QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente informatica

ImprimantaCAPITOLUL I - TIPURI DE IMPRIMANTE

Intalnim 3 mari tipuri de imprimante:
1. Imprimantele matriciale folosesc ace subtiri care bat intr-o panglica impregnata cu cerneala pentru a tipari imaginea pe hartie. Daca aveti o imprimanta cu ace, rezultatele vor fi mediocre. Ele folosesc de fapt, principiul de la masina de scris care foloseste si ea banda tusata. Aceste imprimante sunt ieftine si usor de folosit. Imprimantele cu 9 ace nu sunt destul de bune pentru Windows. Cele cu 24 de ace fac fata cu succes tiparirii sub Windows. Marele dezavantaj este ca sunt foarte zgomotoase.

2. Imprimantele cu jet de cerneala arunca mici picaturi de cerneala pe hartie si compun imaginea de tiparit. Ele tiparesc mai bine decat cele cu ace, nu sunt mult mai scumpe si sunt silentioase. Imprimantele cu jet de cerneala color sunt doar cu putin mai scumpe decat cele alb-negru, dar culoarea poate fi punctul forte al lucrarii dumneavoastra. Fotografiile color vor fi tiparite acceptabil, dar nu la standardul revistelor. Merita sa folositi culoarea acolo unde credeti ca va arata bine, adica in cazul unor fragmente mici de text sau pentru evidentierea textului, si, mai ales, pentru o fotografie. Anumite modele nu neaparat de varf pot tipari, folosind hartie speciala si poze la un nivel cu cele din reviste.3. Imprimantele cu laser realizeaza tiparituri de cea mai buna calitate, dar sunt mult mai scumpe. Cele mai multe imprimante laser tiparesc doar alb-negru, dar exista si modele mult mai scumpe (de peste 10 milioane lei) care pot tipari color.

CAPITOLUL II - PARAMETRII IMPRIMANTEI

Cei mai importanti parametri ai imprimantelor, indiferent de tipul lor constructiv sunt in numar de 2:
1. DPI-ul reprezinta calitatea tipariturii. Cu cat DPI-ul este mai mare cu atat calitatea atat a textului cat si a pozelor este mai bun.
2. Paginile pe minut (ppm) reprezinta viteza de imprimare. Cu cat viteza este mai mare, cu atat avem certitudinea ca imprimanta este mai de calitate deoarece vitezele mai mari inseamna mecanica mai performanta.
3. Tipul hartiei folosite. Pe piata gasim o multitudine de medii de tiparire, hartie normala, hartie pentru imprimantele cu jet de cerneala (ex. LC-301), hartie de inalta rezolutie pt. realizarea fotografiilor, etc.
4. Grosimea hartiei folosite. De la 64 la 105 g/m2 sau hartie speciala de 270 g/m2 precum si multe altele in functie de imprimanta.
5. Marimea hartiei folosite: A4, B5, A5, Letter, Legal, 4 " x 6 ", 5 " x 7 " precum si marimi alese de utilizator.
6. Sursa de curent: adaptoare sau direct la sursa de curent (110V sau 220V).
7. Consumul in standby si in timpul imprimarii
8. Temperatura si umiditatea de functionare. Este bine sa o respectam pentru buna functionare a imprimantei si realizarea unui document de calitate.
9. Nivelul de zgomot
10. Dimensiunile imprimantei
11. Greutatea
12. Limbajul de tiparire (in cazul imprimantelor laser).
13. Memoria imprimantei, etc.
CAPITOLUL III - FUNCTIONAREA IMPRIMANTEI

Datorita disparitiei lor in mare parte de pe piata nu vom mai face descrierea imprimantelor matriciale.
Ne vom ocupa in continuare de celelalte 2 mari categorii:
1. Imprimantele cu jet de cerneala
2. Imprimantele laser

Imprimantele cu jet de cerneala

Inca de la introducerea lor in a II-a jumatate a anului 1980, imprimantele cu jet de cerneala au crescut rapid in popularitate si performanta odata cu scaderi semnificative ale pretului. O imprimanta cu jet de cerneala arunca extrem de mici picaturi de cerneala pe care ii plaseaza extrem de precis pe coala de hartie pentru a crea o imagine.
Este bine de stiut ca:
. Picaturile de cerneala (dot) sunt extrem de mici (de obicei intre 50 si 60 microni in diametru), deci sunt chiar mai mici decat diametrul firului de par uman (70 microni)
. Picaturile de cerneala (dot) sunt pozitionate foarte precis, la rezolutiile mai mari de 1440x720 dots per inch (dpi).
. Picaturile de cerneala (dot) au diferite culori combinate impreuna pentru a crea o imagine de calitate fotografica.
Intai sa ne aruncam o privire asupra componentelor mecanice ale imprimantei cu jet de cerneala:

Ansamblul capului de imprimare
Capul de imprimare - inima unei imprimante cu jet de cerneala, capul de imprimare contine mici orificii prin care se imprastie cerneala pe coala de hartie.
Cartusul de cerneala - In functie de firma producatoare si de modelul imprimantei, cartusele de cerneala vin in variate combinatii, cum ar fi cartuse separate de negru si culoare, culori si negru intr-un singur cartus sau chiar cate un cartus pentru fiecare culoare. Unele modele de cartuse pot contine capul de imprimare montat chiar pe cartus.
Motorul pentru miscarea capului de imprimare - Motorul muta ansamblul capului de imprimare (capul de imprimare si cartusele de cerneala) inapoi si inainte de-alungul hartiei. Anumite imprimante dispun de un alt motor care ajuta la parcarea ansamblului capului de imprimare cand acesta nu este folosit.
Cureaua - cureaua este folosita pentru atasarea ansamblului capului de imprimare de motor
Stabilizatorul - ansamblului capului de imprimare de motor foloseste un stabilizator pentru a fi sigur ca miscarea este precisa si controlata.
Ansamblul de incarcare a hartiei
Tava/ghidajul hartiei - Cele mai multe imprimante cu jet de cerneala dispun de o tavita in care se pot incarca mai multe coli de hartie. Totodata imprimantele mai dispun si de un ghidaj al hartiei prin care se face o directionare precisa a foii de hartie.
Rolere - Un set de rolere trag hartia din tavita prin ghidaj si o fac sa inainteze in timp ce ansamblul capului de imprimare lucreaza la scrierea documentului.
Motorul pentru incarcarea hartiei - Acest motor ajuta rolele sa miste hartia exact cat este nevoie (rand cu rand).
Alimentatorul - In timp ce imprimantele mai vechi dispuneau de un alimentator extern, marea majoritatea a imprimantelor vandute in ziua de azi folosesc un circuit de alimentare standard care este incorporat in interiorul imprimantei.
Circuitele de control - Un mic dar sofisticat ansamblu de circuite electronice este construit in imprimanta pentru controlul tuturor aspectelor mecanice ale operatiunii de tiparire, precum si pentru decodarea informatiei trimise catre imprimanta de la computer.
Porturile de conectare la computer - Portul paralel este inca folosit de multe imprimante, dar marea majoritate a imprimantelor noi folosesc portul USB. Doar cateva imprimante se conecteaza pe port serial sau pe port SCSI.

Caldura contra vibratii
Diferitele tipuri de imprimante cu jet de cerneala isi formeaza picaturile foarte fine de cerneala in diferite moduri. Exista doua mari tehnologii folosite in mod curent la fabricarea imprimantelor.
Tehnologia termica - Folosita de fabricanti ca Canon si Hewlett Packard, aceasta metoda este denumita generic ca bubble jet. In interiorul unei imprimante cu jet de cerneala termica, mici rezistori creaza caldura, si aceasta caldura vaporizeaza cerneala sub forma unor mici picaturi. Aceste picaturi sunt aruncate cu putere pe coala de hartie. O imprimanta de acest gen arunca simultan prin capul de imprimare intre 300 si 600 picaturi de cerneala.
Tehnologia piezoelectrica - Patentata de Epson, aceasta tehnologie foloseste cristale piezo-electrice. Un cristal este localizat in spatele rezervorului de cerneala. Cristalul receptioneaza o mica incarcare electrica care cauzeaza sa vibreze. Cand cristalul vibreaza, o mica parte din cerneala este fortata sa iasa afara prin orificiului capului de imprimare.

Sa mergem de-alungul procesului de tiparire si sa vedem ce se intampla:
In momentul cand se da comanda de imprimare au loc urmatoarele operatiuni:
1. Aplicatia software care este folosita (ex. Word, Wordpad, Notepad,etc.) trimite datele de tiparire catre driverul imprimantei.
2. Driverul transforma datele intr-un format pe care imprimanta il poate intelege si verifica sa vada daca imprimanta este online si capabila de imprimare.
3. Datele sunt trimise catre driver de la calculator catre imprimanta prin interfata de conectare (USB, portul paralel, etc.)
4. Imprimanta receptioneaza datele de la computer. Ea stocheaza o parte din date intr-un buffer (memorie de stocare a datelor). Acest buffer poate avea valori de la 512 KB RAM pana la 16 MB RAM, in functie de model. Bufferul este folositor deoarece permite computerului sa termine imprimarea mai repede. Un buffer mai mare poate retine un document mai complex sau mai multe documente simple.
5. Daca imprimanta nu a lucrat pentru o perioada de timp, ea va recurge in mod normal la o scurta curatare pentru a fi sigura ca capul (capetele) de imprimare este curat(e). Odata ce operatiunea de curatare este facuta imprimanta este capabila de imprimarea documentului.
6. Circuitele de control activeaza motorul de tragere a hartiei. Acesta va actiona rolele, ceea ce va conduce la tragerea unei foi din tavita imprimante in interiorul imprimantei. Un mic mecanism simte daca exista foi pentru imprimare. Daca s-a terminat hartia ne apare mesajul de eroare "Out of paper" si se trimite o avertizare catre calculator.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }