QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente informatica

Drumuri minime si maximeConsideram un graf orientat G=(X,U) cu n noduri, in care fiecarui arc ii este asociat un numar intreg numit cost. Semnificatia acestui cost poate fi foarte variata, in functie de domeniul pe care il descrie graful. De exemplu, daca graful reprezinta harta unui oras in care arcele sunt strazile iar nodurile sunt intersectiile dintre stayi, atunci putem vorbi despre costul deplasarii unui automobil intre doua intersectii, de-a lungul unei strazi. Acesta s-ar putea masura in cantitatea de benzina consumata, calculata prin prisma lungimii strazii in m sau in km.Pentru evidentierea costurilor tuturor arcelor unui graf cu n noduri se poate defini o matrice a, cu n linii *n coloane.exista doua forme ale acestei matrici:


Forma a): Fiecare element a[i,j] poate fi:
-c, daca exista un arc de cost c>0 intre nodurile i si j;
-0, daca i=j;
-+, daca nu exista arc intre nodurile i si j.
Forma b): Este absolut similara, cu singura deosebire ca in loc de + avem -.
Forma a)se foloseste pentru determinarea drumurilor de cost minim intre doua noduri, iar forma b) este utilizata in aflarea drumurilor de cost maxim.
Daca dorim sa citim matricea costurilor, evident ca nu putem introduce de la tastatura "+"! In loc de "+" vom da un num[r de la tastatura foarte mare.
Problema determinarii drumului minim/ maxim intre doua noduri face obiectul algoritmului urmator.


Algoritmul Roy-Floyd
Se considera un graf orientat cu n noduri, pentru care se da matricea costurilor in forma a). Se cere ca, pentru fiecare pereche de noduri (i, j), sa se tipareasca costu drumului minim de la i la j.
Plecam de la urmatoarea idee: daca drumul minim intre doua noduri oarecare i si j trece printr-un nod k, atunci drumurile de la i la k si de la k la j sunt la randul lor minime. Pentru fiecare pereche de noduri (i, j ), cu i, j {1,2, . ,n}, procedam astfel:
. Dam lui k pe rand valorile 1,2, . ,n, pentru ca nodul k despre care vorbeam mai sus poate fi, cel putin teoretic, orice nod al grafului. Pentru fiecare k:

daca suma dintre costul drumului de la i la j si costul drumului de la k la j este mai mica decat costul drumului de la i la j {a[i, k]+a[k, j] Prezentam in continuare procedura generare care contine algoritmul descris:
Procedure generare;
var i,j,k:integer;
begin
for k:=1 to n do
for i:=1 to n do
for j:=1 to n do
if a[i, k]+a[k, j]

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }