QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate informatica

Arhivare si dezarhivare
Exemplu:
Textul real are forma: Doru Ionescu este inalt,Ion Popescu este mai mic.
#Ion &escu $este
1# 2& 3$
Textul comprimat:
Doru #& $ inalt, # Pop& $ mai mic.
Tehnica este deosebit de eficienta pentru fisiere ce contin texte sau pentru bazele de date,la care se poate obtine o reduce a spatiului ocupat de pana la 70%,in timp ce fisierele executabile nu se pot comprima mai mult de 40%-50%.
Dintre programele de arhivare/dezarhivare(cu eventulalele recomandari de utilizare in functie de testarile utilizate) se mentioneaza:
ARJ are cea mai buna compresie, dar si timpul de comprimare este mai mare; varianta ARJ 2.30 are rezultate mai bune in cazul fisierelor de text scurte, iar ARJ 2.10 permite si arhivarea pe mai multe dischete;


PKZIP/PKUNZIP ofera cel mai scurt timp de comprimare/decomprimare ,iar varinata 2.01 are rezulate deosebite in cazul documentatiilor mari, permitand,asemanator ARJ 2.10 ,salvarea/restaurarea de arhive extinse pe mai multe dischete;
LHA ofera o compresie mai buna decat PKZIP, cu o viteza de comprimare/decomprimare mai mare decat ARJ 2.30;
RAR poate despacheta si fisiere comprimate cu ARJ sau PKZIP(cu conditia ca utilitarul sa se gaseasca intr-o cale definita prin PATH).

Fisierele comprimate(arhivele) pot fi transformate si in programe executabile,situatie in care nu este necesara utilizarea programului de comprimare; in realitate acesta este inclus in fisierul executabil si se activeaza odata cu lansarea in executie,reducand insa rata de comprimare,tocmai datorita acestei secvente incluse,care ocupa aproximativ 15kb.
Utilizarea acestor programe nu trebuie cunoscuta in prealabil;simpla specificare a numelui echivaleaza cu punerea la dispozitie a sintaxei fiecarei comenzi si a tuturor optiunilor,unele oferind chiar un mediu pentru selectarea optiunilor(ARC + PLUS,PKZIP MENU, ARJ MENU).
In plus,exista utilitarul SHEZ, care pune la dispozitie un meniu universal pentru majoritatea utilitarelor de compresie.

ARHIVARE DE DISCURI

Programelor de comprimare a discurilor, spre deosebire de programele de compresie a fisierelor,prezinta urmatoarele particularitati:
Viteza superioara de comprimare;
Sunt transparente utilizatorului;
Elimina spatiul neutilizat ca urmare a neocuparii unui numar intreg de unitati de stopare a spatiului pe disc.
Aceste utilitare conduc la reproducerea spatului ocupat pe hard disk cu 50%-60%.
De remarcat ca se poate aplica si discurilor virtuale,create in memoria interna(discuri RAM),ceea ce conduce la scaderea gradului de ocupare al memoriei si eliberea acesteia pentru executia unor aplicatii.
Transparenta la nivelul utilizaturului consta in capacitatea componentelor discului de a fi accesate direct,fara a specifica in prealabil decomprimarea acestora;in realitate, aceasta operatie este executata automat de catre utilitar,fara a fi comandata explicit de catre utilizator;din cauza decomprimarii invizibile utilizatorului,acesta sesizeaza,totusi,ca timpul de accesare a fisierelor este mai mare;exceptii: utilitarele STACKER si EXPANZ!, ce permit accesul in timp real.DriveSpace
Acest utilitar este inclus in pachetul MS-DOS.
Comanda dvrspace lanseaza in executie programul de compresie a datelor pe suporturi magnetice DriveSpace(numai in versiunea 6.22 a MS-DOS).
Programul DriveSpace este similar programului DoubleSpace existent in versiunile anterioare ale sistemului de operare,insa utilizeaza un alt format de compresie a datelor;este dotat cu o interfata prietenoasa(meniuri si informatii ajutatoare,disponibile in cursul executiei).Cea mai simpla linie de comanda pentru lansarea programului DriveSpace este:
Dvrspace
Prin lansarea comenzii drvspace cu diferite optiuni pot fi realizate aceleasi operatiuni ca si prin intermediul comenzilor din meniul DriveSpace,in cazul utilizarii comenzii cu precizarea optiunilor,executarea programului se realizeaza fara deschiderea interfetei.
Utilizarea DriveSpace este recomandata in cazul in care spatiul existent pe un disc fix este insuficient el permitand compresia datelor cu o rata de aproximativ 50%(dependenta de tipul si numarul fisierelor existente pe disc).Daca spatiul pe disc este suficient,se recomanda evitarea folosirii lui,intrucat sectiunea sa rezidenta ocupa permanent o zona de 33kb memorie RAM,acest lucru putand duce la pierderi de performanta ale sistemului.
Compresia datelor este realizata in primul rand printr-o indexare si o referire globala a datelor din fisierul initial.Prin aceasta metoda,sectiunile care se repeta ale unui fisier sunt scrise o singura data si numite printr-un indice de indexare,care le va inlocui in mod fizic la pozitia corespunzatoare in fisierul comprimat.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }