QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Conectarea PC-urilor

MODALITATI DE CONECTARE A CALCULATOARELOR


1. Direct Cable Connection


Conexiu¬nea directa intre doua calculatoare, chiar daca nici unul dintre ele nu are placa de retea, se poate realiza cu ajutorul unor cabluri speciale. Pentru ince¬put, trebuie stiut ce porturi se pot folosi pentru o astfel de conexiu¬ne. Majoritatea calculatoarelor au cel putin un port serial – asa numi¬tele porturi COM, cu conectoare de 9 pini (tata). Des intalnit este, de asemenea, portul paralel, cel prin care se leaga imprimantele, cu conectoare de 25 pini (mama). Nu in ultimul rand, PC-urile mai noi dispun de porturile USB. Toa¬te acestea au fost concepute initial pentru a conecta alte componente la calculator, ca de exemplu mo¬demul, imprimanta, scanerul sau aparatul foto digital. De aseme¬nea, cablurile prin care se conec¬teaza au fost gandite pentru res¬pectivele folosinte.Cablul e important
Pentru a lega doua calculatoare folosind aceste porturi, este nevoie de cabluri speciale care sa asigure conectivitatea, in functie de cab¬lul folosit, se pot obtine diferite vite¬ze de transfer. Astfel, folosind un cablu serial, se obtine pana in 10 KB/sec, rata de transfer depinzand de viteza procesorului sau tipul por¬tului. Cu un cablu paralel standard, se ajunge pana la o viteza de transfer de 60-80 KB/sec. Exista si cabluri paralele speciale (Univer¬sal Fast Cable), cu care se pot atinge mai mult de 500 KB/sec. Atentie! In cazul conectarii seria¬le sau paralele, se pot lega intre ele doar doua calculatoare. Daca se doreste „confectionarea” cab¬lului, aceasta se poate face dupa schema de mai jos.
25 Pin 25 Pin
2 ↔ 15
3 ↔ 13
4 ↔ 12
5 ↔ 10
6 ↔ 11
15 ↔ 2
13 ↔ 3
12 ↔ 4
10 ↔ 5
11 ↔ 6
25 ↔ 25
Model cablu paralel de 25 pini
9 Pin 9 Pin
5 ←nu sunt cross→ 5
3 ↔ 2
2 ↔ 3
7 ↔ 8
1,6 ↔ 4
8 ↔ 7
4 ↔ 6,1
Model cablu 9 pini (DB9) pentru conectare tip serial
25 Pin 25 Pin
7 ←nu sunt cross→ 7
2 ↔ 3
3 ↔ 2
4 ↔ 5
6,8 ↔ 20
5 ↔ 4
20 ↔ 6,8
Model cablu 25 pini (DB25) pentru conectare tip serial


Conectare rapida
Ce trebuie sa facut efectiv pentru a conecta direct doua cal¬culatoare, presupunand ca ambe¬le dispun de un sistem de operare Windows 9x? Se acceseaza Control Panel si deschide optiunea Add/Remove Programs. In tabul Windows Setup se alege Com¬munications si se da un clic pe Details. In fereastra care se deschi¬de, trebuie bifat Direct Cable Connection si Dial-up Networking, dupa care se da clic pe OK pentru a se instala pachetele necesare.
Protocolul folosit la conexiunea directa este NetBEUI. Trebuie verificat in proprietatile Network Neighborhood daca la componentele insta¬late este si acest protocol. In cazul in care lipseste, se da un clic pe Add, se selecteaza Protocol, iar in fereastra nou deschisa se alege Microsoft. La optiunile din dreapta ferestrei se selecteaza NetBEUI, dupa care se da un clic pe OK pentru instalarea pachetelor respective.
Dupa aceasta operatie se merge la Star–Programs–Accessories–Communications si un clic pe optiunea Direct Cable Connection. Se va deschide o fereastra pentru a configura conexiunea directa. Aici va trebui sa se selecteze sistemul care va deveni Host (Server) si sa se opteze pentru cel care va deveni Guest (Client). La urmatorul pas va trebui ales portul prin care se face conexiunea, de exemplu COM2. Inainte de a in¬cheia operatiunea cu Finish, exista posibilitatea sa se stabileasca o parola pe care utilizatorul Guest va tre¬bui sa o introduca in momentul conectarii la Host. Cand a fost dat clic pe Finish, calculatorul Host va astepta conexiunea din partea cal¬culatorului Guest. Configurarea se face la fel si in cazul calcula¬torului care va fi client, numai ca, de aceasta data, rolurile se vor in¬versa. Important! In cazul in care nu sunt instalate alte componente de retea, in Network Neighborhood, la proprietatile File and Printer Sharing, se alege Browse Master si se selecteaza optiunea Enabled (nu ajunge sa fie pe auto¬matic). La Identification trebuie sa fie acelasi Workgroup, atat la Host cat si la Guest. Nu in ultimul rand, trebuie sa avut grija ca numele celor doua calculatoare (Compu¬ter Name) sa fie neaparat diferite.
2. Metoda Modem to Modem


Aceasta metoda poate fi folosita pentru a face transferul de fisiere intre doua calculatoare, aflate la distanta mare si fara a apela la o conexiune prin Internet.
Se va folosi un calculator pe care ruleaza Windows XP Pro si un laptop sau alt calculator desktop, pe care e instalat Win¬dows XP Home Edition. Impor¬tant e ca ambele calculatoare sa aiba modem-uri conectate la linia telefonica. Principiul este asema¬nator cu cel al conexiunii dial-up sau Internet, numai ca, in acest caz, conectarea se face direct la modem si implicit la celalalt PC. Trebuie stiut ca sistemele de ope¬rare Win2k dispun in pachetul de baza de suport pentru a accepta conexiuni remote prin modem cu alte calculatoare. In cazul Win98 si ME trebuie instalat Dial-up Server.


Configurarea calculatoarelor
Pe primul calculator, de pe care se va ini¬tia conexiunea, se afla instalat Windows XP Home Edition.
1. Modemul (intern sau extern) trebuie configurat pentru conexi¬une de tip dial-up. Aceasta se face cu ajutorul New Connection Wizard, care se poate gasi in Start-Programs-Accessories-Communications. Dupa deschiderea asis¬tentului, se trece de pagina de intampinare, se alege optiunea a doua, Connect to the network at my workplace, iar in urmatoarea pa¬gina se selecteaza prima optiune, Dial-up Connection si mai departe cu un clic pe butonul Next. In urmatoarele ferestre se va da un nume calculatorului la care se va su¬na, va trebui specificat numarul de tele¬fon care va fi apelat si unde se afla celalalt calculator. In ultima fe¬reastra se poate bifa optiunea prin ca¬re asistentul va crea un shortcut pe desktop, iar pentru a termi¬na se apasa pe butonul Finish. Aten¬tie! Cand va fi folosita prima oara aceasta conexiune, va trebui sa fie in¬trodus numele de utilizator si pa¬rola, aceleasi cu cele setate la calculatorul care va accepta conexiunea.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }