelui proaspat nu era posibila in cantitati mari.
Pentru inchegarea laptelui proaspat se foloseau diferite substante vegetal, ca scoarta de smochin , flori de scaieti salbatici, seminte de brandusa etc.
Dupa ce se inchega, laptele era introdus intr-un cos inpletit de trestie pe care se punnea o greutate pentru scurgerea zerului , apoi se adauga sare.
MIEREA
Ca inlocuitor al zaharului ,miera avea nenumarate intrebuintari; in primul rand in bucatarie, la gatitul mancarurilor, dat fiind ca romanii aveau o adevarata slabiciune pentru o bucatarie in care prevalau mancrurile dulcisau indulcite cu miere. In cea mai mare masura era insa intrebuintata in preparate de cofetarie.


MASLINELE (olivac)
Erau un aliment de baza al romanilor ,atatprin vechimea lor pe solul italic, unde pomul a existat mai intai in stare salbatica si a fost de timpuri domestici, cat si prin varietatea formelor sub care erau consumate. De-a lungul intregii epoci romane ele erau folosite ca aliment de catre majoritatea populatiei romane, adica de catre tarani si saracimea oraselor.
Maslinele se consumau in cea mai mare parte conservate.conservarea lor se facea in sare, otet, drojdie rezultata din stoarcerea maslinelorpentru untdelemn (amurca) , in must fiert; in general toate aceste lichide erau condimentate cu plante aromate, in deosebi cu marar; lociutorii de pe litoralle conservau in apa de mare .
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }