QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Obiectivele dbms-ului

OBIECTIVELE DBMS-ului


Obiectul informaticii il constituie culegerea, verificarea, transmiterea, stocarea si prelucrarea automata a datelor cu ajutorul mijloacelor electronice de calcul, scopul fiind acela de satisfacere a diferitelor nivele de conducere .

Obiectivele sistemului de gestiune a bazelor de date sunt urmatoarele:

1. Asigurarea dependentei datelor.Se spune ca o aplicatie este dependenta de date, dar este imposibil sa schimbi structura de memorare a datelor sau strategia de acces la date, fara ca aceasta interventie sa afecteze aplicatia. Independenta datelor este necesara din urmatoarele motive:diferite aplicatii au nevoie de viziuni diferite ale acelorasi date;

administratorul bazei de date trebuie sa aiba libertatea sa schimbe structura de memorare a datelor sau strategia de acces, ca raspuns la cerintele de schimbare, fara sa modifice aplicatiile existente;

existenta unei baze de date si a programelor de exploatare, reprezinta o investire majora la care nu trebuie sa se renunte cu usurinta.

De aceea, cand apar noi cerinte in cadrul sistemului informational sau a software-lui de baze de date acestea sa poata functiona cu programele si procedurile existente iar datele sa poata fi convertite.

Independenta datelor este privita din trei puncte de vedere :

a) Independenta fizica a datelor, face ca memorarea datelor si tehnicilor fizice de memorare sa poata fi schimbate fara a provoca rescrierea programelor de aplicatie.

b) Independenta logica a datelor, se are in vedere adaugarea de noi articole de date sau extinderea structurii conceptuale, fara necesitatea rescrierii programelor.

c) Independenta distributiva a datelor, face ca schimbarea nodurilor in care se stocheaza baza de date sa nu provoace rescrierea programelor de aplicatie.

2. Asigurarea unei redudantei minime si controlate : - fata de sistemele clasice de prelucrare automata a datelor, stocarea datelor se realizeaza in asa fel incat  fiecare data sa apara o singura data.. Asigurarea unor facilitati sporite de utilizare a datelor, se urmaresc urmatoarele: - datele sa poata fi folosite de mai multi utilzatori in diferite scopuri, utilizatorii sa aiba acces la date intr-un mod cat mai simplu, existenta unor limbaje performante de regasire a datelor, utilizarea unui limbaj cat mai apropiat de cel natural avand posibilitatea exploatarii bazei de date in regim conversational.

4.Sporirea gradului de securitate a datelor impotriva accesului neautorizat de ele. Administratorul bazei de date poate prevedea accesul la baza de date sa se faca numai prin canale corespunzatoare.

5.Asigurarea integritatii datelor impotriva stergerilor intentionate sau neintentionate, prin intermediul unor proceduri de validare sau de refacere a bazei de date dupa incidente.

6.Asigurarea partajabilitatii datelor, trebuie sa fie inteleasa nu numai sub aspectul asigurari accesului mai multor utilizatori la aceleasi date ci si sub aspectul ca se pot dezvolta aplicatii fara sa se modifice structura bazei de date.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }