QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Concepte de baza ale tehnologiei informatieiCONCEPTE DE BAZA ALE

TEHNOLOGIEI INFORMATIEIAspecte generale privind prelucrarea automata a datelor
Orice domeniu de activitate cere o cunoastere rapida si complexa a realitatii, in scopul luarii unor decizii operative, oportune si fundamentate pe cerintele legilor obiective ce actioneaza in societate, se impune folosirea pe scara larga a mijloacelor informatice. Aceasta cerinta a izvorat din sporirea insemnata a volumului de informatii, fapt care a condus la scaderea operativitatii in luarea deciziilor. Orice decizie are la baza informatii ce se obtin din prelucrarea unor date culese despre obiectul activitatii respective.

Date si informatii:


Þ    datele – privesc evenimente primare, colectate din diverse locuri, nedefinite sau neorganizate intr-o forma care sa stea la baza luarii deciziilor;


Þ    informatiile - sunt mesaje obtinute prin prelucrarea datelor; aceste mesaje trebuie sa fie concise, actuale completate si clare, astfel incat sa raspunda cerintelor informationale in scopul carora au fost prelucrate datele.

Prelucrarea datelor (numita si procesare)


Prelucrarea datelor se poate realiza manual sau cu ajutorul echipamentelor electronice de calcul. Prelucrarea automata a datelor presupune atat resurse materiale (echipamente electronice de calcul), cat si umane (operatori, programatori), organizate intr-o forma care sa permita functionarea acestora ca un ansamblu unitar; aceasta forma poarta denumirea de sistem de prelucrare automata a datelor (SPAD).

Prelucrarea datelor presupune totalitatea transformarilor, ca forma si continut a datelor.

Dintre transformarile cele mai importante se pot enumera:


Generarea: reprezinta operatia prin care se obtin date primare (sursa);


2. Culegerea si pregatirea: Forma initiala a datelor difera de forma sub care acestea intra in prelucrare. Pregatirea datelor in vederea prelucrarii lor, presupune etapele:

selectarea – dintre datele primare se aleg datele care sunt necesare pentru generarea anumitor informatii;

codificarea – trecerea datelor intr-o forma adecvata prelucrarii (de exemplu, utilizarea numerelor pentru a desemna lunile anului);

conversia – transferarea datelor de pe un suport pe altul ;

copierea, multiplicarea – reproducerea pe un mediu identic a datelor, pastrandu-se forma, continutul si semnificatia acestora;

verificarea – analiza corectitudinii datelor, ca forma si continut, urmarind eliminarea posibilelor alterari datorate culegerii, pregatirii sau transmiterii;


. Prelucrarea datelor in scopul obtinerii diferitelor rezultate se face cu ajutorul functiilor:

Ø          sortarea – aranjarea datelor intr-o anumita ordine, conform unor criterii bine precizate, pentru ca prelucrarea sa fie cat mai eficienta si prezentarea rezultatelor cat mai atractiva;

Ø          clasificarea – gruparea datelor dupa caracteristici comune, fara stabilirea  unor anumite prioritati in cadrul grupei ;

Ø          compararea – stabilirea asemanarilor si/sau deosebirilor dintre doua sau mai multe date;

Ø          analiza – examinarea unui grup de date, urmarindu-se conditiile indeplinirii unei cerinte (sau mai multor cerinte), de catre fiecare data a grupului, in parte;

Ø          sintetizarea – stabilirea unor caracteristici esentiale, generale, pe care le au datele constituente ale unui grup, formandu-se o noua structura ce cuprinde acele caracteristici comune;

Ø          calcularea – operatii aritmetice sau logice efectuate asupra uneia sau mai multor date simultan.


Furnizarea datelor. Pe parcursul prelucrarii, forma in care sunt datele, de cele mai multe ori nu corespunde cerintelor celui care asteapta rezultatele (beneficiarul). Se impune deci necesitatea furnizarii rezultatelor intr-o forma clara, astfel incat sa nu existe probleme de intelegere sau de interpretare eronata a lor.


Pastrarea datelor se face in colectii de date alcatuite dupa reguli bine definite, in vederea unor prelucrari ulterioare. Asupra unei astfel de colectii se poate actiona prin una dintre functiile:

Ø          validarea datelor –precizarea modului in care o data poate fi introdusa in colectie;

Ø          regasire- cautarea si localizarea unei date in cadrul colectiei;

Ø          modificare- transformarea unei date existente in colectie prin schimbarea unor atribute;

Ø          distrugere- eliminarea din colectie a unor date, cu precizarea conditiilor in care se poate face acest lucru.


6. Transmiterea (comunicarea) datelor se refera la modul in care datele trec de la o etapa la alta pe parcursul prelucrarii. Orice activitate, in orice domeniu, se desfasoara pe baza unui flux informational.

Totalitatea fluxurilor informationale, cu o anumita organizare, care asigura legatura dintre conducere (sistemul decizional) si executie (sistemul de executie) se numeste sistem informational.

Daca desfasurarea activitatii presupune, in mod special, utilizarea echipamentele electronice, sistemul informational se numeste sistem informatic.

Este evident ca cele doua sisteme nu se pot identifica, sistemul informatic fiind parte componenta a sistemului informational, insa cresterea permanenta a nivelului de automatizare a activitatii conduce de la accentuarea importantei sistemului informatic.


In structura unui sistem informatic, al carui element principal este calculatorul electronic sau sistemul de calcul, se identifica urmatoarele componente:

Ø          cadrul organizatoric al societatii si datele vehiculate;

Ø          resursele umane, pe de o parte analistii sistemului informatic si proiectantii sistemului informatic, pe de alta parte beneficiarul sistemului informatic si utilizatorii acestuia;

Ø          metodele si tehnicile de proiectare;

Ø          echipamentele electronice de calcul;

Ø          sistemul de programe utilizat pentru realizarea obiectelor sistemului informatic si pentru utilizarea eficienta si corecta a echipamentelor.


Omiterea uneia dintre aceste componente face imposibila functionarea respectivului sistem informatic.

Din punct de vedere structural, pornind de la diferentierea modulelor fizice si logice, calculatorul electronic (el insusi un sistem informatic)are doua componente:

Ø          hardware pe scurt hard): ansamblul elementelor fizice si tehnice cu ajutorul carora datele se pot culege, verifica, transmite, stoca si prelucra, suporturile de memorare a datelor precum si echipamentele de redare a rezultatelor – reprezinta componentele ce pot fi practic atinse;

Ø          software (pe scurt soft) : ansamblul programelor, procedurilor, rutinelor care controleaza functionarea corecta si eficienta a elementelor hard; exista sub forma de concepte si simboluri, nu are substanta.

Tehnologia informatiei (TI) - reprezinta normele si procedeele de colectare, memorare, transmitere si prelucrare a datelor, in vederea obtinerii rezultatelor scontate, cu ajutorul calculatorului electronic.

Structura unui calculator personalUnitatea Centrala (UC), alcatuita din:

Ø     Unitatea de memorie interna (UM)

* memorie ROM;

memorie RAM;

Ø     Unitatea Centrala de Prelucrare (UCP) ce este compusa din:

* Unitatea de Comanda si Control (UCC):

Unitatea Aritmetica si Logica (UAL);


Sistemul de Intrare/Iesire (SI/O), care este alcatuit din :

Ø     Medii de stocare;

Ø     Dispozitive periferice;

Ø     Dispozitive pentru accesarea mediilor de stocare;

Dispozitive pentru interfata cu utilizatorul:

* Dispozitive periferice de intrare (DP/I);

Dispozitive periferice de iesire – out- (DP/O):

Interfete;

Memoria externa (ME);

Magistrale de transmitere a comenzilor de control, informatiilor si instructiunilor.


Þ    Unitatea Centrala (UC) este alcatuita din Unitatea Centrala de Prelucrare si Unitatea de Memorie Interna.


Ø          Unitatea de Memorie (UM) sau memoria interna (principala) este componenta sistemului de calcul destinata pastrarii datelor si instructiunilor programelor in locatii bine definite prin adrese. Este formata dintr-un numar mare de celule de memorie, fiecare celula fiind un circuit care poate stoca un bit de informatie.


Din punct de vedere al „volatilitatii”, memoria este de doua tipuri:


v    ROM (Read Only Memory) – nu isi pierde continutul la oprirea calculatorului, nu poate fi „scrisa” de catre utilizator (este inscriptionata de catre producator cu ajutorul unei aparaturi speciale) si este folosita pentru stocarea informatiilor despre hardware.

v    RAM (Random Access Memory) – este o memorie volatila (se pierde la oprirea calculatorului), poate fi atat citita cat si modificata si este folosita pentru stocarea programelor si datelor, fiind considerata principala memorie de lucru a calculatorului;


Ø          Unitatea Centrala de Prelucrare (UCP), este implementata cu ajutorul microprocesorului, elementul de baza al sistemului de calcul. (La microcalculatoare este numita procesor).

Ø          Unitatea de Comanda si Control (UCC) primeste instructiunile de la memorie, le interpreteaza si, corespunzator, emite comenzi catre UAL si UM, respectiv comenzi de transfer catre SI/O si memoria externa.

Ø          Unitatea Aritmetica si Logica (UAL) are rolul de a executa operatii aritmetice si logice cu date furnizate de memorie si de a depune in memorie rezultatul obtinut.


Þ    Sistemul de Intrare /Iesire (SI/O), este alcatuit din :

v    mediile de stocare – suportul fizic pe care se stocheaza informatia: hard-disk, CD, floppy-disk, disc ZIP, DVD, card, memory stick etc. Constituie o memorie suplimentara.

v    dispozitive periferice, impartite la randul lor in:

* dispozitivele periferice pentru accesarea mediilor de stocare: unitatea floppy, unitatea CD-Rom, unitatea DVD, unitatea ZIP. Dupa pozitia lor in calculator, acestea pot fi interne sau externe. Cele mai multe se gasesc in ambele variante, diferenta dintre ele fiind interfata si pretul, cele externe avand sursa de alimentare si carcasa proprie, deci pret mai mare.

* dispozitivele de interfata cu utilizatorul - reprezinta totalitatea dispozitivelor cu ajutorul carora este posibila introducerea datelor in prelucrare precum si furnizarea rezultatelor obtinute.

Pot fi:

dispozitive periferice de intrare (DP/I) – tastatura, mouse, joystick, microfon, scaner, camera video;

dispozitive periferice de iesire (DP/O) – monitor, imprimanta, boxe;

dispozitive periferice de intrare/iesire (I/O) – touch screen, modem.

Þ    Interfata – componenta ce asigura o conexiune intre doua elemente pentru a putea lucra impreuna. Interfetele pot fi de mai multe tipuri:

* paralele – transmit simultan 8 biti (un byte); folosita in special pentru conectarea imprimantei;

* seriale – interfete universale, in care bitii unui byte se transmit pe rand unul cate unul; la aceasta se pot conecta modemul sau un alt calculator.

* USB (Universal Serial Bus) – permit conectarea anumitor echipamente periferice.


Þ    Memoria externa (ME) sau memoria secundara este utilizata in cazul in care prelucrarile depasesc capacitatea memoriei interne sau cand se doreste arhivarea datelor si programelor. Este strans legata de mediile de stocare din sistemul de intrare/iesire, referindu-se de fapt la aceleasi componente, privite dintr-un punct de vedere diferit.


Þ    Magistrale de transmitere a comenzilor de control, informatiilor si instructiunilor – dispozitive ce asigura functionarea intregului ansamblu, stabilind legatura functionala intre componente. Sunt sisteme de conductoare de semnal care transporta o anumita cantitate de date mai repede sau mai incet, in functie de latimea magistralei.

Tipuri de calculatoare


Sistemele de calcul se diferentiaza dupa marime, posibilitati de procesare, pret si viteza de operare. Se considera astfel ca exista patru categorii de sisteme de calcul:

Microcalculatoare sunt calculatoare cunoscute sub denumirea de calculatoare personale (Personal Computer –PC). Acestea au cunoscut cea mai rapida dezvoltare si diversificare odata cu aparitia chip–ului; (cip)-circuit integrat obtinut prin incapsularea a milioane de tranzistore intr-un invelis ceramic, pe o singura pastila de siliciu.

Constructia unui PC se bazeaza pe microprocesor, un cip care contine portiuni din unitatea centrala de prelucrare (UCP). Acesta este considerat „creierul” microcalculatorului.

Sunt de remarcat urmatoarele caracteristici ale PC-urilor:

Ø     sunt accesibile din punct de vedere al pretului;

Ø     au dimensiuni reduse si unele tipuri pot fi portabile;

Ø     utilizatorii pot invata foarte usor operarea acestora;

Ø     pot fi folosite in orice domeniu;

Ø     lucreaza in retea putand realiza schimburi de date;


Minicalculatoare - au fost create pentru executarea unor functii specializate aplicatii multiutilizator, masini cu control numeric, automatizari industriale, transmisii de date intre sisteme dispersate geografic. Ele sunt calculatoare de dimensiuni medii, compuse din module structurale cu functii precise, sunt usor de instalat si utilizat, se pot conecta la reteaua electrica fara restrictii. Au putere si capacitate de stocare mai mare, UCP complex, sistemul de intrare /iesire foarte dezvoltat in sensul comunicarii prin retea de periferice in sistem multiutilizator.

Calculatoarele „mainfraime“ constituie o categorie aparte, situate intre supercalculatoare si minicalculatoare, operand cu viteze ridicate si administrand un volum foarte mare de date. Au procesorul foarte complex, volum mare de stocare in UM, SI/O complex, orientat pe gestionare de statii de lucru, permit acces multiutilizator (pot suporta sute si chiar mii de utilizatori simultan).

Calculatoarele „mainframe” necesita instalatii speciale si proceduri de mentinere in functiune, neputand fi cuplate direct la reteaua de inalta tensiune, de aceea au costuri foarte ridicate. Ele functioneaza, de regula, fara intrerupere, ceea ce presupune accesul controlat la date si un sistem de protectie adecvat.

Se utilizeaza in spitale, banci etc.


Supercalculatoarele sunt cele mai puternice, complexe si scumpe sisteme electronice de calcul, care pot executa peste 1 bilion de instructiuni pe secunda. Au procesorul format dintr-un numar mare de microprocesoare (de ordinul miilor), sunt proiectate pentru calcul paralel, au costuri si performante foarte ridicate. Sunt utilizate in domenii care necesita prelucrarea complexa a datelor, cum ar fi: reactoare nucleare, proiectarea aeronavelor, seismologie, meteo etc.

Luand in considerare particularitatile unui calculator personal (PC), din punct de vedere a marimii (fizice sau ca si capacitate de memorare), viteza de lucru, costuri, utilizari specifice, se poate spune ca exista mai multe tipuri de calculatoare si anume: Desktop, Tower, Laptop, Palm PC.


n     Desktop – calculatorul de tip clasic, la care monitorul este asezat in general pe carcasa unitatii centrale ce se afla pe birou.

n     Tower – acel calculator la care carcasa unitatii centrale este mai ingusta dar mai inalta decat la desktop si este asezat langa monitor sau, de cele mai multe ori, sub masa.

n     Laptop (notebook) – calculator usor de transportat, construit pentru a fi folosit in afara biroului (de exemplu in tren), avand o sursa independenta de alimentare (baterii sau acumulatoare). Au componente usoare si mici, de exemplu afisajul cu cristale lichide, tastatura si inlocuitor de mouse. Cantaresc numai 3-5 kg si sunt cele mai costisitoare (aproximativ pretul a doua PC –uri).

n     Palm PC (Palmtop, Handhold sau Organizer) – se utilizeaza ca bloc notes, agenda telefonica, calculator de buzunar, calendar etc. Facilitati: posibilitatea transferului de date prin PC, recunoasterea scrisului de mana, accesarea Internet-ului. Datorita dimensiunilor reduse (cat o palma), procesarea textelor este destul de dificila.

n     PDA (Personal Digital Assistant) – asistent digital personal: dispozitiv de dimensiuni foarte mici, poate fi purtat in mana, combina facilitatea de calcul, telefon/fax cu cele de retea; sunt penbased - folosesc un stilou special in locul tastaturii, pot deci recunoaste scrisul de mana (unele recunosc si vocea). Au preturi mari si aplicatii  limitate.


Performanta calculatorului


Structura unui calculator presupune existenta componentelor hard si soft, deci performantele in functionarea sa, sunt determinate de cele obtinute de fiecare dintre acestea.

Cativa factori de ordin tehnic, care pot influenta performantele calculatorului :


Ø     Viteza procesorului

Ø     Dimensiunea memoriei RAM

Ø     Dimensiunea Hard-disk-ului

Ø     Dimensiunea memoriei cache

Ø     Viteza de transmitere a datelor pe magistrala de date

HARDWARE

Unitatea centrala de prelucrare


Unitatea centrala de prelucrare (UCP) mai este numita si Central Processing Unit (CPU). Se afla in interiorul carcasei calculatorului montata pe placa de baza (mainboard sau motherboard). Aceasta este placa principala dintr-un calculator.

In mod obisnuit, placile de baza contin: CPU, memoria, interfetele pentru dispozitivele de stocare a datelor si pentru perifericele standard.

Dintre functiile procesorului pot fi amintite:

Ø     Executa instructiuni individuale pentru programe si controleaza operatiile efectuate de alte componente ale computerului;

Ø     Realizeaza calculele si operatiile logice;

Fiecare microprocesor este alcatuit din mai multe micromodule interconectate prin intermediul unor cai de comunicatie numite magistrale interne, pe care circula date sau instructiuni, a caror viteza de deplasare depinde de doi factori:

Ø     Latimea –numarul benzilor de circulatie; deoarece pe fiecare banda circula un bit, se poate vorbi despre latimi convenabile (de 8,16,32,64 sau 128 de biti transmisi in paralel)

Ø     Frecventa de tact – numarul de pasi de lucru (tacturi) pe care poate sa ii faca procesorul in fiecare secunda; se masoara in gigahertzi (GHz) sau megahertzi (MHz). La ora actuala majoritatea depasesc 1GHz.

Memoria


Memoria interna este zona de stocare temporara a datelor intr-un calculator. Termenul memorie  este folosit pentru a desemna cipurile reale capabile sa pastreze datele.

Deoarece calculatorul recunoaste numai doua stari, datele supuse prelucrarii sunt transformate in siruri de cifre 0 si 1, indiferent in care dintre cele doua tipuri de memorie, RAM sau ROM se afla.

Bit-ul (binary digit –cifra binara) reprezinta cea mai mica unitate de date ce poate fi reprezentata si prelucrata de catre calculator.

O succesiune de 8 biti se numeste byte sau octet, fiind cea mai mica unitate de date ce poate fi reprezentata si adresata de catre memoria unui sistem de calcul.

Memoria externa sau suplimentara este aceea care foloseste dispozitive speciale pentru stocarea datelor: hard disk, CD, floppy disk, disc ZIP, card, memory stick etc.

Memoria cache este un mecanism de stocare de mare viteza. Poate fi sau o sectiune rezervata din memoria principala, sau un dispozitiv independent. Uneori este incorporata in arhitectura microprocesorului (de exemplu la calculatoarele Pentium).

Dispozitive de intrare


Prin intermediul dispozitivelor de intrare, utilizatorul introduce informatii in calculator.

Printre cele mai cunoscute sunt:

Ø     Tastatura este principalul dispozitiv cu ajutorul caruia se introduc datele in calculator si este inclusa in cadrul minim de dotare al unui calculator. Cuprinde cinci categorii de taste: taste de introducere text (alfanumerice ), taste numerice, taste de deplasare a cursorului, taste functionale, taste speciale. Pentru tastaturile mai noi exista chiar si taste de navigare pe Internet.
Ø     Mouse ul – dispozitiv de intrare, parte integranta a interfetei grafice, care controleaza miscarea cursorului (pointer) pe un ecran de afisare.

Este de dimensiune redusa, poate fi deplasat pe o suprafata rigida si plata, contine cel putin un buton cu utilizari diferite, in functie de programul care trebuie utilizat. In particular, mouse-ul este important pentru interfata grafica spre utilizator, deoarece optiunile si obiectele se pot puncta si apoi se executa un click cu butonul mouse-ului. Astfel de aplicatii sunt numite point-and-clic. Mouse-ul este de asemenea folositor pentru programele grafice care permit folosirea lor ca pe stilou, creion sau pensula.

Exista trei tipuri de baza pentru mouse:

Mecanic – are o bila metalica sau de cauciuc ce se poate roti in toate directiile mutand corespunzator indicatorul pe ecran, sensul de miscare fiind detectat prin senzorii incorporati;

Optic – pentru detectarea miscarii se foloseste un laser; deplasarea se face utilizand o suprafata speciala, dotata cu o grila. Acest tip de mouse raspunde mai rapid si mai precis decat cele mecanice, dar sunt si mult mai scumpe;

Optomecanice – folosesc o combinatie de tehnologii mecanice si optice, dar nu necesita suprafete speciale.


Ø          Trackball (bila rulanta )- dispozitiv de intrare ce poate fi considerat un mouse asezat pe spate: mutarea cursorului se poate face prin rotirea bilei cu ajutorul degetelor sau palmelor. De obicei exista de la unul la trei butoane plasate langa bila. Permite indicarea, selectarea, inserarea si este folosit intr-o Interfata Grafica cu Utilizatorul (GUI). Avantajul principal fata de mouse este acela ca nu necesita o suprafata de lucru, putand fi asezat oriunde. Deseori este folosit in locul unui mouse pe un computer portabil (laptop).


Ø          Touchpad – este o mica suprafata sensibila la atingere, folosita ca dispozitiv de punctare pe unele calculatoare portabile. Deplasarea pointerului pe ecran se face prin mutarea degetului peste pad.


Ø          Scanner – dispozitiv care poate citi textul sau ilustratiile tiparite pe hartie si transforma informatiile intr-o forma pe care calculatorul o poate folosi. Un scanner functioneaza prin digitizarea unei imagini, adica prin impartirea sa intr-o grila de puncte si reprezentarea fiecarui punct prin 0 sau 1, in raport de culoarea punctului, alb sau negru.

Dupa marime si posibilitatea de a fi utilizate, exista:

scanner de birou – arata ca un copiator. Materialul ce trebuie copiat se aseaza pe o suprafata plana, de sticla, capacul trebuind sa fie inchis, ca si la copiator;

scanner de mana – are dimensiuni reduse, este mai lent si este util pentru prelucrarea documentelor mici.

Ø          Joystick – maneta care se misca in toate directiile controland deplasarea pointerului. Este similar unui mouse, cu deosebirea ca la mouse miscarea cursorului inceteaza odata cu deplasarea, pe cand la joystick cursorul continua sa se deplaseze in directia in care este indreptat joystick-ul, incetand cu revenirea in pozitia initiala. Este folosit mai ales pentru jocurile pe calculator.

Ø          Ligt pen – (creion luminos) – dispozitiv asemanator unui mouse, care foloseste un detector sensibil la lumina pentru selectarea obiectelor de pe un ecran de afisare prin punctarea directa.

Ø          Microfon – folosit pentru a inregistra diverse sunete pe calculator, conectat la placa de sunet. Este utilizat in telefonia prin Internet si la introducerea verbala a comenzilor.

Dispozitive de iesire


Ø          Monitor (numit VDU –Video Display Unit) – este dispozitivul standard de iesire.

Este dispozitivul ce permite vizualizarea rapida a rezultatelor executarii unei aplicatii. Principalele caracteristici ale unui monitor sunt: claritatea imaginii, numarul de culori permis pentru afisarea si nivelul radiatiilor. Imaginea este formata din puncte individuale numite pixeli. Calitatea imaginii este data in principal de rezolutie, care reprezinta numarul de pixeli ai ecranului.

Constructiv, exista monitor:

cu tub catodic –cel mai folosit tip de monitor, desi ocupa mult spatiu. Imaginea se formeaza similar cu aceea de pe ecranul televizorului, si anume pe suprafata unui tub cu raze catodice.

cu cristale lichide (LCD – Liquid Crystal Display) – au ecrane ce utilizeaza doua straturi de material polarizat, cu o solutie de cristale lichide intre ele care, la trecerea unui curent electric, se aseaza astfel incat sa opreasca trecerea luminii.


Calitatea unui monitor este determinate de:

marime – dimensiunea diagonalei, masurata in toli (1 inches = 2,54 cm)

rezolutie – masurata in pixeli (puncte de imagine); cu cat rezolutia este mai mare, cu atat creste calitatea;

frecventa – masurata in Hertz, arata de cate ori pe secunda se genereaza pe ecran o noua imagine, deci o rezolutie crescuta inseamna o calitate crescuta.

aspectul ergonomic – se refera la calitatea de radiatii emise de catre calculator, cunoscandu-se faptul ca lucrul timp indelungat la calculator provoaca disconfort ocular;


Ø     Display screen (ecran de afisare) – reprezinta ecranul de afisare al unui monitor, propriu-zis; cele mai multe functioneaza folosind un tub catodic;


Ø     Imprimanta – dispozitiv care afiseaza pe hartie texte sau ilustratii.

In functie de tehnologia de tiparire utilizata, imprimantele pot fi:

cu pini sau matriciale – crearea caracterelor se face din alaturarea unor puncte separate, obtinute prin lovirea pinilor (ace mici) cu o banda tusata. Este necesara o hartie speciala, este ieftina, deosebit de zgomotoasa si pe cale de disparitie;

cu jet de cerneala – caracterele sunt formate din puncte obtinute prin stropire cu cerneala prin duze speciale. Se foloseste hartie de scris normala, are cost mediu si este mai putin zgomotoasa. Calitatea imaginii depinde, in afara de calitatea hartiei, de rezolutie, viteza de lucru si de capacitatea de colorare;

laser – foloseste aceeasi tehnologie ca si copiatoarele: pentru imprimare utilizeaza toner si hartie normala. Executa cele mai bune lucrari, dar datorita pretului destul de ridicat (mai ales cele color), sunt mai putin folosite.


Exista diferite caracteristici ale imprimantelor. Cele mai importante sunt:

Calitatea imprimarii sau rezolutia imprimantei, exprimata prin numarul de puncte tiparite pe un inch;

Viteza – exprimata prin numarul de caractere tiparite pe secunda sau numarul de pagini tiparite pe minut

Modalitatea de alimentare cu hartie

Zgomotul din momentul tiparirii, se masoara in decibeli.

Ø     Plotter–ul (trasatorul) – dispozitiv special pentru trasarea pe hartie a unor planuri si desene tehnice, in functie de comenzile unui calculator, folosind o penita. Este un dispozitiv asemanator cu o imprimanta, dar de dimensiuni mult mai mari. Este folosit pentru tiparirea graficelor si a schitelor din domenii cum ar fi: ingineria, arhitectura, proiectarea etc.

Ø     Boxe (difuzoarele) – sunt folosite ca dispozitive de iesire pentru sunet. Sunt legate la placa de sunet.


Dispozitive de intrare/iesireØ     Modem -ul – dispozitiv care permite calculatorului sa transmita date prin liniile telefonice. Informatiile prelucrate de calculator sunt stocate digital, in timp ce informatiile transmise prin liniile telefonice sunt transmise sub forma de unde analogice. Modem-ul face conversia datelor dintr-o forma in alta.


Ø     Touch screen – tip de ecran de afisare, acoperit de o folie transparenta sensibila la atingere, punctarea elementelor de pe ecran facandu-se cu degetele. Acest aspect poate fi considerat ca un avantaj (interfata naturala), dar si dezavantaj, punctarea cu acuratete fiind imposibila.


Dispozitive de stocare a datelor

Hard disk-ul – este principalul dispozitiv de stocare a datelor si programelor si dispune de cea mai mare capacitate de stocare. Este un suport magnetic. Fizic, este alcatuit din mai multe suprafete circulare, plasate in jurul unui ax. Un cap de citire/scriere multiplu se deplaseaza deasupra lor, permitand astfel accesul direct la informatie. Pe fiecare suprafata se scrie pe ambele parti. Fiecare suprafata este organizata in piste, iar pistele sunt impartite in sectoare. Caracteristicile tehnice ale unui hard disk sunt: capacitatea de stocare, timpul de acces la date si viteza de transmitere a datelor. Capacitatea de stocare a hard-disk-ului se masoara in MB (Megabytes), respectiv GB (Gigabytes). La ora actuala exista hard-disk-uri care pot stoca si peste 80 de GB de date.


Discheta (floppy disk) – dispozitiv magnetic de stocare portabil. Este formata dintr-o suprafata acoperita cu oxid de fier care memoreaza informatia prin magnetizare. Ea este protejata de un invelis de plastic. Dischetele sunt scrise / citite cu ajutorul unitatii de discheta. Dispune de cea mai mica capacitate de stocare a datelor, anume 1.44 MB.

Exista cateva avantaje ale utilizarii dischetelor in comparatie cu alte medii de stocare externe:

Ø     Aproape toate calculatoarele dispun de unitate de discheta;

Ø     Sunt ieftine;

Printre dezavantaje se poate semnala faptul ca se defecteaza foarte usor.

Inainte de a fi folosita, o discheta trebuie formatata (cand cumparati o discheta ea este deja formatata). Formatarea este operatia care pregateste discheta in vederea stocarii de date pe ea, si realizeaza compatibilitatea intre discheta si sistemul de operare sub care va fi utilizata.


CD-ul (Compact Disc) – este un suport optic de stocare a datelor, ce permite memorarea unei cantitati mari de date, la viteze apreciabile. Pentru memorare se foloseste tehnologia laser. Pentru citirea CD-urilor se foloseste unitatea de CD-ROM (Compact Disc Read Only Memory), iar pentru inscriptionarea CD-urilor se foloseste unitatea de CD-RW (Compact Disc ReWritable). Capacitatea de stocare a unui CD poate ajunge la 700 – 800 MB. DVD-ul (Digital Video Disc sau Digital Versatile Disc) – suport optic de stocare a datelor, asemanator CD-ului, dar cu capacitate de memorare mult mai mare, 1 GB.


Memorii flash – sunt memorii speciale, portabile, de capacitate cuprinsa intre 32 MB si 1 GB, folosite pentru stocarea datelor. Aceste memorii sunt indispensabile pentru memorarea si transportul imaginilor in cazul camerelor digitale. Au forme si marimi diferite (Memory Stick, Compact Flash, Smart Media, etc.) in functie de producatorul camerei digitale.

Dispozitivul de stocare care poate fi conectat la calculator prin interfata USB poarta denumirea de Flash Pen Drive USB. Dimensiunile reduse, viteza buna de transfer si protectia datelor fac din aceasta memorie o alegere ideala acolo unde portabilitatea este o alegere primordiala.


Disc ZIP – dispozitiv cu o capacitate de memorare de 100 – 300 MB.


Disc Jaz - dispozitiv cu o capacitate de memorare de pana la 2 GB.

Reprezentarea datelor in memorie


Datele supuse prelucrarii sunt introduse in sistemul de calcul sub forma de caractere (litere, cifre, caractere speciale).

Sistemul de calcul nu recunoaste decat datele binare, datorita structurii sale functionale bazate pe circuite electronice care nu pot avea la iesire decat doua stari distincte (prezenta sau absenta unei tensiuni electrice), asimilate sistemului de numerotatie binar (0 si 1).

Deoarece datele reprezentate in memorie ocupa o succesiune de bytes, acestea sunt exprimate in multiplii unui byte astfel:

1 kilobyte (kB) = 1024 bytes (210 bytes)

1 megabyte (MB) = 1024 kbytes (210 kB);

1 gigabyte (GB)=1024 Mbytes ((210MB);

1 terrabyte (TB)= 1024 Gbytes (210 GB);

1 petabyte (PB)=1024 Tbytes (210 TB);

1 exabyte (EB)=1024 Pbytes (210 PB);


Reprezentarea in memorie a datelor/informatiilor se realizeaza la nivel de:

Ø     byte (octet);

Ø     cuvant de memorie – reprezentat prin doi bytes (16 biti);

Ø     dublu cuvant – reprezentat prin patru bytes (32 biti);

Ø     cvadruplu cuvant – reprezentat prin opt bytes (64 biti);


Unitatea de comanda si control priveste memoria ca fiind o colectie de locatii binare, identificabile printr-o adresa unica, specifica fiecarui grup de cate 8 biti; la nivelul programelor, acestor adrese li se asociaza variabilele cu rol de adrese simbolice.SOFTWARE

Software-ul, sau pe scurt softul, reprezinta programele ce se executa pe un calculator. El include atat sistemul de operare, cat si editoarele de texte, programele de grafica, bazele de date, programele de conectare la retea, limbajele de programare, jocurile, s.a.m.d.

Un sistem de calcul nu poate sa prelucreze datele fara sa fie programat. Un program consta dintr-o succesiune de instructiuni ce converg catre solutia problemei ce trebuie sa fi rezolvata.

Exista doua categorii de programe:

Ø     Programe de sistem - coordoneaza modul in care lucreaza componentele sistemului si ofera asistenta in functionarea programelor de aplicatii. Acestea alcatuiesc software de baza.

Programele de sistem sunt proiectate astfel incat sa faciliteze utilizarea eficienta a resurselor sistemului de calcul si sa ofere instrumente pentru dezvoltarea si executia programelor de aplicatii. Aceste programe sunt elaborate pentru anumite tipuri de sisteme de calcul si nu se pot folosi pe alte tipuri. Ele sunt furnizate de catre producatorii sistemelor de calcul sau de catre firmele specializate. Programele de sistem se refera in special la sistemul de operare.

Ø     Programe de aplicatii – destinate rezolvarii unor probleme specifice unei aplicatii. Ele alcatuiesc software de aplicatii. Aceste programe efectueaza prelucrari ale datelor, in concordanta cu cerintele informationale necesare, fiind realizat in principal de catre firme specializate.


Sistemul de operare (SO) – ansamblul de proceduri manuale si module de program de sistem prin care se administreaza resursele sistemului de calcul (procesoare, memorie, periferice, informatii) ce asigura utilizarea eficienta, in comun, a acestor resurse si ofera utilizatorului o interfata cat mai comoda pentru utilizarea sistemului de calcul.

Pentru ca dialogul dintre om si calculator sa poata avea loc, trebuie sa existe o componenta esentiala numita sistem de operare. Acesta este un program special cu rol de coordonare si control asupra resurselor fizice ale unui calculator si care intermediaza dialogul dintre om si calculator.

Exemple de sisteme de operare: Windows 98, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Linux, MS-DOS etc.

Sistemele de operare sunt organizate pe doua nivele:

Ø     fizic - mai apropiat de hardware cu care interfereaza printr-un sistem de intreruperi. Intreruperea presupune suspendarea executiei programului in curs printr-un semnal, ca urmare a unui eveniment, deservirea intreruperii si apoi reluarea executiei programului in curs.

Ø     logic – mai apropiat de utilizator, interferand printr-un sistem de comenzi, limbaje de programare, utilitare.

Corespunzator acestor doua niveluri, sisteme de operare cuprind in general doua categorii de programe:

Ø     de comanda si control - pentru coordonarea si controlul tuturor functiilor sistemului de operare (procese de intrare/iesire, executia intreruperilor, comunicatia hardware-utilizator);

Ø     de servicii (prelucrari)- executate sub supravegherea programelor de comanda si control, utilizate de programator pentru dezvoltarea programelor sale de aplicatie.

Functiile sistemului de operare


Principalele functii ale unui sistem de operare sunt:

Ø     Gestiunea prelucrarilor – ofera posibilitati de pregatire si lansare in executie a programelor de aplicatie. Pentru aceasta, sistemul de operare trebuie sa dispuna de:

v    un editor de texte, pentru introducerea si modificarea unui program sursa (program scris intr-un limbaj de programare);

v    un translator pentru limbajul de programare folosit (asamblor, compilator, interpretor), pentru traducerea instructiunilor din programul sursa intr-un limbaj recunoscut de sistemul de calcul (program obiect).

v    un editor de legaturi pentru realizarea de legaturi intre modulele obiect in vederea construirii structurii pe segmente, necesare executiei programelor (program direct executabil). Acesta se incarca in memorie de catre componenta sistemului de operare numita incarcator si, din acel moment executia poate avea loc.

Ø     Gestiunea resurselor – identificarea programelor ce se executa, a necesarului de memorie, a dispozitivelor periferice si a cerintelor privind protectia datelor.

Ø     Gestiunea fisierelor – realizeaza separarea fisierelor incarcate in memorie si grupeaza fisierele pe diferiti utilizatori.

Ø     Facilitati puse la dispozitia utilizatorului referitor la compresia datelor, sortarea, interclasarea, catalogarea si intretinerea bibliotecilor prin programele utilizator disponibile. Aceste facilitati se refera la programele utilitare care pun la dispozitia utilizatorilor o serie de programe pentru defragmentare, comprimare sau devirusare.

Ø     Planificarea executiei lucrarilor dupa anumite criterii (timp de executie, prioritati etc.) astfel incat unitatea centrala sa fie utilizata eficient.

Ø     Coordonarea executiei simultane a mai multor programe, prin urmarirea modului de executare a instructiunilor, depistarea si tratarea erorilor, lansarea in executie a operatiilor de intrare/iesire.

Ø     Asistarea executiei programelor de catre utilizator, printr-o interfata prietenoasa, atat la nivel hardware, cat si la nivel software.

Aplicatii software


Aplicatiile informatice sunt reprezentate de acele programe ce sunt realizate pentru utilizatori cu scopul de a folosi calculatorul intr-o problema specifica si pentru a indeplini o anumita sarcina (procesare de text, facturare, aplicatii grafice). Exemple de programe:

Ø     Programe de comunicatii Yahoo Messenger, Outlook Express (cu ajutorul acestor programe se pot trimite mesaje si comunica cu diferite persoane indiferent de localizarea geografica a acestora).

Ø     Programe de manipulare si gestiune a fisierelor –Windows Explorer (cu ajutorul acestor programe se pot crea, sterge sau redenumi fisierele sau directoare).

Ø     Programe de navigare pe WEB – Internet Explorer, Mozilla FireFox (sunt folosite pentru accesarea paginilor de Internet

Ø     Programe de procesare de text –StarOffice Document, Microsoft Word (cu aceste programe se pot accesa informatiile sub forma de text, avand posibilitatea de editare, salvare si imprimare a documentului

Ø     Programe de calcul tabelar – Microsoft Excel, Lotus 1-2-3, (aceste programe permit manipularea datelor numerice existente in tabele de calcul, foi de calcul

Ø     Programe de gestiune a bazelor de date – Microsoft Access, Oracle, (aceste programe organizeaza colectii mari de date, pentru ca informatia sa fie disponibila utilizatorului prin realizarea interogarilor si a extragerilor de date

Aplicatii care pot fi folosite la birou sau acasa:

Ø     Program de procesare de text: Word, WordPerfect

Ø     Program de calcul tabelar: Excel

Ø     Program de baze de date: Access

Ø     Program de prezentari: PowerPointØ     Program de posta electronica: Outlook Express

Ø     Program de navigare pe Internet: Internet Explorer, Mozilla FireFox

Ø     Program de contabilitate: Ciel, NeoSys;

Ø     Program de salarii: Ciel, NeoManager.

Etapele realizarii aplicatiilor software

Etapele standard ale realizarii unui program sunt:

Semnalarea necesitatii unui program (etapa de analiza) – reprezinta studiul de fezabilitate pentru a vedea aria de aplicabilitate, cerintele, conditiile si restrictiile stabilite in etapa anterioara si planificarea realizarii esalonate a acesteia pe componente;

Proiectarea programului (etapa de design) – realizarea bazelor de date, definirea modelului de ansamblu al aplicatiei tinand seama de cerintele si restrictiile stabilite in etapa anterioara si planificarea realizarii esalonate a acesteia pe componente;

Realizarea programului – etapa de programare folosind tehnici si limbaje de programare adecvate;

Testarea programului – (etapa de testing) – in aceasta etapa programul este implementat in paralel cu cel deja existent sau se realizeaza testarea lui in cadrul unei sectii sau a unui departament;

Implementarea programului - odata testat si eventual imbunatatit, programul este gata pentru implementare, de data aceasta in totalitate, fara a mai necesita un alt program in paralel;

Verificarea - studierea modului in care programul respectiv raspunde tuturor cerintelor beneficiarului;

Intretinerea – actualizarea, perfectionarea, modificarea in functie de schimbarea conditiilor reale.

GUI – (Graphical User Interface) – Interfata grafica cu utilizatorul

O interfata grafica este un tip de interfata ce permite utilizatorilor sa interactioneze cu dispozitive electronice, cum ar fi computere, dispozitive hand-held (playere MP3, playere media portabile, dispozitive de jucat), electrocasnice si echipamente de birou. Un GUI ofera pictograme grafice si indicatori vizuali, opunandu-se interfetelor bazate pe text, nume de comenzi, pentru a reprezenta pe deplin informatia si actiunile disponibile unui utilizator. Actiunile sunt executate printr-o manipulare directa a elementelor grafice.

Un program ce utilizeaza o interfata grafica foloseste de obicei un sistem de operare bazat pe ferestre. Acest program afiseaza in ferestrele de pe ecran meniuri, simboluri, suprafete de lucru si ferestre pentru aplicatii, dispozitive grafice folosite in interactiunea cu un computer, pictograme, butoane, casete de dialog, iar utilizatorul controleaza aceste ferestre cu ajutorul mouse-ului.


Avantajele folosirii GUI sunt:

Ø     Interactiunea cu computerul mai eficienta si mai usoara pentru utilizator;

Ø     Simplificarea instructiunilor complexe, realizata cu ajutorul pictogramelor si meniurilor;

Ø     Programele si fisierele sunt mai usor de manuit si organizat.

Componentele de baza ale interfetei grafice cu utilizatorul sunt:

Ø     indicator sau cursor (arata ca o sageata sau ca un I);

Ø     dispozitiv de punctare, un mouse sau un trackball, care permite selectarea obiectelor de pe ecran;

Ø     pictogramele - mici desene care reprezinta comenzi, fisiere sau ferestre, ce pot fi activate cu ajutorul mouse-ului;

Ø     desktop – zona in care se afla pictogramele;

Ø     ferestrele - zone ale ecranului in care se pot executa activitatile diferite;

Ø     meniuri – contin comenzi care se pot selecta pentru a fi executate.

Retele informationale (LAN, MAN, WAN, GAN)


Retea (Network) – reprezinta un grup de doua sau mai multe calculatoare conectate impreuna. Calculatoarele dintr-o retea sunt numite noduri.

O retea de calculatoare da posibilitatea utilizatorilor de a partaja fisierele, aplicatii, imprimante, de a folosi produse soft multiutilizator, de a face un grup de calculatoare sa lucreze ca o echipa.

In functie de aria de intindere, retelele se pot clasifica:

Ø     Local Area Network (LAN) – retea locala, in care calculatoarele sunt localizate foarte aproape unele de altele, in aceeasi intreprindere sau cladire;

Ø     Metropolitan Area Network (MAN) – retea metropolitana, se intinde pe teritoriul unui oras;

Ø     Wide Area Network (WAN) – retea de larga acoperire: comunicare intre calculatoarele aflate la o distanta foarte mare unele de altele (chiar si in alta tara);

Ø     Global Area Network (GAN) – retea globala, este reteaua care cuprinde toata lumea, legand intre ele calculatoarele de pe intreg globul. Cea mai renumita retea GAN este Internetul.

Exista retele in cadrul carora statiile de lucru nu sunt constituite decat din monitoare si tastatura fara a avea un hard propriu, ele transmitand toate datele serverului, fara a face nici o operatiune proprie in afara consultarii/incarcarii datelor de la monitor/tastatura. Acestea poarta denumirea de terminale neinteligente. In cazul in care acestea dispun de procesor propriu si fac o serie de operatii cu resursele proprii poarta denumirea de terminale inteligente.

Din punct de vedere al asezari calculatoarelor intr-o retea, sunt cunoscute urmatoarele topologii de retea:

a) b) c)

a)     magistrala (bus) – calculatoarele sunt asezate analog cu locurile dintr-un autobuz;

b)    stea (star) – asezate sub forma de stea a calculatoarelor;

c)     inel (ring) – calculatoarele sunt asezate in cerc;


Protocolul – este un set de reguli si semnale pe care calculatoarele din retea le folosesc pentru a comunica. Unul dintre cele mai importante protocoale pentru retele LAN este numit Ethernet.


Avantajele utilizarii calculatoarelor in retea:

permite partajarea datelor;

realizeaza o comunicare mai rapida intre oameni;

se pot realiza videoconferinte;

reducerea costului;

ofera posibilitatea pentru anumite persoane de a lucra acasa (teleworking).

Intranet, Extranet


Intranetul este o retea privata de comunicare, intalnita in interiorul unei companii. Cuvantul Intranet este format din prefixul intra corespunzator termenului de interior si a termenului net ce este folosit in general pentru termenul de retea.

Diferenta dintre Intranet si Internet este aceea ca reteaua Intranet este o retea privata si interna a unei companii, in timp ce Internetul este o retea globala de calculatoare interconectate, accesibila tuturor persoanelor.

Extranetul este o extensie a unei retele Intranet ce permite comunicarea intre anumite institutii si a oamenilor din aceasta retea Extranet, in cele mai multe cazuri oferind un acces limitat la reteaua Intranet a acestor organizatii.

Cuvantul Extranet este format din prefixul extra corespunzator termenului exterior si a terminalului net ce este folosit in general pentru termenul de retea.


Extranetul este o extensie a unei retele Intranet ce permite comunicarea intre anumite institutii si a oamenilor din aceasta retea Extranet, in cele mai multe cazuri oferind un acces limitat la reteaua Intranet a acestor organizatii.

Internetul


Internetul este:

Ø     o retea globala de computere care leaga guverne, universitati, companii si multe alte retele si utilizatori; Internetul nu este proprietatea nici unei firme si nu este coordonat de nici o firma;

Ø     un sistem de dezvoltare foarte rapida care cuprinde computere interconectate si care faciliteaza serviciile de transfer de date cum ar fi posta electronica, Word Wide Web, transferul de fisiere;


Cele mai importante servicii oferite de Internet sunt:

Ø     Word Wide Web (WWW) – serviciu multimedia, este un sistem de server-e Internet care permite lucru cu documente formatate special intr-un limbaj numit HTML (Hyper Text Markup Language) ce permite grafica si legaturi hiperlink.

Ø     E-mail (posta electronica) – trimiterea si primirea de mesaje in format electronic pe Internet;

Ø     Chat – conversatie in timp real pe Internet intre doua sau mai multe persoane, prin introducerea textelor pe calculator;

Ø     FTP (File Transfer Protocol)- serviciu care da posibilitatea utilizatorilor de a transfera de la un calculator aflat in Internet, care se numeste remote host, pe calculatorul local. FTP este cea mai folosita metoda pentru transferul fisierelor, indiferent de tipul si dimensiunea acestora, de la un computer la altul, prin intermediul Internetului.


Motorul de cautare


Este un program care permite utilizatorilor sa gaseasca diverse informatii pe Internet pe baza unor cuvinte cheie.

Cele mai cunoscute sunt: Google, AltaVista, Yahoo.

Utilizarea telefonului pentru conectarea la Internet


Pentru a se executa o conectare la Internet (folosind linia telefonica) este nevoie de:

Modem – este un dispozitiv electronic ce permite calculatoarelor sa trimita informatii pe distante mari cu ajutorul legaturilor telefonice standard. Informatiile prelucrate de calculator sunt stocate digital, in timp ce informatiile transmise prin liniile telefonice sunt transmise sub forma de unde analogice. Modemul face conversia datelor dintr-o forma in alta;

Linia telefonica – prin intermediul careia se va realiza conectarea;

Providerul de Internet (ISP – Internet Service Provider) este cel care detine un contract de oferire a serviciilor de Internet si care ofera posibilitatea accesarii Internetului cu plata serviciilor doar pana la sediul acestuia.


Pentru conexiunea la Internet prin cablu telefonic se pot folosi mai multe tipuri de conexiuni (tehnologii de comunicatie


Ø     Integrated Services Digital Network (ISDN) – este un standard mondial pentru transmiterea digitala de semnal telefonic si servicii de date catre utilizatori particulari, scoli si birouri. Transmite date in semnal digital fara a fi necesar modemul;

Ø     Public Switched Telephone Network (PSTN) – este reteaua telefonica, constituita pentru a transmite sunete, in format analogic. Pentru a realiza conexiunea calculatorului la reteaua PSTN este nevoie de un modem.

Ø     Asymetric Digital Subscriber Line (ADSL) – inseamna linie asimetrica de legatura. Asimetric se refera la faptul ca viteza de primire a datelor este diferita de viteza de trimitere a datelor, fiind rentabil pentru cei care vor mai mult sa consulte decat sa trimita informatii pe internet. ADSL suporta o viteza de pana la 1,5 Mbps la primire si o viteza de pana la 384 Kbps la trimitere.

Definirea termenilor semnal analogic, semnal digital, rata de transfer


Semnalul analogic - utilizat la sistemele de comunicare, este un semnal electric ce variaza in stransa corelatie cu un semnal produs pe un traducator. Frecventa sau amplitudinea semnalului poate varia, de exemplu, in functie de schimbarile unor fenomene sau caracteristici cum ar fi: sunet, lumina, caldura, presiune etc. (ex: Vocea se transmite in semnal analogic).

Semnalul digital - este un semnal ce variaza doar la intervale regulate de timp si contine una sau mai multe amplitudini pentru fiecare interval.

Rata de transfer – se refera la cantitatea de informatie ce se transfera intr-o secunda si se masoara in bps (biti/secunda).

Retelele de transmitere a datelor mai poarta denumirea de Autostrazi informationale.

Utilizarea tehnologiei informatiei in viata de zi cu zi

Calculatoarele la serviciu


In general calculatoarele sunt mai eficiente decat oamenii, in domeniile ce necesita un volum mare de calcule, datorita rapiditatii cu care efectueaza aceste calcule si a preciziei cu care le realizeaza.

Utilizarea calculatoarelor in diferite domenii de activitate


Domeniul administrativ (inclusiv cel guvernamental) – sunt folosite in numeroasele actiuni decizionale, precum si pentru colectarea taxelor, fara a mai fi nevoie sa se astepte in fata unui ghiseu pentru a plati aceste taxe. Intr-un sens mai larg, exista dezbateri daca, datorita calculatorului, vom ajunge de la democratia reprezentativa la democratia participativa. A aparut conceptul de vot electronic prin care oamenii pot vota cu ajutorul calculatoarelor, fara a mai fi nevoie sa se deplaseze la centrele de votare;

Mediul de afaceri - reprezinta un domeniu in care calculatoarele capata o tot mai larga aplicabilitate datorita rapiditatii cu care trebuie luate deciziile, a cantitatii mari de informatii ce pot influenta aceste decizii, precum si a volumului de date ce se vehiculeaza.

Exemple de aplicatii care sunt folosite in mediul de afaceri:

Ø     CAD – Proiectarea asistata de calculator;

Ø     EIS – Sistem Executiv Informational;

Ø     Procesare de text – Word;

Ø     Calcul tabelar – Excel;

Ø     MIS – Sistem Informational de Management;

Ø     Servicii bancare online;

Ø     Aplicatii de E-mail (Yahoo);

Ø     Aplicatii de navigare pe web (Internet Explorer).

Aviatie si transporturi – pentru dirijarea traficului, emiterea de bilete etc;

Domeniul bancar – calculatoarele au o foarte mare utilizare, fiind folosite pentru calculul dobanzilor, inregistrarea depozitelor, inregistrarea depozitelor sau a creditelor acordate, crearea si gestionarea bazei de date a clientilor, serviciul e-Banking (putem face plati, inclusiv facturi de telefon, lumina etc, transferuri, depozite bancare, schimburi valutare sau putem afla situatia conturilor bancare sau contului de card, fara a ne deplasa la banca, pe internet sau prin telefonul mobil. Cu alte cuvinte, ne putem consulta conturile bancare si putem face chiar noi operatii bancare, direct de la calculator, fara ajutorul unui consilier bancar).

Domeniul medical – pe langa intocmirea unei baze de date a pacientilor, calculatoarele au intrebuintari complexe fiind utilizate cu mare precizie in urmarirea anesteziilor si in laboratoarele de analize. Calculatoarele sunt folosite pentru a coordona folosirea ambulantelor astfel incat acestea sa poata raspunde cat mai prompt diferitelor cerinte;

Domeniul educational – cu ajutorul calculatorului se poate invata de acasa fara a mai fi nevoie de deplasarea catre o institutie de invatamant si fara a depinde de un anumit program.

Educatia cu ajutorul calculatorului se numeste CBT (Computer Based Training).

Exemple de aplicatii folosite in acest domeniu:

Ø     Programe de calcul tabelar si editare de text;

Ø     Programe de prezentare sau desen;

Ø     Aplicatii de pregatire pe computer;

Ø     Baze de date;

Ø     Aplicatii de navigare pe web.

CBT are avantaje si dezavantaje:

v    Avantaje:

Ø     Se invata in ritmul propriu, autoimpus;

Ø     CBT poate fi facuta pe Internet acasa sau la serviciu;

Ø     Materialul CBT poate fi accesat in orice moment;

Ø     Nu este necesara participarea la nici un curs.


v    Dezavantaje:

Ø     Nu se interactioneaza cu alti studenti;

Ø     Se comunica mai greu cu profesorul;

Ø     Motivarea se face mai greu;


Teleworking (munca acasa) – permite lucru de acasa fara a mai fi nevoie de deplasarea la sediul organizatiei pentru care se lucreaza.

v    Avantaje:

Ø     Reduce spatiul de lucru pentru organizatii;

Ø     Persoanele ce lucreaza acasa se concentreaza mai mult pe sarcina primita, deoarece se stie faptul ca, in cadrul firmei apar mereu noi sarcini, astfel incat unele dintre ele pot fi ignorate sau amanate;

Ø     Existenta unui program flexibil


v    Dezavantaje:

Ø     Se reduc relatiile interumane si este mai greu de lucrat in echipa deoarece persoanele din echipa nu se cunosc foarte bine intre ele;

Ø     Nu se creeaza o cultura de firma, ceea ce este un lucru deosebit de important;

Posta electronica (E-mail)


Posta electronica a devenit o modalitate foarte folosita de comunicare si trimitere a mesajelor. Acestea pot fi trimise in format electronic de la un computer la altul, folosind o retea de conectare a computerelor sau prin sisteme de linie telefonica.

Posta electronica este utilizata foarte mult datorita:

Ø     Costului redus – este mult mai ieftina trimiterea unui mesaj cu ajutorul postei electronice, decat modalitatea clasica de corespondenta;

Ø     Vitezei – transmiterea si primirea mesajelor se realizeaza aproape instantaneu, variaza in functie de viteza de conectare si de dimensiunea mesajului;

Ø     Accesibilitatii – se pot trimite si primi mesaje, oriunde si de oriunde, daca exista un calculator cu o conexiune la internet.

v    Avantaje:Ø     Transmiterea rapida catre orice loc din lume;

Ø     Un mijloc ieftin si eficient de comunicare;

Ø     Permite folosirea de liste de distribuire a mesajelor;

Ø     Foloseste instrumentul de gestiune a mesajelor.


v    Dezavantaje:

Ø     Un fisier atasat poate contine un virus de computer;

Ø     Poate avea loc o supraincarcare a cutiei postale;

Ø     Se pot produce erori si neglijente in folosirea Email-ului;

Ø     Probabilitatea mare de primire a mesajelor nefolositoare (SPAM);

Comertul electronic (E-commerce)


Comertul electronic ofera posibilitatea realizarii de tranzactii comerciale, cumpararii si vanzarii de bunuri si servicii, folosind Internetul.

Pentru comandarea unor produse pe Internet se acceseaza site-ul beneficiarului si se completeaza formularul de comanda. Produsele comandate pot fi platite ramburs sau online cu cartea de credit.

Sistemele de plata acceptate si folosite depind de legislatia fiecarei tari. Pentru mai multe informatii privind legislatia referitoare la comertul electronic consultati legea comertului electronic nr. 365 din 07 iunie 2002.


v    Avantaje:

Ø     Se pot comanda produsele dorite la orice ora din zi sau din noapte;

Ø     Se pot cauta produse din toate domeniile fara a mai fi nevoie sa se faca deplasarea dintr-un magazin in altul;

Ø     Puteti primi produsele acasa;


v    Dezavantaje:

Ø     Desocializarea oamenilor;

Ø     Sisteme de plata nesigure;

Ø     Cumpararea produselor din magazine virtuale (cu consecinte asupra determinarii calitatilor reale ale produselor).

Ergonomie, sanatate, siguranta, securitate

Ergonomie


Studiile ergonomice au aratat ca pozitia de lucru este foarte importanta. O pozitie improprie poate provoca nu numai disconfort, ci si aparitia unor afectiuni profesionale.

De aceea, trebuie sa se tina cont de urmatoarele indicatii:

Ø     Pozitionarea adecvata a monitorului, mouse-ului si tastaturii;

Ø     Utilizarea unor scaune reglabile;

Ø     Tastatura ergonomica cu un design ce permite o pozitionare corecta a mainilor;

Ø     Asigurati-va o luminozitate suficienta si o aerisire buna a incaperii;

Ø     Pauze de 10 minute dupa fiecare 50 de minute in fata calculatorului;

Ø     Eliminati sursele de zgomot.

Ø     Pastrarea unei distante optime fata de monitor (recomandat 60 de cm), pentru a evita afectarea ochilor;

Ø     Utilizarea unor ecrane de protectie;

Probleme de sanatate


Folosirea calculatorului necesita realizarea unor miscari stereotipe (miscari dese ale gatului, coatelor etc.) ce pot duce la anumite afectiuni ale gatului, umerilor, coloanei vertebrale etc. Aceste afectiuni se datoreaza miscarilor repetate, concept ce se numeste RSI (Repetitive Strain Injury – Accidentare cauzata de miscari repetate).

Probleme de sanatate care pot aparea cauzate de lucrul cu calculatorul:

Ø     Raniri ale ochilor si slabirea vederii;

Ø     Oboseala;

Ø     Probleme cu spatele;

Ø     Dureri de umeri;

Ø     Dureri de cap etc.


Cateva norme de protectie care ajuta la crearea unui mediu de lucru sanatos pentru utilizatorii de computere:

Ø     Folosirea unei tastaturi detasabile pentru a evita durerile in maini si brate;

Ø     Scaunul utilizat sa fie reglabil, confortabil, cu un spatar comod;

Ø     Folosirea unui suport pentru cabluri;

Ø     Cablurile de alimentare sa fie bine legate si protejate;

Ø     Genunchi trebuie sa fie la o inaltime de max. 70 cm de sol;

Ø     Asezarea monitorului la distanta potrivita, pentru a impiedica afectiunile ochilor;

Ø     Asigurarea existentei unei surse de lumina pentru a evita oboseala ochilor;

Ø     Dotarea ferestrelor cu jaluzele ajustabile pentru a evita stralucirea sau reflexia luminii;

Ø     Intreruperi frecvente ale lucrului la computer.


Impotriva cresterii bruste de tensiune sau a intreruperii curentului electric exista cateva moduri care pot preveni stricaciunile provocate hard-diskului si fisierelor:

Ø     Folosirea unei UPS (uninterruptible power supply – sursa continua de

Ø     curent);

Ø     Folosirea unui dispozitiv ce poate avertiza asupra cresterilor de tensiune;

Ø     Realizarea unui backup complet in mod regulat;

Ø     Salvarea fisierelor in mod regulat.

Pentru a avea o mai mare siguranta a datelor se poate efectua o copie de siguranta (back-up) a datelor importante.


Mediul de lucru

Protejarea mediului prin utilizarea monitoarelor ce consuma putina energie si prin activitati de reciclare.

Calculatoarele afecteaza foarte mult mediul inconjurator deoarece utilizeaza foarte multa energie si emit radiatii. Este bine sa se incerce pe cat posibil reciclarea hartiei utilizata la imprimarea diferitelor documente si a cartuselor folosite la imprimarea hartiei, prin reincarcarea acestora.

Un avantaj major al existentei documentelor electronice il constituie scaderea necesitatii utilizarii documentelor imprimate. Necesitatea pastrarii documentelor pe suport de hartie a scazut foarte mult deoarece documentele in format electronic prezinta o mobilitate mai mare, ele putand fi transportate foarte usor si putandu-se realiza copii ale acestora.

Securitate

Securitatea informatiei – Avantajele securizarii datelor


Securitatea datelor devine un element cheie atunci cand se lucreaza cu date importante. Pentru ca acestea sa nu devina publice, se recomanda existenta unor proceduri de raportare.


Politici de securitate:

Ø     Restrictionarea accesului fizic la calculator;

Ø     Adoptarea unei politici de parolare corespunzatoare;

Ø     Stabilirea drepturile pe care le are fiecare utilizator;

Ø     Criptarea fisierelor la care se lucreaza;

Ø     Folosirea programelor de securitate tip firewall (sistem de securitate format dintr-o combinatie hardware si software care protejeaza o retea impotriva accesului neautorizat).


Criptarea – sau codificarea datelor este procesul prin care informatia devine greau de citit sau descifrat. Scopul criptarii este acela de a nu permite persoanelor neautorizate accesul la anumite date in timpul transmiterii lor sau atunci cand sunt pastrate pe diverse suporturi magnetice. Pentru decodificarea datelor este necesara o cheie de decodificare.

Diferite implicatii rezultate in urma pierderii laptop-ului, a dispozitivelor PDA sau a telefonului mobil


O alta situatie in care se pot pierde date importante este furtul sau pierderea laptop-ului, Palm-ului sau telefonului mobil.

Astfel se pot pierde numere importante de telefon, agenda sau adresele unor persoane sau chiar fisiere foarte importante. Se recomanda sa se faca copii ale acestor informatii si pe alte suporturi de memorare. Copiile trebuie pastrate in conditii adecvate, astfel incat suporturile informatiilor sa nu fie degradate din punct de vedere fizic sau logic.

Virusi


Virusii informatici – un tip de program pentru calculator care este creat cu scopul declarat de a distruge datele sau echipamentele calculatorului. Virusii sunt programe de foarte mica dimensiune, de regula invizibili cu mijloace uzuale ale sistemului, care se gasesc pe calculator fie ca un fisier executabil, fie atasati unor programe, caz in care se numesc „paraziti”. Ei sunt capabili sa se „infiltreze” in zone ce raman „ascunse” utilizatorului obisnuit, sa produca modificari distructive asupra datelor ce se afla pe discuri, asupra altor componente ale calculatorului, si sa se „reproduca”.

In prezent exista un numar foarte mare de virusi. Printre cei mai importanti amintim:

vierme (worm) - nu solicita un program ,,gazda” fiind greu de descoperit. El se reproduce prin autocopiere de la un calculator la altul prin intermediul retelei.

cal troian - nu are nevoie de ,,gazda” si nu prolifereaza. Un ,,cal troian” se va ascunde intr-un program cunoscut permitand accesul si controlul deplin la calculatorul infectat. La instalare, nu creeaza suspiciuni utilizatorului si nici nu atrage atentia. Acest tip de virus ataca si distruge datele de pe hard-disk.

pacaleli (hoax) - sunt mesaje trimise prin e-mail care contin avertizari false despre un virus existent si care cer sa fie avertizate toate persoanele cunoscute. Uneori, aceste avertizari contin fisiere atasate menite, chipurile, sa stopeze sau sa elimine virusul. Retrimiterea mesajului la alte destinatii face ca virusul sa se multiplice.

macro – se va folosi de facilitatea de a crea macrocomenzi oferita de unele programe cum ar fi Microsoft Office si Lotus Ami Pro. Virusi de macro infecteaza fisierele de tip document si se raspandesc cu ajutorul documentelor transmise intre utilizatori.


Modalitati de transmitere a virusilor


Primele computere puteau transfera programe si implicit virusi doar prin intermediul dischetelor; de aceea amploarea fenomenului era restransa din punct de vedere geografic. Odata cu aparitia retelelor locale (LAN), apoi a retelelor regionale (WAN) si astazi a retelei globale (Internet), raspandirea virusilor se face foarte usor.

Virusii pot patrunde in calculator prin intermediul programelor, imaginilor descarcate de pe Internet (operatie denumita download), pot fi primiti pe mail, sau pot fi adusi cu o discheta sau un CD.


Necesitatea scanarii calculatorului impotriva virusilor


Pentru a evita anumiti virusi sau pentru a scapa de acestia va trebui:

Þ    sa fie instalat un program antivirus;

Þ    sa se scaneze toate fisierele cu regularitate;

Þ    sa se actualizeze regulat programul anti-virus (la aproximativ 1 luna);

Þ    sa se scaneze periodic fisierele din calculator si de pe diverse suporturi de stocare (dischete, CD, DVD-uri ) inainte de a fi folosite;

Þ    sa nu se foloseasca dischete provenite din surse nesigure;

Þ    sa se foloseasca functia ,,macro disable” (dezactivare macrocomenzi) disponibila in cele mai moderne aplicatii.

Legislatie

Copyright. Termenul de copyright pentru software, dar si pentru fisiere de tip text, audio, video.


Copyright – este modalitatea legala de protejare a lucrarilor literare, stiintifice, artistice sau de orice alt fel, publicate sau nepublicate, cu conditia ca aceste lucrari sa aiba o forma tangibila (sa se poata vedea, auzi sau atinge).

Copyright-ul folosit la distribuirea materialelor de pe CD, discheta.

Termenii licenta, shareware, freeware.


Licentele - sunt programe achizitionate de la persoanele care le produc si pentru care se plateste un drept de folosire. Acest drept este valabil doar pentru un singur calculator, dar daca se doreste instalarea programului pe mai multe calculatoare, va trebui achizitionata o licenta speciala ce va permite instalarea programului pe mai multe calculatoare.

Licenta acorda dreptul de folosire a programului respectiv si nu drept de comercializare sau distributie.


Shareware - reprezinta acel tip de licenta a unui program pentru calculator caracterizat prin urmatoarele:

detinatorul dreptului de autor acorda utilizatorului dreptul de folosire gratuita a programului pentru calculator, pentru o anumita perioada de timp in scop de probe si/sau evaluare;

la expirarea perioadei, utilizatorul trebuie sa opteze intre a cumpara licenta (drepturile) de folosinta nelimitate a programului sau returnarea si/sau „stergerea” copiei acesteia.


Freeware – programe protejate de dreptul de autor (copyright) care pot fi totusi difuzate gratis de catre autor, care isi pastreaza drepturile de autor. Asadar, programele pot fi folosite, dar nu pot fi vandute fara acordul autorului.

Legea pentru protectia datelor


Extrase din Legea 8/1996, privind drepturile de autor si drepturile conexe1


CAP. 5 – Durata protectiei dreptului de autor

Art. 30

Drepturile patrimoniale asupra programelor pentru calculator dureaza tot timpul vietii autorului, iar dupa moartea acestuia se transmit prin mostenire, potrivit legislatiei civile, pe o perioada de 70 de ani.

CAP. 9 Programele pentru calculator

ART. 72

(1) Prin prezenta lege, protectia programelor pentru calculator include orice expresie a unui program, programele de aplicatie si sisteme de operare, exprimate in orice fel de limbaj, fie in cod-sursa sau cod-obiect, materialul de conceptie pregatitor, precum si manualele.

(2) Ideile, procedeele, metodele de functionare, conceptele matematice si principiile care stau la baza oricarui element dintr-un program pentru calculator, inclusiv acelea care stau la baza interferentelor sale, nu sunt protejate.

ART. 73

Autorul unui program pentru calculator beneficiaza in mod corespunzator de drepturile prevazute in prezenta lege, in partea I a prezentului titlu, indeosebi de drepturile exclusiv de a realiza si de a autoriza:

a) reproducerea permanenta sau temporara a unui program, integral sau partial, prin orice mijloc si sub orice forma, inclusiv in cazul in care reproducerea este determinata de incarcarea, stocarea, rularea sau executarea, afisarea, transmiterea sau stocarea programului pe calculator;

b) traducerea, adaptarea, aranjarea si orice alte transformari aduse unui program pentru calculator, precum si reproducerea rezultatului acestor operatiuni, fara a prejudicia drepturile persoanei care transforma programul pentru calculator;

c) distribuirea si inchirierea originalului sau a copiilor unui program pentru calculator sub orice forma.

ART. 74

In lipsa unei clauze contrare, drepturile patrimoniale de autor asupra programelor pentru calculator, create de unul sau de mai multi angajati in exercitarea atributiilor de serviciu ori dupa instructiunile celui care angajeaza, apartin acestuia din urma.

ART. 75

1) In lipsa unei clauze contrare, printr-un contract de utilizare a unui program pentru calculator se prezuma ca:

a) utilizatorului i se acorda dreptul neexclusiv de utilizare a programului pentru calculator;

b) utilizatorul nu poate transmite unei alte persoane dreptul de utilizare a programului pentru calculator.

2) Cesiunea dreptului de utilizare a unui program pentru calculator nu implica transferul dreptului de autor asupra acestuia.

ART. 76

In lipsa unei conventii contrare, nu sunt supuse autorizarii titularului dreptului de autor actele prevazute la art.73 lit. a si b, daca acestea sunt necesare pentru a permite dobanditorului legitim sa utilizeze programul pentru calculator intr-un mod corespunzator destinatiei sale, inclusiv pentru corectarea erorilor.

ART. 77

a) Utilizatorul autorizat al unui program pentru calculator poate face, fara autorizarea titularului dreptului de autor, o copie de arhiva sau de siguranta, in masura in care aceasta este necesara pentru asigurarea utilizarii programului.

b) Utilizatorul autorizat al copiei unui program pentru calculator poate, fara autorizarea titularului dreptului de autor, sa analizeze, sa studieze sau sa testeze functionarea acestui program, in scopul de a determina ideile si principiile care stau la baza oricarui element al acestuia, cu ocazia efectuarii oricaror operatiuni de incarcare in memorie, afisare, rulare sau executare, transmitere sau stocare a programului, operatiuni pe care este in drept sa le efectueze.

c) Dispozitiile art. 10 lit. e) din prezenta lege nu se aplica programelor pentru calculator.

ART. 78

Autorizarea titularului dreptului de autor nu este obligatorie atunci cand reproducerea codului sau traducerea formei acestui cod este indispensabila pentru obtinerea informatiilor necesare interoperabilitatii unui program pentru calculator cu alte programe pentru calculator, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) actele de reproducere si de traducere sunt indeplinite de o persoana care detine dreptul de utilizare a unei copii a programului sau de o persoana care indeplineste aceste actiuni in numele celei dintai, fiind abilitata in acest scop;

b) informatiile necesare interoperabilitatii nu sunt usor si rapid accesibile persoanelor prevazute la lit. a) a prezentului articol;

c) actele prevazute la lit. a) a prezentului articol sunt limitate la partile de program necesare interoperabilitatii.

ART. 79

Informatiile obtinute prin aplicarea art.78:

a) nu pot fi utilizate in alte scopuri decat realizarea interoperabilitatii programului pentru calculator, creat independent;

b) nu pot fi comunicate altor persoane, in afara cazului in care comunicarea se dovedeste necesara interoperabilitatii programului pentru calculator, creat independent;

c) nu pot fi utilizate pentru definitivarea, producerea ori comercializarea unui program pentru calculator, a carui expresie este fundamental similara, sau pentru orice alt act ce aduce atingere drepturilor de autorului.

ART. 80

Dispozitiile art.78 si 79 nu se aplica, daca se cauzeaza un prejudiciu titularului dreptului de autor sau utilizarii normale a programului pentru calculator.

ART. 81

Dispozitiile cap. VI din prezentul titlu nu se aplica programelor pentru calculator.
Legea nr.8/1996 a fost modificata prin legea nr.285/23.06.2004 si OU nr.123/01.09.2005

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }