QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Situata sub bataia vanturilor alizee

Pe timpul verii, inaltimile muntoase constitue importante de atractie situata in nordul tarii , la 400 metri altitudine, este renumit prin racoarea placuta a verilor sale. Temperatura maxima inregistrata este de 37,8 ° C iar cea minima de 15,2 s C; media anuala la Port-au-Prince oscileaza in jurul a 26,6 s C (80 s F).
Anotimpurile destul de bine marcate, primavara si toamna, doua perioade ploioase ale anului alterneaza cu doua sezoane lipsite in general de precipitatii. Desii pe ansamblu cantitatea de apa este suficienta, topografia accidentata a tarii favorizeaza o distributie capriceoasa a acestora. Intrucat vanturile adunatoare de ploi bat cu regularitate dinspre nord-est sau est, cantitatea de precipitatii scade, ca urmare a orientarii latidudinale a lanturilor muntoase care opun rezistenta maselor de aer incarcate cu apa. Versantii nordici ai culmilor muntase primesc o cantitate neobijnuita de precipitatii ( intre 1 300 si 2 000mm), in timp ce in regiunea fluviului Artibonite, in insulele Gonave, in extremitatea occidentala si sudica a peninsulei Tiburon precipitatiile sunt mult mai reduse, uneori sub 700 si chiar 500 mm.Raurile sunt, in general scurte si cu debit foarte neregulat; cel mai mare dintre ele are o lungime de 320 km, in mare parte navigabil (180 km); impreuna cu afluientii sai scalda peste 10 000 kmē din teritoriul insulei . Secarea cursurilor de apa in sezonul secetos este un fenomen fregvent, dupa cum revarsarea lor in anotimpurile ploiase constitue o amenintare permanenta pentru locuitirii vailor si un obstacol pentru transport . Chiarsi Aartibonite are un debit redus in timpul anotimpului uscat , desii in sezonul umed se transforma intr-un torent larg si amenintator care a cauzat, adesea, pagube materiale si pierderi de vieti omenesti pe vaste intinderi.
 In campiile inundabile, al caror subsol este construit din argile, s-au format bazine lacustre, de multe ori sarate ca urmare a infiltratiei apelor marine sau a dislocarii sarurilor de pe terenurile inconfuratoare. Unul dintre aceste lacuri este Saumatre, situat in prelungirea lacului Enriquillo din Republica Dominicana .
Dupa unele cercetari geologice, aceste doua bazine de apa par sa fie resturile unui brat marin preistoric, care unea Golful Gonave cu Golful Neiba de pe coasta meridionala a Repblicii Dominicane. Astazi, acel lac sarac este complet izolat , primind doar apele unor mici rauri ce coboara de pe muntii vecini.


Vegetatia naturala a zonei joase care benificeaza de o cantitate mare de ploi este tipic tropical : Pe masura insa ce cresc altitudinile, caracterul vegetatiei se schimba, astfel incat la peste 500 m are asemanari pronuntate cu vegetatia de zona temperata. In regiunile semiaride sau cele care sezonier sufera de seceteta se dezvolta o vegetatie xerofita de cactusi, agave si alte plante specifice. Pe pantele mai inalte ale muntilor, pinul caraib este in lupta pentru cu diversii arbori cu frunze persitente sau cu pinii de zona temperata . Intinsele paduri de pini caraibi, care acopereau in trecut insula, au fost in mare parte exploatate , cewa ce a atras dupa sine eroziunea rapida si saracirea solului. Padurile raman una dintre principalele bogatiiale tarii prin varietatea speciilor de arborii si existenta esentelor de lemn pretios (cum ar fi mahonul).

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }