QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Navigarea prin sistemul de directoare. crearea fisierelor si directoarelor.
NAVIGAREA PRIN SISTEMUL DE DIRECTOARE . CREAREA FISIERELOR SI DIRECTOARELOR


            Ca orice lucru in sistemele de operare Microsoft Windows, si unitatile de disc sunt reprezentate prin butoane sau pictograme. Conform conventiei de denumire a unitatilor de disc in cazul calculatoarelor IBM si al celor compatibile unitatile primesc ca nume o litera, incepand cu litera A, urmata de doua puncte (A:). Aceasta litera este denumita  litera de unitate Drive letter (Fig.


Unitatile primesc ca nume literele in felul urmator :

- (A:) si (B:) pentru unitatile de discheta ;

- de la (C:) la (Y:) unitatile de hard disc urmate de CD ROM (CD-R , CD-RW , DVD , DVD-R , DVD-RW , unitati de banda magnetica , etc.);

- urmatoarea litera dupa cele utilizate anterior (Z:) este alocata memoriei RAM .

Executarea unui dublu-clic pe pictograma unei unitati de disc in programul My Computer determina aparitia unei ferestre care afiseaza continutul unitatii de disc respective. Executarea unui dublu-clic pe pictograma unei unitati de disc in programul Windows Explorer determina afisarea continutului unitatii de disc in fereastra din dreapta. O a doua fereastra este utila si comoda atunci cand vreti sa mutati sau sa copiati fisiere dintr-un dosar sau de pe o unitate de disc pe alta.

Un dosar, cel care este selectat la un moment dat, are o caseta in jurul denumirii lui (Fig.

            Dosarul (directorul) al carui continut este afisat in partea dreapta a ferestrei este denumit dosarul curent. Acesta este dosarul aflat la sfarsitul caii de directoare directorul care este cautat primul pentru a fi gasit un anumit fisier si in care este stocat un nou fisier atunci cand nu este specificat alt director.

Pentru a arunca o privire in interiorul unui dosar in timp ce va aflati in programul Windows Explorer, executati clic pe denumirea lui din partea stanga a ferestrei. (situatia prezentata mai sus), sau executati dublu-clic pe denumirea dosarului (din partea stanga). In aceasta situatie veti observa doua lucruri: urmatorul nivel al dosarului respectiv (in cazul in care are unul) apare langa el in partea stanga a ferestrei, iar denumirile fisierelor din dosarul respectiv se insira in partea dreapta a ferestrei.

Deplasarea prin structura de directoare se poate face si executand clic pe semnul  din dreptul dosarului respectiv (in situatia in care deplasarea se efectueaza in josul structurii de directoare), respectiv semnul  (in situatia in care deplasarea se efectueaza in susul structurii de directoare) (Fig.            O alta modalitate de navigare prin structura de directoare este utilizarea meniului File din bara de meniuri, dupa selectarea directorului a carui continut se doreste a fi vizualizat. Din meniul derulant care apare se alege numele directorului curent si apoi operatiunea care se doreste a fi efectuata: Explore, Open sau Search Asupra ultimei optiuni vom reveni. In cazul utilizarii programului Windows Explorer, intre cele doua optiuni nu exista nici o diferenta (selectarea oricareia dintre acestea are ca rezultat afisarea continutului dosarului in fereastra din dreapta). In cazul utilizarii programului My Computer, utilizarea optiunii Open are ca rezultat afisarea continutului directorului intr-o noua fereastra, iar utilizarea optiunii Explore are ca rezultat vizualizarea continutului dosarului curent cu programul Windows Explorer.            Un mod mai simplu si mai rapid de efectuare a operatiunilor descrise mai sus este utilizarea optiunilor din meniul contextual (obtinut prin efectuare clic-dreapta pe dosarul curent). Aceste optiuni sunt similare cu cele din meniul File, singura diferenta fiind modul de accesare (Fig. 2.1.30). Cu toate acestea, cel mai rapid mod de accesare a unui director, fara utilizarea meniului contextual este selectarea directorului a carui continut doriti sa il afisati si apoi executarea de dublu-clic.In situatia in care nu puteti gasi un director sau un fisier puteti utiliza comanda Search (Cauta)  pentru a localiza directorul / fisierul. Windows 2000 ofera posibilitati avansate de cautare, care permit gasirea unui fisier sau director pe baza numelui acestuia sau pe baza textului continut in fisier. Aceasta este o caracteristica deosebit de utila, daca stiti ca ati salvat un anume fisier pe calculator, insa nu il puteti gasi.

Windows Explorer are butonul Search in bara de instrumente, apasarea acestui buton determinand afisarea casetei de dialog prezentate in Fig. 2.1.14 (in fereastra din stanga a programului Windows Explorer).

Pentru a lansa in executie programului de cautare, fara a utiliza programul Windows Explorer,urmati urmatoarea cale Start  Search  For Files or Folders (Fig.            In caseta de dialog care apare (Fig. 2.1.14), se pot specifica urmatoarele optiuni:

numele fisierului sau directorului (acesta poate contine caractere wildcard de genul *);

In cazul cautarii unui fisier exista doua posibilitatii :

dupa denumirea fisierului <denumire fisier.*> ex. <explorer.*>

dupa tipul extensiei <*.tipul extensiei> ex. <*.exe>


textul cautat (text continut in fisier - cuvinte, nume, data, etc.)

locatia unde se face cautarea.

In functie de ceea ce cautati, se poate specifica numele fisierului sau directorului cautat si / sau textul cautat. Doar unul dintre aceste campuri trebuie sa fie completat pentru cautare. Locatia in care se face cautarea trebuie sa fie specificata. Aceasta poate fi My Computer sau se poate specifica o anumita unitate de disc sau director.

Dupa ce s-au specificat criteriile de cautare, apasati butonul Search Now,  pentru a incepe cautarea. Rezultatele cautarii sunt afisate in dreapta ferestrei (in cazul Windows Explorer) sau intr-o noua fereastra (in cazul utilizarii independente a programului Search).

            Directoarele pot fi create in mai multe moduri: prin Windows Explorer sau My Computer . Din ratiuni deja prezentate, va fi explicat doar modul de creare a directoarelor utilizand Windows Explorer.

            Pentru a crea un director se procedeaza astfel:


 1. se lanseaza programul Windows Explorer;
 2. se selecteaza unitatea de disc unde va fi creat directorul (sau se navigheaza pana in directorul al carui subdirector va fi directorul nou creat);
 3. selectati File  New  Folder (Fig.


 1. in fereastra din dreapta apare o pictograma de director, numit New Folder (Fig.


 1. inlocuiti eticheta New Folder cu denumirea pe care doriti sa o dati noului director.

Spre deosebire de directoare, fisierele sunt in general obtinute in urma introducerii unor date si salvarea acestora (de exemplu pentru documente este folosit in general programul Microsoft Word). Aceasta este cea mai simpla modalitate de creare a fisierelor.

Cu toate acestea, Windows 2000 permite crearea fisierelor fara lansarea aplicatiilor care le genereaza (desigur pentru a introduce date in aceste fisiere vor trebui lansate aplicatiile). Modalitatea de a crea fisiere cu ajutorul Windows Explorer se aseamana foarte mult cu cea in care sunt create directoarele, singura diferenta constand in optiunea aleasa (un nume de program in loc de optiunea Folder). In continuare este prezentata modalitatea prin care poate fi creat un fisier cu programul Notepad (acesta a fost ales deoarece se afla in distributia standard a Windows 2000):

 1. se lanseaza programul Windows Explorer;
 2. se selecteaza directorul unde va fi creat fisierul (este important de retinut ca, pentru o mai buna organizare a fisierelor si directoarelor, este indicat ca primele sa nu fie create direct pe unitatea de disc);
 3. selectati File  New  Text Document (Fig.


 1. o noua pictograma de fisier apare in fereastra Windows Explorer (Fig.


 1. introduceti numele dorit pentru noul fisier si apasati tasta Enter.
 2. pentru a introduce date in noul fisier efectuati dublu-clic pe acesta pentru a lansa programul Notepad, introduceti datele dorite si nu uitati sa salvati fisierul inainte de inchiderea programului.

O alta modalitate de a crea atat directoare cat si fisiere este utilizarea optiunilor meniului contextual (obtinut prin efectuare clic-dreapta). In efectuarea acestei operatiuni se alege (selecteaza) in fereastra din stanga (in cazul Windows Explorer) directorul (sau unitatea de disc in cazul crearii directoarelor) unde se doreste crearea unui nou fisier / director, iar apoi, in fereastra din dreapta se efectueaza clic-dreapta alegandu-se optiunea dorita din meniul contextual (Fig.O mare atentie trebuie acordata locului unde se efectueaza clic dreapta, de acesta depinzand optiunile meniului contextual. Pentru a obtine meniul cu optiunile din Fig. 2.1.36, clic-dreapta trebuie efectuat intr-o zona libera a ferestrei din dreapta.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat