QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Referat la Informatica juridica
Universitatea Danubius

Facultatea de Drept

Specializarea Drept


Referat la Informatica juridica


Aspecte juridice in InformaticaAsa cum pentru propietate s-a instituit “dreptul propietatii” tot asa pentru informatica se instituie “dreptul informatic”. Pe de alta parte, notiunile de drept public si privat se vor aplica la chestiuni de informatica ce privesc institutii sau societatea in ansamblu, respectiv la chestiuni ce privesc informatii legate de persoane sau relatiile, munca lor in acest domeniu.

Este evidenta necesitatea adaptarii dreptului la informatica, de vreme ce acest domeniu influenteaza relatii interumane – de exemplu cele contractuale intre furnizorii si utilizatorii de produse informatice, cele privind proprietatea intelectuala sau cele care influenteaza dezvoltarea economica pe ansamblu.Se prezinta succinct mai jos, cateva aspecte juridice legate de informatica.

Achizitia echipamentelor de calcul si a programelor sau utilizarea unor servicii informatice au specific faptul ca proprietatea se transfera cu restrictii de la producator spre consumator – adica, in timp pentru bunuri uzuale cumparatorul detine complet proprietatea asupra produsului achizitionat, pentru un produs informatic acesta are doar drept de utilizare.

Recunoasterea drepturilor de autor nu a fost niciodata atat de importanta – si atacata, precum in epoca in care traim. Existenta unor firme care produc software depinde de recunoasterea si apararea drepturilor de autor; de aceea,problemele juridice legate de proprietatea intelectuala sunt atat de importante si atat de mult discutate in informatica.

Judecatorii si avocatii trebuie astazi sa cunoasca concepte in informatica nu doar pentru a gestiona eficient informatiile (ca utilizatori ai calculatorului) dar si pentru a analiza si lua decizii corecte privind chestiuni juridice ce apar legat de domeniul informaticii.

Pe de alta parte, apararea dreptului la confidentialitatea datelor personale ale unor clienti de magazine – accesibile pe Internet, sau datele din baze de date ale firmelor pentru angajatii sai, fac obiectul legii si provoaca des incidente ce trebuie solutionate la tribunal.


1.1 StandardeProducatorii sau furnizorii de echipamente si programe trebuie sa se conformeze unor standarde, pentru a fi posibila utilizarea sau interconectarea eterogena (intre diferiti producatorii) – spre deosebire de alte produse care nu trebuie sa fie compatibile intre ele.In acest sens, exista organisme de standardizare nationale sau mondiale care emit specificatii asupra caracteristicilor produselor cat si serviciilor. Exista 2 tipuri principale de organisme de standardizare:Institute de standarde

Companii de prestigiu

Nationale:DIN,SR,ANSI

IBM

Internationale:ISO,ITU,

XEROX


Intre aceste organisme se remarca institutele si companiile americane, care impun aceste standarde atat prin faptul ca ele initiaza directii noi in domeniu dar si prin puterea lor economica. Astfel, pe langa ANSI exista IEEE – care emit standarde respectate apoi in intreaga lume, apoi companii in domeniul informaticii – pe langa cele de mai sus amintind HP,Microsoft, SUN – care au puternice departamente de cercetare si ofera nu numai solutii tehnice ci chiar tehnologii noi, la care se aliniaza alti producatorii ( din Europa, Asia, etc).1.2 Contracte informaticeContractele asupra efectuarii de servicii sau achizitii de produse in informatica au particularitati care le detaseaza de alte tipuri de contracte, de aceea reprezinta o clasa aparte, prezentata pe scurt in continuare.
1.2.1 Specificul comercializarii produselor program    


Produsele program sunt comercializate de firme care trebuie sa

isi asume  riscurile erorilor de programare si de distribuire legala a programului. De asemenea, daca este necesar furnizorul trebuie sa asigure adaptarea produsului program la cerintele aplicatiei beneficiarului, cu restrictiile si performantele solicitate.

Produsele program nu se vand si nu se cumpara ca bunurile obisnuite – la care prin cumparare proprietatea asupra bunului este transferata cumparatorului ci prin cumparare se achizitioneaza doar dreptul de utilizare a produsului software.

Produse program cu functiuni similiare sunt comercializate de firme oarecare. Este importanta cunoasterea soliditatii financiare a furnizorului pentru ca la incetarea sau restrangerea activitatii acestuia beneficiarul sa nu fie prejudiciat prin nefunctionarea produsului achizitionat sau imposibilitatea actualizarii lui.Contractul de echipament


Prin acest tip de contract se stabileste nu doar achizitia de echipament de calcul ci se refera si la modul in care acesta va realiza scopul pentru care este achizitionat. Contractul specifica acordul vanzatorului si cumparatorului asupra transferului de proprietate pentru setul de echipamente numerice contra unei sume – numita pret, cu indicarea urmatoarelor clauze:

Configuratia sistemului si performantele exprimate clar de vanzator, adica specificatiile de echipament. Acestea se refera la structura fizica a sistemului de calcul respectiv la caracteristicile tehnice ale fiecarei parti importante, cu indicatii de:

compatibilitate  cu alte echipamente ;

conformitate cu standardele;

flexibilitate privind reconfigurarea si extinderea functiilor ;

calitatea si fiabilitatea echipamentelor este fundamentala pentru realizarea scopurilor pentru care acestea sunt achizitionate;

Modalitatea si conditiile de instalare a sistemului constituie un capitol special al contractului, in care sunt vizate urmatoarele probleme:

cum se realizeaza aprovizionarea componentelor si daca exista surse alternative;

cine si cum realizeaza punerea in functie a echipamentelor si de cine depinde inlocuirea consumabilelor;

cine si in ce mod efectueaza instalarea programelor si incarca datele utile initial si pe parcursul exploatarii sistemului;

cine si cum realizeaza instruirea personalului care opereaza la echipamentele si programele instalate;

cine si cum realizeaza intretinerea echipamentelor cu ce periodicitate si in ce conditii juridice.

Drepturi de autor in care se indica componentele software si tipul de licenta cu care au fost achizitionate, durata de utilizare si drepturile cumparatorului relativ la modificarea si instrainarea produsului.

Pentru echipamentele si programele instalate trebuie sa se indice perioada de garantie; totodata se indica firma care va asigura garantia si care insa nu exonereaza furnizorul de obligatia garantarii viciilor ascunse. Pe de alta parte, pentru sisteme la care este necesara un alt grad de siguranta in functionare trebuie prevazute clauze care atesta “durata medie garantata intre doua caderi” dar si explicitarea raspunderii partilor in caz de functionare neconforma cerintelor.

Garantia nu trebuie confundata cu intretinerea sistemului dupa punerea in functiune. Daca intretinerea este efectuata de firma furnizoare trebuie specificate explicit preturile echipamentelor si programelor separat de costul intretinerii.

Legat de instruirea personalului, trebuie subliniat ca pot exista mai multe forme intre care beneficiarul poate alege: instruire de tip scolarizare, consiliere permanenta, demonstratii de utilizare catre personalul operator, documentatii sau manuale de utilizare generale sau specifice produsului. Alegerea uneia sau altei forme de pregatire a personalului depinde atat de dificulatatea de utilizare a produsului informatic dar si de pretul pe care beneficiarul este dispus sa il plateasca pentru acest serviciu.


Grafic privind infractiunile informatice din Romania in anul 2010

 
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }