QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Poluarea apelor
Poluarea apelor


Poluarea apelor poate fi naturala sau artificiala. Poluarea naturala se datoreaza surselor naturale si se produce in urma interactiunii apei cu atmosfera, cand are loc o dizolvare a gazelor existente in aceasta, cu litosfera, cand se produce dizolvarea rocilor solubile si cu organismele vii din apa. Poluarea artificiala este cauzata de sursele de ape uzate de orice fel, de apele meteorice, namoluri, reziduri, navigatie etc.

Se poate vorbi si despre poluare controlata si necontrolata. Poluarea controlata (organizata) se refera la poluarea datorata apelor uzate transportate prin reteaua de canalizare si evacuate in anumite puncte stabilite prin proiecte. Poluarea necontrolata (neorganizata) provine din surse de poluare care ajung in emisari pe cale naturala, de cele mai multe ori prin intermediul apelor de ploaie. Mentinerea puritatii apei in cadrul natural inseamna mentinerea continutului de saruri si gaze, de organisme si microorganisme specifice unei ape naturale nealterate.


Prin termenul de apa reziduala se intelege cantitatea de apa poluata provenita din anumite surse (apa reziduala menajera, apa reziduala industriala, apa provenita de la unitati spitalicesti sau zootehnice, apa meteorica).

Problema apelor, ca rezultat al deversarilor reziduale a dobandit o importanta mai mare incepand cu anul 1970 ca urmare a ingrijorarii fata de poluarea mediului.


Poluarea apei reprezinta degradarea proprietatilor fizice si chimice ale apei datorita influentei anumitor factori externi.


Poluantul este o substanta aflata in oricare stare de agragare a ei, care in mediul in care intervine schimba echilibrul constituentilor mediului respectiv; poluantul astfel se afla intr-o concentratie mai mare decat cea normala.

20% din apele subterane si de suprafata ale Europei sunt poluate.

In partea de vest a Europei 15% dintre oameni au acces la apa de baut infectata si contaminata de bacterii iar in estul Europei 30% dintre oameni au aceeasi problema.Pana in 1993 doar 30% din lacurile continentului erau suficient de curate pentru a se putea inota in siguranta in ele.

Cauzele principale ale poluarii sunt agricultura si industria.

In momentul actual deseurile menajere si industriale nu mai sunt aruncate in apa, ele fiind mai intai tratate, fapt care a dus la un procent de 90% de ape bune pentru inot din Europa.


Tara noastra ocupa locul 21 in Europa in privinta resurselor de apa formate pe teritoriu

(37 miliarde m/an - 1800 m/an.loc.) si locul 11 daca se au in vedere resursele totale de apa, inclusiv cele in afara granitelor tarii (205 miliarde m/an).


Apa reziduala industrial reprezinta orice tip de apa uzata ce se evacueaza din incintele in care au loc activitati industriale si/ sau comerciale, altele decat apele uzate menajere sau apele meteorice.


Dintre formele de poluare ale apei mentionam: poluarea industriala (prepararea carnii, productia de zahar si lactate, fabricarea hartiei, industria carbonifera, metalurgia neferoasa, etc); poluarea cu pesticide ( impotriva insectelor); poluarea cu substante radioactive; apele menajere/ reziduale.


Cele mai poluate surse de apa o reprezinta raurile prin poluarea datorita industriilor, agriculturii si populatiei.

Cele mai poluate mari de pe suprafata Pamantului sunt: Marea Mediterana, Marea Nordului, Marea Manecii si Golful Mexic.


Tipul si cantitatea incarcarilor cu substante poluante depinde de provenienta apelor reziduale astfel ca se poate afirma ca cele mai putin poluate sunt apele reziduale menajere si cele de pe platforme spalate de precipitatii iar cele mai poluate sunt apele reziduale industriale si cele din zootehnie.


Din punct de vedere al tipurilor de surse poluante, produse de om/ artificiale se disting urmatoarele:
- poluare industriala: 20 25%;
- poluare casnica: 50 60 %;
- poluare datorata mijloacelor de transport: 20- 25 %.
Industria este, la momentul actual, principalul poluant la scara mondiala.

Tipuri de industrii existente in tara noastra si locatiile aferente lor:


1. Industria chimica si petrochimica: SC Terapia- Cluj-Napoca; SC Antibiotice- Iasi; SC Oltchim- Ramnicu Valcea; SC Gelcell Romania.


2. Industria de extractii si rafinarie a titeiului: SNP Petrom- Suplacu de Barcau; Petrolsub- Suplacu de Barcau.


3. Industria siderurgica si metalurgica prelucratoare: SC Sidex- Galati; SC Transgold- Baia Mare; UAMT- Oradea.


4. Industria alimentara: SC Interoil- Oradea


5. Industria constructoare de masini: SC Rulmentul- Brasov; SC Romradiatoare- Brasov;

SC Marub- Brasov; SC Electromontaj- Bucuresti.


6. Industria fabricarii de textile si pielarie: SC Manpel- Targu Mures; SC Valceama- Ramnicu Valcea; SC Transilana- Ghimbav.Factorii poluanti existenti in apele reziduale:


1. Bacterii, paraziti si virusi: se gasesc in canalizari, apele reziduale municipale, apele netratate corespunzator.


2. Compusi organici biodegaradabili: se gasesc in solurile si apele municipale/ industriale insuficient tratate datorita descompunerii materiilor animale sau vegetale.

Compusii organici modifica coloratia apei, consumul de oxigen dizolvat, gust si miros apei.


3. Compusi organici nebiodegradabili: se gasesc in apele reziduale din industria: chimica, petrochimica, metalurgica, textila si au un continut de: C6H6, CCl4, C6H5-CH3.4. Compusi anorganici: se gasesc sub forma de acizi, baze, bicarbonati, carbonati, cloruri, fosfati si azotati (mai sunt denumiti si nutrienti), azotiti, sulfuri, sulfati, ioni metalici netoxici (Ca2+, Mg2+, Na2+, K+).


5. Compusi anorganici toxici: se gasesc sub forma de: cianuri, metale grele (exp. Pb2+, Hg+, Fe2+, Fe3+, Cu2+, Sn2+, Zn2+) sau alti compusi ca: arsen, bariu, fluor.


6. Compusi sub forma de reziduu: acestia se gasesc ca si solide aflate in suspensie (dupa evaporarea apei la 103-1050C aceste solide sunt nefiltrabile prin filtre de 1,2 mm) sau coloizi (dupa evaporarea apei la 103-1050C aceste solide sunt filtrabile deoarece au o dimensiune de 0,001-0,1 mm).


7. Poluanti organici persistenti, din care fac parte pesticidele, provin datorita efluentilor industriali, agricoli sau a fermelor si infiltratiilor.


8. Substante petroliere: provin din descarcari accidentale, infiltratii din jurul sondelor de exploatare a titeiului sau a conductelor de transport.


9. Detergenti: formeaza la suprafata apei o spuma stabila care reduce transferul oxigenului din aer in apa. In apele reziduale poluate cu detergenti eficienta statiilor de tratare este mai scazuta.


10. Grasimile si uleiurile: provin din descarcari accidentale, operatiile de curatare a utilajelor industriale si devesarii rezidurilor sub forma de combustibili.


11. Substante radioactive: provin din descarcarile accidentale sau aduse de precipitatii din centralele nucleare, unitati industriale si de cercetare sau spitale.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }