QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente informatica

CromaClearO noua tehnologie pentru monitoare: CromaClear, introdusa de NEC

. Tehnologiile tuburilor catodice
Pana de curand existau doua directii principale de realizare, numite Dot Trio si Aperture Grille. De curand firma nipona NEC a lansat pe piata un nou tip de tuburi ingloband o noua tehnologie, CromaClear. Toate acestea au ceva in comun - realizarea intregii palete coloristice prin aditia cromatica a celor trei culori primare: rosu, verde si albastru. La baza acestei tehnologii sta folosirea unor suprafete de fosfor care emit aceste culori primare, care sa fie suficient de mici si apropiate unele de altele pentru a nu permite ochiului sa le distinga separat. Fiecare din aceste tehnologii folosesc trei tunuri de electroni pentru a produce fluxurile de electroni ce dau stralucire fosforului.


Tuburile catodice sunt cele mai importante elemente ce limiteaza performantele unui monitor, dar si calitatea bobinelor de deflexie si a amplificatoarelor video au un rol important. Este gresit sa afirmam ca doua monitoare ce folosesc acelasi tub vor avea performante asemanatoare.

. Tuburile Dot Trio
Cea mai raspandita tehnologie are la baza o masca metalica perforata ce este asezata exact inaintea stratului de sticla. Aceasta separa cele trei tunuri de electroni de suprafata fosforescenta, avand menirea de a asigura pozitionarea fluxului peste pastila de fosfor de culoarea respectiva, fara a permite atingerea pastilelor vecine. Atat fosforul cat si sectiunea fluxului de electroni sunt circulare si sunt dispuse sub forma unui triunghi.
Printre avantajele acestei tehnologii putem mentiona:
. Caractere suficient clare, chiar si cele de dimensiune redusa
. Reprezentarea mai realista si o buna uniformitate a culorii
. Prezinta o buna robustete mecanica
Distanta intre pixeli - mai mare de 0,28mm - nu permite sporirea calitatii ca in cazul celorlalte doua tehnologii.

. Tuburile Aperture Grille
In 1968 Sony introduce o noua tehnologie pentru tuburile catodice, numita Trinitron. Diferenta majora fata de tehnologia precedenta consta in inlocuirea mastii de metal cu o retea de fire verticale - "aperture grille"- avand un potential ridicat. Suprafata fosforescenta nu mai este organizata in puncte ci in benzi verticale.
Prin folosirea acestei tehnici se obtin urmatoarele caracteristici:
. Se foloseste mai putin metal pentru realizarea "mastii", ceea ce implica o cantitate mai mica de energie absorbita de aceasta si deci, implicit, reducerea caldurii disipate.
. Folosirea unei suprafete marite de fosfor, generand o cantitate de lumina mai mare.
. Poate fi folosit un strat de sticla de culoare inchisa pentru a imbunatati contrastul
. Suprafata ecranului este cilindrica si nu sferica, reducand reflexia luminii
. Existenta retelei de fire scade rezistenta la solicitari mecanice - transport, manipulari
. In acelasi timp se impune folosirea unui fir orizontal pentru stabilizarea retelei verticale, fir care obtureaza baleierea, materializandu-se intr-o dunga orizontala pe mijlocul ecranului - care uneori este deranjanta. In cazul tuburilor de 17" si 20" se remarca doua astfel de fire ce impart ecranul in trei zone egale.
Tuburile Triniton folosesc un singur tun de electroni cu trei raze. In 1993 Mitsubishi introduce o varianta folosind trei tunuri, sistem numit Diamondtron.

. Tuburile CromaClear
Dupa ce vreme de atatia ani nu s-a mai inregistrat nici o schimbarea radicala in conceptia tuburilor, in 1996 firma nipona NEC introduce o noua tehnologie numita CromaClear, care imbina avantajele celor doua tehnologii prezentate anterior. Aceasta se caracterizeaza printr-o masca din aliaj INVAR - aliaj folosit la toate tuburile NEC - care prezinta un coeficient de dilatare neglijabil, dar, de aceasta data orificiile mastii nu mai au forma circulara, ci eliptica. Tunul de electroni are de asemenea o forma eliptica, pentru a se asigura un transfer maxim de energie de la aceasta spre suprafata fosforescenta fara pierderi de energie spre masca. Asemeni tuburilor Aperture Grille, tunurile - ca si fosforii ce compun un pixel - sunt asezati in linie orizontala.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }