QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Recunoasterea tipurilor de carcase, surse de alimentare si unitati de racire

Recunoasterea tipurilor de carcase, surse de alimentare si unitati de racire


1.1.Carcasa sistemelor de calcul


Carcasa unui sistem de calcul este o cutie realizata din otel, aluminiu, plastic sau o combinatie a acestora si care are scopul de a protejeaza si sustine componentele interne ale calculatorului. Daca luam in considerare noile tendinte observam ca in ultima perioada carcasa are si rol estetic. Elemente estetice cel mai des folosite sunt: masti frontale colorate, manere atasate de panoul superior al carcasei, geam lateral si lampi cu neon instalate in carcasa. Acestea sunt produse in diferite modele de diferite firme.
De obicei tipul de carcasa determina tipul de placa de paza pe care o poate utiliza calculatorul.Elementele comune ale carcaselor indiferent de tipul constructiv sunt: butonul de pornire, oprire, resetare precum si spatiile pentru unitatile care pot fi adaugate

Se cunosc doua tipuri principale de carcase: desktop si tower.

Image9Carcasa desktop este un model de carcasa foarte des intalnit. Le putem recunoaste usor deoarece sunt asezate pe birou, cu monitorul deasupra. La acest tip de carcasa placile adaptoare se introduc in sloturile placii de baza pe verticala.

Image8

Carcasele de tip tower putem sa le identificam fara eforturi deoarece ele sunt asezate intr-un spatiu special amenajat la mesele de calculatoare sau uneori sub birou pe podea. La acest tip de carcasa placile adaptoare se introduc in sloturile placii de baza pe orizontala.

Carcasele de tip tower din punct de vedere constructiv se pot clasifica in carcase: minitower, middle tower si tower.

Carcasa minitower sau miniturn - Sunt utilizate cand nu avem mult spatiu la dispozitie sau in cazurile in care avem componente putine. In cazul in care nu mai avem spatiu pentru unitati interne in interiorul carcasei se pot adauga unitati externe dar sunt mai scumpe decat cele interne.

Carcasele middle tower sunt cel mai de utilizate. Ele permit introducerea unui numar suficient de componente astfel incat sa poata fi asigurata o ventilatie corespunzatoare a componentelor.

Carcasele Tower se utilizeaza pentru servere, deoarece permit introducerea unui numar mare de hard-discuri.


1.2. Sursa de alimentare a sistemelor de calcul


Sursa de alimentare transforma curentul alternativ (AC), care provine dintr-o priza, in curent continuu (DC), acesta avand un voltaj mai scazut. Toate componentele unui calculator se alimenteaza cu curentul continuu.

sursa

Figura 1.2.1 Sursa de alimentare


Sursele obisnuite din calculatoare transforma curentul alternativ de 110V sau 230V in diverse masuri de curent continuu, de regula 3,3V, 5V si 12V, necesare componentelor din PC.


      Exista trei tipuri de surse:

 • AT Power Supply la vechile PC-uri.
 • ATX Power Supply cele mai folosite.
 • ATX-2 Power Supply cele mai noi.

      Voltajul produs de sursele AT/ATX/ATX-2 este:

 • +3.3 Volts DC (ATX/ATX-2)
 • +5 Volts DC (AT/ATX/ATX-2)
 • -5 Volts DC (AT/ATX/ATX-2)
 • +5 Volts DC Standby (ATX/ATX-2)
 • +12 Volts DC (AT/ATX/ATX-2)
 • -12 Volts DC (AT/ATX/ATX-2)


Conectorii sursei de alimentare

Sunt in general codati, adica proiectati pentru a fi inserati intr-o singura directie. Firele sunt colorate pentru a evidentia faptul ca il parcurge un curent de un anumit voltaj. Pentru conectarea anumitor componente si diverse zone de pe placa de baza sunt folosite conectori diferiti:

 • Molex - conector codat utilizat la conectarea unei unitati optice sau unitati de stocare (Hard Disk).

molex

Figura 1.2.2

 • Berg (mini-Molex) - folosit la conectarea unei unitatii de discheta sau a unei placi grafice AGP.

berg

Figura 1.2.3

 • Serial ATA (SATA) - conector codat utilizat la conectarea unei unitati optice sau unitati de stocare (Hard Disk). In cazul lipsei unei astfel de cablu, pentru conectarea unei unitati SATA se va folosi un adaptor.

sata

Figura 1.2.4

 • Placa de baza este conectata prin conectori de 20 sau 24 de pini, avand cate doua randuri a cate 10 respectiv 12 pini. Acesta se numeste P1. In cazul in care placa de baza are conector de 24 de pini se poate conecta fie o sursa cu un cablu de 24 de pini, fie un cablu de 20 de pini si un al doilea de 4 pini pentru a forma cei 24 de pini.

P1

Figura 1.2.5


Culoare

pin

pin

Culoare


1

13
2

143

154

165

176

187198

209

2110

2211

2312

24


Figura 1.2.6 Firele dintr-un conector ATX de 24 de pini

 • Standardele mai vechi de surse de alimentare (AT) foloseau doi conectori necodati numiti P8 si P9 pentru conectarea la placa de baza. Acestea puteau fi conectati gresit, putand astfel deteriora placa de baza sau sursa de alimentare. Instalarea presupunea alinierea celor doi conectori astfel incat firele negre sa fie impreuna la mijloc.

Culoare

pin


P8


P8


P8


P8


P8


P8


P9


P9


P9


P9


Figura 1.2.7 Firele dintr-o pereche de conectori AT

Conector de alimentare auxiliar de 4 sau 8 pini care alimenteaza diversele zonele ale placii de baza.

auxiliar

Figura 1.2.8

Cablurile, conectorii si componentele sunt proiectate in asa fel incat sa se potriveasca perfect. Daca conectorii nu se potrivesc, nu se forteaza. Prin conectarea incorecta se poate deteriora atat conectorul cat si echipamentul sau sursa de alimentare. Problemele de inserare pot fi cauzate atat de fire indoite sau obiecte straine cat si de pozitia incorecta a conectorilor.

Nu desfaceti sursa de alimentare. Condensatoarele din interiorul sursei de alimentare pot ramane incarcate pentru o perioada lunga de timp.

Pot fi amintite si de cele patru marimi de baza in electricitate:

Voltaj (V) - Tensiunea - masoara forta necesara pentru impingerea electronilor prin circuit - se masara in Volti (V)

Curent (I) - masoara cantitatea de electroni care trece printr-un circuit - se masara in Amperi (A)

Putere (P) - masoara presiunea necesara pentru impingerea electronilor prin circuit inmultit cu numarul de electroni care circula in acel circuit- se masara in Watt (W)

Rezistenta (R) - este masura prin care circuitul se opune trecerii curentului - se masara in Ohmi1.3.Unitati de racire.

Componentele electronice genereaza caldura la trecerea curentului prin acestea.

Componentele unui calculator functioneaza mai bine intr-un mediu cu temperaturi mai mici numit si mediu racoros. Daca caldura nu este evacuata exista posibilitatea ca sistemul sa functioneze mai lent, iar daca aceasta se acumuleaza putem ajunge in cazul in care componentele sistemului sa se deterioreze.

In principal avem unitati de racire pentru: carcase, surse de alimentare, procesoare si placi video.

Cresterea circulatiei aerului in interiorul carcasei unui calculator permite o evacuare mai eficienta a caldurii. Un ventilator de carcasa este instalat in carcasa calculatorului pentru a face procesul de racire mai eficient. Ventilatoarele de carcasa sunt folosite pentru a misca aerul in interiorul carcasei. Aerul care trece pe langa componentele calde absoarbe caldura si apoi este evacuat din carcasa. Prin acest proces este impiedicata supraincalzirea componentelor calculatorului.

Radiatorul de pe procesor numit si cooler inlatura caldura de pe nucleul acestuia. El este compus dintr-un radiator pe care se afla fixat un ventilator. Radiatorul este format dintr-un postament care se continua cu o structura lamelara fabricat din aluminiu sau cupru. Postamentul vine in contact cu suprafata procesorului si preia caldura degajata de acesta si apoi o disperseaza in mediul inconjurator. De obicei, ventilatorul este acoperit cu un grilaj care impiedica contactul dintre paletele lui si cablurile care, traverseaza spatiul interior al carcasei.

Placile video produc o cantitate mare de caldura. Exista ventilatoare speciale pentru racirea unitatii de procesare grafica. De obicei circuitul integrat grafic este racit cu un radiator peste care este fixat un ventilator, iar modulele de memorie doar cu mici radiatoare montate pe ele.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }