QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Municipiul Suceava
Municipiul Suceava este situat in platforma Suceava-Bosanci , parte
componenta a Podisului Sucevei si care face parte din Podisul Moldovei. Acesta este srtabatut de la NV la SE de raul Suceava care-si are izvoarele din Obcinele Bucovinene.
Orasul Suceava s-a dezvoltat in perioada feudala ca o cetate si ca vechi targ aflat la o rascruce de drumuri comerciale , cele care legau Europa de Nord cu cea de Sud si care legau Europa apuseana de cea de Rasarit. Suceava a fost capitala Moldovei pentru o lunga perioada de ani dar a cunoscut cea mai infloritoare dezvoltare in vremea lui Stefan cel Mare. Orasul Suceava a avut doua importante puncte fortificate: Cetatea Scheia cu o scurta existenta fiind construita de Petru I Musat si daramata apoi in timpul lui Alexandru cel Bun, si Cetatea de Scaun care a fost ridicata de Petru I Musat si apoi reintarita in timpul lui Stefan cel Mare.La 1 iulie 1999 conform anuarului statistic din anul 2000- ultimul publicat pana in prezent- populatia orasului Suceava era de 118 183 de locuitori ceea ce reprezenta 16,52% din populatia totala a judetului Suceava deci detine aproape jumatate din populatia urbana a judetului nostru. La primul recensamant savarsit in tara noastra in anul 1912 populatia orasului Suceava insuma doar 11229 locuitori , ca apoi aceasta sa creasca treptat , ajungand la 17028 locuitori in 1930 apoi a scayut brusc astfel incat la recensamantul din anul 1948 sa fie de doar 10123 locuitori . In anul 1956 populatia orasului s-a ridicat la 20949 locuitori , in anul 1966 la 37697 locuitori , in 1977 la 62715 locuitori iar la ultimul recensamant din anul 1992 aceasta a fost de 114462 locuitori ceea ce reprezenta 16,3% din populatia intregului nostru judet.
Pentru ca are o populatie de peste 100.000 locuitori poate fi considerat un oras mare al Romaniei .
Suceava este un mare oras industrial . Are o termocentrala care alimenteaza orasul cu caldura. Cel mai important punct industrial ramane insa Combinatul de prelucrere a lemnului caruia i se mai spune Combinatul de celuloza si hartie. Are diferite fabrici de utilaje si aparate specializate pe diferite ramuri ale economiei cum ar fi industria alimentatiei: Centru de prelucrare a laptelui, carne conserve si bauturi alcoolice cum ar fi Fabrica de bere.
Suceava este si un mare centru cultural din Moldova deoarece are institute de invatamant de toate gradele , de la gradinite pana la universiate (Universiatea Stefan cel Mare). Suceava mai are multe institutii de cultura precum muzee : Muzeul de istorie al Bucovinei dar se remarca mai ales prin numarul mare al manastirilor si bisericilor.
Manastirea Sfantul Ioan adaposteste moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava ce au fost aduse de catre Alexandru cel Bun de la Cetatea Alba. Biserica Mirauti este foarte veche ( prima sa forma fiind data inainte de anul 1402) , unde este inmormantat Petru I Musat. Alte biserici din oras ar fi : Biserica Sf. Nicolae ,


Biserica Sf. Dumitru, Biserica Trei Ierarhi , Biserica Sf. Ioan Gura de Aur si multe altele. Acum este in constructie catedrala crestin-ortodoxa din Suceava.
Suceava este de asemenea un oras administrativ intrucat este resedinta de judet. (al judetului Suceava care are o suprafata de 8553Km 2).
Orasul Suceava mai adaposteste Teatrul Ciprian Porumbescu , Casa de Cultura unde se tin spectacole dar are si numeroase parcuri si un stadion cu care se poate mandri.
In anul 1869 s-a construit Gara Burdujeni ca apoi sapte ani mai tarziu sa se construiasca Gara Itcani la o mica distanta de prima. Aceasta se datora faptului ca una apartinea de regat iar cea de-a doua apartinea Imperiului Austro-Ungar. Orasul Suceava este tramversat in prezent de magistrala feroviara Bucuresti-Suceava care se continua apoi pana iese de pe teritoriul tarii noastre.
Orasul Suceava dispune de un aeroport , cel de la Salcea si de aceea s-au dezvoltat putin transporturile aeriene.
Suceava dispune de trei surse de apa : cea de la Mitocul Dragomirnei , de la Berchisesti si cea de la Mihoveni. Cea mai mare parte a orasului este alimentat de la Berchisesti unde se alimenteaza direct din Raul Moldova iar care in timpul verii este mai rece si de aceea are o calitate superioara celorlalte.
In momentul de fata Municipiul Suceava este intr-o continua dezvoltare , ce tinde sa devina treptat un mare oras comercial .
Orasul Suceava este vizitat de foarte multi turisti care sunt impresionati de trecutul glorios al cetatii Sucevei.


loading...Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }