QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

UNIT-UL CRT

O unitate de program se defineste ca o colectie de constante, tipuri de date, variabile proceduri si functii, in mod normal legate intre ele, plasate ti compilate intr-un alt fisier sursa al programului. Folosirea unitatilor se realizeaza prin precizarea numelui unitatii intr-o declaratie uses.
Avantajele folosirii unitatilor sunt urmatoarele:
- se realizeaza o mai buna structurare a programului;
- se economiseste timp la compilare, deoarece unit-urile se compileaza separat (generand fisiere TPU);
- se faciliteaza colaborarea mai multor persoane la realizarea programului.
Unit-ul Crt contine o serie de subprograme (proceduri si functii) folosite in aplicatii in care ecranul este utilizat in mod text. Programele care utilizeaza acest unit trebuie sa contina directiva uses crt.
Ecranul in mod text are 25 de linii si 80 de coloane (ele pot fi schimbate prin apelul procedurii TextMode ), avand coordonatele (valorile x cresc spre dreapta, iar a lui y in jos ): coltul stanga sus (0,0), coltul stanga jos (0,24), coltul dreapta sus (79,0), coltul dreapta jos (79,24).


Sa consideram “write(‘abc’);”
In modul text, instructiunea va lasa cursorul in coloana care va urma dupa ultima litera (ex: C). Daca ultima litera (ex: C) a fost scrisa pe coloana 79, atunci cursorul va trece in coloana 0 a liniei urmatoare. Daca ultima litera (ex: C) a fost scrisa pe coloana 79 a liniei 24, atunci intregul ecran va defila cu o linie in sus si cursorul va trece in coloana 0 a liniei 24.
Subporg. bibliotecii Crt pot fi clasificate astfel:
- de interes general
- supbrog. destinate gestiunii ferestrelor;
- supbrog. orientate pt culori;
- supbrog. destinate generari sunt si intensitatii video;
1.Subprograme de interes general:
TextMode Procedura TextMode asigura selectarea unui mod text specificat ea este definita prin: procedure TextMode(tm:integer);
Unde tm defineste tipul modului text, si poate lua ca valori urmatoarele constante predefinite :
Constanta Valoare Descriere mod Adaptor


BW40 0 40x25 Alb/Negru CGA
CO40 1 40x25 Color CGA
BW80 2 80x25 Alb/Negru CGA
CO80 3 80x25 Color CGA
MONO 7 80x25 Alb/Negru HGC
Font8x8 256 43 linii / 50 linii EGA/VGA
EXEMPLU:
program crttm;
uses crt;
var modoring:word;
begin
clrscr;{sterge ecranul}
modoring:=lastmod;{savare mod original}
{ . }
Textmode(modoring);{reface tip original}
{ . }
end.
Variabila LastMode de tip Word salveaza modul video actual, ea este initializata cu modul video activ in momentul respectiv.
Keypressed Functia ~ returneaza valoarea true daca pe tastatura s-a apasat o tasta, false in caz contrar. Functia se defineste prin :
function keypressed:boolean;( functia ~ nu sesizeaza apasarea tastelor Shift, Alt, Numlock)
ReadKey Functia ~ returneaza un caracter care sa tastat la tastatura. Caracterul citit nu apare pe ecran. Daca keypressed este true inaintea apelului Readkey, functia returneaza automat caracterul tastat, in caz contrar Readkey asteapta tastarea unui caracter.
Functia se defineste astfel:
function WhereX:byte – returneaza abscisa cursorului curent function ReadKey:char ;
Unul din avantajele utilizarii unitu-lui Crt este cresterea flexibilitatii si vitezei operatiilor de iesire. Programele care nu utilizeaza unit-ul Crt trimit datele de iesire pe ecran prin intermediul DOS-ului. Folosind unit-ul Crt, datele de iesire sunt trimise direct la BIOS, s-au prin operatii si mai rapide direct la memoria video.


AssignCrt Procedura ~ ataseaza ecranului (CRT-ului) un fisier text. procedure AssignCrt(var f: text); (unde f este fisierul care se ataseaza)
In sectiunea de interfata a unit-ului crt sunt definite variabilele CheckBreak, CheckEof, DirectVideo care permit stabilirea unor facilitati suplimentare.
CheckBreak variabila predefinita ~ de tip boolean valideaza sau invalideaza utilizare intreruperii Crtl-Break. Daca variabila este initializata cu true, prin apas. simultana a tastelor Crtl si Break programul- la prima tentativa de scriere pe ecran – va fi abortat. Daca variabila este initializata cu false apas. tastelor nu are nici un efect.
CheckEof Variabila ~ de tip boolean valideaza sau invalideaza caracterul de sfarsit de fisier. Daca variabila este initializata cu true, prin apasarea simultana a tastelor Crt-Z se genereza un caracter de sfarsit de fisier in timpul citirii dintr-un fisier asignat ecranului. Daca var. este initializata cu false, apasarea simultana a tastelor Crtl-Z nu are nici un efect.
DirectVideo Variabila ~ de tip boolean valideaza sau invalideaza accesul direct al memoriei pt. operatiunile Write si Writeln care afiseaza pe ecran. Daca variabila este init. cu true, operatiunile Write si Writeln la fisiere asociate cu Crt vor memora caracterele direct in memoria video (si nu vor apela BIOS-ul pt. aceasta operatiune de afisare). Daca este init. cu false, toate caracterele vor fi scrise prin apelul BIOS-ului si va fi mai lent.
Toate variabilele au val. implicite true.
2.Subprograme destinate gestiuni ferestrelor
Unitul pune la dispozitia utilizatorului posibilitatea de a defini ferestre pe ecran (Zone ale ecranului); definirea de ferestre se face cu procedura Window. Atunci cand se efectueaza o inscriere intr-o astfel de fereastra, fereastra se comporta exact ca si cum s-ar folosi intreg: in interiorul ferestrei se pot insera si sterge linii, iar cand cursorul ajunge la marginea din dreapta, va trece automat la liniei urmatoare. Daca cursorul a ajuns la sfarsitul ultimei linii, toate liniile din ecran se vor deplasa automat cu o linie mai sus si inscrierea se va face in linia de la baza (defilare automata).
Window Procedura ~ este definita :
procedure window(x1,y1,x2,y2:bzte); unde (x1,y1) sunt coordonatele coltului stanga sus ale ferestrei, iar (x2,y2) sant coordonatele coltului dreapta jos ale ferestrei. Fereastra implicita depinde de modul text utilizare; de exemplu C080 (80x25 color pe adaptor color) este Window (0,0,79,24), iar la BW40 (40x25 negru/alb pe adaptor color) este Window (0,0,39,24).

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }