QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

INVITATIE LA EFORIE NORD


Autorul,


Asezare
Statiunea este situata pe litoralul Marii Negre intre mare si Lacul Techirghiol, la o distanta de 14 Km sud de Constanta.
Caile de acces
In statiune se ajunge pe calea ferata Bucuresti-Constanta-Mangalia, prin Gara Eforie Nord, in sezonul de vara turistii sosesc cu trenurile directe de la Iasi, Suceava, Satu Mare, Oradea, Resita, Timisoara, s.a.
Pe caile rutiere turistii sosesc pe DN 38 (E87) de la Constanta si Mangalia, precum si pe DN 38 dinspre Negru Voda.
Conditiile Naturale
Relieful
Relieful nu prezinta aspecte deosebite, fiind intr-o faza putin avansata, dezvoltat pe depozite constituite din calcare4, argile si marne sarmatice, slab inclinate, acoperite de o cuvertura loessoida ce variaza ca grosime.Tarmul este inalt de circa 40-60 m latitudine absoluta, in care sunt sculptate mici forme depresionare, cu o ingusta plaja (la 100 m latime) si o lungime de 4 Km.
Localitatea Eforie Nord este situata pe versantul prelungal Lacului Techirghiol,versant care prezinta spre mare o faleza abrupta cu naruituri, in prezent consolidata.
Faleza naturala de loess, se pastreza in marginea de nord a localitatii Eforie Nord, oferind elemente destul de instructive pentru analiza, ca si in vaile scurte si torentiale de aici.
Plaja se intinde pe o suprafata de circa 3 Km, atingand o latime maxima, in partea de sud si de 100 m. Ea este aparata de sapte diguri de larg care feresc de valuri si curenti portiunile mai inguste din dreptul falezei. Aceasta a fost consolidata prin executarea unor lucrari de mare volum, prezentandu-se sub forma de trei trasee succesive imbracate in granit rosu si calcar alb, ce comunica cu plaja prin scari monumentale de piatra.
Hidrografia
Lacul Belona situat in sudul statiunii, in capatul Nordic al perisipuluoi care desparte Lacul Techirghiol de mare a fost amenajat intre anii 1958-1959 in scop de agrement, pe locul a doua ochiuri de apa sarata. Are o suprafata de circa 1 ha si contine apa de mare.
Analiza facuta in anul 1969 arata urmatoarea compozitie : 
Calciu 206,3 mg/l SO4 1341,2 mg/l
737,6 mg/l Clor 9300,0 mg/l
Na + K 5411,6 mg/l HCO3 335,0 mg/l

Total (mg/l) –17325.7 mg/l
Lacul Techirghiol este situat in sudul statiunii si are malurile taiate in calcare sarmatiene, pe alocuri atingand marnele care suporta orizontul calcaros.


Apa lacului prezinta o mineralizatie de 4 ori mai mare decat ceea a Marii Negre.
Apa contine 7 pana la 8 ori mai mult mangan, iar bromura de magneziu de 22 ori mai multa. Suprafata apelor lacului este situata sub nivelul Marii Negre, astfel ca in anul 1952 ea se afla la – 1,64 m, iar in anul 1958 la – 0,15 m. Adancimea maxima a lacului in zona centrala a fost de 9 m in anul 1952. Analizele chimice efectuate de catre chimistul Narti V. D. in anul 1956, arata ca 1 Kg de namol in stare naturala, umeda, contine :
-apa si substante volatile, la 1250 C -6432,22 gr.
-pierderi la calcinare -88,14 gr.
-rezid calcinat -267,84 gr.
-------- ----- ------ --
Total = 1000,00 gr.
Clima
Statiunea are un climat maritim. Temperatura medie anuala este de 11,20 C (in iulie peste 220 C, iar in ianuarie de 00 C ). Iernile sunt blande, cu zapada putina. Vara, soarele straluceste 10-12 ore pe zi, totalizand in medie aproximativ 2400 ore annual, vanturile sunt aproape permanente, cu viteza medie anuala de 4 m/s, din directiile NE si vest.
La tarm, se simt brizele de mare si de uscat, cu viteza redusa.
Precipitatiile anuale insemneaza in medie aproximativ 380 mm.
Vegetatie
Vegetatia este caracteristica pentru nisipurile marine. Pe dunele mobile sau slab consolidate cresc : Elymus sabulosus var.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }