QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Rezervatia Retezat
Mamiferul caracteristic al Retezatului este capra neagra, care prezinta ecotipul recunoscut ca cel mai valoros din lume (Couturier).
Principalele rezervatii naturale din Carpati sunt: Lacul Bilea, cuprins intre Defileul Oltului si poalele Pietrei Craiului; Poienile cu narcise din Dumbrava Vadului, situata intre Olt si Muntii Fagarasului; Muntii Bucegi cu cele trei rezervatii naturale; Piatra Craiului Mare; Muntele Ceahlau, cel mai renumit din intreg lantul Carpatilor Orientali; Cheile Bicazului. Toate aceste rezervatii conserva pe cuprinsul lor plante si animale rare, importante din punct de vedere stiintific si economic, precum si formatii geologice sau pasaje interesante din punct de vedere turistic.In Banat si Transilvania s-au constituit rezervatia ornitologica de la Satchinez, Fanetele Clujului, Suatu si Zau de Cimpie, precum si Cheile Turzii si Scarisoara-Belioara.
In Moldova s-au declarat rezervatii ocrotite de lege la Hanu Conachi, Fanetele de la Bosanci si cele de la Valea lui David. Rezervatiile din Dobrogea sunt Delta Dunarii, cea de la Fantinita-Murfatlar si dunele maritime de la Agigea.
Rezervatii forestiere avem la Letea din Delta Dunarii, Hagieni si Valea Fagilor, ambele din Dobrogea; Snagov, Comana din apropierea Capitalei, apoi cele de la Cazanele Dunarii, Beusnita, Domogled, Penteleu, Piatra Arsa, Ceahlau, Slatioara, Padurea Bejan, Padurea Hirboanca, Padurea Seaca - Optasani si rezervatia de castani de la Tismana.
La acestea se adauga rezervatii paleontologice cuprinzand punctele fosilifere de la Bahna - Virciorova, Suslanesti - Muscel, Cernavoda, Seimenii Mari, Agighiol, Malusteni, Dealul Repedea - Iasi, Dealul cu melci Soceni si Calcarul si Granitul de la Albesti - Muscel.
Mlastini eutrofe ocrotite se afla la Harman din jurul Brasovului, iar cele mineralizate la Sincraieni - Ciuc.
Tinoave ocrotite s-au delimitat la Poiana Stampei, Lucina - Gaina, Luci, Mohos si Laptici din Bucegi.
Lacurile ocrotite din Romania sunt in numar de aproape 3500, ocupand o suprafata totala de peste 2600 kmp, majoritatea lor fiind mici. Dintre lacurile mari se remarca: Baile 1 Mai de la Oradea, Iezerul Surian, Iezerul Ighiel si Lacul Snagov din apropierea Capitalei.
In Romania sunt raspandite o multime de pesteri ocrotite: Pestera Ghetarul de la Scarisoara, Pojarul Politei, Cetatile Ponorului, Magura, Corbeasca, Vintului, Vadul Crisului, Izvorul Tausoarelor, Comarnic, Tecuri, Gura Plaiului, Closani, Cioaca cu Brebenei, Topolnita, Pestera Muierii s. a., toate importante din punct de vedere stiintific si turistic.


Parcurile nationale din Romania


Parcurile nationale (Franta, Romania etc.) cuprind trei categorii de teritorii:

 Parcul propriu-zis,
 Rezervatia integrala,
 Zona periferica sau preparcul. Parcul propriu-zis protejeaza flora, fauna si mediul natural; activitatile umane sunt supuse unui regim special; se practica turismul. Rezervatiile integrale pot fi constituite in interiorul parcului national, ca un areal singular, iar daca apare necesitatea unei protectii speciale, arealul este divizat in mai multe puncte. In aceste zone exista interdictii de circulatie a turistilor.


Zonele preparc se afla in jurul parcului cu scopul de a pune la dispozitia tuturor aceleasi obiective naturale. Aceste areale grupeaza sediile administrative si dotarile turistice. In prezent, in Romania exista un singur parc national in Muntii Retezat (54000 ha). Sunt propuse insa spre construire 11 parcuri nationale:

 Delta Dunarii cu 220000 ha,
 Ceahlau cu 22704 ha,
 Pietrosul Rodnei cu 63696 ha,
 Caliman cu 20120 ha,
 Piatra Craiului cu 20183 ha,
 Cozia cu 21400 ha,
 Domogleg-Valea Cernei cu 63580 ha,
 Cheile Nerei-Beusnita cu 45561 ha,
 Semenic-Cheile Carasului cu 37035 ha,
 Cheile Bicazului-Lacul Rosu cu 17335 ha,
 Muntii Apuseni cu 53880 ha.

Amplasarea rezervatiei-peisajul Muntilor Retezat


Prin peisajul lor variat, unde relieful semet si stancos si lacurile glaciare prezinta o atractie deosebita, Muntii Retezat au constituit de timpuriu una dintre principalele regiuni turistice din Carpatii Romanesti. Cele patru cabane existente (Pietrele, Baleia, Buta si Gura Zlatei) a caror capacitate se ridica la peste 500 de locur, potecile marcate, care totalizeaza peste 200 de km,asigura dezvoltarea turistica satisfacatoare a masivului.

Pentru conversarea patrimoniului floral si faunistic, ca si a peisajului specific de munte inalt, a fost constituit in 1935 Parcul National Retezat, azi cu o suprafata de 20100 ha si cu perspectiva de extindere, cuprinzand o mare parte a culmii principale nordice si intinzandu-se la sud pana la varfurile Stanuletii, Custurii si Gruniu.


loading...Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }